sirop de papadie pentru ficat

Sirop de papadie pentru ficat si circulatia sangelui


Datorită disponibilității ușoare a florii, siropul de păpădie poate fi o alternativă excelentă la miere și urmând această rețetă simplă îl poți face cu ușurință acasă. De asemenea siropul de papadie este folosit si pentru ficat sau pentru bila ori circulatia sangelui.

Caracteristici

Păpădia  are o înflorire lungă care durează de la începutul primăverii până în toamnă. Colectarea florii trebuie sa aiba loc atunci cand este inca floare galbena si nu trebuie sa fi inceput inchiderea care o va face sa devina „cap de dus”.

Rădăcina sa este, de asemenea, comestibilă și, datorită proprietăților sale diuretice. Rădăcina este folosită în multe preparate din plante pentru purificarea ficatului.

Sirop, nu miere!

Foarte des, acest preparat este descris ca „miere de păpădie”, dar această definiție este inexactă, deoarece aceasta nu este prelucrată de albine. Mierea de păpădie adevărată există și este de o culoare galben intens, datorită exploatării – de către albine – a florilor care de multe luni colorează câmpurile, adesea necultivate.

Fiind un preparat pe bază de plante, siropul de păpădie este un înlocuitor excelent pentru vegani sau chiar pentru cei cărora nu le place cum este produsă mierea.

Reţetă sirop de papadie (din flori)

Ingredientul principal al siropului nostru sunt florile de păpădie, care pot fi culese oriunde sunt în cantități mari, asigurându-vă că în apropiere nu sunt drumuri prea aglomerate și să nu adunați tot ce aveți nevoie în aceeași zonă pentru a permite florii să prospere.

Ingredientele necesare sunt:

– aproximativ 100 g flori de papadie, excluzand partea verde
– 500 ml apa

– 300 g zahar

– sucul unei lămâi

– sita cu ochiuri inguste

– oala mare

Partea inițială este cea mai lungă deoarece este necesară curățarea florilor prin separarea lor de tulpină și corola verde. După aceea, este necesar să clătiți florile sub jet de apă și apoi să le lăsați să se usuce ușor pe un prosop.

Aduceți apa la fiert într-o cratiță mare și adăugați florile și sucul de lămâie, lăsând-o să fiarbă timp de aproximativ 40 de minute și apoi filtrați cu o strecurătoare cu ochiuri strânse. După ce s-au îndepărtat toate florile, se pune din nou oala cu amestecul filtrat pe foc și se adaugă zahărul, readucându-l la fiert până se obține consistența dorită a siropului de păpădie. Cât este încă fierbinte, siropul este gata pentru a fi turnat într-un borcan. Având zahăr înăuntru, recomandăm să-l păstrăm la loc răcoros și uscat, siropul de păpădie se va păstra ca orice conserve de casă, de la un an până la maxim 3.

Utilizări ale siropului de păpădie

Siropul preparat de noi are multiple intrebuintari: poate fi servit ca o combinatie simpla dar gustoasa cu un platou de branza, poate fi folosit ca indulcitor la fel ca mierea si deci pentru ceaiuri din plante, ceai si iaurt. Mulți folosesc siropul de păpădie pentru a combate primele simptome ale unei afecțiuni sezoniere, precum tusea uscată și durerea în gât, poate chiar corectându-l cu picături de propolis, pentru a putea masca aroma intensă a acestei albine elaborate.

Sirop din radacina de papadie

Uz intern

Decoctul de rădăcină de păpădie

Doza: 6 grame pentru fiecare cana (150 – 200 ml) de apa.

Mod de preparare: Se adauga radacina uscata in apa intr-o cratita, se aduce la fierbere si se tine la foc mic 15-20 de minute, se filtreaza si se consuma trei cani pe zi.

Principiile amare, papadia in primis, stimuleaza glandele sistemului gastrointestinal sa secrete acizi digestivi. Extractul de papadie este coleretic, stimulent hepatic, induce productia de bila. Ca agent colagog, favorizează trecerea aceleiași substanțe fluidizate din ficat către intestin. Previne litiaza biliară, reducând formarea de calculi care cristalizează rămân în vezica biliară și oclud canalele delegate trecerii substanței.

Depurativ: Extractele din planta sunt folosite pentru purificarea organismului de toxine, cu activitate antioxidanta care are ca rezultat protectia ficatului. De acest organ depind starea generală de sănătate a întregului organism, digestia și funcția intestinală. Remediu străvechi pentru detoxifierea organismului după supraalimentare, după consumul de alcool. Păpădia este aleasă în purificările sezoniere practicate mai ales înainte de începutul primăverii pentru a ajuta organismul la noi ritmuri și funcții ale sezonului cald.

Dreneaza: fluidele și toxinele drenate din țesuturile corpului sunt ajutate să curgă către rinichi pentru a fi expulzate. Extractul previne formarea stagnării și a retenției de apă, capacitatea diuretică crescută vă permite să scăpați de substanțele nedorite pentru o acțiune de purificare completă și eficientă.

Anticelulitic: Drenajul lichidelor din tesuturi, cresterea diurezei si efectul decongestionant asupra tesuturilor inflamate fac Papadia un excelent remediu antiedematos. Acționează asupra edemului traumatic și a paniculului adipos ca adjuvant în terapiile anticelulitice.

Hepatoprotector: Ficatul realizeaza un important proces de purificare, esential pentru bunastarea intregului organism, acela de a filtra toxinele produse de intestin pe care le primeste prin sange. Carotenoizii si vitamina C, antioxidanti puternici continuti in extractul de planta, protejeaza ficatul de stresul provocat de radicalii liberi in procesul de neutralizare a toxinelor. Reducerea excesului de grăsimi realizată de principiile amare ale plantei sunt utile pentru menținerea nivelului normal al bilirubinei, indicator al stării de sănătate a organului.

Antiinflamator: Purificarea tesuturilor si efectul vasoconstrictor al componentelor plantelor ajuta la reechilibrarea functionala a fluxului circulator. Tesuturile si organele sunt ajutate cu o actiune decongestionanta, incluzand pielea cu toate manifestarile sale, iritatii, roseata si mancarimi . Extractul de păpădie este eficient în calmarea stărilor inflamatorii ale sistemului osos și articulațiilor, făcând din planta un remediu excelent pentru combaterea artritei .

Acțiune probiotică: Rădăcina de păpădie este bogată în inulină , o fibră prebiotică , solubilă în apă, eficientă în repopularea florei bacteriene intestinale, care realizează o intervenție care are ca scop generarea menținerii microbiotei intestinale.

Papadie: contraindicații

Această plantă este plină de beneficii interesante. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți la contraindicații. De fapt, poate crea probleme celor care suferă de gastrită, reflux gastroesofagian, ulcer peptic.

Atenție și la interacțiunile cu unele medicamente : analgezice, diuretice și agenți hipoglicemianți. In special, contraindicatiile privesc antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), precum aspirina, deoarece papadia ar putea accentua actiunea nociva asupra peretelui gastric.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile