Trandafirul cătărator este un hibrid splendid de trandafiri. Aparține familiei Floribunda, poate crește atât sub formă de arbust, cât și cățărător și se recunoaște prin minunata înflorire dublă înzăpezită, pe care frunzele verde deschis și lucioase o fac și mai strălucitoare. Cum să crești trandafir cățărător? Trandafirul catarator produce înflorire abundentă și frecventă, nu necesită îngrijire constantă și este mai rezistent la boli decât alte soiuri.
Cantitatea de apă pe care trebuie să o aibă trandafirul cățărator depinde de mulți factori, inclusiv de tipul de plantare și de microclimatul legat de zonă. Primavara este bine sa-l uzi de doua-trei ori pe saptamana, crescand pana la trei-patru udări vara. În ghiveci, ar putea avea nevoie de udari mai frecvente pentru a mentine nivelul discret de umiditate recomandat. Este necesar să se evite umezirea mugurilor și frunzelor și să nu provoace stagnarea apei. Este indicat să irigați dimineața în lunile mai reci și seara în cele mai calde, preferând orele târzii de seară pentru trandafirul din ghiveci, pentru ca recipientul, supraîncălzit în timpul zilei, să se poată răci.
Cum să plantezi trandafirul cățărător
Cum să plantezi trandafir cățărător? Din martie până în septembrie, udarea trandafirului este redusă la o medie de trei ori pe săptămână. În faza de înflorire (mai/noiembrie) vor fi suficiente două-trei fertilizări anuale combinate cu tăierea florilor și a ramurilor ofilite. In perioada februarie-martie va trebui asigurata o taiere mai masiva pentru a reda trandafirului forma dorita, pe care reinflorirea ar putea-o modifica: ramurile fine sau deteriorate trebuie eliminate.
Este indicat să se facă tăieturi curate cu un unghi de 45 de grade în jos: se evită astfel stagnarea ploii sau a rouei, evitând diverse boli, și întărește tulpinile care în soiul cățărător trebuie să susțină greutatea florilor cu un unghi în jos nu excesiv. Pentru un rezultat optim, este bine să plantați trandafir catarator intr-un sol usor calcaros, virgin, bogat in materie organica si drenat, cu pH 6,5. Un sol argilos poate fi echilibrat cu nisip și lut universal. Pământul prea nisipos poate fi pregătit cu humus de râme, compost, turbă îngrășată sau gunoi de grajd matur. Este recomandabil să așezați întotdeauna pietricele pe fundul găurilor de plantare.
Fertilizarea trandafirului catarator
Prima doza de ingrasamant trebuie administrata inainte de plantare, deci in timpul pregatirii solului. Odată încolțit, trandafirul catarator trebuie fertilizat de două ori între iunie și februarie și o dată între septembrie și jumătatea lunii octombrie în timpul fazei de creștere.
Ca la toți trandafirii albi, este de preferat să optați pentru îngrășăminte organice pe bază de gunoi de grajd matur, poate integrate cu îngrășăminte granulare. Chiar si in anii ce urmeaza este bine sa asezi ingrasamantul la baza plantei, inconjurand-o, fie ca alegi gunoi de grajd sau ingrasamant in granule.
Salinitatea solului și eventualele deficiențe cronice complică înflorirea: de aceea este esențial să le controlăm. Dacă solul este prea sărat, frunzișul va fi vizibil deteriorat și va provoca ofilirea plantei. Lipsa de azot și magneziu provoacă îngălbenirea frunzelor și a florilor prea mici. Nu recomandam folosirea ingrasamintelor preparate chimic, deoarece acestea intra prea repede in actiune cu rezultatul nedorit de slabire a trandafirului. Hrana trebuie administrata cat mai treptat: din acest motiv recomandam ingrasamant natural cu eliberare lenta.
Trandafirul cățărător: expunere, boli și remedii
Spre deosebire de alti trandafiri, acest soi, desi tolereaza din plin soare, prefera expunerea la umbra partiala, cu o preferinta marcata pentru lumina directa a diminetii (nord/est), cu atat mai bine daca cu posibilitatea de a se bucura de schimbari de aer fara curenti violenti.
Totusi, expunerea in plin soare este recomandata in cazul plantarii in camp deschis intr-un sol deosebit de umed. Trandafirul catarator este deosebit de rezistent, cu toate acestea este bine să efectuați verificări periodice pentru a vă asigura că nu a fost afectat de boli sau dăunători. La inceputul primaverii este bine sa verificati sa nu fie afide, cand apar mugurii. În această etapă, afidele pot fi eliminate cu un strop de apă sau săpun blând.
In urma taierii ramurilor este bine sa verificati ca nu exista gauri in lemn in care paduchii ar putea cuibari si deteriora sistemul limfatic. Dacă se găsesc, doar tăiați partea deteriorată. Prezența ciupercilor (de multe ori din cauza stagnării apei) necesită îndepărtarea părților bolnave și înlocuirea solului, împreună cu administrarea de fungicide adecvate.
De câtă apă are nevoie trandafirul catarator
Din punct de vedere al udării, să spunem că trandafirul catarator nu necesită multă apă, dimpotrivă, în perioada martie până în septembrie este indicat să-l udam doar rar. Acest lucru se întâmplă deoarece acest tip de floare reușește să dezvolte un sistem radicular bun, adânc și bine ramificat, care reține apa în punctul potrivit. Evident, dacă sunt perioade de secetă severă, este necesară adaptarea la condițiile climatice și asigurarea unei cantitati bune de apă. Infloreste in aprilie-mai si florile tin pana la ultimele ingheturi. Se preteaza atat pentru dezvoltarea in interiorul ghivecelor cat si in gradini unde reuseste sa devina foarte infloritor si luxuriant.
Principalele probleme ale trandafirului catarator
Principalele probleme la care poate fi expus un trandafir sunt în principal de natură ecologică atunci când solul este lipsit de nutrienți precum azot, fosfor, magneziu, fier care duc floarea la o descompunere lentă. În acest caz, este necesar să vă asigurați că solul în care a fost plantat trandafirul este potrivit pentru creșterea acestuia. Sau pot exista probleme parazitare care atacă planta și o deteriorează. Prezența ciupercilor și mucegaiurilor este favorizată de mediile umede așa că ca remediu ar fi util să ne asigurăm că condițiile climatice sunt favorabile dezvoltării trandafirului aisberg. O altă problemă care ar putea provoca daune acestor flori sunt insectele sau animalele parazite care pot distruge rădăcinile sau pot fura seva de pe frunze.