Hibiscus syriacus (hibiscus sirian)

Hibiscus syriacus (trandafir sirian): ghid complet de plantare și îngrijire


Puțini arbuști cu flori oferă o înflorire atât de spectaculoasă precum trandafirul sirian, cunoscut științific sub numele de Hibiscus syriacus. De fapt, cultivarea sa este răspândită în multe țări, până la punctul în care este considerată floarea națională a Coreei de Sud (și chiar compară țara cu floarea).

În acest articol vă vom prezenta principalele caracteristici ale Hibiscus syriacus și modul său de cultivare, cu sfaturi pentru amplasarea lui în grădină, controlul irigațiilor, fertilizarea și tăierea, de exemplu.

Caracteristicile Hibiscus syriacus

Trandafirul sirian (Hibiscus syriacus) este un arbust de foioase raspandit in intreaga lume si de origine asiatica. Este considerat un arbust mare deoarece, bine cultivat, poate depăși cu ușurință 2 metri înălțime.

Cu toate acestea, rezistă foarte bine la tăiere și își poate adapta forma la nevoile grădinii noastre. Marea sa atracție ornamentală este natura spectaculoasă a florilor sale, unde putem găsi subsoiuri hibride care prezintă flori violete, roșii, roz sau albe.

Singurul lucru rău la trandafirul sirian (deși fugal este atractiv) este că floarea se deschide pentru un timp foarte scurt, iar vârful unei flori, când este complet deschis, durează de obicei aproximativ 24 de ore. Cu toate acestea, primăvara și vara produce continuu, mai ales dacă este cultivat într-o zonă foarte luminoasă.

Hibiscus syriacus nume comune: trandafir sirian, rodie albă, marshmallow, suspiro, marshmallow tree, nalba regală din Sevilla. În Statele Unite și în alte țări anglo-saxone este cunoscut sub numele de Rose of Sharon.

Taxonomie

CLASIFICARETAXONOMIE
OrdinInvalid
FamilieMalvacee
Tiphibiscus
specieHibiscus siriac

Genul Hibiscus găzduiește aproximativ 150 de specii, în general provenind din medii subtropicale și tropicale. Un membru foarte faimos al acestui gen este trandafirul de China sau Hibiscus rosa-sinensis.

Înflorire: de la începutul primăverii până la începutul toamnei, mai ales în medii calde.

Trandafirul sirian (Hibiscus syriacus) este un mare reprezentant al țării asiatice Coreea de Sud, fiind floarea națională și prezentând în mod obișnuit în diferite embleme naționale (inclusiv imnul național). În coreeană, floarea se numește mugunghwa .

Hibiscus syriacus

Tipuri de hibiscus

În pepiniere putem găsi mai multe sub-soiuri, împărțite în principal după dimensiunea tufei și culoarea înfloririi sale.

  • Hibiscus syriacus ‘Lady Stanley’: înflorire roz (cu tonuri de alb) și înmugurire viguroasă, pentru a ocupa spații mari.
  • Hibiscus syriacus ‘Helene’: floare albă cu o stea centrală foarte atractivă, roșie-sânge.
  • Hibiscus syriacus „Inimă roșie”: floare albă cu 4 cercuri roșii în centru, mai puțin viguroasă decât alte subsoiuri.
  • Hibiscus Syriacus „Oiseau Bleu” – Producție mare de flori albăstrui cu o stamină centrală proeminentă.
  • Hibiscus syriacus ‘Blue Bird’: Înflorire albăstruie și rezistență bună la temperaturi mai reci, ideal pentru nord.

Hibiscus syriacus sau ghid de creștere a trandafirului sirian

In general, trandafirul sirian se adapteaza foarte bine la toate tipurile de medii, preferand zonele calde cu o anumita umiditate (chiar si medii subtropicale). Din acest motiv, grădina mediteraneană și, în special, mediul de coastă, este foarte potrivită pentru cultivarea acesteia. Este o plantă destul de rustică și pentru zona României.

Timpul de semănat

Trandafirul sirian poate fi transplantat în grădină la începutul primăverii (înainte de înflorire) sau la începutul toamnei (înflorire târzie). Înmugurirea are loc de obicei primăvara, așa că dacă transplantul se face devreme, nu veți avea probleme să vedeți primele flori în timpul verii.

Locația

Locație principală în zone calde, în zone cu veri calde și puțin umiditate. Rezistă bine la briza mării.

Temperatura

Suportă o gamă largă de temperaturi. Fără să înflorească sau să se deschidă mugurii florali, rezistă la înghețuri ușoare și la temperaturi sub 0 ºC. În condiții calde, tolerează temperaturile ridicate atâta timp cât asigurăm umiditate constantă în sol.

Umiditate

Hibiscus syriacus preferă mediile umede, cu o umiditate relativă medie peste 60%. Cu toate acestea, poate fi cultivat în medii uscate și totuși obține o înflorire excelentă în lunile de primăvară.

Iluminat

Ar trebui să fie plasat într-o zonă foarte bine luminată a grădinii, cu soare direct. Lipsa luminii reduce numarul de flori produse si verdele frunzelor acesteia (din lipsa clorofilei). Evitați plantarea în zonele umbrite de alți copaci.

Caracteristicile solului

Dintre toți arbuștii cu flori, trandafirul sirian necesită o fertilitate a solului puțin mai mare, cu soluri adânci care rețin bine umiditatea (tendință spre soluri argiloase).

Aciditatea solului

Pentru a obține asimilarea maximă a nutrienților se recomandă un pH ușor acid (pH între 5-6,5), dar poate crește în soluri alcaline (pH > 7,5) atâta timp cât se acordă atenție posibilei lipse de microelemente care au dificultăți cu el.

Nivelul materiei organice

Solicitant pe solurile fertile, de aceea la transplantare vom amesteca intre 3 si 4 kg de materie organica, compost descompus sau orice alta sursa organica impreuna cu solul. Vom completa această sumă în fiecare an, dacă este posibil.

Această substanță organică ajută la obținerea unui drenaj perfect, deoarece solurile foarte grele pot inunda apa în lunile cu cea mai mare cerere de apă (vara), creând o problemă de rădăcină.

Cultivarea în ghiveci

Poate fi cultivat în ghivece în primii ani, garantând cel puțin 30 cm înălțime pentru dezvoltarea corectă a rădăcinilor sale. Substrat fertil (recomandat humus de râme) și cu capacitate bună de reținere a apei.

flori de hibiscus syriacus

Irigarea și fertilizarea Hibiscus syriacus

Cum să udă

Hibiscus syriascus este moderat pretențioas în ceea ce privește irigarea, fiind nevoit să mențină o umiditate constantă pe toată perioada productivă (primăvară-toamnă). Deși rezistent, nu are aceeași rezistență la stresul hidric sau la lipsa apei, dar acest lucru ajută și la generarea de boboci florali mai mari și la creșterea numărului de flori.

Un plan de irigare în timpul campaniei ar putea fi următorul:

  • Udare primavara si vara: se uda la fiecare 3 zile primavara si 2 zile vara.
  • Udare de toamnă și iarnă: 1 udare săptămânal sau la fiecare 15 zile, în funcție de umiditatea mediului și de precipitații.

Modul ideal de automatizare a livrării apei este prin irigarea prin picurare, amplasarea unui dozator pentru plante tinere și 2 pentru plante adulte, cu un debit de 4 L/h și udare de primăvară și vară de la 40 la 60 de minute.

Cum să se fertilizeze

Moderat pretențios în ceea ce privește nutrienții, mai ales chiar înainte de înflorire, deoarece petrece toată vara în producție continuă de flori și lăstari noi.

Substanță organică sau extract humic: la începutul germinării, când vedem înmugurire, se adaugă compost (3 până la 4 kg per plantă), humus de râme (100-200 ml la 10 L de apă) sau extract lichid humic (aceeași doză). Acest lucru va ajuta la stimularea dezvoltării noilor rădăcini și la facilitarea germinării.

îngrășăminte:

  • Îngrășământ lichid: se recomandă un raport NPK de 5-3-8 sau similar, cu micronutrienți, în doză de 1 ml/L apă și adăugarea îngrășământului o dată pe săptămână.
  • Îngrășământ solid: 200 până la 300 de grame pe tufă la începutul primăverii, în jurul tulpinii principale, reaplicandu-se o dată la mijlocul verii. Vă recomandăm îngrășământul granular NPK 12-8-16 cu magneziu și micronutrienți.
  • Biostimulante: Acestea afectează direct înflorirea, așa că dacă observați că hibiscusul dumneavoastră sirian are nevoie de un impuls suplimentar, aplicați 3-5ml/L de aminoacizi (foliar) și 3ml/L de extract lichid de alge (foliar).

NOTĂ: Nu aplicați îngrășământ lichid sau solid în același timp. Una dintre cele două opțiuni ar trebui aleasă în funcție de comoditatea aplicației.

Cum se tunde

În fiecare an, Hibiscus syriacus are de obicei nevoie de tăiere pentru a stimula înflorirea în anul următor. Putem împărți gradul de tăiere în tăiere normală sau tăiere drastică, unde tulpinile sunt reduse la 20 sau 30 cm de bază, mai ales când planta este îmbătrânită sau are probleme cu înflorirea și dorim să o întinerim.

Înflorirea are loc pe ramurile încolțite în același an, așa că nu vă temeți de gradul de tăiere, deoarece nu va afecta germinația, cu excepția tăierii drastice de întinerire.

Timp de tăiere: trandafirul sirian poate fi tăiat la sfârșitul iernii (zone ferite de îngheț) sau la începutul primăverii.

Înmulțirea trandafirului sirian

Hibiscus syriacus se inmulteste prin butasi, obtinandu-se o planta identica cu amelioratorul. Această operațiune se desfășoară între lunile mai și iulie, cu tulpini din același an.

Selectăm un butaș între 10 și 15 cm lungime, lăsând doar câteva frunze superioare și fără flori. Vom face o tăietură la bază (de unde vor ieși noile rădăcini) în diagonală (unghi de 45º). Se recomandă utilizarea hormonilor de înrădăcinare pentru a stimula rădăcini noi.

Il putem lasa 1 saptamana in apa sau direct intr-o vaza, cu substrat de turba si fibre de cocos, pastrand o umiditate constanta (udare aproape zilnic). Asezam vasul intr-un mediu luminat, fara caldura excesiva si fara lumina directa a soarelui.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile