Connect with us

Ferma ecologica

Cum sa faci ingrasamant natural (compost)

Publicat

pe

Compostul este probabil cel mai bun ingrasamant natural. A fost utilizat inca din antichitate si o alternativa mai buna, nu s-a gasit pana in zilele noastre. Tot mai multe persoane au inceput sa investeasca in ferme ecologice, iar importanta compostului a crescut in ultimii ani. Chiar daca pe piata exista la ora actuala sute de alternative chimice, oamenii au inceput sa inteleaga ca natura ofera cel mai bun ingrasamant, mai bogat si mai sanatos. Un sol bogat se deosebeste de un altul sarac prin humus. Humusul are rolul de a colora pamantul, intr-o nuanta inchisa la culoare cu o textura faramicioasa si un miros de padure.

Avantajele utilizarii compostului in agricultura sunt nenumarate: plante mai sanatoase ecologice, crestere mai rapida, incoltire mai rapida, imbunatatire a calitatii solului.

Cum se obtine compostul
Compostul se obtine din resturile vegetale de pe langa casa si nu numai. Utilizarea de: iarba tunsa, rumegus, crengi tocate, resturi de legume si fructe, paie, frunze cazute, balegar proaspat, coji de oua sfarmate, zat de cafea sau cenusa de lemne. Toate contribuie la formarea compostului dupa fermentare.

Trebuie totusi sa stiti si cateva contraindicatii atunci cand doriti sa faceti compost si sa tineti cont sa nu puneti urmatoarele resturi:
– resturi de deseuri animale: oase, carne
– coji de citrice (portocala, lamai) pentru ca se descompun foarte greu
– frunze de nuc (contin mult iod)
– materiale din plastic
– cenusa de la carbuni sau metale grele
– produse lactate

Procesul de descompunere
1. Compostul galben. Atunci cand incepe sa se descompuna, acesta dejaga caldura.
2. Compostul mediu. Scade volumul materiei prime, chiar la jumatate si apar viermii si ramele.
3. Compost matur. Devine de culoare bruna inchisa spre negru, are miros de pamant.

Compostul vechi – dispar complet ramele si viermii si capata o culoare neagra.

Procesul de descompunere dureaza in medie cateva luni pana la un an. Iarna spre exemplu, procesul de descompunere este mai mic, dat fiind temperaturilor scazute. Vara, daca se mentine umiditatea compostului, descompunerea se realizeaza in cateva luni (3-4 luni).

Cum sa obtii un compost mai bun si de calitate
– Se va utiliza materie prima diversificata
– este recomandat ca materia prima sa fie cat mai maruntita, astfel procesul de descompunere este mai rapid
– compostul obtinut nu se va folosi in totalitate in agricultura, ci o parte va fi amestecat cu alta platforma de compost
– se va amesteca din cand in cand pentru a facilita descompunerea si straturilor superioare
– se va uda, dar nu exagerat, indeosebi in perioadele de seceta, pentru a favoriza descompunerea
– se poate utiliza un accelerator de compostare bazat pe zeama de urzici

Cum si cat se foloseste compostul
Plantele care necesita un sol bogat cum sunt rosiile, ardeii, vinetele, cartofii, vor avea nevoie de aproximativ 30-40kg de compost pe mp. Pentru legumele cu necesar mai mic, 15kg/mp si pentru cele care nu sunt pretentioase la sol bogat este suficient 10 kg/mp.

Avantajele utilizarii compostului in agricultura

– Compostul este și cel care intermediază introducerea în sol a microbilor buni, bacterii sau ciuperci, asigurându-se habitatul perfect ca mai apoi, microorganismele să extragă/descompună substanțele nutritive și să le transfere către plante.

– cultura ecologica

– utilizarea de lunga durata a terenurilor. Un teren fara interventii cu compost se secatuieste mai rapid si culturile ar fi mai mici.

– plantele incoltesc mai rapid si se inradacineaza mai bine atunci cand au compost

Surse selective: agrointel.ro; gardenbio.ro

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ferma ecologica

Incalzirea cu brichete de paie. Tot ce trebuie sa stii

Publicat

pe

Scris de

Iarna suntem in primul rand preocupati de modul in care ne incalzim locuinta, iar de cele mai multe ori modalitatea aleasa este strans legata de costurile care vin odata cu ea. Astfel, dupa ce am discutat AICI despre incalzirea cu centrala pe peleti, astazi discutam despre o alta modalitate ieftina si ecologica de a ne incalzi locuintele si nu numai, pe timp de iarna. Dupa cum probabil v-ati dat seama din titlul articolului, astazi vom discuta despre incalzirea cu brichete de paie, iar daca nu stiti inca la ce se refera, veti afla in randurile ce urmeaza.

Incalzirea cu brichete de paie. Ce sunt brichetele de paie
Brichetele de paie sunt un combustibil ecologic, foarte popular si foarte utilizat in tarile europene. Materia prima poate fi formata din aproape toate tipurile de lemn si deseuri provenite din agricultura primara, cum ar fi paie de grau, pare de orez, stemul, frunzele de porumb, coaja de floarea-soarelui si lista poate continua. Transformarea paielor in brichete se face prin presarea paielor tocate marunt si amestecate cu rumegus sau coji de seminte deoarece o bricheta de paie facuta in totalitate din paie de cereale are o putere calorica de 4,07 kW pe kilogram, adica jumatatea din puterea calorica a petrolului.

In plus, brichetele elimina de pana la 3 ori mai multa caldura in comparatie cu lemnele uscate, insa la ardere elimina o cantitate minima de fum si de bioxid. In cifre, o tona de brichete este echivalentul a cinci metri cubi de lemne sau aproape o tona de carbune. In ceea ce priveste preturile, o tona de brichete valoreaza de doua ori mai putin decat una de carbune si de 2,5 ori mai putin decat 560 metri cubi de gaze naturale. Preturile pentru o tona de brichete de paie incep de la 500 lei.

Pe langa avantajele de ordin financiar, brichetele de paie nu sunt poluante, iar cenusa rezultata din arderea lor poate fi folosita ca ingrasamant pentru recolta viitoare.

Incalzirea cu brichete de paie. Cum se face incalzirea cu brichete de paie
Asa cum am spus, brichetele de paie inlocuiesc cu succes lemnul si sunt ideale pentru utilizarea in sobe de teracota, centrale termice, cazane, cuptoare sau brutarii. Astfel, exista doua posibilitati – manual sau mecanizat. In detaliu, alimentarea manuala cu paie a cazanelor are loc doar in cazul in care acestea au o capacitate mica, iar paiele la randul lor sunt legate in cantitati mici, intre 10 si 30 de kg. In shimb, in cazul in care cazanele au o capacitate mare, alimentarea se face mecanizat, iar baloatele de paie au o greutate mai mare, cantarind intre 50 si 300 kg.

Citeşte continuarea

Trending