lavanda spaniola 2

Lavandă spaniolă: cum și când să o crești pentru a avea tufe mov minunate


Cu siguranță ați auzit de lavandă, dar cum rămâne cu lavanda spaniolă ( Lavendula stoechas )? Este un tip de arbust care are origine mediteraneana si este fabuloasă pentru decorarea gradinilor si teraselor cu eleganta si delicatete. Nu necesită multă muncă, dar puțină atenție, mai ales odată cu venirea iernii și a temperaturilor mai reci.

Dar să vedem împreună cum și când să o cultivăm pentru a avea rezultate excelente.

Ce este lavanda spaniolă?

Lavanda spaniolă este o plantă care crește în tufișuri, atinge aproximativ 70-80 de centimetri înălțime și se caracterizează prin flori care variază de la violet la roz. Particularitatea sa primară, care o deosebește de celelalte tipuri aparținând acestei familii, este dată de forma florilor. Spre deosebire de celelalte, are în vârf petale care îl fac să arate ca un iepuraș sau un fluture. Acest detaliu îi caracterizează și numele, deoarece mulți oameni îl cunosc drept lavandă-iepure sau lavandă-fluture.

Iubește climatele blânde, nu tolerează temperaturile prea scăzute, la fel cum nu tolerează stagnarea umidității. Acesta este motivul pentru care trebuie să fii atent când vrei să o crești. Să vedem cum se face.

Cum să o plantezi și să-l faci să prolifereze mult timp

Lavandei spaniole, așa cum am spus, îi place să fie în soare și secetă. Câteva elemente sunt suficiente pentru a o liniști și a o face să trăiască bine.

  • Sol. Trebuie pozitionat in sol drenat, nisipos si stancos, astfel incat apa – atat de ploaie cat si de irigare – sa poata curge rapid si constant, evitand stagnarea care ar compromite sanatatea radacinilor.
  • Expunere. Lavanda spaniolă nu tolerează frigul, iubește căldura și lumina soarelui. Pozitia, deci, trebuie sa fie excelenta pentru a putea fi sarutata de razele soarelui cel putin 6 ore pe zi. 
  • Irigare. Trăiește foarte bine în sol arid și tolerează seceta, motiv pentru care nu va fi necesar să o udam în mod regulat, ci doar din când în când, pentru a nu usca complet solul, dar nici să nu o inunde. Din același motiv, levănțica nu are nevoie de îngrășăminte. Reușește să supraviețuiască cu minimul strict și cu puținii nutrienți care provin din sol. 
  • Tunderea. După perioada de înflorire, trebuie tăiată. Procedând astfel, crenguțele vor avea mai mult spațiu și aer pentru a crește și mai viguros. 

Ce altceva mai este de știut?

Tocmai am văzut principalele informații pentru a menține cel mai bine această plantă, dar încă lipsește ceva. 

  • Când să o plantăm? Ideal ar fi după perioada de iarnă-primăvară, când pământul nu mai este prea rece și rădăcinile își găsesc cel mai bun habitat pentru a crește. Daca ne propunem sa o facem aproape de iarna, dimpotriva, sa ne asiguram ca este inainte de sosirea temperaturilor reci si pentru ca baza sa prinda radacini. 
  • Ce să faci în timpul iernii? Planta se află într-o perioadă de repaus. Acesta este motivul pentru care trebuie să o acoperim cu foi speciale, ferind-o de frig, sau putem adăuga un strat de mulci pentru a preveni rădăcinile să „ardă” de îngheț. 
  • Ai grijă la animale. Lavanda conține substanțe care nu sunt tocmai prietenoase cu animalele, în special cu câinii și pisicile. De aceea, dacă vrem să o creștem acasă, dar avem prieteni cu 4 picioare, ar fi indicat să o plantăm acolo unde nu pot ajunge. 
  • Cand infloreste? Începând din primăvară începe să înflorească și se repetă acest proces de mai multe ori între acest anotimp, vară și chiar ceva timpuriu de toamnă, întotdeauna în funcție de gradele externe.

Culorile care o disting vor face spațiul nostru verde unic și îl vor parfuma cu note blânde și dulci. Deci, te-am convins să plantezi niște plante în casa ta?


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile