mucegai la plante

Mucegaiul pe solul plantelor: inofensiv sau periculos?


Înainte de a începe: Mucegaiul din ghivecele cu plante de apartament este practic inofensiv, cu excepția cazului în care sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit sau dacă aveți o alergie la mucegai. În acest caz, ar fi indicat să purtați o mască potrivită atunci când lucrați cu plantele.

Mucegaiul care crește în ghivece poate priva răsadurile de substanțe nutritive importante, ducând și la deteriorare, dar pentru toate celelalte plante nu reprezintă niciun pericol.

Este chiar mucegai?

Înainte de a începe să lupți împotriva mucegaiului pe solul plantelor tale de apartament, ar trebui să stabiliți mai întâi dacă este de fapt o ciupercă, deoarece nu tot ceea ce se prezintă sub formă de depozite albe pe sol este de fapt mucegai. Dacă petele albe sunt destul de dure, uscate și împrăștiate pe o suprafață mare, atunci cel mai probabil sunt depuneri de sare sau de calcar. Mucegaiurile, pe de altă parte, sunt moi, pufoase și apar ca mici „insulițe” pe sol.

De ce este mucegăit pământul din ghiveci?

În principiu, este complet normal și inofensiv ca sporii fungici să se găsească peste tot în aer. Dacă ciupercile de mucegai devin vizibile în ghivece, este pentru că au găsit condiții optime de creștere:

  1. Conținut ridicat de materie organică: solurile de ghiveci organice de înaltă calitate, fără turbă, au în special un conținut ridicat de materie organică, oferind condiții excelente pentru creșterea mucegaiului. Din păcate, creșterea mucegaiului în pământul organic pentru ghiveci nu poate fi niciodată complet împiedicată.
  2. Umiditate ridicată: în mod natural, mucegaiul se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată. Și nu numai pe pereți, ci și în vaze.
  3. Sol prea umed: udarea prea frecventă și solul umed constant oferă mucegaiului baza ideală pentru creștere.
  4. Căldura: Căldura umedă este principalul motor de creștere a mucegaiului.

Ce să faci cu pământul mucegăit pentru ghiveci?

Chiar dacă mucegaiul este deja vizibil în vază, nimic nu se pierde! Iată câteva sfaturi pentru a scăpa de ele:

  1. Aerisiti corespunzator: pentru a preveni formarea mucegaiului in ghivecele de plante de apartament, este necesara aerisirea camerelor in mod regulat si adecvat. Aceasta înseamnă că cel mai bine este să deschideți complet ferestrele timp de cinci până la zece minute pe zi.
  2. Lăsați suprafața pământului de ghiveci să se usuce: Asigurați-vă că suprafața pământului din ghiveci se usucă întotdeauna bine.
  3. Udarea de jos: udarea plantelor prin adăugarea de apă în farfurie ajută la menținerea uscată a suprafeței solului și încă mai furnizează plantei din ghiveci cu cantitatea necesară de apă.
  4. Repotarea: Dacă infestarea mucegaiului este deja foarte avansată, doar reportarea va ajuta. Clătiți bine globul de rădăcină a plantei cu apă pentru a elimina cu adevărat toate resturile de mucegai, înainte de replantare.

Pământul este deja mucegăit în sac: ce să faci?

Deschizi pachetul de pământ pentru ghivece pe care tocmai l-ai cumpărat, abia aștepți să faci grădinărit și ce vezi? Pete albe de mucegai! Acest lucru are de obicei o cauză simplă și nu trebuie să vă faceți griji. În solurile organice de foarte înaltă calitate, lipsa turbei crește proporția de materie organică și ciuperci precum Trichoderma ssp. sau Peziza găsesc nutrienți din abundență. Acest aspect nu poate fi evitat complet în soluri organice reale, dar nu prezintă niciun pericol pentru plante și nu are nicio influență asupra calității solului.

Deosebit de important: pungile deja deschise de pământ pentru ghivece trebuie depozitate într-un loc întunecat, răcoros și protejat de intemperii, pentru a preveni infestarea mucegaiului.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile