Flori de toamna – 15 tipuri de flori pentru gradina ta

Flori de toamna – 15 tipuri de flori pentru gradina ta


Grădina de toamnă poate fi la fel de fascinantă ca și cea de primăvară: ploile și temperaturile blânde duc la o trezire vegetativă treptată cu înfloriri încântătoare și de durată, dar cu culori mai delicate și mai calde. Cu o planificare atentă și puțină întreținere (irigare, fertilizare, tăiere ușoară) spațiile din jurul casei noastre vor apărea în continuare plăcute și nu vor lipsi corolele de tăiat pentru a crea compoziții de adus înăuntru. Pentru asta vom avea nevoie sa alegem flori de toamna care sa se potriveasca gradinii noastre. 

După echinocțiul de toamnă, Natura se pregătește pentru hibernarea lentă de iarnă. Plantele își pierd primele frunze, culorile strălucitoare ale verii se estompează încet, iar peisajul din jur pare să adoarmă în torporul melancolic al toamnei.

Daca incepand din septembrie iti doresti ca micul tau colt inflorit sa iti ofere in continuare culori si arome minunate, idealul este sa cresti plantele care se adapteaza cel mai bine acestei perioade a anului caracterizata prin sosirea primei vremi reci si a soarelui mai palid.

Printre florile care se deschid toamna, sunt multe care sunt cele mai frumoase si usor de cultivat. Iată lista cea mai exhaustivă.

  • Asterii
  • Anemonă
  • Cală
  • Camelia
  • Crizantema
  • Dalie
  • Zambilă
  • Iris
  • Narcisa
  • Hortensie

Tricyrtis

Un element care nu poate lipsi din gradina de toamna. Acestea sunt rizomatoase extrem de rezistente, potrivite pentru iluminarea zonelor umbrite. Florile sunt adevărata lor forță: forma de stea și petele violet le fac să arate ca niște orhidee mici: cu siguranță vor intriga pe toată lumea!

Nerina

Un alt bulb interesant pentru spatiile exterioare, dar si ca floare taiata. De mare impact in paturile de flori si chenarele pentru ca atrage atentia cu tepalele ondulate si orientate spre spate. Noile soiuri produc umbrele cu adevărat spectaculoase, capabile să poarte până la 25 de flori în nuanțe de alb și roz.

Rabdosia longituba

Ierbacee care s-a răspândit doar recent în panorama romaneasca, dar a avut succes imediat pentru caracteristicile sale unice. Este foarte rezistent, potrivit pentru zonele umbrite si cu sol subacid; este poate ultima plantă care înflorește în grădină (din noiembrie), acoperindu-se literalmente cu mici clopoței albastru adânc sau alb.

Sedum

Speciile de tufișuri (spectabile, spurium…) sunt perfecte pentru grădina însorită de stânci și pentru ghivece. Practic autonome, se remarcă nu doar prin umbrelele florale (adorate de albine), ci și prin culoarea frunzelor și tulpinilor lor (glaucoase, violete, violete). De mare impact dacă este plantat în grupuri mari, singur sau creând contraste.

Anemone de toamnă

anemone de toamna

Scafandru necontestat al toamnei. În scurt timp colonizează suprafețe mari și, datorită frunzelor frumoase, creează perne frumoase încă de primăvară. Din august până în octombrie, tulpinile poartă corole de un alb rafinat până la roz intens, asemănătoare fluturilor. Să le intensificăm combinându-le cu ierburi perene (pennisetum, stipa) și alte plante perene cu aspect natural (echinacea, rudbeckia, helenium).

Stele

flori stele - flori de toamna

În miile lor de nuanțe (albastru, violet, alb, roz) nu pot lipsi în nicio grădină. În câțiva ani vor crea smocuri foarte groase cu efect vizual remarcabil. Dacă ni se pare prea „înalte” putem interveni în luna mai, scurtându-le: vom obține plante mai compacte și mai mari, dar întotdeauna foarte înflorite. Alternativ, optăm pentru soiurile feerice de decombărire sau de acoperire a solului.

Dalie

dalie - floare de toamna

Există o dalie pentru toate gusturile și condițiile. Cele cu simple peeking sunt minunate în grupuri dense, cele mai frapante sunt în schimb mătcile în chenaruri mixte, în compoziții în vaze mari sau ca floare tăiată. Cele cu totul rustice sunt rare și se tem de umiditatea iernii: dacă locuim în nord le mulcim din abundență sau le extragem la jumătatea lunii noiembrie.

Crizanteme

Aceste plante perene erbacee ar trebui să intre în sfârșit în grădinile noastre! Extrem de rezistente, ușor de cultivat și durabile, se găsesc acum într-o gamă foarte largă de forme și culori: margarete și margarete, simple sau duble, anemonă, pompon, păianjen, în nuanțe vii și vesele (galben, roșu, piersic, roz). , portocale …). Peste tot în lume sunt marele clasic al grădinilor de toamnă.

Cyclamen

cyclamen floare de toamna

O floare de toamnă foarte clasică, ciclamul înveselește pervazul cu înflorirea sa de toamnă. Iubește aerul rece și nu se teme de vreme rea, motiv pentru care este numită și floarea iernii. Pe scurt, perfect!

Panselute

panselute de toamna
Panselute

Tufele violete care cresc sălbatice nu sunt atât de neobișnuite în pajiștile de toamnă. Alaturi de viola cornuta, panselutele sunt o floare de toamna/iarna care rezista foarte bine la temperaturi scazute.

Zinnie

zinnie floare

Plante tipice de toamna in ghiveci care nu pot lipsi pe terasa sau in gradina, gasesti zinnia in culorile galben aprins, rosu, alb, portocaliu si roz.

Hortensii

Perfecte pentru aranjamentele florale de toamnă, hortensiile sunt flori cu adevărat superbe. Dezvăluim toate trucurile pentru a le putea crește mai bine și a le schimba culoarea. 

Varză ornamentală

Nu este chiar o floare, dar varza ornamentala isi ofera toata frumusetea in perioada de toamna. Foarte usor de cultivat chiar si pentru cei mai negri, rezista la temperaturi sub zero si la excursii termice mari.

Alstroemeria

La fel ca crinii, aceste plante cu flori de toamnă ajung până la 150 cm înălțime și caracterizează foarte mult buchetele compozițiilor din această perioadă.

Erica

În inima toamnei, erica este în plină floare și umple câmpurile cu culori și nuanțe de la roz la violet. Cu adevărat rezistent, este folosit și în scopuri curative și ca plantă împotriva țânțarilor.

Alte tipuri de flori de toamna

Flori de toamna: Trei fraţi pătaţi

Pansetele drăguțe oferă o culoare minunată de sezon rece în aproape fiecare nuanță a curcubeului. Minunat de versatile și cu înflorire grea, panseluțele sunt poate floarea perfectă de toamnă. Soiurile de modă veche cresc în movile ordonate. Căutați și noi soiuri, care sunt ideale ca acoperitoare de pământ sau coșuri suspendate. Bonus: Plantați panseluță toamna și, în multe zone, revin să înflorească din nou primăvara. 


Celosia

Celozia durabilă și ușor de întreținut este naturală pentru toamnă, deoarece multe soiuri apar în paleta tradițională de culori. Celosia oferă grădinilor tale containere accente de galben strălucitor, portocaliu cald, roșu stacojiu și violet intens. Și nu uitați să adăugați celosia în paturile și marginile dvs. de peisaj. În plus, penelele de flacără adaugă o textură verticală distractivă altor flori de toamnă. 


Iarbă de fântână violet

Deși nu este o floare, iarba mov de fântână este accentul ideal pentru alte flori de toamnă. Frunzișul său visiniu-violet se împerechează perfect cu alte culori. 


Croton

Croton este ideal pentru toamnă. O plantă de apartament în regiunile cu vreme rece (sau un arbust în zonele ferite de îngheț), crește bine și ca anual. Bucurați-vă de frunzișul său extravagant în nuanțe bogate de roșu, portocaliu, galben și violet. Căutați diferite soiuri pentru a găsi crotonul perfect pentru plantările de toamnă.  


Kale înflorit

Numită și varză înflorită, aceasta este una dintre cele mai dure plante pentru toamnă. Rezistă bine temperaturile geroase și arată bine toată iarna în zonele blânde de iarnă! 

Kale oferă culoare și textură dramatice și se potrivește bine cu aproape fiecare floare de toamnă. Notă: Kalza înflorită este crescută pentru aspectul său ornamental, nu pentru gust. Nu vă sfătuim să consumați soiuri de kale cu flori.


Aster

Puteți crește aster ca o frumoasă perenă de toamnă în multe regiuni, dar este și o anuală remarcabilă. Înflorind în nuanțe de violet, roz, alb și albastru, asterii sunt o pauză ideală pentru paleta tradițională de culori de sfârșit de sezon. Bonus: Asterul este una dintre cele mai bune plante pentru a hrăni albinele și fluturii flămânzi toamna. Asterul reprezinta una dintre cele mai iubite flori de toamna.


Dianthus

Un uimitor de sezon rece, dianthus oferă flori frumoase și arome minunate. Asigurați-vă că plantați dianthus unde vă puteți bucura de parfumul lor minunat! Veți găsi dianthus într-o gamă de culori, de la alb și roz până la roșu și violet, așa că va fi cu siguranță o varietate ideală pentru aspectul dvs.  


Flori de toamna: Dulce Alyssum

O altă floare de crescut pentru parfumul său frumos, dulcele alyssum se strecoară de-a lungul pământului creând un covor de culoare toamna. Sau folosește-l în recipiente pentru a se vărsa peste margini ca o cascadă. Oricum, efectul în feeric! Alyssum dulce tolerează bine vremea rece și poate înflori toată toamna și iarna în zonele blânde. 


Piper ornamental

Crescut pentru a fi privit mai degraba decat mancat, ardeii ornamentali sunt perfecti pentru toamna. Aceste plante oferă fructe colorate în nuanțe festive de roșu, galben, portocaliu și violet. Există diferite forme și dimensiuni disponibile, de la Black Pearl perfect rotund până la aspectul submarin al Chilly Chili. 


Violetele – flori de toamna

Violele sunt verișoare mai mici drăguțe și fermecătoare ale panseluțelor. Ele oferă o multitudine de flori în aproape orice culoare. Deoarece florile sunt mai delicate, rezistă mai bine la ploaie și la alte intemperii. Violele vin într-o gamă de culori mai largă decât panseluțele, ceea ce le face printre cele mai versatile flori de toamna.  


Susan cu ochi negri

Îndrăzneață și dramatică, 

Susan cu ochi negri oferă flori galben-aurii în formă de margaretă. Un favorit al albinelor și fluturilor, luminează orice peisaj sau plantare de grădină în container.


5 1 Voteaza
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile