Vrei să crești lalele pe balcon sau acasă? Nimic mai ușor: haideți să descoperim împreună toate trucurile pentru o înflorire luxuriantă și de lungă durată
Frumoase și colorate, lalelele dau o atmosferă spectaculoasă oricărui balcon: sunt printre cele mai vii flori ale primăverii și emană un parfum îmbătător. De asemenea, sunt destul de ușor de cultivat, nefiind nevoie de o atenție specială. Prin urmare, sunt perfecte chiar și pentru cei care sunt începători și nu au prea multă experiență în grădinărit. Să descoperim toate trucurile pentru plantarea lalelelor în ghivece și pentru a avea o înflorire luxuriantă.
Lalele, caracteristici ale plantei
Laleaua (Tulipa) este o plantă aparținând familiei Liliaceae, care cuprinde numeroase specii florale precum crinul, dar și mai multe soiuri folosite pentru alimentație, precum usturoiul, ceapa și sparanghelul. Datorită florilor sale frumoase, este folosită în principal în scopuri ornamentale. Planta își are originea în Munții Pamir și regiunile muntoase din Asia Centrală, de unde s-a răspândit apoi în mare parte din restul lumii. A ajuns în Europa abia în secolul al XVI-lea și a găsit spațiu mai ales în Țările de Jos, unde este și astăzi un adevărat simbol.
Există multe varietăți de lalele, care se caracterizează mai ales prin culorile florilor: ele variază de la alb la galben, de la roz la roșu, trecând prin infinitele nuanțe ale fiecăreia dintre aceste nuanțe – și chiar pe cele pestrițe. Pe scurt, primăvara sunt o adevărată explozie de frumusețe, capabile să înfrumusețeze fiecare grădină și balcon. Planta este bulboasă, adică are un bulb din care dau lăstari. Are in general o inaltime de 20-40 cm, insa unele specii pot ajunge chiar si la 60 cm. Să vedem cum să crești lalele în ghivece.
Plantarea lalelelor: trucuri
Dacă vrei să încerci să cultivi lalele în ghivece, primul lucru de făcut este să obții tot ce ai nevoie. Începeți cu vaza: evitați una de sticlă, pentru că bulbul trebuie protejat de lumina directă a soarelui, și de aceea optați pentru o vază clasică de teracotă sau, cel mult, plastic. Dacă vrei să plantezi mai mult de unul, asigură-te că ai cumpărat un recipient de dimensiunea potrivită, deoarece planta are nevoie de spațiu pentru a crește bine. In general, trebuie sa existe o distanta de minim 10 cm intre un bulb si altul. In plus, vaza trebuie sa fie suficient de adanca, deoarece laleaua trebuie plantata la o adancime dubla inaltimea ei.
În ceea ce privește solul, lalea preferă unul nisipos și proaspăt, atâta timp cât este bine drenat: folosiți un strat de argilă expandată pe fund pentru a facilita curgerea apei, astfel încât să evitați stagnarea periculoasă a apei. În sfârșit, expunere: aceste flori au nevoie de lumina directă a soarelui pentru a crește luxuriantă, așa că așezați vaza pe balcon, într-un punct în care razele ajung pentru o bună parte a zilei. Dacă intenționați să creșteți planta în interior, expuneți-o la o fereastră bine luminată.
Când și cum să plantezi lalele
Lalelele înfloresc primăvara, dar bulbii lor trebuie îngropați în perioada de toamnă, și mai precis între octombrie și decembrie. Astfel au tot timpul necesar pentru a absorbi nutrienții necesari pentru a dezvolta o rădăcină rezistentă și pentru a vă oferi o înflorire spectaculoasă. Cum se face? Îngropați bulbul la aproximativ 15-20 cm adâncime, apoi acoperiți-l bine și începeți să îl îngrijiți cu udari frecvente și fertilizare adecvată, așa cum vom vedea mai târziu. Pe măsură ce primăvara se apropie, vor apărea primii muguri.
Daca nu ai avut timp sa plantezi lalele si toamna s-a terminat, nu te teme: poti cumpara bulbi deja inmuguriti, pentru a fi plantati la sosirea primaverii. Tot în acest caz, va trebui să îngropați bulbul la adâncimea potrivită, lăsând mugurii la suprafață. În câteva săptămâni, vei avea flori frumoase care vor adăuga culoare și parfum balconului sau casei tale. Cu puțină răbdare, îți vor ține companie pe tot parcursul primăverii. Și dacă ești atent, vei putea vedea bulbul înflorind din nou an de an.
Sfaturi pentru cultivarea lalelelor
Să ne uităm acum la câteva sfaturi pentru cultivarea lalelelor, astfel încât acestea să înflorească luxuriant și sănătos. Nu necesită multă atenție, deoarece este o plantă destul de robustă. Cu toate acestea, are nevoie de apă destul de importante și există câteva trucuri care te vor ajuta să-l faci să reziste mai mult. Să le descoperim împreună.
Irigare
În ceea ce privește udarea, udați solul imediat după plantarea bulbilor. În perioadele de toamnă și iarnă, precipitațiile sezoniere sunt de obicei suficiente pentru a satisface nevoile de apă ale plantei. Dacă există o perioadă deosebit de uscată, asigurați-vă că o udați la fiecare 4/5 zile. Evident, va trebui să faceți același lucru dacă planta este în interior și nu în exterior. Când apar primii muguri, irigarea trebuie intensificată: solul trebuie umezit la fiecare două zile, în mod constant. În zilele mai calde, poate fi necesar să udați și mai des. În orice caz, evitați stagnarea apei care ar putea duce la putrezirea rădăcinilor.
Fertilizare
Este o idee bună să fertilizați ușor solul imediat după plantarea bulbilor, deoarece aceștia au nevoie de mulți nutrienți. Utilizați gunoi de grajd bine maturat sau o soluție de nitrat pentru a se dizolva în apa de irigare. Repetați operațiunea când apar primii muguri, apoi opriți fertilizarea în perioada de înflorire. Cu toate acestea, poate fi util să fertilizați din nou imediat după sfârșitul perioadei de înflorire, pentru a pregăti bulbul pentru repaus vegetativ.
Ce să faci după înflorire
Înflorirea lalelei se apropie de sfârșit? Dacă observați primele semne de ofilire, tăiați florile și puneți-le într-o vază cu apă, astfel încât să poată supraviețui câteva zile. Astfel poți da o notă de culoare casei tale, așteptând ca florile să se estompeze complet. Între timp, pregătește bulbul pentru vară: în această perioadă intră într-o fază de repaus vegetativ, iar dacă este tratat cu grijă se poate trezi pentru un alt sezon de înflorire. Scoateți-l de pe pământ și curățați-l bine cu mâinile, apoi clătiți-l sub jet de apă și lăsați-l să se usuce în aer liber timp de câteva zile. Apoi depozitați-l într-o pungă de hârtie, ferit de lumină și soare. Toamna poți planta din nou.