planta cimbru

Există o plantă aromatică care ajută la ținerea țânțarilor la distanță și foarte parfumată


În fiecare primăvară, și cu atât mai mult vara, ne dorim să petrecem timp în aer liber, să deschidem ferestrele spre exterior și să ne bucurăm de temperaturile din ce în ce mai calde, dar alături de acestea ajung la timp și țânțarii. Avem multe modalități de a rezolva problema, iar una dintre acestea este să obținem ajutor de la unele plante. Deci, ce zici de unele care sunt ușor de cultivat, frumoase și chiar parfumate?

Cimbru ca remediu împotriva tantarilor

Există diverse tipuri de cimbru pe care le putem cultiva: unele dintre ele, cu siguranță comestibile, se numără printre prezențe inevitabile ale unei grădini de plante aromatice. Thymus vulgaris este cel mai cunoscut, dar există și soiuri parfumate și unele chiar pestrițe.

În sine, uleiul esențial obținut din planta de cimbru se numără deja printre cele mai puternice repellente naturale pentru țânțari, fiind folosit în diverse moduri pentru produsele care urmează să fie difuzate în mediu sau aplicate pe piele. Atunci de ce să nu încerci să folosești planta direct? Nu poate face minuni de la sine, dar dacă îl adăugăm poate la cutiile de flori de lângă ferestre, sau la straturile de flori care înconjoară casa sau care împrăștie grădina, poate ajuta la reducerea prezenței țânțarilor și a altor insecte.

Un tip de cimbru de încercat, de exemplu, este cimbru de lămâie (Thymus x citriodorus), din care există și o varietate care crește târându-se pe pământ (Thymus citriodorus Prostate). Acesta conține, de asemenea,  citronelal, una dintre principalele componente ale uleiului de citronelă, care este și un mare aliat natural al repellenților împotriva țânțarilor și a altor insecte.

Utilizare

Evident, pentru a pune pur și simplu plante în casă sau grădină pentru a avea un efect descurajator apreciabil ar trebui să folosim multe dintre ele, un pic ca un perimetru în jurul punctelor de acces ale casei, sau în grădină. Din fericire, este o plantă ușor de cultivat și foarte rezistentă: iubește pozițiile însorite, tolerează chiar și solul sărac (important este că este bine drenat), tolerează frigul iernii în majoritatea climatelor, pierzând cel mult partea aeriană în lunile mai reci, necesită puțină irigare (ploile naturale sunt adesea suficiente).

În plus, primăvara este acoperită cu un covor de flori mici albe sau roz deschis, care sunt îndrăgite de prețioasele insecte polenizatoare. Uneori, dacă bate o rafală de vânt, îi poți aprecia parfumul inconfundabil, iar dacă trecem o mână sau o zdrobim din neatenție, se eliberează din plin aroma.

Tăierea este doar pentru reținere, sau pentru a face planta să crească și – în cazul cimbrului prostrat de acoperire a solului – pentru a direcționa creșterea acesteia. De fiecare dată când tăiem crenguțe, însă, le putem usca (nu durează mult) și apoi le putem reduce la o pudră grosieră: acel preparat este ideala pentru repellenții de casă. Putem să-l asezam acolo unde nu vrem să sosească insecte (nici și furnicilor nu le place foarte mult acest miros), să-l punem în pungi și boluri sau să pregătim infuzii de pulverizat prin casă, care sunt mult mai plăcute la miros și non-toxice decât produsele repelente!


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile