crizantema

Crizantema: varietatea plantei, soiuri si ingrijire


Crizantema: ghidul practic pentru a învăța cum să crești această floare delicată colorată chiar și în grădinile noastre.

Crizantema aparține familiei Compositae, genul Chrysanthemum și este definită ca o plantă perenă suffrutticosa. Genul include cel puțin 200 de specii foarte diferite.

Este o floare foarte simplu de crescut, originară din China din cele mai vechi timpuri.  Pentru a ajunge în Europa va fi necesar să așteptați până în 1700.

Crizantema: descrierea plantei

Planta este compusă din frunze de formă ovală care se dezvoltă pe crenguțe erbacee și lemnoase, de la câțiva centimetri până la 1 metru lungime.

Florile sunt de multe culori, de la violet la galben, roșu și maro, alb și roz. Ele amintesc parțial de margaretele obișnuite.

crizantema floare

Varietate de crizanteme

Să încercăm să enumerăm câteva dintre cele mai comune specii.

Crizanteme cu flori albe

Chrysanthemum parthenium
Chrysanthemum parthenium

Se numeste Chrysanthemum parthenium si produce flori albe in perioada iunie-septembrie. Nu depășește 60-70 cm și se cultivă atât în ​​ghivece, cât și pe pământ.

Crizanteme galbene

Chrysanthemum segetum
Chrysanthemum segetum

Există mai multe soiuri care produc flori galbene. De exemplu Crizantema multicaule. Este o plantă mică de aproximativ  15-30 cm, originară din Algeria. Puțin mai mare este Chrysanthemum segetum.

Tricolor

Dacă adori culorile strălucitoare, atunci trebuie să te concentrezi pe tricolor, care are mai multe dungi de diferite culori pe petale. Discul central este galben sau violet.

Crizanteme asemănătoare margaretelor

Discul galben și petalele albe fac aceste flori foarte asemănătoare cu margaretele în aspectul lor. Principalele soiuri sunt corymbosum, frutescens, alpinum.

Îngrijirea și cultivarea crizantemei

Planta are nevoie de un climat cald-temperat și bine ventilat. Poate tolera frigul de iarnă datorită mulciului. Ar trebui expus într-o zonă însorită, cu pH neutru și sol bine drenat.

Plantarea

Plantarea trebuie făcută toamna sau primăvara, săpând o groapă destul de mare și lăsând aproximativ 60 cm distanță între o plantă și alta.

Dacă le creșteți în ghivece, trebuie să cumpărați unul care să aibă cel puțin 30 cm înălțime. De asemenea, pe fund este bine să amestecați niște argilă expandată sau pietriș pentru a facilita drenajul.

Udare

Crizantema iubește apa și solul umed. Când vremea este uscată, poate fi necesar să fie udată în fiecare zi. Atenție la stagnarea apei care ar putea, totuși, să provoace putrezirea rădăcinilor. Asigurați-vă întotdeauna că solul este uscat înainte de a continua cu irigarea.

Fertilizare

Fertilizarea este necesară la fiecare 10 zile în timpul verii dacă planta este cultivată în ghivece. În caz contrar, pentru cultivarea pe sol sunt suficiente două fertilizări pentru întreaga perioadă.

Înflorire

Crizantema este o plantă de zi scurtă, de aceea trebuie să reducă orele de lumină pentru a putea înflori. De fapt, trebuie să așteptăm până toamna, între octombrie și noiembrie, pentru a vedea primele flori.

Pe de o parte, acest lucru este bine, pentru că cei suficient de norocoși să poată cultiva o grădină vor putea colora și înfrumuseța exteriorul într-o perioadă în care multe plante sunt deja goale.

Excepție fac unele specii timpurii , care încep să înflorească din luna iulie.

crizanteme

Tunderea

Tunderea trebuie făcută înainte ca temperatura să coboare sub punctul de îngheț. Se elimină crengutele moarte, lăsând 10 cm de sol.

Daca faci si tăierea la sfarsitul primaverii, planta va capata un aspect mai elegant, precum si va iesi mai sanatoasa si mai robusta. Caracteristicile lor le fac, de asemenea, ideale pentru crearea granițelor.

Crizantema: boli și dăunători

De regulă, planta tinde să fie sănătoasă, mai ales când este cultivată pe sol. Cu toate acestea, ar putea fi atacat de insecte fitofage sau de mucegai praf

Reproducere

Această plantă se reproduce foarte ușor prin semințe și prin butași primăvara. După 30 de zile de la plantare, pot fi transplantate.

Sensul crizantemei

Numele său înseamnă floare de aur și a fost întotdeauna asociat cu fericirea și viața din Orient.

În Japonia este lăudată ca floare națională și atunci când înflorește, împăratul sărbătorește evenimentul deschizând tuturor grădinile maiestuoase.

În China este floarea prin excelență care așează mesele de nuntă.

În limbajul florilor este legat de dorința de fericire și de viață lungă.

 • Nume comun: Crizantema
 • Denumire științifică: Chrysanthemum spp.
 • Origine: China
 • Familia: Asteraceae sau Compositae
 • Locație: Interior și exterior (ghivece, paturi de flori, jardiniere)
 • Înflorire: toamnă
 • Lumină: multă lumină (fără lumină solară intensă)
 • Temperatura: 10-15ºC. (Sensibilă la frig în înflorire).
 • Irigare: Vom uda în mod regulat fără a umezi frunzișul
 • Tip de sol: îmbogățit cu materie organică
 • Îngrășământ: La fiecare 15 zile îngrășământ pentru plante cu flori.
 • Tunderea: după înflorire

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile