Connect with us

Gastronomie

Salam de biscuiti

Published

on

Cand imi amintesc de copilarie, imi amintesc intotdeauna de salam de biscuiti, un desert cu adevarat onorabil pe care il facea mama in fiecare sambata dimineata. Nu exista sarbatoare fara a manca salam de biscuiti, alaturi de care statea clasicul cozonac.

Ingrediente salam de biscuiti
500 grame biscuiti simpli (populari)
150 grame de unt
200 ml lapte
100 grame zahar
100 grame stafide (optional)
3-4 linguri de nuca de cocos
2 linguri de cacao
1 esenta de rom

Mod de preparare salam de biscuiti

1. Se pune laptele intr-o oala la foc mic. Cand acesta este fierbinte, se adauga zaharul si se amesteca pana cand acesta se dizolva.

2. Adaugam untul peste zahar si asteptam cateva momente sa se topeasca.

3. Acum adaugam stafidele si cacaua, amestecam bine de tot pana cand se omogenizeaza si ajung la consistenta precum un sos de ciocolata.

4. Maruntim biscuitii sau ii dam prin razatoare pentru a fi mai fini si ii adaugam peste toata compozitia, putin cate putin, timp in care amestecam.

La final compozitia ar trebui sa arate ca o pasta.

5. Luam toata compozitia si o punem pe o bucata de folie alimentara si o rulam strans pentru a forma salamul. Nu uitati inainte de a-l rula sa puneti nuca de cocos atat cat va doriti.

Sfat: Exista varianta sa facem salamul de biscuiti sa fie de post, folosim apa in loc de lapte si nu se pune unt.

O alta varianta ar fi ca toata compozitia sa nu fie rulata ci sa fie facuta bile. Pun cate o bucatica de compozitie intre palme si formez bile, pe care apoi le trec prin nuca de cocos si le pun la frigider o noapte.


Adesea salamul de biscuiti trebuia sa stea un pic la frigider, pentru a fi mai aromat, insa niciodata nu rezistam asteptarii si obisnuiam sa deschid usa frigiderului si sa ma infrupt din el, pe ascuns.

In fiecare sambata dupa-amiaza, cand mama scotea salamul de biscuiti din frigider, era efectiv bataie pe el.

Reteta perfecta pentru salam de biscuiti nu o stiu, insa stiu ca salamul de biscuiti pe care il facea mama, era fenomenal si stiu ca folosea urmatoarele ingrediente: biscuiti simpli, cacao, lapte, rahat si obligatoriu nuca de cocos. Pe langa aceste ingrediente, uneori folosea si stafie sau chiar visine hidratate in alcool (scoase din visinata).

Am mai intalnit unele retete prin alte case unde se folosea nuca, fistic, alune, bucati de ciocolata si alte fructe uscate precum prune, caise, smochine, curmale, etc.

Salamul meu de biscuiti preferat este cel cu multa nuca de cocos si cu cirese sau visine confiate in interior.

Ce tipuri de biscuiti se folosesc?
Biscuitii populari – acei biscuiti simpli usor duri, pe care adesea nu ii mananca nimeni asa in forma lor naturala. Intotdeauna am crezut ca biscuitii populari au fost creati pentru a face salam de biscuiti.

Cat se lasa la frigider salamul dupa ce a fost facut?
Adesea se lasa o noapte pentru ca aromele sa se combine intre ele si sa aiba un gust aromat, insa am vazut ca unii consuma salamul de biscuiti si dupa ce acesta a stat la frigider maximum o ora. Noi obisnuiam sa il mancam si dupa o 3-4 zile de tinut in frigider, rezistand in general in jur de 7-8 zile.

Valori nutritionale per 100g salam de biscuiti
Daca tot suntem la capitolul dulciuri, am zis sa facem si o lista cu valorile nutritionale ale salamului de biscuiti, asa incat, sa stiti cand sa va opriti din mancat acest delicios desert.

Valorile de mai jos sunt exprimate per 100g produs
313 calorii
17 grame grasimi
10g zahar
400mg sodiu
46mg calciu
36g glucide
8g grasimi saturate
20g potasiu
1.7mg fier
3g proteine
25mg colesterol
1g fibre
0.4mg vitamina C
340UI Vitamina A

Apasa ca sa comentezi
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Gastronomie

Plăcințele de casă cu brânză sărată – Rețetă atât de bună încât aș face-o în fiecare săptămână

Published

on

Pentru ca v-am prezentata alta data o reteta traditional moldoveneasca de placinte poale-n brau am zis sa va prezint de aceasta data si reteta clasica de placinte pufoase cu branza…

Ingrediente pentru aluat:

500-600 g faina
125 g unt sau margarina
25 g drojdie proaspata
4-5 linguri de zahar
1 lingurita esenta de rom
un praf de sare
coaja rasa de lamaie
4 galbenusuri
250 ml lapte
2 plicuri zahar vanilat
zahar pudra (pentru decor)
Ingrediente pentru umplutura:

200 g branza (telemea sau feta)
2 oua
4 linguri de gris
5 linguri de zahar
2 linguri esenta de rom

Mod de preparare aluat:

Intr-un bol vom adauga drojdia sfarmata pe care o vom dizolva cu putin lapte cald. Peste aceasta vom adauga putin zahar si o lingura de faina. Vom amesteca continuu pana la omogenizare. Maiaua este gata. Ea necesita sa stea la crescut timp de 20 de minute intr-un loc cald.

Separat intr-un alt bol vom amesteca galbenusurile, sarea, restul de lapte, zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom. Vom mixa totul bine pana ce zaharul se va topi si compozitia va capata o textura omogena.

Intr-o oala vom topi untul pe aragaz.

Intr-un bol vom cerne faina. In mijlocul acesteaia vom face o gaura si vom aseza maiaua. Peste aceasta mai adaugam si compozitia de galbenusuri amestecand continuu. Untul topit il vom adauga peste aceasta treptat framantand continuu. Acum am format aluatul. Putem adauga si coaja de laie in el si continuam sa framantam bine pana cand acesta se va desprinde de maine. La nevoie mai adaugam faina ca sa nu se lipeasca, sau ne ungem mainile cu ulei.

Cand aluatul este gata il dam deoparte la crescut timp de o ora intr-un loc calduros.

Mod de preparare umplutura:

Intr-un bol vom sfarma bine branza cu ajutorul unei furculite. Vom adauga peste ouale, zaharul, esenta de rom si grisul amestecand continuu pana cand toate ingredientele se incorporeaza si formeaza o crema pufoasa de branza. Crema este gata. O vom lasa sa stea si pe ea 10 minute.

Mod de preparare placinte:

Vom incepe prin intinderea aluatului intr-o foaie groasa de un deget pe o suprafata unde am presarat putina faina. Cu ajutorul unui pahar vom decupa placintele intr-o forma rotunda pana la terminarea aluatului.

Vom avea nevoie de cate doua cercuri pentru a crea o placinta. Vom adauga cate o lingura de umplutura intr-un cerc, iar celalalt cerc il vom lipi desupra cu ajutorul unei furculite. Vom aseza cercul deasupra cercului cu umplutura si cu furculita vom cresta marginile in asa fel incat in momentul coacerii, umplutura sa nu iasa afara. Vom repeta acest procedeu pana la terminarea placintelor. Vom lasa placintele putin la crescut pentru a se dubla volumul lor inainte de coacere.

Cu ajutorul unei tigai vom incepe sa coacem placintele in ulei. Acestea vor avea o forma rotund de gogosi. Cand acestea sunt gata vom presara peste ele zaharul pudra vanilat.

Placintele sunt gata! Pofta buna!

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x