Am mâncat această înghețată în Singapore și mi-a plăcut foarte mult aroma de cardamom care învăluia cremositatea care cuprindea crocantul fisticului. Stiu ca am intrebat cum se numește si mi s-a spus ca este vorba despre înghețata Kulfi. Am fost într-un restaurant indian și citind despre deserturi am ales Kulfi-ul care oricum am înțeles că este înghețată.
Prepararea acestei înghețate nu este deosebit de dificilă dar are nevoie de puțină răbdare și timp, se obține prin fierberea laptelui destul de mult astfel încât o parte din apă să se evapore în timp ce lactoza se caramelizează dând laptelui o culoare ușor galbenă care se va îngroșa pentru a acoperi spatele unei linguri.
Stiu ca se poate face si cu lapte condensat pentru a scurta timpul, dar cel putin de data asta am preferat sa nu urmez scurtaturi, pacat ca nu gasesc mereu în supermarket.
Ingrediente pentru kulfi
1,5 litri de lapte, întregral este mai bun dar parțial degresat este tot ok
250 g smântână proaspătă lichidă;
100 gr de zahăr (indienii abundă, dacă îți place dulce poți deci să adaugi și mai mult, ca 150 gr., 100 îmi sunt de ajuns);
15 păstăi de cardamom verde;
1 pliculeț de șofran;
1 praf de sare;
Fistic prăjit și migdale pentru a decora.
Luați o cratiță cu fund gros, ideal ar fi aluminiu (de tuci), și puneți laptele, zahărul și păstăile de cardamom zdrobite și întregi, praful de sare si porniti focul, care trebuie sa fie foarte mic.
Se lasă oala descoperită și se lasă să fiarbă încet până când volumul laptelui s-a redus la jumătate; pentru a preveni revărsarea, este util să introduceți în oală o lingură sau un călnic de metal.
Această parte a lucrării îți va lua aproximativ o oră, dar poți să o uiți și să faci alte lucruri.
Se opreste si se lasa laptele sa se raceasca, care va fi ingalbenit cremos din cauza reducerii; în acest moment se filtrează pentru a elimina cardamomul.
Acum puteți adăuga smântâna; reteta traditionala spune să adăugați smântâna lichida, dar eu o bat doar putin, pentru ca da mai multa moliciune preparatului, odata congelat.
Luați căni mici ungeți-le cu puțin ulei de semințe și turnați preparatul în interiorul lor.
Acoperiți-le cu folie alimentară și puneți-le la congelator.
Se orneaza cu fistic si/sau migdale tocate din belsug; excelente sunt si cele crocante caramelizate…dar traditia indiana prefera fisticul.
Vă propun să încercați această înghețată, chiar este o surpriză foarte plăcută.