limax

Limacși: cele mai bune variante de combatere si prevenire


Limacii sunt melci fără coajă. Activi mai ales dupa ploaie, iubesc solurile umede ca toti melcii si sunt mai ales activi primavara si vara, in timp ce dispar iarna pentru ca hiberneaza. Vara ies mai ales seara dupa ce a plouat si cauta mancare. Fiind lacomi de plante de tot felul, reprezinta adevarate pagube pentru cei care dețin o grădină de legume pentru că, aparent inofensivi, sunt capabili cu toată încetineala să infesteze grădini de legume, paturi de flori, grădini și chiar cămara casei. Sesăturați, se târăsc și devorează toate legumele.

Să le cunoaștem și să descoperim, de asemenea, cele mai eficiente metode naturale de combate si preveni acesti melci atât acasă, cât și în grădină.

Limacși: familie căreia îi aparțin

Limacii aparțin familiei Arionidae, moluște gasteropode terestre și sunt melci fără coajă. Ca atare sunt animale nevertebrate și pot atinge o lungime de aproximativ 15-20 cm. Corpul este alcătuit în principal din apă: melcilor le este, așadar, frică de deshidratare.

Descrierea melcilor

Limacșii au un corp asemănător melcilor obișnuiți dar fără coajă, au două perechi de antene pe partea din față a capului, o pereche mai mare și o pereche mai mică.

  • Antenele îndeplinesc o funcție senzorială fundamentală: antenele mai mari sunt ochii lor, în timp ce antenele mici sunt senzorii de miros. Ca și în cazul altor melci, melcii tind să-și ascundă antenele atunci când se simt în pericol.
  • O pungă numită manta acoperă întregul și conține majoritatea organelor vitale (respiratorii, genitale și digestive)
  • în partea inferioară se află un organ foarte muscular, deși mic, numit picior, care permite mișcarea prin contracții. Pentru a fi mai ușor și mai fin, acest picior produce un lichid numit saliva.

Pentru ce este saliva?

Saliva permite melcilor sa se miste mai usor chiar daca fara picioare, sa ramana atasati chiar si de suprafete verticale, apoi desfasoara diverse activitati fiziologice si serveste la recunoasterea si urmarirea semenilor lor, utile si in reproducere.

Saliva de melc a devenit faimoasă în domeniul cosmetic pentru realizarea produselor cosmetice pentru piele.

Limacsii: habitatul lor

Acești melci fără coajă sunt foarte activi în medii umede sau în urma unei furtuni frumoase.

  • Dacă vremea este uscată și nu a plouat de mult, limacșii au tendința de a rămâne ascunși în stânci sau în scoarța copacilor.
  • Clima preferată este așadar primăvara iar iarna limacșii rămân adăpostiți în hibernare.

Acest nevertebrat este răspândit în toată Europa și, de asemenea, în Romania, îi place să mănânce legume din grădină, dar nu este greu să-l găsești chiar și acasă în căutarea hranei, mai ales dacă locuiești la țară. Recunoaștem trecerea pentru că lasă o urmă de saliva argintie.

Îl putem defini ca dăunător pentru că se reproduce din abundență și dacă atacă o grădină de legume, un pat de flori, acestea trebuie îndepărtate rapid înainte de a devora totul.

Cum se reproduc

In ceea ce priveste reproducerea, acesti melci sunt moluste deci sunt hermafroditi, au ambele organe de reproducere, atat masculi cat si feminin.

Limacii se reproduc abundent și pe tot parcursul anului. Totul începe cu curtarea de aproximativ două ore între două exemplare care se freacă și se împletesc între ele.

În acest moment se cațără într-un copac sau pe un perete și rămân suspendați, împletite între ele, trăgând astfel organele de reproducere prin mici deschideri pe lateralele capului, numite gonopora. 

Ouăle sunt depuse în zone adăpostite, la umbra copacilor sau a pereților, printre alte buruieni. Sunt mari, semitransparente și conțin un lichid apos unde embrionul este uneori vizibil. Ouăle, adesea peste o sută de unități, trebuie să se maturizeze timp de 30 de zile și apoi să se procedeze cu eclozarea.

La ce se folosesc melcii?

În natură, melcii au rolul lor, ca toate ființele vii: sunt de fapt un îngrășământ natural. De fapt, melcii accelerează descompunerea frunzelor căzute strivindu-le pe măsură ce trec. Excreția fecalelor și formarea microbilor în sol creează o substanță bogată în nutrienți pentru sol.

Cât trăiesc melcii?

Limacii au durata medie de viață a oricărui melc: aproximativ 2 sau 3 ani.

Sunt otrăvitori?

Melcii, în general, nu sunt animale otrăvitoare, dar trebuie subliniat faptul că melcii mănâncă orice, inclusiv pesticide și ierburi pe care le găsesc în cale, astfel încât ar putea deveni toxici dacă sunt ingerați de animalele de companie.

Limacii: ce mănâncă

Limacii sunt omnivori, dar se hrănesc în principal cu legume, ierburi și plante și tot ce găsesc în grădină.

Sunt animale mici foarte vorace și din acest motiv reprezintă un pericol pentru grădină deoarece pot devora legume, ciuperci, salate…

Perioada cea mai de temut de fermieri este toamna și primăvara pentru că ies noaptea la răcoare, poate după o furtună.
Ce să faci dacă găsești limacși în casă sau în grădina de legume? Iata cateva remedii ale bunicii care sunt intotdeauna valabile, pentru a le indeparta intr-un mod natural.

limacsi

Limacsi: combatere

Dacă se găsesc melci în casă, este mai bine să-i îndepărtați de urgență deoarece pot deveni dăunători. Se reproduc repede.

Iată câteva solutii pentru a combate limacsii:

  • lasa in bucatarie un recipient care contine bere: limacsii sunt lacomi de bere si vor fi atrasi de miros pana cand vor cadea in recipientul propriu-zis;
  • amestec de miere si drojdie de bere: limacsii vor fi atrasi de mirosul de drojdie si pentru a o putea manca vor ramane incurcati in miere;
  • spray cu piper: daca plantele de pe balconul casei sunt atrase de limacsi, este indicat sa se fierbe niste ardei rosu tocat. Pulverizați apoi răsadurile cu această soluție care va avea un efect respingător.

Există și materiale care nu permit melcului să se târască, cum ar fi:

  • cuprul este un remediu excelent pentru a evita invazia melcilor
  • rumeguș sau cenușă sau nisip deoarece aderă de corpul lor împiedicându-le să se miște.

Cum să scapi de limacsii din grădină

Limacșii invadează rar casele, dar în schimb invadează și distrug foarte frecvent grădina de legume.

Acești melci fără scoici, de fapt, chiar dacă se misca încet, pot ajunge în grădină pe timpul nopții și ataca cu voracitate legumele, salata, toate plantele tinere pe care le găsesc… lăsând pagube serioase.

De aceea este important să cunoaștem câteva remedii naturale, dar foarte eficiente, pentru a le ține departe, fără a dăuna în mod evident altor animale și culturi.

Bazati-va pe pradatorii lor naturali

Cea mai folosită metodă din cele mai vechi timpuri pentru a îndepărta limacșii din grădină este să vă populați curtea cu animale care se hrănesc cu aceste moluște și cu ouăle lor: acestea sunt arici, broaște râioase, șoareci, șopârle, găini, rațe, țestoase, larve de licurici, viermi mici, mierle și grauri și chiar melci care se hrănesc cu ouăle lor.

Exista un melc pradator, de origine tropicala, Decollata Rumina, care se hraneste cu melci.

Folosirea prădătorilor rămâne cea mai bună soluție pentru cei care locuiesc în zonele rurale.

Plante aromatice care indepartaza limacsii

salvie contra limacsilor

Folosirea ierburilor aromatice pentru a îndepărta limacșii este o soluție naturală bună: ierburile aromatice parfumate precum salvie si cimbru functioneaza bine.

Daca le poti creste in gradina sau pe balcon, aceste plante aromatice isi vor face treaba natural, daca nu le poti creste, pe piata exista granule repelente pe baza de uleiuri esentiale.

Mai puțini limcasi prin îngrijirea solului

Pentru a elimina limacșii, o soluție bună este să aveți grijă de sol, începând cu un mulci bun. Un sfat este să pregătiți mulciul după cum urmează:

  • frunze de ferigă sau roșii
  • frunze de menta
  • salvie

Mirosul pe care îl degajă acest mulci va ține melcii departe. Aveți grijă însă să păstrați întotdeauna solul uscat, pentru a nu risca să aveți efectul opus.

Îngrijirea atentă a solului poate, de asemenea, să ii alunge: prășirea atentă a solului toamna, primăvara și vara este esențială pentru îndepărtarea ouălor.
De asemenea, evitați udarea noaptea preferând orele dimineții devreme, când melcii sunt adăpostiți.

Creați capcane pentru limacsi

capcana limacsi

O metodă utilizată pe scară largă pentru a îndepărta limacșii este construirea de capcane care să-i facă să părăsească grădina.

Cum se face capcane:

  • Se pot folosi frunze de varză inversate, inele de portocală inversate sau vase de pământ inversate.
    Limacșii vor intra în el simțindu-se în siguranță în timpul zilei și pot fi astfel capturați.
  • Pentru a prinde limacșii poți folosi o momeală, de exemplu, un aliment foarte parfumat care îi poate atrage. De exemplu, hrana uscată a câinilor și pisicilor.
    Doar așezați niște tăvi de folie de aluminiu cu susul în jos ca o casă și depuneți niște momeala înăuntru: limacșii vor intra să mănânce și vor rămâne prinși.

Îndepărtați limacșii cu mâna

Colectarea manuală a melcilor este încă o metodă comună în mediul rural. Melcul adult gata de reproducere este de obicei eliminat. Ei sunt de obicei colectati și aruncati într-o găleată cu apă sărată. Recoltarea se face dupa o furtuna cand ies din belsug din adaposturile lor.

Țineți melcii departe cu cupru

cupru combatere limacs

Cuprul este un material urât de melci în general, deoarece contactul cu cuprul le provoacă șocuri electrice mici și enervante.

Acest remediu este excelent pentru cei care doresc să țină melcii departe fără a-i ucide: cuprul, de fapt, poate fi așezat în jurul grădinii de legume, dar și în jurul copacilor, recipientelor, ghivecelor… prezența cuprului va încetini cu siguranță înaintarea melcilor dar se vor îndepărta în alte locuri.

Pentru a face metoda și mai eficientă, este recomandabil să mărunțiți marginea benzii de cupru. Să vedem cum se aplică cuprul:

  • pentru a apăra un copac aplicați o bandă de cupru în jurul bazei trunchiului
  • pentru a ii îndepărta de cutii de flori și ghivece, aplicați o panglică de cupru în jurul vazei
  • pentru a preveni accesul la paturi de flori, atașați folia de cupru de rame

Atentie deoarece metoda este cu adevarat utila se recomanda curatarea regulata a cuprului cu otet, altfel se oxideaza si nu functioneaza.

Alte materiale brute utile pentru a ține melcii departe în mod natural, fără a-i ucide

  • coji de oua ,
  • șmirghel,
  • cenusa de lemn,
  • pământ de diatomee.

Eliminați limacsii cu momeală organică

fosfat de fier pentru combaterea limacsilor

Pe piață se găsesc unele momeli organice produse pe bază de fosfat de fier printre repelenții pentru melci. Este un produs inofensiv pentru oameni și alte animale care locuiesc în grădină.

Fosfatul de fier este un compus organic care se găsește în mod natural în sol, poate fi folosit și în apropierea alimentelor, a plantelor ornamentale, pe gazon, în grădină, în seră și în cultivarea fructelor de pădure deoarece nu este dăunător pentru om.

Se folosesc cilindri de fosfat de fier care sunt introduși în pământ:

  • daca nu este ingerata de melc, se descompune si devine ingrasamant
  • dacă este ingerat de melci, aceștia încetează să se hrănească și mor în câteva zile.

Se folosesc primavara sau toamna cand nivelul de umiditate este foarte mare, astfel incat sa se poata elimina multe dintre ele. Trei aplicații într-un an sunt de obicei suficiente pentru a le șterge definitiv.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile