lobelia

Lobelia – cultivare și ingrijire a acestei mici plante decorative


Genul lobelia are numeroase specii, atât anuale cât și veșnic verzi, originare din Asia, Africa și Europa. Lobelia erinus este o varietate anuală de origine africană. Are un obicei prostrat, ceea ce o face potrivită ca plantă de așternut sau în coșuri suspendate. Are tulpini subțiri flexibile, elastice, verzi și frunze mici; ajunge la 10-15 cm înălțime. Din aprilie până la prima vreme rece produce o cascadă de flori mici tubulare, de culoare violet intens; există soiuri cu flori albastre, albastru deschis, alb sau roz. Usor de cultivat, este foarte des intalnit in gradinile europene, unde este cultivată de multe decenii.

Lobelia

Lobelia este o plantă mult iubită, atât în ​​speciile sale anuale, cât și în cele perene .

De fapt, genul este foarte numeros. Include de la 200 la 365 de specii (în funcție de autori) din cele mai variate zone ale lumii, mai ales din zonele temperate și răcoroase din Asia, Australia și America. Unele provin și din zone tropicale.

Doar Lobelia dortmanna și Lobelia lurens sunt endemice pe continentul nostru.

Familie și gen Campanulaceae, gen. Lobelia, până la 365 de specii
Tip de plantă Anuale sau perene, erbacee sau lemnoase
Expunere Soare. Umbră parțială, umbră
Rusticitate În România nu
Sol În general, foarte proaspăt și destul de umed
Culori Albastru, Roșu, Roz, Alb, Violet, Portocaliu
Irigare Frecventă
Înflorire Din primăvară până în toamnă, în funcție de specie
Fertilizare Frecventă

Cultivare și înmultire Lobelia

cultivare si imnultire lobelia
Flori de Lobelia

Semănatul se poate face în diferite perioade ale anului.

Dacă se dorește o înflorire timpurie, trebuie să fie disponibilă cel puțin o cameră caldă sau o seră rece. În mod clar, întreaga procedură este favorizată în acest caz de locuirea în regiunile sudice.

Semințele sunt foarte mici; va fi deci important, inainte de a continua, sa le amesteci cu o cantitate buna de nisip foarte fin. In acest fel vei evita sa scapi prea multe intr-un singur punct cu riscul de a irosi seminte si de a obtine rasaduri prea apropiate intre ele care vor ajunge sa se impiedice intre ele sau sa creasca filate in timp.

Citeste și: Panseluțe: cum să le plantezi și să le ingrijești

Substratul ideal trebuie sa fie usor, eventual compus din nisip fin, turba sau pamant de padure bine cernut. Semințele vor fi pur și simplu așezate deasupra, ușor comprimate și apoi acoperite cu un strat foarte ușor de pământ printr-o sită.

Pulverizarea cu apă trebuie să fie frecventă, dar foarte ușoară, pentru a nu deranja răsadurile.

Temperatura ideala pentru germinare este intre 12 si 18°C și de obicei se întâmplă în aproximativ zece zile. Odată ce răsadurile au ajuns la a doua pereche de frunze, acestea pot fi transferate în ghivece mai mari prin repotări sau (dacă am folosit tăvi alveolare) prin mutarea blocului de pământ din interior. Daca vrem apoi sa le plantam in pamant sau in containere definitive, tineti cont ca distanta ideala merge de la 30 la 40cm in functie de efectul de plenitudine pe care vrem sa il obtinem si de asemenea de soi.

Expunere Lobelia

lobelia la ghiveci

Așezați-o într-o poziție semiumbrită sau umbrită; lobelia se teme de soare direct în cele mai calde ore ale zileiFrigul de toamnă strică repede plantele mici, care se usucă în câteva zile.

Cultivare Lobelia

Flori de Lobelia
Flori de Lobelia

În orice caz, mai trebuie subliniat, pentru cei care nu vor să-și încerce mâna la semănat, că răsadurile gata făcute sunt disponibile în pepinieră primăvara la prețuri cu adevărat accesibile.

Odată achiziționate, acestea pot fi transferate în casă, având grijă să nu rupă pământul.

Expunerea ideală este cu siguranță umbra parțială. Cu cât ne îndreptăm mai departe spre regiunile sudice, cu atât acestea vor trebui să fie mai ferite de soare. Ele cresc admirabil în acele medii în care există o gamă bună de temperatură. De fapt, au nevoie de un mediu luminos, dar nu cald și mai degrabă răcoros și umed.

Citeste și: Iasomie: îngrijire, plantare și înmulțire

Substratul trebuie sa fie bogat, dar usor si sa retina bine umiditatea, fara a ramane inmuiat excesiv. Pregătim așadar un strat de drenaj bun pe fundul recipientelor care favorizează scurgerea excesului de apă.

În caz de lipsă de ploaie va trebui să ne asigurăm că solul este întotdeauna ușor umed.

Udare

Udati regulat, in special exemplarele din recipiente si cele in loc putin umbrit. Este întotdeauna o idee bună să lăsați solul să se usuce între udari. Din aprilie până în octombrie, se asigură îngrășământ pentru plante cu flori, la fiecare 15-20 de zile, dizolvat în apa folosită pentru irigare.

Îngrijire culturală

Lobelia erinus este de altfel o plantă foarte autonomă. Înflorește abundent și fără irigații, am putea foarte bine să uităm de ea. Daca dorim ca corolele sa fie abundente si foarte colorate, putem distribui o data la zece zile un ingrasamant lichid bun cu un continut ridicat de potasiu.

Pentru a încuraja producția de muguri, este bine să curățați răsadurile la fiecare 10 zile. Acest lucru va stimula planta și va evita autodiseminarea excesivă.

Sol

Au nevoie de un sol bogat, afanat si bine drenat, de aceea este indicat sa se foloseasca pamant universal amestecat cu cateva scoarte tocate marunt si putin nisip de rau.

Multiplicare

Apare prin sămânță, în februarie-martie, în pat de sămânță; puieții tineri sunt cultivați în ghivece timp de câteva săptămâni înainte de a le planta la sfârșitul primăverii.

Dăunători și boli

În general, nu sunt afectate de dăunători sau boli. Daca mediul in care cresc este mai degraba umed, pot deveni prada usoara pentru melci si limacsi.

Cele mai grave probleme, însă, sunt legate de virușii transmisi în special de afide. Simptomele cărora trebuie acordată o atenție deosebită sunt decolorările frunzișului și o posibilă încetinire a creșterii. Plantele afectate trebuie imediat îndepărtate și arse. Din fericire, pepinierele de astăzi sunt foarte atente la acest aspect și vând doar plante sănătoase.

Lobelia perenă

Lobelia perena
Lobelia perena

Lobeliile considerate perene în climatele noastre sunt foarte variabile: pot avea gulere cărnoase sau pot fi lemnoase la bază cu tulpini erecte. Frunzele sunt simple, alterne și cel mai adesea sesile, de obicei între 10 și 15 cm lungime. Floarea este un tub evazat cu 5 lobi, de 2 până la 3,5 cm lățime. Cei trei lobi inferiori sunt mari, cei doi superiori mici si curbati in spate. Florile cresc de obicei în vârfuri neramificate, groase și dense la unele specii, mai lungi și mai rare la altele.

Întreaga plantă este otrăvitoare, deoarece produce o seva lăptoasă iritante.

Cultivarea aproape toate speciile pot fi multiplicate prin sămânță, cu germinare în jur de 15-18°C. Cea mai simplă înmulțire este însă prin împărțirea gulerelor primăvara.

In rest, in general, se pot urma indicatiile date pentru erinus.

Lobelia – tipuri și varietăți

Lobelia Excelsa este o plantă perenă robustă, cu un rizom rigid. Rezistentă până la -7°C. Poartă tulpini înalte, cu frunze înguste, verzi medii, acoperite de vârfuri de flori roz cu stamine albastre. Preferă solurile bine drenate, ușor acide și o expunere însorită.

Lobelia cardinalis este o plantă perenă stufoasă de scurtă durată, cu rizomi scurti, care produc o rozetă bazală primăvara și apoi tulpini roșiatice-violet cu frunze lungi și înguste cu nuanțe de bronz. Din iunie până în octombrie, produce turle înalte de flori roșu strălucitor cu bractee violet roșiatice. Dacă vârful principal este îndepărtat, acesta înflorește din nou prompt pe lăstarii laterali. Este foarte potrivită pentru zonele umede din jurul iazurilor. De obicei tolerează chiar și până la -18°C, dar acest aspect variază foarte mult în funcție de soi.

Lobelia laxiflora perenă caracterizată printr-o mare variabilitate. In general este lemnoasă la baza, se extinde prin rizomi producand smocuri foarte vizibile. Tulpinile sunt rigide, arcuite și roșiatice, cu frunze foarte fine. Florile sunt tubulare și pendule. Fiecare are un tub roșu și 2 buze galbene. Înflorirea durează foarte mult timp, deoarece începe în mai și se termină în octombrie. Rezistent până la -7°C

Lobelia siphilitica numită așa pentru că se credea că vindecă sifilisul. Este o plantă perenă stufoasă, cu tulpini erecte și frunze dense, ușor tomentoase, alterne de aproximativ 10 cm lungime. Florile sunt de culoare albastru mediu, 2,5 cm lățime cu bractee verzi, de la mijlocul verii până în toamnă. Ele doresc un mediu umed si deci malurile lacurilor sau iazurilor, cu o expunere foarte luminoasa.

Lobelia speciosa este o plantă ușor păroasă, cu o rozetă bazală izbitoare și nenumărate tulpini verticale. Pe tot parcursul verii produce tulpini florale care produc muguri abundenți, de aproximativ 3 cm în diametru. Culorile pot varia de la violet la roz la mov. Este de fapt un hibrid sălbatic foarte robust, care a găsit multă apreciere în rândul pepinierelor. Sunt foarte ușor de cultivat atât în ​​soluri grele, cât și în soluri ușoare și, prin urmare, sunt ușor de adaptat. De asemenea, sunt foarte rustice pentru că pot rezista (în funcție de soi) chiar și -30°C.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile