Connect with us

Gastronomie

Plăcințele de casă cu brânză sărată – Rețetă atât de bună încât aș face-o în fiecare săptămână

Publicat

pe

Pentru ca v-am prezentata alta data o reteta traditional moldoveneasca de placinte poale-n brau am zis sa va prezint de aceasta data si reteta clasica de placinte pufoase cu branza…

Ingrediente pentru aluat:

500-600 g faina
125 g unt sau margarina
25 g drojdie proaspata
4-5 linguri de zahar
1 lingurita esenta de rom
un praf de sare
coaja rasa de lamaie
4 galbenusuri
250 ml lapte
2 plicuri zahar vanilat
zahar pudra (pentru decor)
Ingrediente pentru umplutura:

200 g branza (telemea sau feta)
2 oua
4 linguri de gris
5 linguri de zahar
2 linguri esenta de rom

Mod de preparare aluat:

Intr-un bol vom adauga drojdia sfarmata pe care o vom dizolva cu putin lapte cald. Peste aceasta vom adauga putin zahar si o lingura de faina. Vom amesteca continuu pana la omogenizare. Maiaua este gata. Ea necesita sa stea la crescut timp de 20 de minute intr-un loc cald.

Separat intr-un alt bol vom amesteca galbenusurile, sarea, restul de lapte, zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom. Vom mixa totul bine pana ce zaharul se va topi si compozitia va capata o textura omogena.

Intr-o oala vom topi untul pe aragaz.

Intr-un bol vom cerne faina. In mijlocul acesteaia vom face o gaura si vom aseza maiaua. Peste aceasta mai adaugam si compozitia de galbenusuri amestecand continuu. Untul topit il vom adauga peste aceasta treptat framantand continuu. Acum am format aluatul. Putem adauga si coaja de laie in el si continuam sa framantam bine pana cand acesta se va desprinde de maine. La nevoie mai adaugam faina ca sa nu se lipeasca, sau ne ungem mainile cu ulei.

Cand aluatul este gata il dam deoparte la crescut timp de o ora intr-un loc calduros.

Mod de preparare umplutura:

Intr-un bol vom sfarma bine branza cu ajutorul unei furculite. Vom adauga peste ouale, zaharul, esenta de rom si grisul amestecand continuu pana cand toate ingredientele se incorporeaza si formeaza o crema pufoasa de branza. Crema este gata. O vom lasa sa stea si pe ea 10 minute.

Mod de preparare placinte:

Vom incepe prin intinderea aluatului intr-o foaie groasa de un deget pe o suprafata unde am presarat putina faina. Cu ajutorul unui pahar vom decupa placintele intr-o forma rotunda pana la terminarea aluatului.

Vom avea nevoie de cate doua cercuri pentru a crea o placinta. Vom adauga cate o lingura de umplutura intr-un cerc, iar celalalt cerc il vom lipi desupra cu ajutorul unei furculite. Vom aseza cercul deasupra cercului cu umplutura si cu furculita vom cresta marginile in asa fel incat in momentul coacerii, umplutura sa nu iasa afara. Vom repeta acest procedeu pana la terminarea placintelor. Vom lasa placintele putin la crescut pentru a se dubla volumul lor inainte de coacere.

Cu ajutorul unei tigai vom incepe sa coacem placintele in ulei. Acestea vor avea o forma rotund de gogosi. Cand acestea sunt gata vom presara peste ele zaharul pudra vanilat.

Placintele sunt gata! Pofta buna!

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gastronomie

Iată cum sa prepari o tocană „Ca la Bot’şani”, reţetă din ţinutul lui Eminescu

Publicat

pe

Scris de

De n-ar fi decât asta, și amintirea zilelor de la Baisa, în „ținutul Bot’șănilor”, ar fi luminoasă și caldă! Dar mai sunt și drumurile spre Ipoteștii de floare ai lui Eminescu, și rătăcirile prin pădurile Agaftonului, popasul sfielnic la mănăstire…

Între atâtea suave amintiri, una mai telurică, mai aproape de „carne”, dă straniu târcoale. Tocana „ca la Bot’șăni” .

Ai trebuință de: carne macră de porc, untură (sau unt, sau untdelemn), arpagic, roșii, ardei, boia, sare, cimbru și sămânță de mărar.

Cum se procedează: Carnea macră de porc, tăiată în bucăți potrivite, se pârpălește nițel în untură fierbinte (ori în unt, ori în untdelemn). Arpagicul mărunțel e curățat și lăsat și el în cratiță până începe „a stecli”, după care se zvârle peste el repede o cană de apă, să-l stingă.

Acestea dintru-ntâi sunt făcute. Apoi se adaugă boia, și sare, și rosii, și ardei tăiați subțire-n felii. Și iarăși apă, cât să le acopere. „Domol” se lasă să fiarbă totul, la marginea plitei, adăugând apă fierbinte, să tot acopere bucatele, să nu-și arate fața înainte de vreme.

Când carnea aproape a fiert, gospodina înțelege că locul cratiței e altul acum – și o-mpinge-n cuptorul fierbinte. Încă un sfert de ceas. În vremea asta, bucatele s-au îmbălsămat unele din altele și gospodina presară deasupra pulberi aromate, cu cimbru și sămânță de mărar…

– rețetă culeasă din satul Baisa, județul Botoșani, de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citeşte continuarea

Trending

This is a test for Pinterest