Gastronomie
Iată cum sa prepari o tocană „Ca la Bot’şani”, reţetă din ţinutul lui Eminescu

De n-ar fi decât asta, și amintirea zilelor de la Baisa, în „ținutul Bot’șănilor”, ar fi luminoasă și caldă! Dar mai sunt și drumurile spre Ipoteștii de floare ai lui Eminescu, și rătăcirile prin pădurile Agaftonului, popasul sfielnic la mănăstire…
Între atâtea suave amintiri, una mai telurică, mai aproape de „carne”, dă straniu târcoale. Tocana „ca la Bot’șăni” .
Ai trebuință de: carne macră de porc, untură (sau unt, sau untdelemn), arpagic, roșii, ardei, boia, sare, cimbru și sămânță de mărar.
Cum se procedează: Carnea macră de porc, tăiată în bucăți potrivite, se pârpălește nițel în untură fierbinte (ori în unt, ori în untdelemn). Arpagicul mărunțel e curățat și lăsat și el în cratiță până începe „a stecli”, după care se zvârle peste el repede o cană de apă, să-l stingă.
Acestea dintru-ntâi sunt făcute. Apoi se adaugă boia, și sare, și rosii, și ardei tăiați subțire-n felii. Și iarăși apă, cât să le acopere. „Domol” se lasă să fiarbă totul, la marginea plitei, adăugând apă fierbinte, să tot acopere bucatele, să nu-și arate fața înainte de vreme.
Când carnea aproape a fiert, gospodina înțelege că locul cratiței e altul acum – și o-mpinge-n cuptorul fierbinte. Încă un sfert de ceas. În vremea asta, bucatele s-au îmbălsămat unele din altele și gospodina presară deasupra pulberi aromate, cu cimbru și sămânță de mărar…
– rețetă culeasă din satul Baisa, județul Botoșani, de Simona Lazăr
Foto: Pixabay

Gastronomie
Mic dejun pe bază de ovăz pentru a accelera metabolismul

Ovăzul este o cereală foarte nutritivă care poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate. Acesta este motivul pentru care ar trebui să îl includem mai frecvent în dieta noastră zilnică.
Micul dejunul pe bază de ovăz este ușor de preparat și foarte hrănitor: această cereală, de fapt, este un aliment foarte complet. Din acest motiv, este recomandabil să îl includeți în mod regulat în dieta dvs., chiar și atunci când obiectivul pe care doriți să îl atingeți este de a accelera metabolismul pentru a pierde în greutate.
Bogat în fibre solubile, ovăzul generează o senzație imediată de sațietate și reglează tranzitul intestinal. În consecință, poate fi foarte util dacă vrem să evităm să mâncăm dintr-o simplă lacomie sau să ingerăm cantități inutile de alimente calorice.
Pe de altă parte, acest tip de fibre reduce absorbția colesterolului în sânge și consumul regulat al acestuia, prin urmare, evită apariția problemelor cardiovasculare și favorizează în special inima.
Ovăzul este un aliment care poate accelera metabolismul, deoarece conține mai multe vitamine, minerale și beta-glucani, care ajută la reglarea nivelului de colesterol și zahăr din sânge.
4 propuneri pentru micul dejun cu ovăz
Pentru a vă asigura că primiți beneficiile pe care le poate oferi micul dejun pe bază de ovăz, este recomandabil să nu includeți prea multe ingrediente în prepararea lui și să optați pentru versiunea sa naturală, adică în fulgi.
1. Ovăz cu scorțișoară și măr
Micul dejun pe bază de ovăz pe care vi-l prezentăm are un gust delicios, dulce și cremos. Din acest motiv este ideal ca început în zilele reci.
Ingrediente
Pregătirea
Pentru a pregăti această rețetă, vom amesteca într-o tigaie lapte de migdale, ovăz, scorțișoară și sirop de arțar. Lăsăm amestecul pe foc până se îngroașă, fără să uităm să amestecăm cu grijă, pentru a preveni lipirea de tigaie.
Când laptele a fost aproape complet absorbit, vom scoate amestecul de pe foc și vom adăuga bucățile de măr. După 15 minute de odihnă, vom presăra scorțișoara pe amestec.
2. Mic dejun pe bază de ovăz: biscuiți de ovăz cu stafide
Unul dintre ingredientele acestei rețete reprezinta stafidele; dacă nu vă plac, puteți înlocui cu fructul la alegere: nuci, alune, piersici uscate, afine etc.
Cu cantitățile date aici pentru această rețetă, puteți face aproximativ 30 de prajituri. Cu toate acestea, vă recomandăm să vă limitați consumul la 4 sau 5 biscuiți pentru fiecare mic dejun.
Ingrediente
Pregătirea
Mai întâi, pregătiți foaia de copt ungând-o cu ulei. Apoi, într-un bol mic, amestecați făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și sarea. Într-un castron mai mare, bateți untul, zahărul, oul și vanilia. După ce ați obținut o cremă, adăugați sucul de mere și ⅓ cana de apă.
În acest moment, amestecați totul până obțineți un amestec omogen. Pentru a face prajiturile mai ușoare, dați aluatului forma unui cilindru și înfășurați-l în folie alimentară. Apoi păstrați aluatul la frigider timp de două ore. În timp ce se răcește, preîncălziți cuptorul.
După două ore, scoateți aluatul din frigider și tăiați-l în felii rotunde, nu prea groase. În cele din urmă, puneți feliile pe tigaia pe care ați uns-o anterior. Apoi coaceți timp de 15 minute la 180 ° C.
3. Smoothie de pere, ghimbir și ovăz
Gătitul nu este punctul tău forte, dar totuși vrei să încerci micul dejun cu fulgi de ovăz? Dacă da, încercați niște pâine prăjită cu brânză cu acest delicios smoothie.
Pentru a face acest smoothie, puneți toate ingredientele în paharul blenderului și amestecați până se omogenizează. Dacă doriți, puteți adăuga câteva cuburi de gheață.
4. Ovăz cu căpșuni și smântână
Puneți apa, scorțișoara și ovăzul într-o oală mică, așteptați să fiarbă apa și apoi reduceți intensitatea căldurii. Într-un castron mic, amestecați căpșunile cu oțetul balsamic și, în același timp, zdrobiți căpșunile pentru a face o pastă și adăugați iaurtul, vanilia și mierea.
Se amestecă toate ingredientele și se lasă deoparte. Odată ce apa a fost absorbita de ovaz, adăugați amestecul de căpșuni, lăsați-l să se odihnească aproximativ 2 minute, scoateți-l de pe foc și serviți.
-
Ghid Practic Casa2 ani ago
Centrala pe GPL: costuri cu montarea și cât consumă o centrală pe butelie
-
Energie1 an ago
Cat costa un kilowatt in 2021?
-
Piscicultura3 ani ago
Creşterea crapului pentru consum
-
Ghid Practic Casa2 ani ago
Cum se face o afumatoare in mod corect. Afumarea la rece
-
Agricultura2 ani ago
Cenușa, cum trebuie să o folosești ca îngrășământ ieftin și natural pentru grădină
-
Sfaturi practice5 ani ago
Gratare de gradina – imagini cu modele deosebite incluzand foisoare, cuptoare si afumatoare
-
Sfaturi practice5 ani ago
Construirea unei anexe gospodaresti. Actele si demersurile necesare
-
Amenajari iazuri2 ani ago
Amenajare iaz de gradină. Cum să construiești un iaz în mod corect
-
Sfaturi practice1 an ago
Despre glicina mov numită și salcâm mov sau visteria
-
Acvaponie5 ani ago
Acvaponie. Cum sa creezi un sistem acvaponic