plante cataratoare

Top 6 plante cățărătoare veșnic verzi


O plantă cățărătoare veșnic verde asigură o grădină verde și confortabilă, chiar și iarna! Cele mai frumoase grădini sunt (parțial) verzi în toate anotimpurile. Un astfel de perete verde pe tot parcursul anului îți menține grădina vie. Și plantele cățărătoare veșnic verzi cu flori adaugă și mai multă culoare grădinii tale! Plantarea cățărătoarelor se plantează cel mai bine toamna, astfel încât planta ta cățărătoare să poată prinde rădăcini în solul încă cald înainte ca creșterea reală să înceapă în primăvară.

Am adunat pentru tine cele 6 plante cataratoare vesnic verzi, plante cataratoare vesnic verzi cu flori, plante cataratoare vesnic verzi pentru umbra si plante cataratoare cu crestere rapida care iti vor inverzi rapid gardul sau pergola. În ordine alfabetică: vezi ce plantă cățărătoare vrei pentru grădina ta.

Clematis (Clematis armandii)

clematis armandii

Clematis armandii are frunze înguste și flori timpurii cu flori în formă de stea în alb sau roz. Este o plantă specifică în păduri și crește spre lumină. De preferință preferă umbră parțială și soare spre care să crească. Nu toate soiurile de Clematis sunt veșnic verzi, dar toate soiurile de Clematis armandii sunt!

Clematis crește într-un mod șerpuitor și are nevoie de sprijin printr-un cadru de cățărat.

Poziție: soare/umbră parțială/umbră | Perioada de înflorire: martie-aprilie | Tunderea: o dată pe an

Caprifoi (Lonicera henryi)

caprifoi

Lonicera henryi are frunze lungi. Florile destul de mici de culoare roșie-portocaliu apar vara și devin galben-portocalii. Frumoasele fructe de pădure albastru-negru se coc după înflorire. Caprifoiul preferă să fie la soare cu florile sale. Nu toate speciile de caprifoi sunt veșnic verzi, dar toate soiurile de Lonicera henryi sunt.

Caprifoiul crește șerpuind în jurul altor plante.

Poziție: soare/umbră parțială | Perioada de înflorire: iunie-iulie | Tunderea: o dată pe an în martie-aprilie

Iedera (Hedera)

iedera

Cea mai faimoasă plantă cățărătoare veșnic verde este, desigur, iedera sau Hedera helix. Știați că și iedera poate înflori? Totuși, asta ar putea dura până la zece ani. Florile apar în septembrie-noiembrie, după care boabele de culoare verde-negru se coc. Puteți plasa iedera oriunde, nu impune cerințe reale cu privire la locația sa.

Iedera face rădăcini adezive și este renumită pentru că uneori crește prin pereți și ajunge în pereții cavității.

Poziție: soare/umbră parțială/umbră | Perioada de înflorire: septembrie-noiembrie | Tunderea: cel puțin de două ori pe an, ține-l departe de tocurile ferestrelor și crăpături

Floarea pasiunii (Passiflora)

passiflora

Floarea pasiunii nu este de fapt complet veșnic verde, ci semi-veșnic verde. Frunzele rămân pe plantă foarte mult timp. În special într-o iarnă blândă, pot rămâne pe loc până în decembrie și Passiflora nu va deveni complet goală. Pentru că credem că Passiflora este atât de frumoasă, îi dăm în continuare un loc în această listă! Floarea pasiunii înflorește din iunie și înflorește toată vara. Flori noi se deschid de fiecare dată! Fructele pasiunii se formează după floare. Preferă o poziție în plin soare și la adăpost de vânt.

Floarea pasiunii este o plantă cățărătoare și se prinde cu ramuri subțiri și crete.

Locație: soare și adăpostit | Perioada de înflorire: iunie-noiembrie | Tunderea: primăvara

Iasomie toscană (Trachelospermum jasminoides)

iasomie toscana

Iasomia toscana este o planta cataratoare cu flori parfumate. Acest cățărător este numit și iasomie stea. Înflorirea este lungă, din iunie până în septembrie, și bogată. Iasomia toscană este veșnic verde, frunzele devin uneori ușor maronii roșiatice. Trachelospermum jasminoides preferă soarele plin, este posibilă și umbra parțială.

Iasomia Tusacan este o plantă legănată și are nevoie de sprijin de la un cadru de cățărare.

Poziție: soare/umbră parțială | Perioada de înflorire: iunie-septembrie | Tunderea: primăvara

Spin de foc (Pyracantha)

Pyracantha
Pyracantha

Pyracantha sau spinul de foc, veșnic verde, are spini puternici, de unde și numele. Înflorește primăvara cu flori albe și apoi obține fructe de pădure roșu-portocaliu pe care păsările le iubesc. Preferă să fie la soare sau la umbră parțială. 

Spinul de foc este adesea folosit ca gard viu, dar este încă numărat printre plantele cățărătoare, deoarece crenguțele au nevoie de sprijin pentru a rămâne în poziție verticală.

Poziție: soare/umbră parțială | Perioada de înflorire: mai-iunie | Tunderea: după înflorire sau după boabe


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Angela
Angela
7 luni in urma

Multumim mult pentru un articol atât de fain structurat. Eram în cautare de cățărătoare veșnic verzi și mă tot gândeam ce altceva în afară de iederă. Exact ce căutam iar soiurile și descrierea exactă pt cele care sunt veșnic verzi m-au îmbogățit ??✨??