Despre glicina mov numită și salcâm mov sau visteria


Glicina mov (wisteria floribunda), numită în popor și salcâm mov urcător sau visteria, este cea mai cunoscută plantă cățărătoare decorativă, folosită de către designerii de gradină special pentru înfrumusețarea spațiilor exterioare. Glicina poate avea mai multe culori precum mov, alb sau roz.

Florile glicinei sunt asemănătoare cu cele de salcâm, este un arbust care se aseamănă cu vița de vie și poate fi legată așa încât să ajungă la forma dorită. Se pot face bolte foarte frumoase cu glicină, precum în poza de mai jos.
glicina

Plantare

Plantarea se face toamna sau primăvara, în locuri însorite, pe soluri fertile, ușor umede și bine drenate.

Groapa în care se plantează glicina trebuie să abia 50 centimetri adâncime, iar distanța minimă dintre plante trebuie să fie de 2 metri.

Dacă solul nu este fertil, se recomandă adăugarea de compost.

Inmultire glicina

Înmulțirea glicinei se poate face prin mai multe metode: semințe, butași, altoire și marcotaj.

De departe cea mai ușoară modalitate de înmulțire o reprezintă butășirea. Se folosesc întotdeauna butași care au încă coaja verde, fară coajă lemnoasă. Butașii de 10 centimetri se plantează în pământ în care este adăugată turbă cu nisip. După ce butașul a prins rădăcină, timp de minim 6 luni se va oferi îngrijire sporită și planta vă fi ținută într-un loc protejat. Ulterior se va putea muta în gradină.

Butășirea la glicină se începe în luna august, când se taie butași de 10 centimetri lungime și se plantează în ghivece cu turbă și nisip.

O altă metodă de înmulțire este prin marcotaj. Se iau vițele unei plante mature și se îngroapă în pământ, așa încât să dezvolte rădăcină.

Inmultirea prin marcotaj la glicina

Inmultire glicina prin seminte

Înmulțirea cu ajutorul semințelor este mai dificilă și necesita o mai lungă așteptare. Trebuie știut încă de la început că semințele de glicină germineza la lumina, așa că acestea nu trebuie acoperite deloc cu pământ.

Pentru germinare, semințele au nevoie adesea de stimulenți rizogeni, precum Radistim, Belvitan, Calux.

Pentru a ajuta germinarea, se adaugă apă călduță în primele 24 de ore. Germinarea semințelor are loc într-un interval de 6 și 20 de zile. Semințele se plantează toamna sau primăvara în interior pe pervazul geamului sau în sera. Trebuie totuși specificat că înmulțirea prin semințe are o șansă de reușită de doar 50%.

Plantarea în gradina a răsadurilor se face în luna mai dacă au fost sădite în toamna sau în luna noiembrie dacă au fost sădite în primăvară. Fiind sensibile la îngheț, se vor proteja cu folie pe timpul iernii.

Ingrijire

Nu este un arbust foarte pretențios la întreținere, însă în primii ani necesită o oarecare atenție. se aplică un strat de compost la baza tulpinei și daca este posibil un strat de mușchi pentru a reține umezeala. Se vor smulge buruienile nedorite care vor crește la baza tulpinii. Udarea trebuie să fie regulată, așa încât să aibă mereu un sol reavăn (care are suficientă umiditate).

Tăierea

Este o plantă cu creștere rapidă, asta înseamnă că trebuie o atenție sporita pentru a fi dirijata corect în cazul în care doriți să faceți o boltă sau un „perete” de flori. Tăierea se recomandă atât pentru dirijarea vițelor cât și pentru o înflorire mai abundentă.

Trebuie știut că florile se dezvoltă pe ramurile din anul precedent, numite coarde de un an. Astfel, cele mai indicate tăieri sunt tăierile bianuale (primăvara și toamna).

Tăierea se poate efectua și vara, în luna august, scurtând ramurile din anul curent la o lungime de 15 centimetri, dar asta după trecerea florilor. Efectuând această taiere de vară, planta va mai înflori încă o dată.

De ce nu infloreste glicina

Daca planta nu înflorește atunci înseamnă că ați efectuat o taiere greșită sau nu are suficient soare. Daca totuși tăierea a fost corectă, atunci putem apela la mici trucuri pentru a ajuta glicina să înflorească. Primăvara se aplică superfosfat, un îngrășământ ce conține fosfor, sulf și calciu, recomandat pentru toate tipurile de sol și care corectează carentele de fosfor ale solului.

Un alt truc care poate fi aplicat pentru înflorire, este acela de a reteza rădăcinile prin săpare cu cazmaua, la circa 40 centimetri în jurul plantei.

Pret glicina

În tara noastră se găsesc butași de glicină la preturi între 10 și 100 de lei în funcție de maturitatea plantei.

O plantă de glicină de 15-20cm costă în jur de 30 de lei pe site-urile de profil. Prețul creste odată cu înălțimea, ajungând până la 100 de lei pentru o plantă de glicină de 1,4 metri.

Daca totuși aveți o plantă de glicină, recomandăm butășirea sau marcotarea ei pentru înmulțire.

Rețineți:
– Glicina nu necesită udare excesivă. Se recomandă o îngrijire mai atentă și o udare mai bună în perioadele verii, atunci când e secetă.
– Glicina iubește căldură și se recomandă să fie plantată în bătaia soarelui.
– Daca planta nu are cel puțin 6 ore de soare pe zi, risca să nu înflorească.
– Se utilizează îngrășăminte pe baza de superfosfați primăvara și toamna pentru a stimula înflorirea
– Se folosesc cu măsură îngrășămintele pe bază de azot pentru a nu afecta înflorirea.
– Florile și semințele de glicină nu trebuie folosite în medicina naturistă, deoarece semințele produse în păstăi conțin saponină, care este toxică și poate provoca probleme de vorbire, amețeli sau vărsături.


4.5 2 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Mircea
Mircea
1 an in urma

Santeti buni