Plante cățărătoare: lista cu toate plantele cățărătoare din care poți alege


Plantele cățărătoare veșnic verzi abundă de obicei în grădini și pe balcoanele caselor pentru frumusețea și funcționalitatea lor: acoperă pereții, pergole, spaliere și garduri cu frunzișul și florile lor, creând un spațiu intim și confortabil.

Adesea aceste plante cățărătoare sunt chiar alese pentru a camufla defectele din zidărie sau elemente exterioare care nu sunt plăcute ochiului.

Ce se înțelege prin plante cățărătoare?

Cățăratorii sunt plante care își păstrează frunzele verzi pe tot parcursul anului (adesea) și cresc prin răsucirea în jurul unor suporturi precum pereți, garduri sau pergole. Aceste plante lipitoare pot adăuga o notă de verdeață și vitalitate grădinilor și peisajelor chiar și în lunile de iarnă, când multe alte plante își năruie frunzele.

Plantele cățărătoare veșnic verzi pot avea atât frunze persistente – precum iasomia sau vița de vie canadiană  cât și frunze semi-persistente –  precum iedera sau clematida. În plus, au flori parfumate care pot decora grădina.

Alegerea cățărătorilor veșnic verzi depinde de climă, de tipul de suport și de efectul care trebuie creat. Adesea sunt ușor de cultivat și necesită puțină întreținere, dar este important să vă asigurați că alegeți soiul potrivit pentru zona dvs. climatică și nevoile specifice ale grădinii.

Plante cățărătoare veșnic verzi (tot anul)

Așadar, iată câteva dintre cele mai frumoase plante cățărătoare veșnic verzi potrivite pentru toate anotimpurile, ușor de îngrijit și de cultivat, care fac din mediul exterior un adevărat paradis.

Deci, să vedem care sunt principalele tipuri.

Iederă

iedera

Aparținând familiei Araliaceae, iedera este cu siguranță o plantă cățărătoare veșnic verde foarte comună. Se caracterizează prin frunzele sale cu 3/5 vârfuri de un verde uniform sau pătate cu galben sau alb și, în cazul unui exemplar femel, prin florile sale mici, albe, care înfloresc toamna, dând loc primăverii micilor fructe 

Datorita radacinilor sale aeriene, iedera se catara usor pe orice tip de suprafata si este destul de rezistenta atat la climatele reci cat si la cele calde, in statiuni montane sau de pe litoralchiar daca intotdeauna este mai bine sa nu o expuneti la lumina directa a soarelui.

Are nevoie de un sol fertil si permeabil, care sa fie fertilizat de preferinta la 20 de zile in timpul sezonului de primavara.

Clematis

clematis

Această plantă veșnic verde are o dezvoltare cu adevărat puternică și spectaculoasă: ele înfrumusețează orice terasă sau grădină mai ales dacă sunt combinate, de exemplu, cu trandafiri cățărători.

Există numeroase soiuri de Clematis, dintre care cele mai cunoscute și mai răspândite sunt Napaulensis, Little White Charm, Winter Beauty și Armandii care are frunze deosebit de piele și, între lunile aprilie și mai, albe flori bogate în nuanțe roz. Este de preferat sa se pregateasca un pamant proaspat, moale si bine drenat: apoi se pune, daca in ghiveci, intr-un loc in care i se garanteaza suficiente ore de soare pe zi.

Clematita necesită udare regulată pentru a menține solul umed, adăugând îngrășământ lichid în apa de tăiere primăvara. În cele din urmă, nu uitați să o tăiați la sfârșitul iernii pentru a îndepărta tulpinile mai vechi, permițând astfel plantei să se regenereze și să emită lăstari noi.

Bougainvillea (Floarea de Hartie)

Bougainvillea floarea de hartie

Bougainvillea este o plantă viguroasă originară din America de Sud, în special din Brazilia, și aparține familiei Nyctaginaceae. Are ramuri spinoase care poartă frunziș verde și flori splendide fucsia, portocaliu, alb și violet.

Preferă temperaturile blânde și calde, atât de mult încât în ​​România crește mai ales în regiunile sudice: totuși, pierderea frunzelor în timpul iernii nu ar trebui să te sperie, deoarece primăvara revine.

Alegeti un pamant amestecat cu pietricele, cu un strat de argila pe fund, pentru a permite scurgerea apei, care este necesara doar atunci cand solul in sine este uscat. Se recomandă fertilizarea Bougainvillea în mijlocul verii și tăierea lui în februarie, eliminând ramurile și inflorescențele acum uscate.

Bignonia

bigonia

Particularitatea acestei plante cățărătoare veșnic verzi, aparținând familiei Bignoniaceae, florile sale în formă de trompetă, care apar din iulie până în octombrie, apar în ciorchini într-o frumoasă culoare portocalie și atrag fluturi și alte insecte polenizatoare care își găsesc adăpostul perfect în frunziș lanceolat dens, verde strălucitor.

Bignonia iubește mediile destul de luminoase, dar nu soarele direct, în timp ce iarna intră în repaus vegetativ. Având rădăcini aeriene, crește foarte repede pe orice tip de suport, necesitând tăiere viguroasă la sfârșitul iernii.

Are nevoie de soluri poroase si bine drenate si de udari abundente doar vara, reducand-o in celelalte anotimpuri. Având în vedere dezvoltarea rapidă, este bine să fertilizați planta la fiecare 3-4 luni cu un îngrășământ granular cu eliberare lentă.

Viță de vie japoneza (Parthenocissus tricuspidata)

vita de vie japoneza

Cunoscută sub numele de Boston Ivy, are frunze palmate și ventuze care îi permit să acopere pereții întregi ai unei case într-un timp foarte scurt. Frunzele maiestuoase, de un verde strălucitor frumos, capătă toamna o culoare roșie splendidă, asemănătoare cu frunzișul.

Este o plantă care iubește temperaturile blânde și se teme de înghețuri, timp în care își pierde frunzele: de aceea este indicat să o adăpostești mereu în caz de climat aspre și să o tunzi iarna pentru a permite o refacere vegetativă luxuriantă.

Pamantul organic trebuie mentinut constant umed, cu mare grija sa se evite stagnarile de apa care ar determina putrezirea radacinilor; fertilizarea, in schimb, este suficienta anual daca este plantata in pamant, la fiecare 40 de zile pentru plantele in ghiveci.

Wisteria

Plante, glicine

Este printre cele mai rezistente și de lungă durată plante cățărătoare veșnic verzi, datorită și rădăcinilor și tulpinilor destul de robuste, fără a neglija viteza de creștere estimată la aproximativ 3-4 metri pe an.

Wisteria este de obicei aleasă pentru a decora pergolele, între lunile martie și aprilie, cu ciorchini de flori de culoarea liliac care atârnă până la 90 cm.

Wisteria iubește mediile însorite și intră în repaus vegetativ din noiembrie până în martie, o perioadă excelentă pentru tăiere.

Udați numai dacă solul este deosebit de uscat și fertilizați cu un îngrășământ granular cu eliberare treptată primăvara și toamna (alegeți un produs lichid dacă creșteți în ghivece).

Floarea pasiunii (Passiflora)

floarea pasiunii

Cunoscută sub numele de „floarea pasiunii”, Passiflora este cel mai bine cunoscută pentru proprietățile sale medicinale și pentru fructul Maracuja.

Originară din statele sud-americane, are frunze de un verde intens și flori frumoase cu aspect exotic, de culoare albă sau verzuie, completate cu vene roz sau violet.

Aceste inflorescențe sunt deosebit de voluminoase și albăstrui la Passiflora Caerulea, cea mai răspândită și rezistentă la frig: în orice caz, este de preferat să protejați planta de vânturi și schimbări de temperatură.

Passiflora necesită sol proaspăt și fertil, udare regulată și fertilizare la fiecare 2 săptămâni în perioada de înflorire cu un îngrășământ lichid adecvat. Tăierea, esențială la fiecare specie de plante cățărătoare veșnic verzi, trebuie practicată în timpul repausului vegetativ.

Caprifoi

caprifoi

Planta aparține familiei Caprifoliaceae și este originară din Asia și Statele Unite ale Americii. În România mai poarta numele de Palma Maicii Domnului. Are o structură de liană specială care învăluie în mod special suporturile și se dovedește a fi o specie rezistentă, de lungă durată și cu creștere rapidă.

Caprifoiul are frunziș verde albăstrui și flori albe foarte parfumate care, toamna, lasă loc unor fructe de pădure roșii frumoase.

Specia Lonicera este o varietate de Caprifolium catarator care poate atinge 5 metri inaltime si este originara din zona de sud a Siberiei si sud-vestul Europei; Caprifoiul Japonica, pe de altă parte, este cel mai rezistent la paraziți și are flori deosebit de luxuriante. Este indicat să așezați planta la lumină sau la umbră parțială și să mulciți baza tulpinii cu paie la începutul sezonului rece.

5 plante cataratoare anuale

1. Iasomie stea sau iasomie falsă (Trachelospermum jasminoides)


Din aprilie până la mijlocul verii te va fermeca cu parfumul florilor sale. Este o plantă care se teme de frig, dar frunzișul său rezistă foarte bine într-un climat blând .

2. Mandevilla sau dipladenia (Mandevilla sanderi)


Are nevoie de lumină, căldură și umiditate. Cu excepția zonelor cu ierni blânde, acesta trebuie întotdeauna protejat în timpul iernii. Mandevilla Laxa este foarte rezistentă la frig: chiar dacă îngheață, crenguțele cresc din nou primăvara.

3. Cape plumbago sau iasomie albastră


Tunde-o înainte de îngheț pentru a o adăposti. Florile de un albastru intens sunt aranjate în ciorchine pe un pat de frunze verzi.

4. Iasomie de vară (Jasminum officinalis)


Iasomia produce flori albe foarte parfumate si apreciate. Nu uitați să o udați în mod regulat în timpul vârfurilor mari de căldură de vară.

8. Tufe de trandafiri cataratori


Elegant si viguros, trandafirul catarator este mai degraba flexibil: poti indoi ramurile pentru a obtine un efect mai inflorit si pentru un decor floral optim.

5 plante cățărătoare anuale cu înflorire abundentă

Cățărătoarele anuale trebuie reînnoite în fiecare an și acest lucru vă permite să variați decorul balconului sau grădinii în funcție de gusturile dvs. Sunt plante care cresc destul de repede și împodobesc spațiile tale exterioare pe tot parcursul verii și toamnei. Se agață singure de un suport sau de vegetația din jur, fără a o sufoca, deoarece ramurile lor rămân flexibile. De asemenea, puteți planta aceste plante anuale într-un ghiveci cu spalier sau în coșuri suspendate și lăsați ramurile să atârne liber.

1. Ipomea volubilis (Ipomoea)


Cunoscută pentru culorile sale strălucitoare și petalele mari, floarea Heavenly Blue este o frumoasă culoare albastră cu un centru alb.

2. Susan cu ochi negri (Thunbergia alata)


Cultivabilă în ghivece sau în pământ, această plantă anuală vă va încânta prin florile sale galbene strălucitoare cu inimă neagră.

3. Mazare dulce (Lathyrus odoratus) si nasturtium mare


Originare din Sicilia, aceste flori cu petale ovale sunt deosebit de decorative atunci când sunt atârnate de coșuri: ramurile de mazăre dulce vor cădea în ghirlande splendide parfumate .

4. Cobea cataratoare (Cobaea scandens)


Această plantă cățărătoare foarte viguroasă (până la 5m) formează rapid un ecran vizual care va proteja intimitatea grădinii sau a balconului dumneavoastră.

5. Mina lobata (Ipomea lobata)


O plantă viguroasă, perenă, dar adesea tratată ca o plantă anuală, originală pentru inflorescența în formă de steag.

6 plante cataratoare pentru expunere nordica sau putin soare

1. Hortensie cataratoare (Hydrangea petiolaris)


O plantă care produce flori albe splendide primăvara, chiar și atunci când este expusă în plin nord. Foarte rustică, va tolera cu ușurință -20 °C.

2. Iedera comună (Hedera helix)


Există soiuri cu diferite tipuri de frunziș și iedera irlandeză (Hedera hibernica) care formează rapid un gard viu cu frunze de un verde strălucitor.

3. Caprifoi


Plantă de subarbust care necesită lumină moale. Alege caprifoiul lui Tellmann cu minunate flori galben-portocalii.

4. Parthenocissus și Ampelopsis


Frunzișul roșu din toamnă este unul dintre cele mai frumoase. Soiul Lowii, care măsoară mai puțin de 3 metri, este perfect pentru cultivarea în ghivece sau în spații mici.

5. Akebia (Akebia quinata)


Cu frunziș semi-persistent, toamna devine roșu-violet, după o înflorire abundentă și parfumată de vară.

6. Iasomie de iarnă (Jasminum nudiflorum)


plantă sarmentoasă care, prin urmare, trebuie îngrijită și are avantajul de a produce flori galbene strălucitoare doar iarna.

Cum să alegi plante cățărătoare

Să vedem împreună care sunt cele mai frumoase plante cățărătoare de crescut:

  • În primul rând, este bine să alegeți cu certitudine planta și să pregătiți solul eficient: planta va rămâne acolo unde este timp de mulți ani. Îndepărtați toate buruienile, săpați în pământ o groapă de aproximativ 40 cm diametru și îngrășăm cu un îngrășământ organic ( saudejecții animale amestecate cu elemente minerale). După plantare, acoperiți solul cu mulci. Planta cățărătoare nu trebuie să fie niciodată lângă copaci sau pereți, unde solul devine uscat și își compromite creșterea.
  • Dupa ceva timp planta incepe sa se dezvolte si in acel moment va trebui sa o ventilati si eventual sa o atasati de un suport, astfel incat sa creasca in directia dorita. Unele plante cățărătoare au rădăcini aeriene datorită cărora reușesc să se atașeze de pereți și garduri; altele au in schimb doar ramuri si de aceea trebuie neaparat agatate de suporturi. Acestea din urma pot fi formate din fire metalice, spaliere, pergole si tot ce poate face pentru tine.
  • Principalul lucru este sa alegi planta cataratoare ideala pentru nevoile tale. Iubitorii de culori luminoase și flori aleg clematis sau glicine. Iasomia sau caprifoiul japonez este, de asemenea, frumoasă. Iedera este o necesitate care nu se demodează niciodată.
  • Daca iubesti fructele poti opta pentru cele cataratoare „fruct”, precum murul fara spini sau târâtoarea Virginia care da struguri excelenti.
  • Plantele cățărătoare veșnic verzi, cum ar fi euonymus, iedera sau caprifoiul. Foarte decorativă, printre cățărătorii veșnic verzi, este bougainvillea care urcă de la sine și are nevoie doar de pământ bine drenat. Florile sale, cu culori variind de la liliac la fucsia, sunt foarte decorative.
  • Plantele ideale pentru gard viu sunt clopotul de cățărare și thunbergia, plante anuale care se plantează la sfârșitul iernii.
  • Cele mai usor de crescut sunt ficus repens, philodendron scadens
  • Repotați plantele la fiecare 3/4 ani și fertilizați-le în mod regulat. Udați-le când este cald, verificând întotdeauna umiditatea solului, deoarece plantele veșnic verzi, de exemplu, au nevoie de udare chiar și iarna.
  • Când sunt dezvoltate, tăiați-le după înflorire sau primăvara dacă înfloresc vara sau toamna.

Care plantă cățărătoare crește cel mai repedE?

În timp ce o iasomie, de exemplu, crește între 40 și 80 de centimetri în fiecare an, cei mai rapidi cățărători includ glicina și târâtoarea Virginia. Wisteria este o specie foarte robustă și frumusețea ei explodează primăvara când sosesc flori foarte colorate, de la albastru la liliac până la violet. Târâtoarea Virginia, pe de altă parte, își datorează viteza de creștere unor ventuze speciale care îi permit să adere foarte bine chiar și pe pereții complet netezi. Frunzele au trei vârfuri care primăvara capătă o culoare frumoasă verde deschis.


4 1 Voteaza
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile