inmultire muscata

Sfaturile grădinarilor pentru a înmulti muscata


Îți plac mușcatele și vrei să ai o mai multe? E simplu, tăiați-le! Prin această acțiune, puteți înmulți această plantă dintr-un fragment de plantă, luat de la planta mamă.

Pelargonium, numită si muscata de gradina, este o planta cu flori, caracterizata prin inflorirea sa de vara, in diferite culori. Daca ai o muscată acasa, o poti inmulti pentru a avea si alte flori frumoase colorate!

Când să luați butași de mușcata?
Cel mai bun moment pentru a face butasi de muscata este vara, la sfarsitul lunii iulie sau august. În această perioadă, temperatura pământului este favorabilă creșterii de noi rădăcini, din butașii prelevați. Soarele de vară favorizează înrădăcinarea butașilor acestei plante cu flori. Mai mult, muscata este o planta perena, originara din Africa de Sud. Această plantă erbacee apreciază expunerile însorite și se dezvoltă numai la temperaturi peste 13°C. Puteți face butași și primăvara, când vegetația reîncepe.

Cum să se realizeze tăierea?

Pentru a face butasi, alegeti mai intai o muscata rezistenta, care nu este deteriorata;

Apoi, tăiați cu o tulpină de 10 până la 20 cm lungime. Desigur, foarfecele dumneavoastră trebuie să fie dezinfectate, iar tăierea trebuie făcută deasupra unui nod.

Tulpina luată și care va servi drept butaș, trebuie să poarte maximum 5 frunze. Nu păstrați frunzele mari care sunt spre bază și îndepărtați și mugurii, deoarece aceștia pot slăbi viitoarea plantă.

După ce ați luat tulpina, iată pașii pentru a obține o nouă plantă de mușcate.

inradacinare muscata
 • Aplicați hormon de înrădăcinare pe tulpină. Pentru a face acest lucru, scufundați capătul tulpinii în apă, înainte de a o scufunda în plicul care conține hormonul de înrădăcinare. Apa permite pudrei să adere cu ușurință la tăiere. Atingeți ușor tulpina pentru a îndepărta excesul. Hormonul de înrădăcinare, indiferent dacă este chimic sau natural, este eficient pentru butași. Acesta este folosit pentru:
 • promovează vindecarea butașilor
 • promovează dezvoltarea de noi rădăcini și accelerează înrădăcinarea
 • previne dezvoltarea bolilor
 • După aplicarea hormonului de înrădăcinare, luați o găleată și umpleți-o cu un pământ special de înrădăcinare sau pregătiți-vă propriul sol amestecând turba cu nisip.
 • Apoi udați solul;
 • Așteptați ca solul să absoarbă bine apa, apoi faceți o gaură în centru;
 • Plantați tulpina și tamponați solul;
 • Tot ce trebuie să faceți este să vă puneți ghiveciul la umbră parțială. Expunerea la lumina directă a soarelui vă poate usca planta. Nu uitați să vă udați planta în mod regulat.

Rețineți că pentru a obține mușcate abundente, puteți planta până la 3 butași în același ghiveci, cu condiția să fie mare.

Cum se propagă o muşcată în apă?

Nu doriți să vă înrădăcinați planta folosind hormonul de înrădăcinare? Nu vă faceți griji! Încercați butași de mușcate în apă.
Această tehnică, pe de altă parte, presupune să fii atent la aspectul rădăcinilor, pentru a evita putrezirea acestora. Metoda este simplă:

 • Pune-ți tulpina sănătoasă și curățată într-un pahar plin cu apă;
 • Adăugați o bucată mică de cărbune în pahar sau borcan. Acest lucru va proteja rădăcinile de putrezire;
 • Schimbați apa în mod regulat.

Veți vedea treptat rădăcini. Când ating minimum 3 cm, transplantați butașii în pământ de ghiveci.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile