Connect with us

Gastronomie

Mic dejun pe bază de ovăz pentru a accelera metabolismul

Publicat

pe

Ovăzul este o cereală foarte nutritivă care poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate. Acesta este motivul pentru care ar trebui să îl includem mai frecvent în dieta noastră zilnică.

Micul dejunul pe bază de ovăz este ușor de preparat și foarte hrănitor: această cereală, de fapt, este un aliment foarte complet. Din acest motiv, este recomandabil să îl includeți în mod regulat în dieta dvs., chiar și atunci când obiectivul pe care doriți să îl atingeți este de a accelera metabolismul pentru a pierde în greutate.

Bogat în fibre solubile, ovăzul generează o senzație imediată de sațietate și reglează tranzitul intestinal. În consecință, poate fi foarte util dacă vrem să evităm să mâncăm dintr-o simplă lacomie sau să ingerăm cantități inutile de alimente calorice.

Pe de altă parte, acest tip de fibre reduce absorbția colesterolului în sânge și consumul regulat al acestuia, prin urmare, evită apariția problemelor cardiovasculare și favorizează în special inima.

Ovăzul este un aliment care poate accelera metabolismul, deoarece conține mai multe vitamine, minerale și beta-glucani, care ajută la reglarea nivelului de colesterol și zahăr din sânge.

4 propuneri pentru micul dejun cu ovăz
Pentru a vă asigura că primiți beneficiile pe care le poate oferi micul dejun pe bază de ovăz, este recomandabil să nu includeți prea multe ingrediente în prepararea lui și să optați pentru versiunea sa naturală, adică în fulgi.

1. Ovăz cu scorțișoară și măr

Micul dejun pe bază de ovăz pe care vi-l prezentăm are un gust delicios, dulce și cremos. Din acest motiv este ideal ca început în zilele reci.

Ingrediente

  • 1 cană de ovăz (250 g)
  • 1 măr tăiat cubulețe mici.
  • 2 linguri de scorțișoară măcinată (30 g)
  • 1/2 litru lapte de migdale (500 ml).
  • 3 linguri de sirop de arțar (30 g).
  • Pregătirea
    Pentru a pregăti această rețetă, vom amesteca într-o tigaie lapte de migdale, ovăz, scorțișoară și sirop de arțar. Lăsăm amestecul pe foc până se îngroașă, fără să uităm să amestecăm cu grijă, pentru a preveni lipirea de tigaie.

    Când laptele a fost aproape complet absorbit, vom scoate amestecul de pe foc și vom adăuga bucățile de măr. După 15 minute de odihnă, vom presăra scorțișoara pe amestec.

    2. Mic dejun pe bază de ovăz: biscuiți de ovăz cu stafide

    Unul dintre ingredientele acestei rețete reprezinta stafidele; dacă nu vă plac, puteți înlocui cu fructul la alegere: nuci, alune, piersici uscate, afine etc.

    Cu cantitățile date aici pentru această rețetă, puteți face aproximativ 30 de prajituri. Cu toate acestea, vă recomandăm să vă limitați consumul la 4 sau 5 biscuiți pentru fiecare mic dejun.

    Ingrediente

  • 1 ou.
  • 1 cană de stafide (250 g)
  • Pulverizați ulei de măsline.
  • 1 cană de zahăr brun (250 g)
  • ¾ cană de făină de grâu (190 g).
  • ½ lingură bicarbonat de sodiu (7,5 g).
  • 1 linguriță de sare de mare (5 g).
  • 2 căni de ovăz instant (500 g)
  • 1 lingură de scorțișoară măcinată (15 g)
  • 2 linguri de unt la temperatura camerei (30 g).
  • 1 lingură de extract de vanilie (15 g)
  • ½ cană de suc natural de mere (125 g).
  • 1/2 lingură bicarbonat de sodiu (7,5 g)
  • 2 linguri de unt la temperatura camerei (30 g).
  • Pregătirea
    Mai întâi, pregătiți foaia de copt ungând-o cu ulei. Apoi, într-un bol mic, amestecați făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și sarea. Într-un castron mai mare, bateți untul, zahărul, oul și vanilia. După ce ați obținut o cremă, adăugați sucul de mere și ⅓ cana de apă.

    În acest moment, amestecați totul până obțineți un amestec omogen. Pentru a face prajiturile mai ușoare, dați aluatului forma unui cilindru și înfășurați-l în folie alimentară. Apoi păstrați aluatul la frigider timp de două ore. În timp ce se răcește, preîncălziți cuptorul.

    După două ore, scoateți aluatul din frigider și tăiați-l în felii rotunde, nu prea groase. În cele din urmă, puneți feliile pe tigaia pe care ați uns-o anterior. Apoi coaceți timp de 15 minute la 180 ° C.

    3. Smoothie de pere, ghimbir și ovăz

    Gătitul nu este punctul tău forte, dar totuși vrei să încerci micul dejun cu fulgi de ovăz? Dacă da, încercați niște pâine prăjită cu brânză cu acest delicios smoothie.

  • 1 para.
  • 3 linguri de ovăz (45 g)
  • Ghimbir proaspăt ras (7,5 g).
  • ½ cană de lapte de migdale (125 ml).
  • 1/2 cană de iaurt grecesc natural cu conținut scăzut de grăsimi (125 ml).
  • Pentru a face acest smoothie, puneți toate ingredientele în paharul blenderului și amestecați până se omogenizează. Dacă doriți, puteți adăuga câteva cuburi de gheață.

    4. Ovăz cu căpșuni și smântână

  • 1/2 crenguță de scorțișoară.
  • 1 cană de apă (250 ml).
  • 1 lingură de miere (15 ml).
  • 1/2 cană căpșuni tocate (125 g).
  • 1/2 cană de fulgi naturali (125 g).
  • 2 linguri de iaurt grecesc (30 ml).
  • 1 linguriță de oțet balsamic (5 ml).
  • 1 linguriță de extract natural de vanilie (5 ml).
  • Puneți apa, scorțișoara și ovăzul într-o oală mică, așteptați să fiarbă apa și apoi reduceți intensitatea căldurii. Într-un castron mic, amestecați căpșunile cu oțetul balsamic și, în același timp, zdrobiți căpșunile pentru a face o pastă și adăugați iaurtul, vanilia și mierea.

    Se amestecă toate ingredientele și se lasă deoparte. Odată ce apa a fost absorbita de ovaz, adăugați amestecul de căpșuni, lăsați-l să se odihnească aproximativ 2 minute, scoateți-l de pe foc și serviți.

    Apasa ca sa comentezi
    0 0 votes
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Gastronomie

    Salam de biscuiti

    Published

    on

    By

    Cand imi amintesc de copilarie, imi amintesc intotdeauna de salam de biscuiti, un desert cu adevarat onorabil pe care il facea mama in fiecare sambata dimineata. Nu exista sarbatoare fara a manca salam de biscuiti, alaturi de care statea clasicul cozonac.

    Ingrediente salam de biscuiti
    500 grame biscuiti simpli (populari)
    150 grame de unt
    200 ml lapte
    100 grame zahar
    100 grame stafide (optional)
    3-4 linguri de nuca de cocos
    2 linguri de cacao
    1 esenta de rom

    Mod de preparare salam de biscuiti

    1. Se pune laptele intr-o oala la foc mic. Cand acesta este fierbinte, se adauga zaharul si se amesteca pana cand acesta se dizolva.

    2. Adaugam untul peste zahar si asteptam cateva momente sa se topeasca.

    3. Acum adaugam stafidele si cacaua, amestecam bine de tot pana cand se omogenizeaza si ajung la consistenta precum un sos de ciocolata.

    4. Maruntim biscuitii sau ii dam prin razatoare pentru a fi mai fini si ii adaugam peste toata compozitia, putin cate putin, timp in care amestecam.

    La final compozitia ar trebui sa arate ca o pasta.

    5. Luam toata compozitia si o punem pe o bucata de folie alimentara si o rulam strans pentru a forma salamul. Nu uitati inainte de a-l rula sa puneti nuca de cocos atat cat va doriti.

    Sfat: Exista varianta sa facem salamul de biscuiti sa fie de post, folosim apa in loc de lapte si nu se pune unt.

    O alta varianta ar fi ca toata compozitia sa nu fie rulata ci sa fie facuta bile. Pun cate o bucatica de compozitie intre palme si formez bile, pe care apoi le trec prin nuca de cocos si le pun la frigider o noapte.


    Adesea salamul de biscuiti trebuia sa stea un pic la frigider, pentru a fi mai aromat, insa niciodata nu rezistam asteptarii si obisnuiam sa deschid usa frigiderului si sa ma infrupt din el, pe ascuns.

    In fiecare sambata dupa-amiaza, cand mama scotea salamul de biscuiti din frigider, era efectiv bataie pe el.

    Reteta perfecta pentru salam de biscuiti nu o stiu, insa stiu ca salamul de biscuiti pe care il facea mama, era fenomenal si stiu ca folosea urmatoarele ingrediente: biscuiti simpli, cacao, lapte, rahat si obligatoriu nuca de cocos. Pe langa aceste ingrediente, uneori folosea si stafie sau chiar visine hidratate in alcool (scoase din visinata).

    Am mai intalnit unele retete prin alte case unde se folosea nuca, fistic, alune, bucati de ciocolata si alte fructe uscate precum prune, caise, smochine, curmale, etc.

    Salamul meu de biscuiti preferat este cel cu multa nuca de cocos si cu cirese sau visine confiate in interior.

    Ce tipuri de biscuiti se folosesc?
    Biscuitii populari – acei biscuiti simpli usor duri, pe care adesea nu ii mananca nimeni asa in forma lor naturala. Intotdeauna am crezut ca biscuitii populari au fost creati pentru a face salam de biscuiti.

    Cat se lasa la frigider salamul dupa ce a fost facut?
    Adesea se lasa o noapte pentru ca aromele sa se combine intre ele si sa aiba un gust aromat, insa am vazut ca unii consuma salamul de biscuiti si dupa ce acesta a stat la frigider maximum o ora. Noi obisnuiam sa il mancam si dupa o 3-4 zile de tinut in frigider, rezistand in general in jur de 7-8 zile.

    Valori nutritionale per 100g salam de biscuiti
    Daca tot suntem la capitolul dulciuri, am zis sa facem si o lista cu valorile nutritionale ale salamului de biscuiti, asa incat, sa stiti cand sa va opriti din mancat acest delicios desert.

    Valorile de mai jos sunt exprimate per 100g produs
    313 calorii
    17 grame grasimi
    10g zahar
    400mg sodiu
    46mg calciu
    36g glucide
    8g grasimi saturate
    20g potasiu
    1.7mg fier
    3g proteine
    25mg colesterol
    1g fibre
    0.4mg vitamina C
    340UI Vitamina A

    Continue Reading

    Trending

    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x