Vrei un ou prajit, dar nu esti sigur de prospetimea lui? Iată trucul uimitor pentru a afla
Ați avut vreodată îndoieli cu privire la data de expirare a unui ou? Poate vrei să faci un desert bun cu mere sau chiar pur și simplu să gătești un ou prăjit rapid. Dar problema este că nu-ți amintești când le-ai cumpărat. În acest caz, cea mai rapidă soluție ar fi să verificați data de depunere a icrelor plasată pe fiecare ou. Pentru a face asta, totuși, trebuie să știi și cum să-l citești. Și să fim clari, nu toată lumea cumpără ouă de la supermarket.
Mulți oameni le cumpără din cooperative sau chiar de la tărani.
Cum îți poți da seama dacă ouăle sunt proaspete?
Ei bine, răspunsul este atât de simplu încât aproape te lasă fără cuvinte. Mulți s-ar putea să-l cunoască deja, în timp ce alții vor auzi despre asta astăzi pentru prima dată. Poate părea un experiment de școală elementară.Este un truc fantastic și foarte rapid pentru a evalua calitatea unui ou crud. Vorbim despre trucul cu apa.
Practic, tot ce trebuie să faci este să umpli un mic pahar cu apă. Trebuie să fie suficient să acopere complet oul scufundat și să treacă dincolo de el. Nu cu mult dar in orice caz trebuie sa existe spatiu intre oul depus pe fund si suprafata apei. Acum începe experimentul de verificare a ouălor. Puneți ușor oul în apă. În funcție de poziția sa în apă, puteți înțelege cu ușurință dacă oul este proaspăt sau stricat. Trebuie să știți că coaja oului este poroasă, prin urmare, pe măsură ce zilele trec, o anumită cantitate de aer va intra în coaja. Astfel, conform imaginii de mai jos, dacă oul se scufunda, este proaspăt, daca sta intre ape, atunci probabil este puțin vechi dar încă comestibil, iar dacă se ridică la suprafață ar trebui să nu fie consumat.
- Ou foarte proaspăt , cade la fund
- Ou proaspăt (1 până la 4 zile), se ridică ușor
- Ou nu proaspăt (aproximativ 20 de zile), se ridică mai mult
- Ou vechi (necomestibil), plutește.
Prospețimea ouălor: reguli generale
Teoretic, oul are o durată de viață de 28 de zile din momentul depunerii. În practică, este mai bine să încerci să le consumi în cel mult 15-20 de zile, pentru a le păstra cât mai mult posibil proprietățile organoleptice. Ouăle cumpărate de la supermarket au data de expirare pe ambalaj și pe cod ștampilat pe coajă. În plus, mulți producători adaugă și data de ouat. Cu aceste informații aveți în general toate elementele pentru a înțelege dacă ouăle sunt încă bune sau nu.