cyclamen floare

Cyclamen: ingrijire si cultivare in gradina sau in ghiveci


Cyclamenul este ușor de cultivat atât pe pământ, cât și în ghivece și floarea lui rezistă toată iarna. Aflați cum să aveți grijă de el.

Aparține familiei Primulaceae (denumire științifică  Cyclamen ) și este o plantă de iarnă, de aceea potrivită pentru colorarea grădinilor și balcoanelor exact când majoritatea plantelor intră în faza de repaus vegetativ.

Soiuri de cyclamen

Există 20 de specii diferite și este necesar să se facă diferența între cyclameni de exterior (mai mici) și cei care pot fi cultivați în interior.

Originara din zona mediteraneana, Africa si zona asiatica, se caracterizeaza prin flori pedunculate variind de la nuante de alb la rosu. Înflorește până la 4-5 ani la rând, dar trebuie să fie bine îngrijită.

În Italia există 3 specii deosebit de răspândite: ciclamul napolitan, cel alpin și cel de primăvară. Cu excepția celui alpin, ceilalți ciclami nu tolerează înghețul, dar reușesc totuși să crească la temperaturi scăzute.

cyclamen

Cyclamen: cultivare în ghivece

Pentru a crește un cyclamen în ghiveci în interior , alegerea locului în care să-l plaseze este esențială: temperatura nu trebuie să depășească 15° și trebuie evitată  expunerea directă la lumina soarelui, deci nu lângă ferestre și orice sursă de căldură.

Semănatul  trebuie făcut între lunile iulie și septembrie, așezând semințele într-un ghiveci dreptunghiular sau într-un pat de semințe  , amestecându-le cu o mână de nisip. Adăugați puțin pământ și continuați cu prima udare ușoară.

Pentru a ajuta la menținerea unei temperaturi constante, înfășurați vasul în plastic transparent și îndepărtați-l de cel puțin 2 ori pe săptămână pentru aerisire și udare dacă solul este uscat.

În general, după aproximativ o lună apar primii lăstari și învelișul poate fi îndepărtat, procedându-se la selecția celor mai puternice plante care vor fi așezate în ghiveciul final, eventual în teracotă.

În timpul sezonului de iarnă  când casa este foarte caldă și planta ar putea fi afectată, puteți umple un nebulizator cu apă distilată și pulverizați pe frunze. Când o udați, nu uitați întotdeauna să goliți apa din farfurie și să nu udați florile și frunzele, deoarece s-ar putea forma mucegaiuri.

Cultivarea cyclamilor pe sol

Daca alegi sa cresti cyclami pe sol, in gradina, cea mai potrivita specie este cea salbatica, cu flori mai mici, care este una dintre  plantele clasice rezistente la frig. Trebuie să ai grijă să-l așezi în zone umbrite, poate sub gard viu și copaci mari, la adăpost de vânt și îngheț.

Cu toate acestea, este bine că au suficient aer disponibil, deoarece sunt deosebit de predispuși la creșterea mucegaiului.

Din nou, asigurați-vă că solul din grădină este drenat, moale și umed. Dacă arată ca lut, se va adăuga nisip. La plantarea plantei, solul trebuie îmbogățit cu îngrășământ sau gunoi de grajd matur.

Îngrijire și cultivare

Cyclamenul trebuie  udat cu grijă și cu regularitate, evitând formarea stagnărilor de apă care ar putea provoca putrezirea plantei, dar verificând și ca solul să nu rămână prea uscat zile întregi.

Când intră în faza de repaus (  primăvara), planta cyclamenului nu are nevoie de udare. Acesta este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a îndepărta bulbii și a-i rempota, îndepărtând periodic orice frunze și flori uscate. Cyclamenul trebuie întărit cu îngrășământ aproximativ o dată la 3 săptămâni sau o dată pe lună, chiar și primăvara.

Cyclamen: dăunători și boli

Este o plantă care tinde să fie adesea atacată de mucegaiuri și boli fungice , cum ar fi fuzarium și ofilire. În ceea ce privește paraziții , aceștia sunt adesea victime ale acarienilor, afidelor și ale unor tipuri de insecte care atacă florile, frunzele și tulpinile.

Există multe soluții pe piață pentru a evita răspândirea acestor boli, totuși sunt produse extrem de toxice. Alternativ, vă recomandăm să folosiți  remedii naturale,  cum ar fi cele pentru combaterea afidelor  sau a altor  pesticide naturale , produse care sunt sigure atât pentru plantele noastre, cât și pentru sol.

Sol

Ciclamenul preferă să crească în sol bogat organic, bine drenat, cu un pH al solului ușor acid . Pentru plantele de containere, puteți folosi amestec obișnuit pentru ghivece, dar apoi amestecați puțină turbă de sphagnum în sol pentru a crește aciditatea. 

Apă

Când frunzele sunt prezente, planta crește activ. În această perioadă, udați de fiecare dată când solul se simte uscat la aproximativ un centimetru sub suprafața sa. Evitați să puneți apă pe frunzele sau coroana plantei (partea în care tulpina se întâlnește cu rădăcinile), ceea ce poate provoca putrezirea acesteia. 3 În timp ce planta este latentă (pierde majoritatea sau toate frunzele), udați rar doar pentru a preveni uscarea completă a solului.

O modalitate obișnuită de a uda ciclamenul este să puneți oala pe o tavă, apoi să udați tava astfel încât rădăcinile să preia umezeala.

Temperatura și umiditatea

Plantelor ciclameni nu le plac căldura extremă, curentele de aer sau aerul uscat. Se descurcă cel mai bine într-un climat care reproduce mediul lor nativ, preferând temperaturi între 40 și 50 de grade Fahrenheit noaptea și între 60 și 70 de grade Fahrenheit în timpul zilei. Umiditatea ridicată , în special în timpul iernii, este crucială. Pentru a crește umiditatea, țineți planta pe o tavă plină cu apă și pietricele, asigurându-vă că ghiveciul nu atinge în mod continuu apa (deoarece acest lucru poate provoca putrezirea rădăcinilor).

Dacă v-ați mutat planta în aer liber pentru vară, aduceți-o înapoi în interior înainte ca vremea să se răcească. O regulă de bază este să-l aduci înăuntru cât timp temperatura este încă confortabilă pentru tine și îți poți ține ferestrele deschise fără să te simți răcit în interior.

Denumirea comunăCyclamen, ciclam de florarie, ciclam persan, violet persan
Nume botanicCyclamen persicum
FamiliePrimulaceae
Tipul planteiPerenă
Mărime Matură15-25cm înălțime, 15-25cm lățime
Expunere solarăParțial
Tipul soluluiLutos, umed, bine drenat
pH-ul soluluiAcid
Timpul de înflorireToamna, iarna, primavara
Culoarea floriiRoz, alb, roșu, violet
Zonele de rezistențăTemperat
Zonele nativeMediterana
ToxicitateToxic pentru oameni, toxic pentru animalele de companie

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile