Iarna suntem in primul rand preocupati de modul in care ne incalzim locuinta, iar de cele mai multe ori modalitatea aleasa este strans legata de costurile care vin odata cu ea. Astfel, dupa ce am discutat AICI despre incalzirea cu centrala pe peleti, astazi discutam despre o alta modalitate ieftina si ecologica de a ne incalzi locuintele si nu numai, pe timp de iarna. Dupa cum probabil v-ati dat seama din titlul articolului, astazi vom discuta despre incalzirea cu brichete de paie, iar daca nu stiti inca la ce se refera, veti afla in randurile ce urmeaza.
Incalzirea cu brichete de paie. Ce sunt brichetele de paie
Brichetele de paie sunt un combustibil ecologic, foarte popular si foarte utilizat in tarile europene. Materia prima poate fi formata din aproape toate tipurile de lemn si deseuri provenite din agricultura primara, cum ar fi paie de grau, pare de orez, stemul, frunzele de porumb, coaja de floarea-soarelui si lista poate continua. Transformarea paielor in brichete se face prin presarea paielor tocate marunt si amestecate cu rumegus sau coji de seminte deoarece o bricheta de paie facuta in totalitate din paie de cereale are o putere calorica de 4,07 kW pe kilogram, adica jumatatea din puterea calorica a petrolului.
In plus, brichetele elimina de pana la 3 ori mai multa caldura in comparatie cu lemnele uscate, insa la ardere elimina o cantitate minima de fum si de bioxid. In cifre, o tona de brichete este echivalentul a cinci metri cubi de lemne sau aproape o tona de carbune. In ceea ce priveste preturile, o tona de brichete valoreaza de doua ori mai putin decat una de carbune si de 2,5 ori mai putin decat 560 metri cubi de gaze naturale. Preturile pentru o tona de brichete de paie incep de la 500 lei.
Pe langa avantajele de ordin financiar, brichetele de paie nu sunt poluante, iar cenusa rezultata din arderea lor poate fi folosita ca ingrasamant pentru recolta viitoare.
Incalzirea cu brichete de paie. Cum se face incalzirea cu brichete de paie
Asa cum am spus, brichetele de paie inlocuiesc cu succes lemnul si sunt ideale pentru utilizarea in sobe de teracota, centrale termice, cazane, cuptoare sau brutarii. Astfel, exista doua posibilitati – manual sau mecanizat. In detaliu, alimentarea manuala cu paie a cazanelor are loc doar in cazul in care acestea au o capacitate mica, iar paiele la randul lor sunt legate in cantitati mici, intre 10 si 30 de kg. In shimb, in cazul in care cazanele au o capacitate mare, alimentarea se face mecanizat, iar baloatele de paie au o greutate mai mare, cantarind intre 50 si 300 kg.