Salata de sfecla este un fel de mancare nu numai gustos si aromat, cat si unul extrem de sanatos, care functioneaza ca un veritabil medicament. Substanta care da culoarea rosie-sangerie sfeclei se numeste betalaina, iar de prezenta ei, destul de sensibila la fierbere si extrem de sensibila la coacere, se leaga mai toate proprietatile antitumorale si antioxidante ale acestei legume.
Ca atare, sfecla nu va fi consumata coapta, ci doar fiarta, si nu oricum, ci doar incoaja, si doar pana se inmoaie (se verifica prin impungere cu o furculita). Nu mai mult! Dupa fierbere, sfecla rosie se da prin razatoare, se adauga 1-3 radacini de hrean rase, apoi sare, ulei si otet de mere dupa gust. Se adauga si putina miere, dupa care se amesteca foarte bine ingredientele si se pun intr-un borcan inchis ermetic cu capac.
Salata de sfecla se poate pastra la frigider, fara probleme, vreme de doua saptamani, timp in care isi va conserva proprietatile terapeutice. Este un remediu excelent contra racelilor, bronsitelor, afectiunilor reno-urinare. In perioada sarbatorilor, salata de sfecla cu hrean este nelipsita de pe masa multor romani, deoarece creste capacitatea de digestie si previne tot felul de tulburari digestive, cum ar fi gastritele, dispepsiile sau balonarea.
Ingredientele sunt:
- Patru sfecle
- O ceapă
- O lingura de ghimbir ras si suc de lamaie fiecare
- O lingură de chimen pudră
- ulei de susan
Se calesc toate ingredientele aproximativ 4-5 minute, apoi se pun peste ea zeama de lamaie. Serviți proaspăt.
Nutrienții și beneficiile sfeclei roșii
Proprietățile nutriționale ale sfeclei roșii și beneficiile acesteia sunt:
- Aport scăzut de calorii. În ciuda faptului că este un aliment foarte dulce, conține doar 43 de calorii per porție. Din acest motiv este un aliment ideal pentru evitarea si controlul obezitatii.
- Puține lipide și colesterol, prin urmare nu pune în pericol sănătatea cardiovasculară. Datorită acestor calități, sfecla roșie este un ingredient excelent de inclus în dietele de slăbit.
- Conține un aminoacid numit betaină care protejează împotriva cancerului de stomac și de colon.
- Oferă un aport ridicat de fibre alimentare, excelente pentru menținerea sănătoasă a sistemului digestiv.
- Oferă mangan, un mineral care întărește oasele, venele, mușchii și sistemul imunitar. De asemenea, reglează nivelul de glucoză din sânge.
- Conține potasiu , care contribuie la dezvoltarea mușchilor buni și îmbunătățește activitatea electrică a inimii.
- Conține vitamina C, acid folic și magnezi . Acești nutrienți sunt buni pentru ARN și ADN și previn anemia.
Toate aceste componente ale sfeclei roșie o fac un aliment cu o mare valoare antioxidantă. Potrivit nutriționiștilor, obțineți un procent mare de nutrienți consumând-o.