panselute 2

Panseluțe: cum să le plantezi și să le ingrijești


Viola tricolor, cunoscute și sub numele de panseluțe, sunt plante erbacee semiperene care, cu florile lor colorate, ne înfrumusețează acasă grădina, paturile de flori, balcoanele și pervazurile.

Aparține familiei de Violaceae, originar din zonele tropicale din centrul-nordul Americii; cu toate acestea, este răspândită și în Europa și este cultivată anual sau bienal în fiecare regiune.

Panseluțele ating o înălțime medie de 20 de centimetri; au o rețea mare de rădăcini foarte subțiri, cu un diametru puțin mai mare decât un fir de păr. Au foliole ovate-lanceolate de o culoare caracteristică verde intens.

Și florile sale minunate? Au o corolă dialipetală, adică compusă din 5 petale, dintre care una este pintenită, înconjoară 5 stamine și un ovar tricarpelar. Petalele superioare sunt de obicei de diferite culori; nuanţele care se găsesc după specie sunt cele mai variate. Florile, deci, au un centru închis în general de culoare neagră.

Semințele de panseluțe sunt foarte mici, tari și închise la culoare: seamănă cu cele la fel de minuscule ale macului.

panselute
Panseluțe

Înflorirea și expunerea panseluțe

panselute foto

Această floare colorată și veselă înflorește în diferite perioade ale anului: în funcție de tip, puteți vedea planta colorată cu violete din iarnă până toamna. De obicei, prima înflorire are loc iarna, a doua 4/5 luni mai târziu.

Expunerea care trebuie acordată panseluțelor depinde de perioada de cultivare. Dacă procedați toamna, vă sugerăm să preferați locurile luminoase și însorite, pentru ca și culorile petalelor să beneficieze.

În schimb, pentru răsadurile înflorite de primăvară, este mai bine să optați pentru locuri protejate de puțină umbră, mai ales în orele cele mai călduroase. Toata aceasta atentie la expunerea corecta la lumina soarelui are repercusiuni asupra sanatatii si aspectului panseluței.

Faceți acest lucru dacă doriți să împiedicați lumina directă a soarelui să ardă frunzele și florile.

Daca ai ghivece cu panseluțe le poti aseza in camera sau pe balconul cel mai bine expus in functie de anotimp. Panseluțele nu se tem în mod deosebit de îngheț și căldură.

Cum să crești panseluțe: îngrășământ, apă

Crezi că are nevoie de un anumit teren pentru a se dezvolta la maximum? În realitate, panseluța se adaptează bine la diferite tipuri de solUn universal clasic amestecat cu puțin nisip ar putea fi, de asemenea, bine.

Este o plantă care trebuie udată în mod regulat: în general, se asigură aproximativ la fiecare 10 zile în anotimpurile mai reci. În această perioadă trebuie avut grijă să așteptați ca solul să se usuce înainte de a uda din nou.

Când vorbim despre plante cu flori ne putem gândi oricând la un anumit îngrășământ sau gunoi de grajd pentru a le sublinia culorile și frumusețea. Pentru a stimula înflorirea, planta poate primi în fiecare lună un îngrășământ lichid specific pentru plante cu flori. Este o operațiune foarte simplă: doar turnați un capac de măsurare în funcție de cantitatea de apă.

Cele mai bune amestecuri includ prezența părților egale de potasiu și fosfor: aceste elemente ajută la darea plantei un aspect mai sănătos și mai luxuriant și culori mai intense petalelor.

Înmulțiți și plantați panseluțe: cum se face

violet-04

Înmulțirea panseluței poate avea loc prin sămânță și prin tăiere . Este indicat să se procedeze prin butași în lunile fierbinți de vară: cu ajutorul unei foarfece bine ascuțite și dezinfectate se vor preleva lăstarii laterali.

Va trebui să le aranjați într-o cutie care conține pământ amestecat cu o cantitate egală de nisip : amestecul trebuie păstrat mereu umed până când butașii prind rădăcini . Așezați acest recipient într-o zonă suficient de umbrită până când apar primele frunze .

Profitați de această tehnică pentru a obține răsaduri în toate privințele identice cu planta mamă .

Dacă, pe de altă parte, intenționați să plantați semințe de panseluță, iată cum să procedați: veți avea nevoie de un pat de semințe care să conțină pământ ușor . Ok cel universal amestecat cu turba si nisip in parti egale.

Semințele vor fi împrăștiate pe un substrat mixt și apoi acoperite cu un strat ușor de nisip. Patul de însămânțare trebuie înfășurat într-o foaie de plastic transparentă și așezat într-un loc întunecat . Important: asigurați-vă că temperatura nu suferă modificări bruște: ideal ar fi să vă asigurați că planta are o temperatură medie constantă sub 20°C.

Cel puțin până când specimenul începe să încolțească. Răsadurile se lasă să se întărească înainte de a fi plantate definitiv.

Transplatare panseluțe: procedați după cum urmează

panselute violet
Panseluțe violet

Odată atinse dimensiunile potrivite, se va putea transplanta în pământ sau în ghivece: așteptați ca răsadurile să aibă 2-3 frunze. Transplantul trebuie făcut la câțiva cm adâncime, în găuri la distanță de aproximativ 10-15 cm, pentru a asigura spațiul potrivit rețelei de rădăcini.

Vrei să creezi un pat de flori sau un colț înflorit în grădină? Împreună cu violetele, puteți aranja frezii, narcise, lalele și zambile.

Panseluțe: cultivare în ghivece

Panseluțe bicolore
Panseluțe bicolore

Panseluța este ușor de cultivat atât în ​​ghivece, cât și în jardiniere suspendate: are nevoie de pământ fertil, umed.

Trebuie ținută la soare și udată în mod regulat, dar cu moderație: este o plantă care suferă de stagnarea apei și de putregaiul rădăcinilor. Iarna, deci, trebuie protejată de frig: poate fi indicat să mutați ghivecele în locuri mai puțin reci din casă.

Vrei să repotezi? Iată câteva sfaturi utile:

  • repotarea se face la sfarsitul iernii: se foloseste un recipient mai mare decat precedentul, plin cu pamant moale, usor si bine drenat, amestecat cu nisip pentru a favoriza scurgerea apei;
  • panseluța trebuie scoasă cu delicatețe din recipientul său. Săpați o groapă de două ori mai largă și mai adâncă decât pâinea de pământ care învăluie rădăcinile; când procedați, aveți grijă să nu le deteriorați pe acesta din urmă;
  • compactați și nivelați solul până la gulerul plantei;
  • uda solul cu moderatie. Este recomandabil să folosiți recipiente din teracotă care să permită trecerea aerului.

Dăunători și boli ale panseluței

Panselute flori

Panselutele se tem de atacurile muștelor albe și afidelor. Cei mai fragezi lăstari și frunze sunt adesea atacați de melci, dăunători multor culturi și flori.

Am spus deja să acordăm atenție apei stagnante: printre bolile fungice includem și făinarea dacă clima este prea umedă.

Este recomandabil să eliminați treptat frunzele ofilite pentru a preveni ca acestea să fie vehicul pentru boli fungice. Tratamentele cu produsele specifice trebuie efectuate numai in caz de necesitate extrema si avarii constatate la planta.

Pesticidele excelente de origine naturala sunt cel cu usturoi si cel cu urzica.

Curiozitate pentru panseluță

Curiozitati despre panseluțe

Poate că nu toată lumea știe că florile de panseluță sunt folosite pentru proprietățile lor fitoterapeutice în tratamentul diferitelor afecțiuni ale pielii: de la acnee la dermatita atopică.

De asemenea, sunt folosite pe scară largă în cosmetică, cu creme și împachetări răcoritoare cu un parfum excelent de flori.

Florile sunt comestibile și pot fi folosite atât pentru a înfrumuseța preparatele, cât și ca ingrediente. Acum nu este neobișnuit să le vezi în preparatele marilor bucătari vedetă, în salate, precum și să fie folosite multă vreme în cofetărie pentru a aroma creme și deserturi.

Există și numeroase lichioruri obținute din distilarea acestor flori colorate: panseluța este folosită și pentru multe cocktail-uri și long drinks.

Este o plantă mult iubită de îndrăgostiți: în limbajul florilor simbolizează o dragoste duioasă și nevinovată. Numele în sine o spune, este o invitație să ne gândim la persoana iubită care dăruiește această floare splendidă.

Panseluța este o plantă foarte populară și pentru că este menționată de Shakespeare în Hamlet, precum și pentru că apare într-un pasaj celebru din filmul Disney Alice în Țara Minunilor.

Principalele soiuri de panseluțe

Soiurile de panseluță prezente pe piață sunt rezultatul selecțiilor și încrucișărilor multiple realizate din specii sălbatice originare din emisfera nordică. Ăanselutele de pe piata sunt de obicei derivate din hibridizari intre Viola tricolor, Viola cornuta, Viola gracilis si Viola lutea.

Din punct de vedere științific, panseluța are numele oficial de Viola x wittrockiana, care este un hibrid de diferite specii de violete.

Unii se referă la acești hibrizi ca  Viola tricolor var. hortensis, dar nu este corect, este cel puțin ambiguu.

De fapt, Viola tricolor var. hortensis  este un sinonim pentru Viola  ×  wittrockiana , în timp ce Viola tricolor  var. hortensis  DC.  se referă la o varietate horticolă de panseluțe sălbatice (adică  Viola tricolor  fără hibridizări interspecifice) care a fost ilustrată în  Flora Danica în 1777. cu mult înainte  de crearea hibridului Viola  ×  wittrockiana.

Limbajul florilor

Semnificația atribuită în mod obișnuit panseluței este aceea de REFLECTIVITATE, AMINȚIȚI, IUBIRE TANDREȚE, ROMANTICISM.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile