cyclamen frunze galbene

Ciclamen, frunze galbene: care sunt motivele


Cyclamenul este o plantă care înflorește toată toamna și chiar și iarna dacă vremea o permite. În lunile de iarnă este frumoasă, cu florile sale curioase roz, roșii sau galbene. Deși perioada de iarnă este și cea care prezintă un risc mai mare de îngălbenire al frunzelor, udarea în acele anotimpuri devine o sarcină și mai dificil de stăpânit.

Ciclamen, frunze galbene: acesta este motivul

Scăderea temperaturii și soarele, care devine mai puțin intens, înseamnă că pământul rămâne umed mai mult timp.  Cyclamenul, ca și restul plantelor, are nevoie de apă pentru a trăi, dar nu trebuie să fie întotdeauna udat la fel de des. Udarea slabă nu este întotdeauna motivul pentru care frunzele devin galbene. Da, este cauza principală, dar cu siguranță nu singura. Să vedem împreună toate cauzele care pot duce la îngălbenirea frunzelor de cyclamen!

Soare sau lumină directă

Cyclamenul are nevoie de multă lumină, dar niciodată soare direct. Dacă îl punem într-un loc însorit, fără nicio protecție, frunzele se vor arde în curând. Mai intai vor aparea pete galbene care vor deveni maronii pe frunzele cele mai expuse.

Se poate arde chiar dacă se află în interior lângă o fereastră, deoarece razele soarelui, trecând prin ea, ajung să ardă în același mod frunzele cele mai apropiate. Din acest motiv, cel mai bine este să-l așezați dedesubt sau în lateralul ferestrei, dar niciodată deasupra pervazului.

cyclamen frunze galbene de ce

Udare excesivă

Udarea este o sarcină care trebuie făcută da, dar trebuie să încerci să o faci corect. De multe ori facem greșeala de a le uda prea mult, iar acest lucru dăunează foarte mult cyclamenului. Rădăcinile putrezesc din cauza lipsei de oxigen și a fi excesiv de umede, apoi și frunzele încep să moarămai întâi se îngălbenesc și în cele din urmă devin maronii. În cazuri extreme, nu este neobișnuit să apară ciuperci, care chiar pot acoperi solul, tulpinile și/sau frunzele cu mucegai.

Dar de unde știi dacă îți udați prea mult ciclamenul? Pentru aceasta ne vom uita la:

  • frunzele bătrâne, care se vor îngălbeni
  • pământul, care odată atins se va simți umed. Dacă aveți dubii, putem verifica umiditatea cu un băț
  • dacă este într-un ghiveci și are o farfurie dedesubt, se poate umple cu apă
  • daca luam ghiveciul, vom observa ca cantareste mult mai mult decat atunci cand este uscata
  • dacă încep să apară mucegaiuri este pentru că ciupercile proliferează într-un mediu care a devenit excesiv de umed

Ce să faci în aceste cazuri? Practic, scoateți planta de unde o avem (pământ sau ghiveci) și înfășurați bolile cu prosoape de hârtie timp de 24 de ore. Dacă hârtia se udă rapid, o vom schimba cu una nouă.

A doua zi putem planta cyclamenul, dar trebuie să o facem în pământ care drenează bine apa. De exemplu, dacă va fi în grădină, iar solul pe care îl avem se îmbină rapid cu apă, vom face o gaură de aproximativ 50 x 50 de centimetri și o vom umple cu un substrat universal amestecat cu perlit în părți egale. In cazul in care dorim sa-l crestem in ghiveci, vom alege unul care are gauri la baza si il vom umple cu substratul mentionat mai sus.

Lipsa de udare

Lipsa udării este o altă cauză posibilă. Cum se face? Pentru că apa este esențială pentru diviziunea și creșterea celulară, astfel încât planta să poată efectua fotosinteza, să respire și să se hrănească. Apa este viață și primele frunze care suferă atunci când sunt rare sunt cele mai tinere.

Dacă vrem să știm dacă ciclamenul nostru are nevoie de apă, trebuie să vedem dacă prezintă vreunul dintre aceste simptome/semne:

  • Cele mai noi frunze sunt cele care se îngălbenesc primele.
  • Pământul se simte uscat, foarte ușor. De asemenea, este posibil ca solul să se fi compactat, făcându-l incapabil să absoarbă apa.
  • Dacă are flori și tulpini dischete și fragile

Din fericire, acesta are o soluție foarte simplă: trebuie doar să-l udați conștient: dacă este într-o vază, o vom pune într-un lighean cu apă, astfel încât să fie scufundată doar vaza. O vom lăsa acolo aproximativ 30 de minute.

Dacă este pe pământ, vom face o gaură pentru ca apa să rămână concentrată în jurul plantei și vom turna aproximativ 2 litri de apă. Acest lucru poate suna a mult, dar atunci când solul pentru ghiveci este prea uscat, trebuie să adăugați mai multă apă decât am adăuga în mod normal, astfel încât să îl poată reabsorbi într-un ritm bun.

Citeste si: Cyclamen: sfaturi si trucuri pentru a-l face sa infloreasca

A rămas fără spațiu

Cyclamenul este o plantă mică, de aproximativ 20 de centimetri înălțime și aproximativ aceeași lățime. Dar dacă se lasă într-o oală mică, ceea ce se va întâmpla este că frunzele sale își vor pierde culoarea verde naturală și se vor îngălbeni. Pentru a ști sigur că are nevoie de mai mult spațiu, trebuie să vedem dacă rădăcinile ies din găuri sau dacă este acolo de mai bine de doi ani.

Cum rezolvăm problema? Ei bine, ceea ce vom face este să plantăm cyclamenul într-un ghiveci care este cu aproximativ 7 centimetri mai lat și mai înalt decât precedentul. Pentru a face acest lucru, vom folosi un substrat universal, deoarece este un sol pregătit astfel încât o mare varietate de plante, inclusiv cyclamen, să poată crește bine.

Sperăm că aceste sfaturi vă ajută să vă recuperați ciclamenul cu frunze galbene.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile