Odată cu venirea căldurii, mai ales în oraș, apare o mare problemă acasă: sosirea gândacilor. Acestea sunt insecte iubitoare de căldură care sunt răspândite pe toată planeta, cu excepția zonelor polare tocmai pentru că nu tolerează frigul. Arată la fel, dar în realitate există peste 4.000 de specii.
În plus, gândacilor nu le place lumina și, din acest motiv, cutreieră doar noaptea. Unde? În medii destul de înghesuite și murdare. De fapt, ajung în casa voastră mai ales prin conducte. După ce invadează casa, se refugiază în cămare, printre pachetele cu alimente dar și în dulapuri, printre haine. Dar de ce sunt atrași și cum să luptați împotriva lor, aflați in urmatorul ghid.
Gândacii în dulapuri: cum să-i ții departe
Gândacii sunt atrași de mâncare. Se mișcă noaptea doar pentru a căuta întreținere și pentru a se proteja de frig. În mod similar, casele sunt locul perfect pentru cuibărit și reproducere. Există trei motive fundamentale pentru care cuibăresc în casă: au hrană disponibilă, au căldură și au parametri buni pentru a se reproduce.
Să te regăsești cu acești oaspeți în casa ta nu este doar enervant, ci și periculos. În primul rând, pentru că alimentele contaminate trebuie aruncate imediat și în al doilea rând pentru că sunt vehicul pentru boli, deoarece provin din medii înghesuite și murdare precum canalizări și gropi de gunoi, aducând viruși și bacterii. Astfel este necesar să dezinfectăm totul cât mai curând posibil, mai ales bucătăria și dormitorul dacă gândacii au ajuns și în dulapuri.
Cum să evitați sosirea lor? Nu doar păstrați camerele curate și astupați gurii de scurgere, mai ales noaptea, dar folosiți și naftalină, mai ales în dulapuri. Gândacii urăsc mirosul puternic al acestui produs și nu se vor apropia de el. O strategie rapidă, naturală și eficientă pentru a evita prezența lor mai ales în locuri sensibile precum dulapuri. In alte zone ale casei poti folosi in schimb frunze de dafin.
Cum să eliminați gândacii
Dar haideți să vedem în detaliu mișcările câștigătoare și sustenabile, veți avea răsfățat de alegere, pentru a elimina gândacii acasă.
- Mai întâi, păstrați casa curată, sigilați crăpăturile și zonele în care gândacii pot cuibări și verificați dacă scurgerile sunt sifonate.
- Sapunul de Marsilia este unul dintre primele remedii naturale pe care vi le recomandam. Pune o soluție compusă din apă și săpun de Marsilia într-un recipient cu o sticlă cu pulverizator și apoi pulverizează-o în colțurile și locurile în care ai observat prezența gândacilor: aceștia vor dispărea imediat.
- Chiar si uleiurile esentiale par sa aiba o excelenta putere de dezinfectare, in special cele cu rozmarin si eucalipt pentru a fi puse in punctele critice.
- Gandacilor nu le place mirosul de otet, asa ca foloseste-l pentru a spala podele si alte suprafete. Faceți o soluție din trei părți apă la o parte oțet. Cu toate acestea, nu-l utilizați pe lemn și suprafețe delicate.
- Rozmarinul, frunza de dafin și usturoiul nu sunt pe placul gândacilor.
Alte soluții pentru eliminarea gândacilor de bucătărie
- Tansy are flori galbene foarte frumoase, care sunt un remediu excelent împotriva gândacilor, deoarece emană un miros de camfor capabil să-i țină departe nu numai pe acestea din urmă, ci și furnici, muște și alte insecte mici .
- Acidul boric elimină problema gândacilor. Cumpărați pudră de acid boric de la farmacie șiamestecați o parte cu o parte făină albă și o parte zahăr pentru a face o momeală. Apoi faceți bile (momelile, de fapt) pe care le veți așeza acolo unde trăiesc gândacii. Zahărul și făina le atrag, iar acidul boric îi elimină. Momelile trebuie păstrate timp de aproximativ două săptămâni pentru a vă asigura că toate exemplarele au fost eradicate. Păstrați momelile departe de copii și animale de companie, deoarece acidul boric este foarte toxic.
- De asemenea, puteți folosi un amestec din părți egale de bicarbonat de sodiu și zahăr. Se presară apoi amestecul în zonele infestate și gândacii, hrănindu-se cu compusul toxic, vor fi ușor eliminați.
- Luați o sticlă de plastic, tăiați-o în jumătate și întindeți niște vaselină de-a lungul marginii interioare. În interiorul sticlei tăiate aveți coji de fructe care vor acționa ca momeală. Așezați recipientul în zonele infestate: mirosul fructului va atrage gândacii care, totuși, vor rămâne blocați pe vaselina întinsă de-a lungul marginii.
Usturoi și dafin în combaterea gandacilor de bucătărie
Usturoiul și frunza de dafin conțin substanțe volatile pe care gândacii nu le detestă și, prin urmare, pot fi folosite cu ușurință pentru a le ține departe.
Material necesar
Usturoi și dafin
Metodă
- Se toaca marunt usturoiul si dafinul astfel incat cele doua substante sa fie bine amestecate
- Aseaza pe pragul usii care da in afara casei, in gradina sau pe terasa. Gândacii nu vor îndrăzni să-l traverseze