Connect with us

Gastronomie

Iată cum sa prepari o tocană „Ca la Bot’şani”, reţetă din ţinutul lui Eminescu

Published

on

De n-ar fi decât asta, și amintirea zilelor de la Baisa, în „ținutul Bot’șănilor”, ar fi luminoasă și caldă! Dar mai sunt și drumurile spre Ipoteștii de floare ai lui Eminescu, și rătăcirile prin pădurile Agaftonului, popasul sfielnic la mănăstire…

Între atâtea suave amintiri, una mai telurică, mai aproape de „carne”, dă straniu târcoale. Tocana „ca la Bot’șăni” .

Ai trebuință de: carne macră de porc, untură (sau unt, sau untdelemn), arpagic, roșii, ardei, boia, sare, cimbru și sămânță de mărar.

Cum se procedează: Carnea macră de porc, tăiată în bucăți potrivite, se pârpălește nițel în untură fierbinte (ori în unt, ori în untdelemn). Arpagicul mărunțel e curățat și lăsat și el în cratiță până începe „a stecli”, după care se zvârle peste el repede o cană de apă, să-l stingă.

Acestea dintru-ntâi sunt făcute. Apoi se adaugă boia, și sare, și rosii, și ardei tăiați subțire-n felii. Și iarăși apă, cât să le acopere. „Domol” se lasă să fiarbă totul, la marginea plitei, adăugând apă fierbinte, să tot acopere bucatele, să nu-și arate fața înainte de vreme.

Când carnea aproape a fiert, gospodina înțelege că locul cratiței e altul acum – și o-mpinge-n cuptorul fierbinte. Încă un sfert de ceas. În vremea asta, bucatele s-au îmbălsămat unele din altele și gospodina presară deasupra pulberi aromate, cu cimbru și sămânță de mărar…

– rețetă culeasă din satul Baisa, județul Botoșani, de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Gastronomie

Salam de biscuiti

Published

on

Cand imi amintesc de copilarie, imi amintesc intotdeauna de salam de biscuiti, un desert cu adevarat onorabil pe care il facea mama in fiecare sambata dimineata. Nu exista sarbatoare fara a manca salam de biscuiti, alaturi de care statea clasicul cozonac.

Ingrediente salam de biscuiti
500 grame biscuiti simpli (populari)
150 grame de unt
200 ml lapte
100 grame zahar
100 grame stafide (optional)
3-4 linguri de nuca de cocos
2 linguri de cacao
1 esenta de rom

Mod de preparare salam de biscuiti

1. Se pune laptele intr-o oala la foc mic. Cand acesta este fierbinte, se adauga zaharul si se amesteca pana cand acesta se dizolva.

2. Adaugam untul peste zahar si asteptam cateva momente sa se topeasca.

3. Acum adaugam stafidele si cacaua, amestecam bine de tot pana cand se omogenizeaza si ajung la consistenta precum un sos de ciocolata.

4. Maruntim biscuitii sau ii dam prin razatoare pentru a fi mai fini si ii adaugam peste toata compozitia, putin cate putin, timp in care amestecam.

La final compozitia ar trebui sa arate ca o pasta.

5. Luam toata compozitia si o punem pe o bucata de folie alimentara si o rulam strans pentru a forma salamul. Nu uitati inainte de a-l rula sa puneti nuca de cocos atat cat va doriti.

Sfat: Exista varianta sa facem salamul de biscuiti sa fie de post, folosim apa in loc de lapte si nu se pune unt.

O alta varianta ar fi ca toata compozitia sa nu fie rulata ci sa fie facuta bile. Pun cate o bucatica de compozitie intre palme si formez bile, pe care apoi le trec prin nuca de cocos si le pun la frigider o noapte.


Adesea salamul de biscuiti trebuia sa stea un pic la frigider, pentru a fi mai aromat, insa niciodata nu rezistam asteptarii si obisnuiam sa deschid usa frigiderului si sa ma infrupt din el, pe ascuns.

In fiecare sambata dupa-amiaza, cand mama scotea salamul de biscuiti din frigider, era efectiv bataie pe el.

Reteta perfecta pentru salam de biscuiti nu o stiu, insa stiu ca salamul de biscuiti pe care il facea mama, era fenomenal si stiu ca folosea urmatoarele ingrediente: biscuiti simpli, cacao, lapte, rahat si obligatoriu nuca de cocos. Pe langa aceste ingrediente, uneori folosea si stafie sau chiar visine hidratate in alcool (scoase din visinata).

Am mai intalnit unele retete prin alte case unde se folosea nuca, fistic, alune, bucati de ciocolata si alte fructe uscate precum prune, caise, smochine, curmale, etc.

Salamul meu de biscuiti preferat este cel cu multa nuca de cocos si cu cirese sau visine confiate in interior.

Ce tipuri de biscuiti se folosesc?
Biscuitii populari – acei biscuiti simpli usor duri, pe care adesea nu ii mananca nimeni asa in forma lor naturala. Intotdeauna am crezut ca biscuitii populari au fost creati pentru a face salam de biscuiti.

Cat se lasa la frigider salamul dupa ce a fost facut?
Adesea se lasa o noapte pentru ca aromele sa se combine intre ele si sa aiba un gust aromat, insa am vazut ca unii consuma salamul de biscuiti si dupa ce acesta a stat la frigider maximum o ora. Noi obisnuiam sa il mancam si dupa o 3-4 zile de tinut in frigider, rezistand in general in jur de 7-8 zile.

Valori nutritionale per 100g salam de biscuiti
Daca tot suntem la capitolul dulciuri, am zis sa facem si o lista cu valorile nutritionale ale salamului de biscuiti, asa incat, sa stiti cand sa va opriti din mancat acest delicios desert.

Valorile de mai jos sunt exprimate per 100g produs
313 calorii
17 grame grasimi
10g zahar
400mg sodiu
46mg calciu
36g glucide
8g grasimi saturate
20g potasiu
1.7mg fier
3g proteine
25mg colesterol
1g fibre
0.4mg vitamina C
340UI Vitamina A

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x