16 idei de rețete sănătoase de orez brun (cu sfaturi pentru gătit)


De la un pilaf delicios la o budincă divină, liniștește-ți papilele gustative cu rețete sănătoase.

Orezul brun este încărcat cu fibre alimentare care îl fac mai sănătos decât orezul alb. Orezul brun conține, de asemenea, γ-orizanol, vitamine, minerale și aminoacizi esențiali. Când este gătit corect, orezul brun are un gust delicios. Iată câteva rețete sănătoase de orez brun pe care le poți încerca să te bucuri de orez fără să te îngrijorezi de a consuma prea mulți carbohidrați (deoarece orezul brun are doar stratul exterior (coaja) îndepărtat, spre deosebire de orezul alb, a cărui coajă, tărâțe și germeni sunt îndepărtați) .

Gătitul orezului brun poate dura mai mult și poate avea o textură mestecată. Dar asta nu ar trebui să vă preocupe – deoarece vă vom arăta cum să gătiți orez brun pentru a vă asigura că are un gust delicios și se topește în gură. Continuați să citiți pentru a afla mai multe.

În acest articol

  • Cum să gătești orez brun 
  • Cum să gătești orez brun într-un aragaz potrivit
  • Rețete sănătoase de orez brun 
  • Infografică: Beneficiile și profilul nutrițional al orezului brun

Cum să gătești orez brun 

Orezul brun are un conținut mai mare de fibre decât orezul alb (orez brun: 1,8 g, orez alb 0,4 g/100 g). Prin urmare, gătirea durează mai mult. Înmuiați în prealabil orezul brun timp de 15-20 de minute înainte de gătit. Iată câteva puncte de reținut:

  • Raportul orez brun la apă – apa ar trebui să fie dublă față de cantitatea de orez, deoarece orezul brun absoarbe mai multă apă datorită mai multor straturi. Raportul dintre apă și orez brun ar trebui să fie de 2:1 (două părți apă și o parte orez).
  • Metoda de scurgere – Fierbeți orezul brun într-o oală cu apă cu o linguriță de ulei. Când sunt fierte, scurgeți excesul de apă.
  • Flacără deschisă – Aduceți două căni de apă la fiert și adăugați o ceașcă de orez brun și fierbeți.
  • Cât timp se gătește orez brun – Procesul de măcinare reduce timpul de gătire. Dar orezul brun durează aproape 30-45 de minute să se gătească.

Cum să gătești orez brun într-un aragaz

Gătitul orezului brun într-un aragaz poate economisi timp cu siguranță, dar ar trebui să cunoașteți raportul corect între apă și orez. Orezul tău brun pufos poate fi gata în trei pași:

  1. Înmuiați orezul timp de 15-20 de minute și puneți-l într-un aragaz.
  2. Adăugați oțet, puțină sare și apă și orez brun într-un raport de 2:1.
  3. Apăsați butonul „ON” și lăsați-l să se gătească.
  4. Odată ce s-a terminat gătitul, lăsați orezul să se odihnească timp de 10-15 minute.

sfaturi

  • Folosește o furculiță pentru a pufosi orezul.
  • Utilizați orez brun cu bob mici pentru a găti salate și risotto.
  • Utilizați orez brun cu bob lung sau basmati pentru a găti biryanis și pilafs.
  • Înmuiați orezul brun timp de 30 de minute înainte de gătit.
  • Gatiti orezul brun timp de 30 de minute.

Rețete sănătoase de orez brun 

1. Orez brun pilaf

Timp de preparare : 30 min; Timp de preparare : 40 min; Timp total : 70 min; Porții: 2

Ingrediente
  • 1 cană de orez brun înmuiat și scurs
  • 1 ¼ cani de legume amestecate tocate
  • 1 ceapă mare, tăiată mărunt
  • 3 ardei iute verzi tăiați
  • 2 căni de apă
  • Sarat la gust
  • 2 lingurite unt clarificat
  • 1 lingura ulei de gatit
  • 3 cuișoare
  • 3 cardamom
  • 1 inch scorțișoară
  • 1 frunză de dafin
  • 1 lingurita de ghimbir ras
  • 5 catei de usturoi, tocati
Cum să se pregătească
  1. Măcinați ghimbirul, usturoiul și scorțișoara cu puțină apă pentru a obține o pastă netedă. Ține-o deoparte.
  2. Încinge uleiul și untul clarificat într-o tigaie adâncă la foc mediu spre mare.
  3. Adăugați frunza de dafin, cuișoarele și cardamomul zdrobit și soțiți câteva minute.
  4. Se amestecă pasta măcinată și se călește până când aroma crudă dispare.
  5. Adăugați ceapa și ardei iute verzi și căleți până când ceapa devine maro aurie.
  6. Amestecați legumele tocate.
  7. Adăugați orezul scurs și amestecați rapid.
  8. Adăugați apă și sare și aduceți amestecul la fiert.
  9. Acoperiți și gătiți la foc mic spre mediu, amestecând intermitent, până când orezul este moale, legumele sunt fragede crocante și apa se absoarbe complet.
  10. Se serveste fierbinte cu raita de ceapa.

2. Salata de orez brun

Timp de preparare : 20 min; Timp de preparare : 5 min; Timp total : 25 min; Porții: 2

Ingrediente
  • 2 căni de orez brun fiert
  • 1/3 cana morcovi tocati
  • 1/3 cana castraveti tocati
  • 1/3 cana telina tocata
  • 1/3 cana ceapa rosie tocata
  • 1 cană mazăre proaspătă
  • O mână de busuioc
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri suc de lamaie
  • Sarat la gust
  • ½ lingurita piper negru
  • ½ lingurita boia afumata
  • 1 lingurita mustar de Dijon
Cum să se pregătească
  1. Adăugați muștar de Dijon cu sare, ulei, suc de lămâie, pudră de piper negru și fulgi de boia roșie într-un castron mic. Bateți bine pentru a asigura o amestecare uniformă.
  2. Amestecați ingredientele pentru salată într-un castron mare.
  3. Turnați dressingul peste salată și amestecați încet pentru a asigura o acoperire uniformă.
  4. Se răcește și se servește.

3. Rețetă dulce de orez brun (Puliyogare)

Timp de preparare : 20 min; Timp de preparare : 15 min; Timp total : 35 min; Porții: 2

Ingrediente
  • ½ cană de tamarind
  • ½ linguriță de turmeric
  • 1 lingurita asafoetida
  • 1 lingurita jaggery ras
  • Sarat la gust
  • 2 linguri de arahide
  • 1 ½ cană de orez brun fiert
  • 2 lingurițe de muștar
  • 2 linguri chana dal
  • 4 ardei iute roșii rupti grosolan
  • 2 crengute frunze de curry
  • ¼ cană ulei de susan
  • 1 ½ linguriță chana dal
  • 4 ardei iute roșii
  • 1 lingurita de seminte de schinduf
Cum să se pregătească
  1. Încinge o linguriță de ulei într-o tigaie pusă la foc mediu spre mare și prăjește ingredientele până devin aurii. Așteptați până când amestecul se răcește. Pudrați fin ingredientele și păstrați-le deoparte.
  2. Înmuiați tamarindul în apă fierbinte timp de 40 de minute. Extrageți pulpa și aruncați fibra. Ține-o deoparte.
  3. Puneți o tigaie cu fundul greu și cu gura largă la foc mediu spre mare.
  4. Adăugați restul de ulei din semințe de susan și încălziți-l.
  5. Adăugați condimentele și prăjiți aproximativ 3 minute.
  6. Amestecați tamarindul extras și gătiți timp de 20 de minute sau până când pulpa își pierde aroma crudă și devine jumătate.
  7. Amestecați ingredientele sub formă de pudră, jaggery ras și sare la amestec și continuați să amestecați până când amestecul se îngroașă.
  8. Se ia de pe foc si se tine deoparte.
  9. Puneți o tigaie la foc mediu spre mare și prăjiți alunele până devin crocante.
  10. Se amestecă sosul puliyogare și se ține deoparte. Păstrați-l și folosiți-l când doriți.
  11. Într-un castron mare, adăugați orezul fiert.
  12. Amestecați 2 linguri de sos și, folosind o lingură cu spatele plat, amestecați cu grijă, fără a rupe și a piure orezul.
  13. Serviți fierbinte cu appalam prăjit (papă prăjit) sau caș.

4. Supă de pui cu orez brun

Timp de preparare : 20 min; Timp de preparare : 30 min; Timp total : 50 min; Porții: 4

Ingrediente
  • 4 căni de supă de pui cu conținut scăzut de sodiu
  • 1 ceapa rosie tocata marunt
  • 4 morcovi, tocați
  • 2 tulpini de telina tocate marunt
  • 2 căni de apă
  • 1 cană de orez brun
  • 3 oz piept de pui
  • 1 frunză de dafin
  • 1 buchet, tulpini aruncate, frunze de verdeață tocate mărunt

Cum să se pregătească:

  1. Pune o oală mare umplută cu o jumătate de cană de bulion de pui la foc mediu spre mare. Se fierbe o vreme.
  2. Adăugați frunza de dafin, ceapa, țelina și morcovul și gătiți, amestecând din când în când până când ceapa devine translucidă.
  3. Amestecați orezul, bucățile de piept de pui, apa și restul bulionului.
  4. Lasă amestecul să dea în clocot.
  5. Coborâți focul, acoperiți oala și lăsați amestecul să fiarbă aproximativ 40 de minute sau până când puiul este moale, iar orezul este fraged.
  6. Aruncați foile de dafin și amestecați cu verdeață.
  7. Fierbeți încă aproximativ 5 minute sau până când verdeața se ofilește și se înmoaie.
  8. Opriți căldura.
  9. Se pune în boluri cu supă și se presară puțin piper pudră și se servește fierbinte.

5. Curry Roșu Thai Cu Legume și Orez Brun

Timp de preparare : 10 min; Timp de gătire : 30 min; Timp total : 40 min; Porții : 4

Ingrediente
  • 1 ¼ cană de orez brun iasomie sau orez brun cu bob lung, clătit
  • 1 lingura ulei de cocos sau ulei de masline
  • 1 ceapa alba mica, tocata (aproximativ 1 cana)
  • Un vârf de cuțit de sare
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt ras fin (aproximativ 1 inch de ghimbir)
  • 2 catei de usturoi, presati sau tocati
  • 1 ardei gras rosu, feliat in fasii subtiri lungi de 2 inchi
  • 1 ardei gras galben, portocaliu sau verde, feliat în fâșii subțiri lungi de 2 inci
  • 3 morcovi, curățați și tăiați în diagonală rondele groase de ¼ inch (aproximativ 1 cană)
  • 2 linguri pasta de curry rosu thailandez
  • 1 cutie (14 uncii) lapte de cocos obișnuit
  • ½ cană apă
  • 1 ½ cani de varza varza taiata felii subtiri (mai intai coastele dure), de preferinta soiul Toscan/lacinato/dinozaur
  • 1 ½ linguriță zahăr de cocos sau zahăr turbinado (brut) sau zahăr brun
  • 1 lingura tamari sau sos de soia
  • 2 lingurițe de oțet de orez sau suc proaspăt de lămâie
  • Garnituri/garnituri: O mână de busuioc proaspăt tocat sau coriandru, fulgi de ardei roșu, sriracha sau sos de usturoi chili
Cum să se pregătească
  1. Gătiți orezul brun într-o oală și, chiar înainte de servire, asezonați-l cu sare.
  2. Pentru a face curry, adăugați ceapa și un strop de sare și gătiți, amestecând des, până când ceapa se înmoaie și devine translucidă. Acest lucru va dura aproximativ 5 minute.
  3. Adăugați ghimbirul și usturoiul și gătiți timp de 30 de secunde amestecând continuu.
  4. Adăugați ardeiul gras și morcovii. Gatiti pana cand ardeii grasi sunt fragezi in furculita, timp de 3 pana la 5 minute, amestecand din cand in cand. Adăugați pasta de curry și gătiți, amestecând des, timp de 2 minute.
  5. Adăugați laptele de cocos, apa, varza kale și zahărul și amestecați pentru a se combina. Aduceți amestecul la fiert la foc mediu.
  6. Adăugați sare (adăugați ¼ de linguriță pentru o aromă optimă) după gust. Dacă curry-ul are nevoie de puțin mai mult pumn, adăugați ½ linguriță de tamari, sau pentru mai multă aciditate, adăugați ½ linguriță de oțet de orez.

6. Orez brun prajit vegetarian

Timp de preparare : 20 min; Timp de preparare : 15 min; Timp total : 35 min; Porții : 2

Ingrediente
  • 3 ½ linguri de avocado sau ulei de măsline
  • 2 ouă, amestecate împreună
  • 1 ceapa alba mica, tocata marunt (aproximativ 1 cana)
  • 2 morcovi medii, tocați mărunt (aproximativ ½ cană)
  • 2 căni de legume suplimentare, tăiate în bucăți foarte mici
  • 1 lingura de ghimbir proaspat ras sau tocat fin
  • 2 catei mari de usturoi, presati sau tocati
  • Un praf de fulgi de ardei rosu
  • 2 cesti de orez brun fiert
  • 1 cană de verdeață (opțional), cum ar fi spanac, kale sau tatsoi
  • 3 cepe verde, tocate
  • 1 lingură tamari cu conținut redus de sodiu sau sos de soia
  • 1 lingurita ulei de susan prajit
  • Sos chili-usturoi sau sriracha, pentru servire (opțional)
Cum să se pregătească
  1. Se încălzește o linguriță de ulei, se adaugă omletă și se fierbe până sunt gata.
  2. Încinge două linguri de ulei pentru a prăji ceapa și morcovii, amestecând des, până când ceapa devine translucidă și morcovii sunt fragezi. Acest lucru va dura 3 până la 5 minute.
  3. Adăugați legumele rămase și sare. Continuați să gătiți, amestecând din când în când, până când legumele sunt gătite și devin aurii. Acest lucru poate dura 3 până la 5 minute.
  4. La uleiul rămas, adăugați ghimbir, usturoi și fulgi de ardei roșu și gătiți până se simte parfumat, amestecând constant timp de aproximativ 30 de secunde. Adăugați orezul brun fiert și amestecați totul. Gatiti, amestecand din cand in cand, pana cand orezul este fierbinte si incepe sa devina auriu pe margini.
  5. Adăugați verdeața (dacă folosiți) și ceapa verde și amestecați pentru a se combina. Adăugați legumele și ouăle fierte și amestecați pentru a se combina.
  6. Se ia tigaia de pe foc si se adauga uleiul de tamari si susan.
  7. Se serveste fierbinte.

7. Orez brun cu ciuperci

Timp de preparare : 15 min; Timp de preparare : 30 min; Timp total : 45 min; Porții: 4

Ingrediente
  • 2 căni de orez brun
  • 4 căni de apă
  • 1 ½ cani de ciuperci butoane feliate
  • ½ cană ceapă tocată
  • 2 lingurite de usturoi tocat
  • ¼ cană porumb baby feliat
  • ½ cană morcov tocat
  • ¼ cană ardei gras verde tocat
  • ½ cană de fenicul tocat
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 2 linguri sos Worcestershire
  • ½ lingurita piper negru
  • 1 lingurita de unt
  • Sarat la gust
  • Arahide prăjite pentru decor
Cum să se pregătească
  1. Se incinge uleiul de masline intr-o oala si se adauga usturoiul. Se caleste timp de 20 de secunde.
  2. Adăugați ceapa tocată și prăjiți până devin aurii.
  3. Adăugați orezul brun, 4 căni de apă și sare. Acoperiți cu un capac și gătiți timp de 15 minute.
  4. Intre timp se incinge o tigaie si se adauga untul.
  5. Adăugați ciupercile feliate și sosul Worcestershire. Se caleste un minut.
  6. După ce orezul este fiert timp de 15 minute, adăugați ardeiul gras verde tocat, morcovii, feniculul și porumbul. Acoperiți cu un capac și gătiți timp de 10-12 minute.
  7. Adăugați ciupercile sotate și gătiți încă 4-5 minute.
  8. Adăugați sucul de lămâie și amestecați bine înainte de servire.

8. Adai de orez brun

Timp de pregătire : 6 ore; Timp de preparare : 20 min; Timp total : 7 ore; Porții: 4

Ingrediente
  • 1/3 cană orez brun
  • 1/3 cană de orez prefiert
  • 1/3 cană negru urad dal
  • 1/3 cană tuvar dal
  • ¼ cană chana dal
  • ¼ cană moong dal
  • 4 ardei iute verzi tocati marunt
  • 4 ardei iute roșu uscat
  • ½ linguriță boabe de piper negru
  • 1 lingurita de seminte de chimen
  • Sarat la gust
  • 10 frunze de curry
  • ¼ lingurita asafoetida
  • Ulei din semințe de susan
Cum să se pregătească
  1. Spălați bine orezul sub jet de apă.
  2. Se amestecă toate dalsurile într-un vas mic și se spală bine.
  3. Înmuiați dalsurile spălate cu orez și ardei iute peste noapte sau timp de 6 ore.
  4. Scurgeți excesul de apă a doua zi.
  5. Adăugați ardei iute, boabe de piper negru, semințe de chimen, sare și asafetida în blender și zdrobiți.
  6. Amestecați orezul și dal și măcinați până la un amestec ușor grosier, adăugând orez când este necesar, până când obțineți un aluat puțin mai gros decât cel al unei doze.
  7. Amestecați frunzele de curry și ajustați condimentele.
  8. Puneți un tawa antiaderent la foc mediu spre mare și ungeți-l ușor cu ulei din semințe de susan.
  9. Se toarnă un polonic de aluat în centrul tawa și se întinde în cercuri concentrice.
  10. Adăugați uleiul în aluat și așteptați aproximativ 2 până la 3 minute sau până când fundul devine ușor auriu.
  11. Întoarceți doza și adăugați mai mult ulei dacă este necesar. Gatiti inca cateva minute sau pana cand observati pete maronii pe lateral.
  12. Se servește fierbinte cu caș proaspăt.

9. Orez brun prăjit japonez

Timp de preparare : 10 min; Timp de preparare : 25 min; Timp total : 35 min; Porții: 2

Ingrediente
  • 2 căni de orez brun fiert
  • 1 ou
  • 4 cepe verde tocate
  • ½ cană de slănină feliată subțire
  • 2 morcovi tocati medii
  • ¼ cană mazăre proaspătă
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingură de saké
  • Sarat la gust
  • Pudră de piper alb după gust
  • 3 linguri ulei de masline
Cum să se pregătească
  1. Se incinge o lingura de ulei intr-o tigaie tinuta la foc mediu spre mare.
  2. Se amestecă ceapa și morcovii și se călesc până se înmoaie.
  3. Amestecați slănina și mazărea și lăsați-le să se gătească bine. Păstrați amestecul deoparte.
  4. Adăugați restul de ulei de măsline în aceeași tigaie și lăsați să se încălzească.
  5. Spargeți ouăle și gătiți până când ouăle sunt aproape fierte.
  6. Amestecați orezul fiert și gătiți încă câteva minute.
  7. Amestecați amestecul de morcov-slănină.
  8. Adăugați sosul de soia și saké și amestecați bine.
  9. Se adauga sare si piper dupa gust.
  10. Se serveste fierbinte.

10. Risotto cu orez brun cu creveți

Timp de preparare : 15 min; Timp de preparare : 40 min; Timp total : 55 min; Porții: 2

Ingrediente
  • 1 cană de orez brun cu bob mici
  • 1 ½ cană bulion de legume
  • 1 cană de creveți de mărime medie, fără coajă și cu nervuri
  • 1 lingurita usturoi tocat
  • 2 linguri ulei de masline
  • ½ cană ceapă tocată
  • 1 lingurita rozmarin proaspat
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • 4 linguri parmezan ras
  • ½ linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • Sarat la gust
Cum să se pregătească
  1. Încinge o tigaie și adaugă ulei de măsline.
  2. Se caleste usturoiul si ceapa.
  3. Adăugați orezul, amestecați și gătiți timp de 2 minute.
  4. Adăugați ½ cană bulion de legume, rozmarin și pătrunjel. Acoperiți și fierbeți până se usucă bulionul de legume.
  5. Adăugați 1 cană bulion de legume și gătiți orezul.
  6. Între timp, încălziți 2 căni de apă într-o oală și adăugați creveții. Gatiti 2 minute si scurgeti apa.
  7. Cand orezul este aproape fiert, adaugam crevetii.
  8. Odată ce orezul este fiert, se ia de pe foc și se adaugă brânza rasă.
  9. Se amestecă bine înainte de servire.

11. Rețetă dulce de orez brun (Kheer)

Timp de preparare : 30 min; Timp de preparare : 50 min; Timp total : 80 min; Porții: 4

Ingrediente
  • 1 cană spălată bine și înmuiată timp de 30 de minute de orez brun
  • 3 ½ căni de lapte
  • 3 căni de zahăr
  • ½ linguriță cardamom pudră
  • 2 linguri de unt clarificat
  • 2 linguri caju sparte
  • 1 lingura stafide
Cum să se pregătească
  1. Scurgeți orezul înmuiat și adăugați-l într-un vas mare. Adăugați lapte la orez.
  2. Acoperiți vasul și gătiți sub presiune timp de 3 fluiere la foc mare.
  3. Reduceți focul la mic și apoi la mediu și fierbeți amestecul timp de 40 de minute.
  4. Opreste focul si tine-l deoparte. Așteptați până când presiunea scade complet.
  5. Scoateți amestecul de orez fiert și amestecați cu cardamom pudră.
  6. Într-o tigaie mică, încălzește untul clarificat. Adăugați caju zdrobiți și prăjiți până devin aurii. Amestecați stafidele.
  7. Se toarnă peste kheer și se amestecă rapid.
  8. Se ornează cu fistic zdrobit și se servește cald sau rece.

12. Bol cu ​​orez brun Teriyaki cu pui

Timp de preparare : 15 min; Timp de preparare : 45 min; Timp total : 60 min; Porții: 4

Ingrediente
  • 6 oz piept de pui fără piele, tăiat cubulețe
  • 2 cesti buchetele de broccoli
  • 2 căni de orez brun
  • 4 căni de apă
  • 3 lingurite de usturoi tocat
  • ¾ cană zahăr brun
  • ⅔ cană sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • 1 lingurita de ghimbir ras
  • 1 lingurita piper cayenne
  • ½ lingurita piper
  • ½ linguriță fulgi de chili
  • 1 lingura amidon de porumb
  • 2 linguri ulei de susan
  • 4 linguri ulei de masline extravirgin
  • Sarat la gust
  • Seminte de susan pentru garnitura
  • Ceai verde tocat pentru ornat
Cum să se pregătească
  1. Pentru a pregăti puiul teriyaki, amestecați sos de soia, zahăr, 2 lingurițe de usturoi tocat, ghimbir, piper și piper cayenne. Se bate bine.
  2. Puneți bucățile de pui într-un castron. Turnați jumătate din sosul pe care l-ați făcut în acest bol, acoperiți-l cu folie alimentară și păstrați-l deoparte.
  3. Încinge o oală cu apă și adaugă orez brun. Gatiti 30 de minute.
  4. Între timp, turnați restul de sos într-o cratiță, adăugați amidon de porumb și apă. Se fierbe într-un sos teriyaki gros.
  5. Încinge o tigaie și adaugă ulei de măsline.
  6. Adăugați o linguriță de usturoi și broccoli. Gatiti 3-4 minute.
  7. Scoateți broccoli și, în aceeași tigaie, prăjiți puiul marinat. Gatiti 7-8 minute pana se rumenesc.
  8. Scurgeți apa din orezul brun și pufă-l cu o furculiță.
  9. Într-un castron, adăugați mai întâi orezul brun, apoi broccoli și apoi puiul teriyaki.
  10. Turnați sosul peste el.
  11. Se ornează cu ceapă tocată, semințe de susan și fulgi de chili.

13. Orez brun cu spanac și pui sănătos

Timp de preparare : 10 min; Timp de preparare : 40 min; Timp total : 50 min; Porții: 2

Ingrediente
  • 4 oz cuburi de piept de pui
  • 1 cană de orez brun
  • 2 cesti supa de pui
  • 2 cesti baby spanac
  • ½ cană sparanghel tocat
  • ½ cană ceapă tocată
  • 1 lingurita pasta de usturoi
  • 1 lingurita pasta de ghimbir
  • 1 lingurita miere
  • 1 lingurita otet
  • 3 linguri ulei de masline
  • ½ linguriță de piper proaspăt măcinat
  • Sarat la gust
Cum să se pregătească
  1. Marinați puiul cu oțet, miere, sare și piper timp de 15 minute.
  2. Se incinge o oala si se adauga ulei de masline si se adauga ceapa. Gatiti pana devin translucide.
  3. Adăugați pasta de ghimbir și usturoi și gătiți timp de 2 minute.
  4. Adăugați bucățile de pui și prăjiți-le până devin aurii.
  5. Se adauga sparanghelul tocat si orezul. Se amestecă și se fierbe timp de un minut.
  6. Adăugați bulionul de pui și sare. Acoperiți și fierbeți timp de 20 de minute.
  7. Adăugați pui de spanac și gătiți încă 7-8 minute.

14. Orez brun vegan cu fasole

Timp de preparare : 20 min; Timp de preparare : 40 min; Timp total : 60 min; Porții: 4

Ingrediente
  • 2 căni de orez brun
  • 4 căni de apă
  • 1 ½ cană de fasole fiartă
  • ½ cană ceapă tocată
  • ½ cană ardei gras verde tocat
  • 1 lingurita pasta de ghimbir
  • 1 lingurita pasta de usturoi
  • 1 lingurita chimen praf
  • 1 ½ linguriță pudră de coriandru
  • ½ linguriță de turmeric
  • ½ linguriță de pudră de chili
  • ½ lingurita chili verde tocat
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 cardamom
  • 3 cuișoare
  • baton de scorțișoară de 1 inch
  • 1 frunză de dafin
  • 1 cană apă
  • O mână de frunze de coriandru
  • Sarat la gust
Cum să se pregătească
  1. Încinge uleiul într-o oală și adaugă frunza de dafin, cardamom, scorțișoară și cuișoare. Lasă-l să trosnească.
  2. Adăugați ceapa tocată și gătiți până devin translucide.
  3. Adăugați pasta de ghimbir și usturoi și gătiți timp de un minut.
  4. Adăugați roșiile tocate și zdrobiți-le și gătiți-le timp de 2 minute.
  5. Adăugați pudră de chimen, pudră de coriandru, turmeric, sare și pudră de chili. Se amestecă și se fierbe timp de 1 minut.
  6. Adăugați fasolea și chiliul verde tocat. Se amestecă bine și se fierbe timp de 1 minut.
  7. Adăugați 1 cană de apă, acoperiți și gătiți timp de 10 minute.
  8. Între timp, adăugați 2 căni de apă într-o altă oală și adăugați orezul.
  9. Acoperiți și gătiți timp de 30 de minute. Pufă-l cu o furculiță.
  10. Scoateți fasolea de pe foc și decorați cu frunze de coriandru.
  11. Servește orez brun fierbinte cu fasole.

15. Risotto cu dovleac cu orez brun

Timp de preparare : 15 min; Timp de preparare : 35 min; Timp total : 50 min; Porții: 2

Ingrediente
  • 1 ½ cană de orez brun
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 5 catei de usturoi tocati
  • 2 salote tocate
  • ½ cană de vin alb sec
  • 2 ½ căni de bulion de legume cu conținut scăzut de sodiu
  • ¼ lingurita de nucsoara
  • Sarat la gust
  • Piper negru după gust
  • 1 ¾ cană de piure de dovleac
  • ¼ linguriță de scorțișoară pudră
  • 2 lingurite frunze de salvie tocate marunt
  • 5 frunze întregi de salvie pentru ornat
  • 1 cană, mărunțită mărunt, brânză pecorino romano împărțită
Cum să se pregătească
  1. Încinge uleiul într-o cratiță mare la foc mediu spre mare.
  2. Se calesc ceapa si usturoiul pana se inmoaie si se rumenesc.
  3. Adăugați orezul și gătiți timp de 3 minute sau până când orezul începe să devină parțial translucid.
  4. Amestecați vinul și amestecați intermitent. Gatiti pana se evapora vinul.
  5. Adăugați bulionul, praful de piper, sarea și nucșoara și gătiți la foc mare până când amestecul începe să fiarbă.
  6. Reduceți focul la minim, acoperiți și fierbeți timp de 30 de minute sau până când se absoarbe tot bulionul.
  7. Amestecați piureul de dovleac, scorțișoară și salvie și fierbeți. Se amestecă până când orezul devine fraged și amestecul se îngroașă.
  8. Se ia de pe foc si se amesteca cu 3/4 din branza si se mai fierbe inca 5 minute.
  9. Se serveste fierbinte garnisita cu restul de branza, piper negru si frunze de salvie.

16. Budincă de orez brun cu compot de fructe de pădure

Timp de preparare : 10 min; Timp de preparare : 30 min; Timp total : 40 min; Porții: 4

Ingrediente
  • 2 ½ căni de vin roșu
  • 1 cană zahăr tos
  • baton de scorțișoară de ½ inch
  • ½ kg afine
  • 1 ½ cană de orez brun înmuiat
  • 6 căni de lapte
  • ½ cană zahăr tos
  • 1 lingura extract de vanilie
  • ½ cană de migdale felii
  • 2 cesti de frisca usor batuta
Cum să se pregătească
  1. Adăugați vin roșu, zahăr și scorțișoară într-o cratiță pusă la foc mediu spre mare.
  2. Continuați să amestecați intermitent până când zahărul se dizolvă.
  3. Adăugați merișoare și creșteți căldura la maxim.
  4. Se fierbe amestecul și se braconează ușor timp de 20 de minute sau până când merisoarele devin moi.
  5. Scoateți merișoarele poșate și puneți-le într-un vas plat.
  6. Se fierbe lichidul până când se reduce la 1 cană. Aruncați batonul de scorțișoară și turnați amestecul peste merișoarele poșate. Ține-o deoparte.
  7. Puteți pregăti budinca în timp ce braconați fructele de pădure.
  8. Într-o tigaie cu fundul greu, amestecați orezul cu zahărul și laptele.
  9. Puneți-l la foc mediu spre mare și lăsați-l să fiarbă.
  10. Reduceți căldura la minim, acoperiți și gătiți până când orezul este moale și laptele a fost complet absorbit.
  11. Se amestecă migdalele și vanilia.
  12. Lăsați amestecul să se răcească.
  13. Dați amestecul la rece până când este bine răcit sau gata de servit.
  14. Îndoiți frișca în orezul răcit.
  15. Turnați budinca într-un vas plat, acoperiți cu un compot și serviți.

Info: Beneficiile și profilul nutrițional al orezului brun

Optarea pentru rețetele de orez brun de mai sus ar adăuga mai multă nutriție la dieta ta și te-ar ajuta cu multe alte beneficii pentru sănătate. Fie că aștepți cu nerăbdare să slăbești sau să-ți îmbunătățești sănătatea cardiovasculară, orezul brun este un plus sănătos pentru mesele tale. Consultați infograficul de mai jos pentru a afla mai multe despre beneficiile și despre nutriția sa.

Orezul brun este bogat în fibre alimentare și alți nutrienți esențiali. Este mai sănătos decât orezul alb. Puteți încerca câteva rețete sănătoase de orez brun pentru a vă bucura de beneficiile sale. Unele dintre aceste rețete includ pilaf de orez brun, salată de orez brun, orez brun dulce, supă de orez brun cu pui și curry roșu thailandez cu legume. De asemenea, puteți asocia orezul brun cu carne sau alte alimente proteice pentru a-l face plăcut la gust.

întrebări frecvente

Pot mânca orez brun în fiecare zi? Cât orez brun ar trebui să mănânc într-o zi?

Da. Puteți mânca orez brun în fiecare zi. Dar asigurați-vă că amestecați orezul cu legume și surse de proteine ​​pentru a-l face mai gustos și pentru a crește biodisponibilitatea aminoacizilor. Deși orezul brun este o opțiune sănătoasă, controlul porțiilor este esențial. Limitați-vă consumul de orez brun la jumătate de cană (gătit).

Trebuie să înmuiați orezul brun înainte de a găti?

Este întotdeauna mai bine să înmuiați orezul brun înainte de gătit. Înmuierea face orezul brun mai ușor de gătit și limitează timpul de gătire.

Poți să mănânci orez brun puțin gătit?

Orezul brun gătit insuficient este greu de digerat din cauza conținutului ridicat de fibre. Folosiți o furculiță pentru a verifica dacă este gata și mestecați bine pentru o digestie corectă.

Înmuierea orezului brun elimină arsenicul?

Arsenicul este un element natural care se găsește adesea în culturi și în apa potabilă. Înmuierea mai mult timp a orezului ajută la eliminarea arsenicului dacă este urmată de o clătire adecvată și o spălare din nou. Înmuierea orezului sparge structura bobului, eliberând arsen în apă (deoarece este solubil în apă). Clătiți cu apă și spălați-l din nou pentru a reduce conținutul de arsenic.

Este orezul brun bun pentru pierderea în greutate?

Da. Consumul de orez brun în porții limitate este bine pentru a vă gestiona greutatea. Dar întotdeauna combinați orezul cu legume și surse de proteine ​​pentru a face din acesta o opțiune sănătoasă și limitați porția la o jumătate de cană pe zi.

Este arsenicul din orezul brun periculos?

Conținutul de arsen este mai mult în cereale decât în ​​orice alt aliment. Orezul brun conține mai mult arsen decât orezul alb, deoarece arsenul tinde să se acumuleze în tărâțe, care este intact în orezul brun. Pesticidele și insecticidele sunt principalii vinovați pentru creșterea nivelului de arsenic din cereale. Prin urmare, înmuiați și spălați bine orezul pentru a reduce conținutul său de arsenic.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile