Cum sa faci ingrasamant natural (compost)


Compostul este probabil cel mai bun ingrasamant natural. A fost utilizat inca din antichitate si o alternativa mai buna, nu s-a gasit pana in zilele noastre. Tot mai multe persoane au inceput sa investeasca in ferme ecologice, iar importanta compostului a crescut in ultimii ani. Chiar daca pe piata exista la ora actuala sute de alternative chimice, oamenii au inceput sa inteleaga ca natura ofera cel mai bun ingrasamant, mai bogat si mai sanatos. Un sol bogat se deosebeste de un altul sarac prin humus. Humusul are rolul de a colora pamantul, intr-o nuanta inchisa la culoare cu o textura faramicioasa si un miros de padure.

Avantajele utilizarii compostului in agricultura sunt nenumarate: plante mai sanatoase ecologice, crestere mai rapida, incoltire mai rapida, imbunatatire a calitatii solului.

Cum se obtine compostul
Compostul se obtine din resturile vegetale de pe langa casa si nu numai. Utilizarea de: iarba tunsa, rumegus, crengi tocate, resturi de legume si fructe, paie, frunze cazute, balegar proaspat, coji de oua sfarmate, zat de cafea sau cenusa de lemne. Toate contribuie la formarea compostului dupa fermentare.

Trebuie totusi sa stiti si cateva contraindicatii atunci cand doriti sa faceti compost si sa tineti cont sa nu puneti urmatoarele resturi:
– resturi de deseuri animale: oase, carne
– coji de citrice (portocala, lamai) pentru ca se descompun foarte greu
– frunze de nuc (contin mult iod)
– materiale din plastic
– cenusa de la carbuni sau metale grele
– produse lactate

Procesul de descompunere
1. Compostul galben. Atunci cand incepe sa se descompuna, acesta dejaga caldura.
2. Compostul mediu. Scade volumul materiei prime, chiar la jumatate si apar viermii si ramele.
3. Compost matur. Devine de culoare bruna inchisa spre negru, are miros de pamant.

Compostul vechi – dispar complet ramele si viermii si capata o culoare neagra.

Procesul de descompunere dureaza in medie cateva luni pana la un an. Iarna spre exemplu, procesul de descompunere este mai mic, dat fiind temperaturilor scazute. Vara, daca se mentine umiditatea compostului, descompunerea se realizeaza in cateva luni (3-4 luni).

Cum sa obtii un compost mai bun si de calitate
– Se va utiliza materie prima diversificata
– este recomandat ca materia prima sa fie cat mai maruntita, astfel procesul de descompunere este mai rapid
– compostul obtinut nu se va folosi in totalitate in agricultura, ci o parte va fi amestecat cu alta platforma de compost
– se va amesteca din cand in cand pentru a facilita descompunerea si straturilor superioare
– se va uda, dar nu exagerat, indeosebi in perioadele de seceta, pentru a favoriza descompunerea
– se poate utiliza un accelerator de compostare bazat pe zeama de urzici

Cum si cat se foloseste compostul
Plantele care necesita un sol bogat cum sunt rosiile, ardeii, vinetele, cartofii, vor avea nevoie de aproximativ 30-40kg de compost pe mp. Pentru legumele cu necesar mai mic, 15kg/mp si pentru cele care nu sunt pretentioase la sol bogat este suficient 10 kg/mp.

Avantajele utilizarii compostului in agricultura

– Compostul este și cel care intermediază introducerea în sol a microbilor buni, bacterii sau ciuperci, asigurându-se habitatul perfect ca mai apoi, microorganismele să extragă/descompună substanțele nutritive și să le transfere către plante.

– cultura ecologica

– utilizarea de lunga durata a terenurilor. Un teren fara interventii cu compost se secatuieste mai rapid si culturile ar fi mai mici.

– plantele incoltesc mai rapid si se inradacineaza mai bine atunci cand au compost

Surse selective: agrointel.ro; gardenbio.ro


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile