mucegai perete

Mucegaiul: Cum să rezolvi definitiv problema mucegaiului acasă


Mucegaiul nu este o problemă doar in clădirile vechi. Este o realitate destul de frecventa in toate tipurile de locuinte, chiar si cele noi sau recent construite.

Este adesea subestimată problema mucegaiului, dar trebuie abordată în timp util. Mucegaiul provoacă nu numai daune inestetice pereților, casei, mobilierului și hainelor, ci și probleme de sănătate ale celor care locuiesc acolo, legate de inhalarea sporilor săi.

Prin urmare, este esențial să știm care sunt cele mai bune remedii pentru a rezolva problema mucegaiului în casă, dar și să știm cum și de ce se formează.

Ce este mucegaiul

Este ușor să-l recunoști acasă la prima vedere, dar despre ce este vorba de fapt? Mucegaiul este un termen generic folosit pentru a indica un microorganism aparținând vastei familii de ciuperci (sunt 100 de mii!).

Este o aglomerare de micelii care se reproduc, prin intermediul sporilor, exclusiv în medii umede. În funcție de diverși factori, se poate manifesta în diferite înfățișări și culori.

Pe lângă faptul că este inestetic și dăunător mediului, poate provoca probleme grave de sănătate. Hifele care cresc din spori pot provoca alergii și probleme respiratorii, deosebit de periculoase la astmatici sau la persoanele imunodeprimate.

Diferitele tipuri de mucegai

Există mai multe tipuri. În funcție de condițiile de mediu și de nivelul de umiditate, pot apărea altele diferite. Să vedem care sunt cele mai comune.

  • Aspergillus. Cel mai faimos și cel mai comun tip. Are nevoie de un nivel ridicat de umiditate. Este o familie de mucegaiuri, deci conține multe specii diferite. Acesta apare in diferite culori: alb, galben, verde si roz. Foarte frecvent, dacă este inhalat provoacă mai puține reacții decât alte tipuri de mucegai.
  • Alternaria. Cunoscut persoanelor alergice, fiind unul dintre cei mai frecventi alergeni, are o culoare gri, verde sau maro. Foarte frecventă, se dezvoltă în zone și medii umede, dar nu se poate răspândi rapid. Îl găsim lângă chiuvete, în interiorul sălilor de duș sau în zone exterioare puțin însorite. Apare în principal între jumătatea lunii iulie și septembrie, când atinge concentrația maximă de spori în aer. Riscul există deja între 18 ° și 32 °.
mucegaiul
  • Aureobazidium. Una dintre cele mai frecvente în casă, provoacă cele mai periculoase reacții alergice. Arată ca o maculă roz și neagră, care crește pe suprafețele și finisajele lemnului, ipsos și tapet și lângă ferestre.
  • Chetomium. Creste pe peretii deteriorati de o pierdere de apa si este recunoscuta dupa mirosul puternic. Se răspândește rapid.
  • Fusarium. Are tendința de a crește în zonele reci, umede, în special pereții exteriori, dar se găsește și în interior, unde există covoare sau țesături grele.
  • Penicillium. Din această familie aparțin speciile comestibile, precum mucegaiul de brânză și penicilina, primul antibiotic, folosit pentru tratarea infecțiilor bacteriene precum pneumonia. Include specii care sunt dăunătoare oamenilor și animalelor, provocând reacții alergice, infecții ale sinusurilor și inflamații pulmonare. Creste in interiorul materialelor izolante, pe suprafete din lemn, mobilier umed sau deteriorat de apa, covoare si multe alte materiale. Se răspândește rapid.
  • Phoma. De culoare neagră intensă, atacă pereții casei și zonele umede ale băilor. Exemplul clasic sunt rosturile de faianta si marginile dusului.
  • Stachybotrys Chartarum. Numit „mucegai negru” datorită culorii sale negru strălucitoare care devine maro închis, este destul de toxic. Acesta creează compuși (micotoxine) care, dacă sunt inhalați, provoacă probleme respiratorii, infecții, oboseală, astm. Este una dintre cele mai temute și persistente. Sporii săi pot supraviețui până la 10 ani și se pot răspândi rapid.
  • Serpula Lacrymans. Creste in spatii exterioare, dar se observa si in interiorul locuintelor, in special pe suprafetele din lemn.
  • Ulocladium. Creste si prolifereaza atat in afara cat si in interiorul caselor. Se găsește în zonele grav afectate de infiltrațiile de apă (case afectate de inundații).

De ce se formează mucegai în casă

Mucegaiul depinde de umiditate și condens. Fără ele, de fapt, nu există. Există și alte cauze, care favorizează proliferarea sporilor în casă.

  • ventilație slabă
  • izolare termică insuficientă
  • lipsa expunerii la lumina soarelui
  • întreținere inadecvată
  • erori de proiectare ale izolației
  • intervenții constructive greșite

Pentru mai multe persoane vechea problemă a mucegaiului în casă, după intervenții repetate și costisitoare propuse în diverse calități de către experți și cercetări continue efectuate pe web pentru a înțelege cum să o rezolvi definitiv, este descurajantă.

Problemele, nu doar estetice, ci și de sănătate, împing oamenii să caute orice informație și soluție care promite să scape de problemă

Mucegai de condensare

Dacă într-un mediu are loc condensul, se generează și umiditate, condiție pentru proliferarea sporilor de mucegai.

Condensul se creaza atunci cand vaporii de apa continuti in aer intră in contact cu o suprafata la o temperatura mai scazuta. Și se transformă în picături de apă. Cel mai simplu caz este aburul și aburirea oglinzii din baie după un duș.

În mod similar, pereții reci, în contact cu aerul umed, provoacă condensarea vaporilor de apă. Și acesta constituie mediul ideal pentru proliferarea sporilor de mucegai care, datorită substanței organice prezente pe pereți, se reproduc.

Umiditate în casă și mucegai

Să fim clari, umiditatea în casă este mereu prezentă, ca o consecință directă a activităților zilnice normale precum spălatul și gătitul.

Chiar și oamenii, respirând sau transpirați, emit vapori de apă în aer. Doar pentru a vă face o idee, o familie medie de 3-4 persoane produce 10 până la 15 kg de umiditate pe zi în interiorul casei.

Din acest motiv, se recomandă insistent să se efectueze un schimb de aer adecvat de câteva ori pe zi , timp de aproximativ 10 minute.

Unele clădiri sunt mai supuse umidității, mai ales cele orientate spre nord, cu lumină solară redusă, în zonele bogate în acvifere sau verdeață. În aceste cazuri, zidăriei trebuie să se asigure o protecție adecvată împotriva umidității.

Dar există și alte cazuri în care se formează mucegai. Să-i vedem.

Mucegai în casa nouă

Din păcate, problema apare și în clădirile recente și noi, și în mai multe cazuri, după chiar și igienizări costisitoare.

În aceste cazuri, prezența mucegaiului poate avea diverse cauze:

  • umiditatea reziduală de la lucrările de construcții sau umiditatea conținută în materialele de construcție, care se eliberează treptat în timp în mod  natural.
  • lucrari de constructii prost executate care conduc la crearea de umiditate interstitiala, precum lucrari de hidroizolatie necorespunzatoare, nerespectarea timpilor de uscare a materialelor, erori in proiectarea izolatiei.
  • rupturi hidraulice precum ruperea unor conducte.
  • infiltratii accidentale, din exterior sau din sol.

Mucegai după schimbarea geamurilor

Inlocuirea geamurilor este o interventie realizata pentru a obtine o crestere importanta a eficientei energetice. Geamurile sunt responsabile pentru până la 40% din pierderi și sunt esențiale pentru economisirea energiei unei locuințe.

După înlocuirea lor, uneori apare mucegai care nu era acolo înainte. Pentru că aceasta este o intervenție care modifică ecosistemul intern.

Uneori, ferestrele vechi cu sticlă subțire, în ciuda curenților de aer și a rezistenței termice slabe, garantează un schimb natural de aer și o ventilație care sunt împiedicate de ferestrele foarte etanșe, precum geamurile termopan. Acest lucru menține nivelul de umiditate scăzut și reduce șansa de formare a mucegaiului.

Este suficient să spunem că într-un apartament cu ferestre vechi schimbul de aer are loc de 3 ori în 24 de ore. La geamurile de noua generatie inlocuirea are loc in 3 zile! Prin urmare, este esențial ca înlocuirea ferestrelor să fie asociată cu:

  • instalarea unui sistem de ventilație mecanică controlată.
  • obișnuiește-te să deschizi ferestrele mai des pentru a asigura schimbul de aer.

În sfârșit, matrița în urma înlocuirii ferestrelor poate deriva dintr-o eroare pur de proiectare. Daca geamurile sunt montate pe subcadre metalice vechi se poate crea o zona mai rece care, venind in contact cu caldura interioara, duce la formarea condensului. Ca urmare, apare mucegaiul.

Mucegai după renovare

În acest caz, discursul este destul de asemănător cu cel făcut pentru mucegaiul prezent în clădirile noi.

Să vedem care pot fi cauzele mucegaiului care se formează într-un an de renovare.

  • Umiditatea reziduală din materialele de construcție. Deriva din materialele folosite in constructie care contin apa, sau a caror instalare necesita o anumita cantitate din aceasta, precum ciment, mortar, tencuiala. Se dezvolta daca nu sunt respectati timpii de uscare naturala adecvati ai materialelor, daca lucrarile de hidroizolatie si termoizolatie au fost prost executate sau proiectate incorect.
  • Condens după construcție sau renovare. Se formează iarna și poate fi de 2 feluri: superficială, generează fenomene vizibile (sticlă aburită, mucegai pe pereți…) și interstițială, provoacă fenomene ascunse (mirosuri neplăcute, mucegai sub stratul interior și/sau în carii…)
  • Rupere sau defecțiuni hidraulice. Cauzat de pierderea unei conducte din sistem, deteriorată în timpul instalării sau ulterior. Eșecul sau testarea superficială a sistemului în sine nu poate fi exclusă. O gaură mică este suficientă pentru a răspândi în tăcere litri și litri de apă în fiecare zi.
  • Infiltratii externe accidentale. Cauza este umezeala în creștere sau infiltrațiile laterale deasupra solului, care trebuie rezolvate.
  • Probleme de umiditate nerezolvate. Atunci când ai o clădire recondiționată ai dori să rezolvi problemele preexistente, deseori legate de umiditate. Nu este întotdeauna posibil să faci asta și mucegaiurile revin.

Mucegai în casa nouă

Problema locuințelor noi este similară cu ceea ce s-a văzut pentru ramele ferestrelor. Noile case (din clasa A) sunt adesea „sigilate” cu izolatie și sticlă termică. Acest lucru garantează eficiență și economii de energie, dar generează probleme de condens și ventilație naturală slabă.

Poate exista condens interstițial în pereți, cavități și izolații, cauzat de erori sau rupturi structurale, de execuție și proiectare. Uneori nici izolațiile conductelor de apă și ale aparatului de aer condiționat nu sunt perfecte.

Dacă nu suntem în prezența unor erori din partea producătorului, nici în faza de proiectare, nici în faza de exploatare, pentru a rezolva situația este necesară schimbarea obiceiurilor:

  • deschide ferestrele si aeriseste incaperile (ideal ar fi 20 de minute de 3 ori pe zi).
  • instalați un dezumidificator: ajută la reechilibrarea umidității într-o încăpere care ar trebui să fie între 45% și 60%.
  • aplicati vopsea anti-umiditate in incaperi unde exista risc mare de condens. Hidrofugă, dar nu filmogenă, vopseaua anti-umiditate nu împiedică pereții să respire, ci neutralizează riscul de mucegai și halouri.

Punte termică și mucegai

Puntea termica este una dintre principalele cauze de mucegai in casa. Acestea sunt puncte de discontinuitate în izolație care generează un pasaj intern-exterior de căldură. Aceasta scade temperatura de suprafata a peretelui interior, generand condens si apoi mucegai pe piesele afectate de puntea termica, in general ferestre si portiuni de perete cu rosturi.

Lucrări greșite, greșeli din partea constructorului sau proiectantului în ceea ce privește izolarea clădirii, pot provoca și aceste punți termice.

Acestea sunt puncte de discontinuitate în izolație care generează un pasaj intern-exterior de căldură. Aceasta scade temperatura de suprafata a peretelui interior, generand mai intai condens si in final mucegai pe partile afectate de puntea termica, in general ferestre si portiuni de perete cu rosturi.

Apare in acele puncte in care izolarea termica este total lipsita sau insuficienta pentru a avea o izolatie adecvata: la punctele de jonctiune intre pereti si plansee, acoperisuri si pereti, plansee si pereti, si in colturile de intersectie dintre pereti.

Pe lângă aceasta, duce și la o pierdere semnificativă de căldură și să fie o problemă de eficiență și economisire a energiei.

Soluţie. Pentru rezolvarea problemei este necesară o evaluare serioasă, inclusiv o termografie efectuată de un tehnician pentru a confirma punctele supuse acestei scurgeri de căldură și a stabili amploarea acesteia și o operațiune completă de hidroizolație pentru eliminarea punții termice.

Mucegai după izolatie

Conceput pentru a izola casele de frigul iernii si de caldura verii, precum si pentru spatiile de locuit izolate fonic, haina termica este solutia ideala pentru a evita problemele de frig, umiditate si mucegai.

Izolatia nu merge absolut bine cu pereții umezi. Există riscul de a înrăutăți situația. Aplicarea panourilor de polistiren, EPX, XPS pe exteriorul unui perete vechi și umed înseamnă reținerea umidității.

Nefiind capabil să se evapore, acesta trebuie să meargă spre interiorul peretelui sau al stratului. Rezultatul sunt tencuieli interne care se sfărâmă, umiditatea scăpând între îmbinările panourilor și din acoperire, condens în interiorul stratului izolant.

În cazul pereților umezi, este mai bine să refaceți fațada folosind materiale respirabile și rezistente la umezeală precum cânepa sau pluta.

mucegai perete

Vopsea sau var peste mucegai?

Întrucât mucegaiul se manifestă sub formă de pete întunecate îngrozitoare, cel mai simplu lucru care îți vine în minte de rezolvat – cel puțin din punct de vedere estetic – este să-l acoperi pe tot dându-i un strat de vopsea.

Evident, aceasta nu este soluția problemei.

Spălând și acoperind apoi partea „infestată” cu o vopsea tradițională, mucegaiul ar continua să crească atât pe zona deja afectată, cât și în altă parte, continuând să se dezvolte pe pereții adiacenți și apoi pe tavan.

Inainte de a vopsi un perete supus mucegaiului este esential sa tratati peretele cu o interventie de igienizare completa pentru a elimina mucegaiul prezent, dezinfectati. Astfel, riscul de recidive este eliminat.

Vopsea termoizolantă sau vopsea antimucegai: care sunt diferențele?

Pentru a revopsi un perete afectat de mucegai, se iau în considerare în general două produse: vopsea termoizolantă și vopsea antimucegai. Care este mai bine să alegi? Înțelegem mai bine diferențele.

Vopseaua  termoizolantă, pe lângă albire, este îmbogățită cu microsfere cu putere izolatoare. Prin urmare, este capabil să izoleze mediile. Este capabil să izoleze încăperi întregi cu foarte puțini milimetri de grosime și cu doar 2 sau 3 straturi de produs.

Atentie: inainte de a trece la termoizolarea incaperilor se recomanda insistent sa se efectueze o igienizare corespunzatoare a acestora, folosind produse dezinfectante specifice.

Dimpotriva,  vopseaua antimucegai  este o vopsea normala la care s-a adaugat un biocid, adica un principiu activ care distruge microorganismele prezente pe pereti, dar NU permite nicio izolare termica. Funcția sa este pur și simplu de a dezinfecta peretele de orice spori și ciuperci prezente pe suprafețele pereților și de a da culoare.

Acțiunea biocidului rămâne limitată la un nivel superficial. Nu reușește să distrugă sporii de mucegai cu rădăcini adânci. Și cel mai important, nu merge la rădăcina problemei. Aceasta înseamnă că, de îndată ce reapar condițiile favorabile, mucegaiul va începe să se dezvolte din nou în scurt timp.

Mucegaiul și încălzirea

Factorul de temperatura si ventilatia incaperilor sunt cele doua masuri fundamentale. Echilibrul lor este cheia prevenirii.

Încălzirea prea mult sau prea puțin este greșită. Cu cât camera este mai caldă, cu atât este mai uscată, deoarece umiditatea este absorbită de aer. Daca brusc temperatura scade, aerul nu mai este capabil sa mentina gradul potrivit de umiditate.

Condiția ideală este o temperatură ambientală stabilă de 18°-20° . În prezența unor schimbări mari, se formează prea multă umiditate.

Mucegai și dezumidificator

Dezumidificatorul este un aparat electrocasnic capabil să controleze umiditatea dintr-o încăpere. Dacă valoarea sa este prea mare, devine dăunătoare sănătății (peste 60-65%). Așadar, aparatul începe să funcționeze pentru a reduce semnificativ prezența apei în aer.

mucegai dezumidificare

Pe baza acestui principiu, dezumidificatorul este capabil să prevină formarea de ciuperci sau mucegaiuri prin eliminarea umidității excesive din aerul dintr-o încăpere.

Totuși, aceasta nu este o intervenție decisivă, ci una preventivă. Uscarea aerului generat de dezumidificator face ciuperca „inactivă” și îi dezamorsează capacitatea de reproducere. Dar nu poate scăpa complet de mucegai.

Utilizarea acestuia în prezența umidității în creștere într-o stare avansată poate provoca prăbușirea tencuielii.

Dezumidificatorul este indicat atunci când apare mucegai într-o etapă inițială și în scop preventiv.

Cum să preveniți mucegaiul condensului

„Este mai bine să previi decât să vindeci”. Deci, să vedem care sunt parametrii de ținut sub control pentru a preveni dezvoltarea acestuia.

  • creșterea temperaturii pereților: folosind diverse tehnici, izolarea peretelui interior cu instalarea unui strat pe partea exterioară a pereților perimetrali.
  • scădeți umiditatea relativă, care nu trebuie să depășească niciodată 60%. Pentru aceasta este necesar sa se faca schimbari frecvente de aer, sa se instaleze echipamente pentru ventilatie mecanica controlata, sau un dezumidificator.

Cât costă eliminarea mucegaiului

Problema nu este doar inestetica si daunatoare sanatatii noastre, dar este si o mare cheltuiala.

Indicativ, costul tratamentului antimucegai are un pret care variaza de la 16 la 20 lei/mp. La care trebuie adăugată apoi cheltuiala pentru vopsirea post-tratament. 

În fine, luând ca referință cele mai grave situații, în care este necesară renovarea totală a pereților implicați, costul pentru o lucrare completă pentru o cameră ar putea varia de la 5000 lei de euro până la aproximativ 15000 lei.

Aceasta este o valoare orientativă, deoarece intervențiile pot fi mai complexe și necesită măsuri variate, iar cifra ar putea crește.

Mucegai în spatele dulapului

Este unul dintre locurile preferate pentru mucegai. În spatele dulapurilor reușește să se dezvolte într-o liniște deplină fără a fi observată mult timp.

Există riscul de a nu interveni în timp util și apoi de a fi nevoiți să înlocuiți întreg dulapul și hainele conținute. De fapt, mirosul de mucegai rămâne lipit de țesături chiar și după spălări repetate, iar unele fibre nu pot suferi tratamente agresive de igienizare.

Primul semn care ar trebui să fie suspect este un miros acre la deschiderea ușii dulapului. Dacă aveți doar îndoieli, mai bine o demontați. Pot exista pete pe perete, în cazuri severe, chiar și pe podea și plinte.

Cu siguranță descoperirea nu ar trebui să vă provoace panică.

Lucrurile de făcut sunt foarte puține și simple. Dacă singurul lucru care este afectat este panoul din spate care s-a sprijinit de perete, înlocuiți-l.

Daca, in schimb, acum este prezent din abundenta, intreaga garderoba trebuie neaparat inlocuita. Cu siguranță aceasta nu este o cheltuială mică, dar, deși fără tragere de inimă, trebuie făcută.

Ne amintim mereu că mucegaiul este dăunător sănătății și un dulap mucegăit în dormitor nu îl face ideal pentru a petrece 7-8 ore din zi. Nu numai atât, ne gândim și doar la îmbrăcămintea conținută, pe care apoi le-am purta în fiecare zi…

Mucegai pe mobilier

În cazul în care mobilierul a fost afectat de mucegai, primul lucru de făcut este să-l scoateți din camera „infractoare” și să îl scoateți în aer liber.

Îndepărtarea sporilor i-ar putea răspândi în aer și, lovind alte suprafețe, i-ar putea face să prolifereze din nou.

Pentru a curăța suprafața trebuie să ștergeți cu o cârpă moale înmuiată în apă și un detergent adecvat. Apoi frecați ferm, dar nu prea energic. Riscul este de a deteriora mobilierul și de a arunca în aer vopseaua.

Dacă rămân unele pete deosebit de încăpățânate și greu de îndepărtat, așteptați câteva minute și repetați operația.

După ce ai scăpat de tot mucegaiul, aplică o ceară de protecție (de obicei transparentă) pentru a preveni re-formarea acesteia.

mucegai in spatele mobilierului

Încheiem cu un sfat general: pentru a evita reapariția mucegaiului este bine să păstrați mobila și obiectele ușor desprinse de pereți ; in acest fel peretii pot ‘respira’ si aerul circula mai bine.

Mucegai pe pereți

Cauza principală este prezența condensului. Pentru a limita formarea lor, este o bună practică să:

  • evitați crearea excesivă de umiditate
  • aerisiti des incaperile
  • evita punțile termice
  • izolați în mod adecvat clădirea

Unele precauții trebuie practicate zilnic, precum aerisirea încăperilor și limitarea condensului, altele trebuie organizate cu intervenții la exteriorul clădirii.

Pentru a scăpa de petele închise și verzi de pe pereți trebuie să folosiți oțet și apă, peroxid de hidrogen sau unele dintre remediile naturale pe care le vom discuta mai jos. Evitați absolut înălbitorul.

Pentru cazurile cele mai grave, în care s-au efectuat intervenții radicale costisitoare precum montarea unui strat pe pereții exteriori, schimbarea corpurilor de fixare și eliminarea punților termice, este indicat să vă bazați pe mâinile unei firme specializate.

Mucegai în casă și daune pentru sănătate

Mai multe studii au demonstrat acum legătura dintre expunerea la mucegai și umiditate și o prezență mai mare a bolilor respiratorii, cum ar fi astmul , alergiile și leziunile respiratorii funcționale.

Ministerul Sănătății transmite că rezultatele de ansamblu ale studiilor efectuate pe copii de 6-12 ani au confirmat relația dintre mucegaiul vizibil și tusea nocturnă și diurnă la copii. În familiile aglomerate, relația cu astmul și sensibilizarea la alergenii inhalați este directă.

Să vedem în mod specific care sunt patologiile atribuibile acestui inconvenient:

  • alergii respiratorii: sporii pot declanșa reacții alergice care apar cu tuse, rinită, răceală și conjunctivită.
  • rinită alergică: inflamație și congestie a căilor nazale, iritații oculare, tuse, oboseală și dureri de cap.
  • astm: o boală potențial gravă care se manifestă prin respirație intensă și senzație de sufocare.
  • conjunctivită: caracterizată prin pleoape roșii și inflamate, lacrimare abundentă.
  • oboseală fizică cu dureri musculare și rigiditate, dureri articulare, oboseală generală și slăbiciune.
  • dificultate de concentrare asociată adesea cu probleme de memorie, dureri de cap și amețeli.
  • probleme dermatologice precum dermatita, descuamarea pielii, erupții cutanate și mâncărime.

Mucegai în dormitor: riscurile

Daunele aduse sănătății sunt numeroase și potenţial grave. Iar dacă petele sunt prezente în dormitor, este bine să nu subestimezi problema.

Mucegaiurile tind să se dezvolte în acest mediu, deoarece în timpul nopții se degajă umiditate considerabilă și prelungită prin transpirația și respirația celor care dorm.

Simptomele intoxicației cu mucegai pot fi:

  • iritații ale căilor respiratorii (tuse, sinuzită, rinită, astm, bronșită)
  • durere de cap persistentă
  • dificultate de concentrare
  • respiraţie şuierătoare
  • oboseală
  • tulburari de somn
  • greață și vărsături

La copii, afectarea sănătății poate fi chiar permanentă. Copiii mici pot experimenta modificări ale dispoziției și comportamentului. În cazurile severe, poate apărea și astmul cronic.

La subiecții alergici, simptomele afectează tractul respirator și pot deveni mai evidente și pot duce la o deteriorare generală a stării de sănătate.

O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor imunodeprimate, în convalescență sau care suferă deja de probleme respiratorii.

Riscul este de a întâlni patologii mai grave. Printre acestea, de exemplu, ne amintim de aspergiloza bronhopulmonară alergică, care poate provoca leziuni severe ale plămânilor, în interiorul căreia se formează cicatrici mari.

Nu numai că, persoanele cu un sistem imunitar slăbit au mai multe șanse de a face infecții.

Cum să curățați mucegaiul de pe pereți: remedii naturale

Acum să trecem la soluții naturale, ecologice și prietenoase pentru portofel pentru îndepărtarea mucegaiului.

  • Oţet. Intr-o cana se amesteca putina apa fierbinte cu 2 linguri de otet de vin alb. Pulverizați și ștergeți suprafața de tratat cu o cârpă curată. Pentru a ajunge la punctele dificile, cum ar fi golurile dintre tavan și perete, scufundați o periuță de dinți veche în soluție. Când ați terminat, așteptați cel puțin 15 minute înainte de clătire și uscare.
  • Sarea grunjoasăSarea captează umiditatea. Datorită acestei caracteristici deosebite, plasați un recipient în încăperile cele mai afectate de problema mucegaiului.
  • Ulei esențial de grapefruit. Diluează 18-20 de picături de ulei esențial în 2 căni de apă. Se amestecă și se toarnă soluția într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizați pe petele de tratat. Se lasa sa actioneze cateva ore si apoi se clateste cu apa calduta.
  • Ulei de arbore de ceai . Uleiul de arbore de ceai , ușor de găsit în magazinele de plante medicinale, este extras din frunzele arborelui de ceai și este cunoscut pentru activitatea sa antibacteriană puternică. Umeziți o cârpă din microfibră cu puțină apă și turnați în ea 10-20 de picături de ulei. Se trece direct pe suprafata de tratat si se lasa sa se usuce.
  • Alcool și ulei esențial de lavandă . În 100 ml de alcool alimentar se diluează 15 picături de ulei esențial de lavandă. Pulverizați amestecul pe zonele afectate, lăsați-l să acționeze și apoi îndepărtați petele cu o perie cu peri rigizi. Această soluție este potrivită în special pentru gresie și perdelele de duș.
  • Pudra de talc. Dacă mucegaiul a atacat cărțile, stropiți diferitele pagini cu pudră de talc. Se lasa sa actioneze aproximativ o ora si apoi se indeparteaza excesul de pudra.
  • Bicarbonat de sodiu, sare grunjoasă și peroxid de hidrogen. Într-o sticlă de 1 l se toarnă 750 ml apă, 2 linguri de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de sare grunjoasă. Agitați bine și așteptați să se dizolve. Adăugați 150 ml de peroxid de hidrogen la 30 de volume (adică peroxid de hidrogen ), dar aveți grijă să nu umpleți complet recipientul. Aplicati solutia pe petele de tratat, folosind o carpa curata sau un pulverizator.

Cum să îndepărtezi definitiv mucegaiul

Daca le-ai incercat pe toate, dar problema mucegaiului de acasa nu iti da niciun ragaz, solutia este tratamentul membrana cauciucata, garantat 10 ani.

membrana cauciucata

Fiecare mucegai se dezvoltă pentru cauze și factori diferiți. Prin urmare, nu există o metodă unică, capabilă să acționeze necondiționat în orice situație.

Membrana cauciucata nu este o soluție miraculoasă, ci pur și simplu o metodă care utilizează ingrediente active cu adevărat eficiente împotriva mucegaiului, care se aplică în cantitățile potrivite, în funcție de situația specifică.

Membrana cauciucata este garantata 10 ani. 


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile