b3

Vitamina care scade colesterolul


Colesterolul ridicat poate rezulta dintr-o dietă bogată în grăsimi saturate și un stil de viață sedentar. Vitaminele A, C și E pot ajuta la reglarea nivelului de colesterol.

Colesterol ridicat

Dacă la controalele de rutină se constată o valoare alterată a colesterolului  și odată ce medicul a constatat că dezechilibrul depinde de cauze endogene și nu de un consum excesiv de alimente cu conținut ridicat de colesterol, va fi util să-ți suplimentezi alimentația cu unele alimente bogate in anumite substante sau cu suplimente alimentare, daca medicul considera necesar.

Foarte importante sunt alimentele bogate în vitamine antioxidante, în special A, C și E. Printre alimentele deosebit de bogate în aceste substanțe care, prin urmare, se pot dovedi utile în reglarea nivelului de colesterol și protejarea vaselor de sânge și a pereților, găsim:

  • pentru vitamina A – ulei de ficat de cod, spanac, salata verde, dar si fructe si legume portocalii precum morcovi, pepene galben, caise, piersici, dovleac;
  • pentru vitamina E –  migdale, nuci de pin, busuioc, seminte de floarea soarelui, masline, caise uscate, alune de padure, spanac si napi;
  • pentru vitamina C –  citrice, ananas, căpșuni, cireșe, ridichi, varză, conopidă, cartofi noi

Această din urmă vitamină merită o atenție deosebită, atât de mult încât efectele suplimentării sale au fost investigate într-o meta-analiză (o tehnică clinico-statistică care își propune să analizeze împreună datele mai multor studii clinice).

Rezultatele a 13 studii clinice publicate între 1970 și 2007 efectuate pe persoane cu un nivel de colesterol în exces au arătat că administrarea a 500 de miligrame de vitamina C pentru o perioadă minimă de 4 săptămâni produce o scădere a nivelului de colesterol LDL, colesterolul rau.

Dar există și alte substanțe care pot avea un rol protector, precum cacao.

SUPLIMENTE ALIMENTARE UTILE PENTRU MENȚINEREA NIVELULUI NORMAL DE COLESTEROL

Când dieta nu este suficientă, pentru a  menține raporturile fiziologice ale nivelurilor LDL/HDL, este posibil să luați suplimente alimentare pe bază de sămânță micronizată a fructului de Baobab,  precum Omega Formula .

Sămânța micronizată a fructului de Baobab ( Adansonia digitata L ) este cunoscută pentru bogăția sa în elemente nutritive, datorită celei mai moderne tehnologii farmaceutice, își păstrează intacte fitocomplexele, care conțin acizi grași polinesaturați  omega 3omega 6 și omega 9. Studii recente au arătat că aportul echilibrat al acestor elemente are o acțiune protectoare asupra sistemului cardiovascular. Sămânța fructului de baobab conține și fitosteroli, care ajută la menținerea echilibrului fiziologic al colesterolului circulant.
Prezența fibrelor vegetale protejează aceste elemente în timpul tranzitului în stomac, îmbunătățind tolerabilitatea și biodisponibilitatea gastrică.

Colesterol ridicat: de ce?

Colesterolul ridicat se poate datora mai multor factori. Colesterolul din alimente probabil este nu unul dintre raspunsuri, deoarece nu are un impact foarte susținut asupra colesterolului din sânge. Aceasta înseamnă că alimentele care au un conținut ridicat de colesterol nu își merită reputația proastă. Cum crește nivelul colesterolului dacă nu cu alimente? Pe de o parte, predispoziția noastră genetică afectează nivelul colesterolului. Alte cauze ale colesterolului ridicat sunt:

  • sex și vârstă: bărbații în vârstă au, în medie, niveluri de LDL mai mari decât femeile mai tinere;
  • menopauză: valorile LDL cresc în timpul menopauzei;
  • consumul de fumat și alcool;
  • lipsa exercițiilor fizice și obezitatea cresc valorile LDL și reduc nivelul HDL;
  • diabet și afecțiuni renale, hepatită și tiroida.

Niacina – vitamina care scade colesterolul

Niacina – cunoscută și sub denumirea de vitamina B3vitamina PP sau acid nicotinic – este o  vitamină solubilă în apă care se  găsește în diferite alimente, în special în cele din  făină integrală  sau bogate în proteine.

Cunoscută pentru capacitatea sa de a preveni pelagra (de unde și numele de vitamina PP), niacina a devenit faimoasă în trecut pentru capacitatea sa de a reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge. Primele studii asupra acestor proprietăți ale acidului nicotinic au fost efectuate în 1955 de Altschul și colab. care a observat cum dozele mari de niacină au putut scădea nivelul colesterolului la oameni. În plus, studiile efectuate asupra acidului nicotinic au arătat că această moleculă este, de asemenea, capabilă să crească colesterolul HDL cu până la 25%.

Notă : Unele studii recente au arătat că creșterea colesterolului HDL exercitată de niacină nu reduce semnificativ evenimentele cardiovasculare la nivel clinic.

Mecanism de acțiune

Cum acționează niacina pentru a scădea trigliceridele și colesterolul?

Mecanismul de acțiune prin care niacina este capabilă să scadă nivelurile de trigliceride și colesterol se realizează mai ales la nivelul țesutului adipos. Aici, de fapt, acidul nicotinic inhibă lipolizareducând astfel mobilizarea acizilor grași liberi și transportul lor către ficat. Toate acestea se traduc printr-o disponibilitate redusa a  acizilor grasi  necesari sintezei hepatice a trigliceridelor ceea ce are ca rezultat o productie mai scazuta de lipoproteine destinate transportului lor ( VLDL ). Deoarece VLDL sunt precursorii LDL (cunoscut și sub denumirea de colesterol rău), datorită reducerii sintezei celui dintâi, niacina duce la o scădere a sintezei celui din urmă.

Eficacitate și siguranță

Este niacina pentru scăderea trigliceridelor și a colesterolului eficientă și sigură?

Faptul ca niacina s-a dovedit ca reduce nivelul de trigliceride si colesterol si creste nivelul HDL nu inseamna ca poate fi luata in cantitati mari si in deplina libertate. De fapt, deși este o vitamină utilă organismului, dozele excesive – mai ales dacă sunt luate pe perioade lungi de timp – pot da naștere la o serie de reacții adverse, inclusiv grave (bufeuri, mâncărimi, greață și vărsături, disfuncții hepatice, hiperglicemie și hiperuricemie etc.) și toxicitate.

Vă rugăm să rețineți

Niacina comercializată ca supliment nu poate și NU trebuie utilizată ca medicament pentru scăderea colesterolului și a trigliceridelor.

Suplimentele alimentare care conțin această vitamină sunt indicate atunci când există o deficiență a acesteia și, în orice caz, utilizarea lor trebuie să aibă loc numai la sfatul medicului.

Vă rugăm să rețineți

Vă rugăm să rețineți că orice terapie medicamentoasă pentru scăderea nivelurilor excesiv de ridicate de colesterol și trigliceride nu trebuie efectuată ca un substitut al unui stil de viață sănătos caracterizat de o alimentație adecvată (eventual săracă în grăsimi), prin desfășurarea unei activități fizice regulate și abandonarea obiceiuri (de exemplu, fumatul , consumul de alcool etc.).


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile