Hosta, usor de cultivat in ghiveci si ingrijit


Planta numită hosta este o plantă ușor de crescut chiar și pentru cei care nu au experienta. De origine orientală, provine din China și Japonia, este o plantă cu un aspect nu deosebit de spectaculos dar cu siguranță elegantă și ornamentală. Ceea ce o face deosebit de apreciata este rezistenta sa la toate climatele chiar si dure, putina ingrijire de care necesita si faptul ca este o planta perena care se adapteaza la gradina dar si la viata in ghivece de acasa si care rezista mult timp, chiar si 40. .ani!

Totuși, amintiți-vă că această specie botanică include multe specii diferite, atât în ​​ceea ce privește metoda de cultivare, cât și înflorirea și dimensiunea tulpinii și frunzelor.

Hosta: descriere

Planta numită hosta este foarte ușor de crescut și crește ușor, sunt puține boli și paraziți care o afectează și puține sunt necesitatile de care are nevoie. Este o plantă care poate fi cultivată în grădină cu rezultate excelente sau în ghivece din apartament ca plantă ornamentală.
Hosta este în creștere rapidă și atinge maturitatea deplină în câțiva ani.

Planta

Hosta aparține familiei crinilor și există peste 20 de specii diferite. O plantă originară din China și Japonia, poate fi cultivată atât ca o singură plantă într-un ghiveci, cât și ca plantă de grădină. Dimensiunile variază de la 30 la 70 cm, iar frunzele sunt de obicei de un verde intens.

  • Florile apar între iunie și septembrie și au de obicei 3-5 cm lungime și pot fi de culoare albă, liliac și chiar albastru-violet.
  • Frunzele sunt lanceolate sau ovale, pețiolate, cu lungimea variabilă de la 3 la 40 cm, de culoare verde, uneori marginite cu alb.

Hostasele sunt plante perene, a căror parte verde dispare în timpul sezonului rece, dar rămâne în viață datorită rizomului rezistent la frig care menține substanțe de rezervă și muguri pentru dezvoltarea plantei în sezonul favorabil.

Originile

Au ajuns în Europa începând cu secolul al XIX-lea, dar originea lor este mult mai îndepărtată în zona dintre China, Japonia și Coreea.

În Japonia sunt folosite ca plante decorative de apartament datorită florilor frumoase, cu aspect delicat și parfumate, care sunt de culoare albă până la violet.

Toate speciile de hosta

Hosta se mândrește cu peste 20 de specii cunoscute și peste 3000 de soiuri. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Fortunei, care are frunze mari de formă ovală cu o culoare verde pestriță. Această plantă crește până la o înălțime de aproximativ 60 cm. Florile frumoase și parfumate sunt de culoare liliac adunate în raceme.
  • Plantaginea, o specie care are frunze mari, ovale, de până la 45 cm lățime. Florile sale sunt albe și cu un parfum delicat și învăluitor.
  • Sieboldiana, o plantă originară din Japonia, înflorește între sfârșitul primăverii și începutul verii. Florile sale sunt liliac deschis, delicate și elegante.
  • Undulata, cultivată ca plantă ornamentală
  • Gracillima, care spre deosebire de alte specii are frunze foarte mici
  • Ventricosa, o specie de plante cu flori originară din sud-estul și centrul-sudul Chinei

Hosta: cultivare

Această plantă nu are nevoie de îngrijire și atenție specială. Este rezistenta, rustica și bine adaptata diferitelor clime și soluri. Dar să vedem împreună cum să cultivăm Hosta corect și cum să o facem să crească bine.

În primul rând, poate fi cultivata atât în ​​ghivece, cât și în pământ.

  • Cultivare în ghivece. Dacă alegeți să creșteți hostas în ghivece, este important să folosiți un ghiveci care nu este prea mic, de cel puțin 35/40 cm în diametru.
  • Cultivare în teren deschis. Hosta se descurcă bine pe pământ lângă alte plante de grădină sau la umbra unui copac mare. Atentie insa, nu uita sa lasi mult spatiu intre o planta si alta, minim 60 cm.
hosta
Hosta

Habitat

hosta plantaginea la umbra

Habitatul său preferat nu este la soare, ci la umbră.

  • speciile care produc cu flori albastre și frunze închise la culoare adoră umbra
  • cei cu flori deschise și frunze verde deschis iubesc soarele

În general, nu se tem de frig și solul ideal este umed, dar nu excesiv. Iarna tinde să-și piardă frunzișul din partea superioară, dar primăvara începe să germineze din nou.

Să vedem detaliile pentru a învăța cum să crești bine plantele hosta.

hosta plantaginea flori
Floare de Hosta plantaginea

Terenul

Solul trebuie sa fie bogat in substante organice, cu un pH subacid usor alcalin si destul de drenat, racoros si umed.
Terenul recomandat este format din

  1. o treime din turbă sau frunze uscate
  2. o treime din pământul grădinii
  3. o treime de nisip

Expunere

Majoritatea speciilor de hostas iubesc expunerea non-directă la soare, într-adevăr este numită plantă de umbră pentru că iubește și poziția la umbra copacilor mari. Atentie nu o lasa niciodata sub razele soarelui fara protectie.

Când se udă

  • Trebuie udate abundent în timpul verii.
  • Iarna, insa, numarul de udari poate fi redus

Este important ca pământul să fie întotdeauna ușor umed, dar nu prea mult mai ales dacă planta este cultivată în ghivece: ai grijă ca apa să nu stagneze în farfurie pentru că se teme de putregaiul rădăcinilor.

Reproducere

Înmulțirea acestei plante are loc

  • prin împărțirea smocurilor: adică la fiecare 3-4 ani planta poate fi împărțită în mai multe porții, fiecare dintre acestea trebuind să fie plantată într-un ghiveci nou. Este indicat să împărțiți smocuri primăvara, când noile turnate fac mai ușor de înțeles unde să tăiați în deplină siguranță și cu cea mai mare precizie.
  • cu semănat: în acest caz luați un recipient de plastic cu pământ umed. Presărați o mână de semințe în recipient, la aproximativ o jumătate de centimetru adâncime. Păstrați recipientul de plastic într-un loc din casa dvs. care primește mult soare. Când încolțește, repotați.

Fertilizare

Fertilizarea este foarte importantă pentru această plantă, este singura îngrijire de care are nevoie.
De fapt, trebuie fertilizat în fiecare an: pentru a se asigura că solul său rămâne bogat în material organic.

Recomandăm utilizarea:

  • ameliorator de sol, care garantează calități fizice și chimice ridicate ale solului
  • îngrășământ granular cu eliberare lentă bogat în potasiu pentru a fi folosit de la înflorire până în toamnă

În cazul plantelor în ghiveci, este mai bine să alegeți îngrășământul lichid care să fie diluat în apa ce va fi folosită în timpul udării normale.

Tunderea

Nu necesită tăiere, doar îndepărtați părțile uscate. Îndepărtați mai ales florile ofilite după vară.

Hosta: potentiali daunatori

Hosta este o specie de plante folosita pentru a face paturi de flori frumoase, deoarece sunt plante rezistente, rezistente și cu viață lungă. Unele specii durează până la patruzeci de ani. Dar și ele mai intampina probleme.

Pericolul #1 pentru plantele hosta este

  • melcii și limacsii care se hrănesc cu frunzele mari
  • putregaiul rădăcinii
  • ciuperci din speciile Pythium și Phytophtora care atacă rădăcinile plantelor provocând îngălbenirea și moartea plantei.

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile