Folosirea orzului si graului incoltit ca furaje pentru animale


V-ati gandit vreodata ca puteti oferi furaj verde animalelor si pe timp de iarna? La costuri relativ mici si fara prea mari batai de cap? Probabil ca nu. Furajul verde a fost dezvoltat in zonele prea aride pentru a a sigura hrana animalelor.

In Romania nu putem sa ne plangem de zone aride, insa, trebuie sa recunoastem ca cel putin iarna, fermierii ar putea suplimenta hrana animalelor cu astfel de furaje verzi.

Spre exempluj, o firma din buzau importa din Statele Unite sisteme de preoducere a furajelor verzi, in tavi, fara substrat, in sistem hidroponic. Tehnologia se poate adapta incat sa poata hrani de la 2 pana la 3000 de capre, spre exemplu.

Aceasta tehnologie se numeste sistem hidroponic si se creste cu precadere orz, considerat a fi cel mai bun. Dar, se poate pune orice samanta, lucerna, porumb, grau. Totusi, medicii veterinari au ajuns la concluzia ca cele mai multe proteine si minerale le are orzul.

Metoda de functionare.
Se ia un kilogram de orz si se pune intr-o tava cu apa iar in aproximativ 7 zile avem aproximativ 7 kilograme de masa verde, la doar 15cm suprafata de cultivare.

De ce echipament ai nevoie pentru a face furaj verde
Fiind vorba despre un sistem hidroponic, vei avea nevoie de tavi, pompe, apa, un apararat de masura si nutrienti.

Trebuie creata o hala care sa asigure o temperatura intre 19 si 22 de grade tot timpul si o iluminare zilnica 10-12 ore.

“Sistemele noastre Mini sunt perfecte pentru proprietarii de ferme mici care vor pentru animalele lor o hrană de încredere cu furaj de calitate, verde, proaspăt, consistent, în fiecare zi. Sunt rapid şi uşor de asamblat şi necesită mai puţin de o oră de muncă pe zi pentru a funcţiona. Opţional, oferim instalare şi servicii de instruire, astfel încât să existe certitudinea că aceste sisteme sunt performante la un nivel optim, cât mai repede posibil, pentru a maximiza randamentul investiţiilor. Sistemul cel mai ieftin, FT 70 produce 70 kg furaje verzi pe zi, din care se pot hrăni 7 cai sau vaci sau 70 de oi sau capre. Ca dimensiuni are 4 metri lungime, 1.2 metri lăţime și 2 metri înălţime”, ne-a mai explicat Valerică Frățilă.

Studiu în Argentina cu vaci Holstein: după 5 săptămâni, producția de lapte a crescut cu 11%

Furajul verde este recomandat și crescătorilor de vaci de lapte, unde studiile efectuate în Argentina au dat rezultate foarte bune. Astfel, două grupuri de vaci din rasa Holstein au fost hrănite în mod normal în prima săptămână, apoi, în săptămâna a doua, un grup a fost hrănit cu cantităţi tot mai mari de furaj verde hidroponic proaspăt din orz. S-a început cu 2 kilograme de furaj verde pe cap de vacă pentru primele 2 zile, cantitatea a fost majorată cu 2 kg la fiecare 2 zile până la un maxim de 12 kg pe zi la sfârşitul săptămânii 3. Aceste 12 kg au fost date până la sfârşitul testului în săptămâna 8.

Ca și rezultat, diferența medie în volumul de lapte muls după 5 săptămâni de testare a fost de 11% în favoarea grupului hrănit și cu furaje verzi, aceleași vaci reușind să aibă lapte cu 23% mai multă grăsime.

De menționat că înainte de a trece pe furaje verzi, animalele trebuie examinate de către medicul veterinar iar hrana proaspătă trebuie introdusă treptat, după o rețetă furajeră bine stabilită de veterinarul fermei.

Ce tipuri de alte cereale mai pot fi utilizate
Putem incolti orice fel de seminte, si chiar este recomandat sa ne orientam spre cele cu un continut ridicat de proteina, precum: soia, floarea soarelui, fasole.

Unii tineri agricultori au testat si varianta de cultivare mixta, astfel au combinat orz, grau, soia si floarea soarelui, iar rezultatul a fost destul de bun, obtinand o hrana iubita de catre animale.

Cerealele sunt furaje energetice, asta inseamna ca ele contin glucide (amidon), dar asigura aportul energetic.
Furajele proteice sunt plante din familia leguminoaselor si a oleaginoaselor: soia, floarea soarelui, mazare, mazariche, linte, bob, lupin. Dar, pentru ca aceste plante contin in acelasi timp cantatati mari de uleiuri, nu se folosesc ca atare in hrana animalelor, ci dupa extragerea uleiurilor si tratarea lor termica. Drept urmare, dupa extragerea uleiurilor, ele se numesc sroturi. Acestea fiind utilizate in alimentatia animalelor.

Cu ce sunt mai bune cerealele germinate? Germinarea iata ce determina:
Germinarea semintelor determina :

– Crestere a activitatii enzimatice
– Scadere a substantei uscate totale
– Crestere a proteinei totale
– Schimbare a compozitiei aminoacizilor
– Scadere a amidonului
– Crestere a zaharurilor
– Usoara crestere a grasimii brute si a fibrei brute
– Usoara crestere a unor vitamine si minerale.

Cultivarea de cereale in sistem hidroponic pentru a obtine cereale germinate au un randament de 650%, astfel, pentru fiecare kilogram de masa verde obtinuta, avem nevoie de 155g de cereale. De exemplu, folosind 1kg de orz, vom obtine dupa germinare, aproximativ 6,5 kilograme de masa verde.

surse selective: agrointel.ro


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile