Filme, Muzică și Artă – jocurile de noroc și cultura pop


Sunt glamour, sunt elegante, sunt o notă de bogăție, sunt inaccesibile, sunt un simbol al puterii, sunt un fruct interzis. Indiferent de cum ar fi fost portretizate în media, jocurile de noroc sunt oricum dar nu plictisitoare. Conturate ca fiind o acțiune glamour, care te vrăjesc cu ușurință, acestea au fost deseori subiect de inspirație pentru diverse forme de artă, printre care amintim de film, muzică, literatură, artă și orice ține de surprinderea firii și naturii umane.

Căci în definitiv, despre asta este vorba, despre asumarea unor decizii și modului în care i ne raportăm. Perspectivele cu care cazinourile erau construite la început cu siguranță că s-au schimbat pe parcursul celor câteva secole de existență, fără să se piardă din farmecul surprins fie în pagini de cărți, în versuri de melodii sau în picturi cu personaje emblematice vrăjite de mirajului câștigului. Sigur, poate că uneori a fost vorba despre teme mai puțin pozitive, cum ar fi degradarea morala, pierderi de orice fel, însă de fiecare dată au acționat ca povesti de avertizare, pentru a-i pregăti pe cei cei care citesc, ascultă sau povestesc, despre potențialele pericole. Și da, mereu va fi vorba despre adrenalină, despre euforie, despre fericire, despre captivare și tensiune, despre opulență și satisfacere, indiferent că este vorba despre sloturi, jocuri cu zaruri sau jocuri de cărți – Blackjack, Baccarat, poker american, doar că să amintim cateva.

Scene de jocuri de noroc în filme celebre

Există foarte multe scenarii care au surprins, mai bine sau puțin surprinzător, tot ce înseamnă frenezia unor pariuri. Regizorii au înțeles, fie din propria experiență, fie din relatări, că nu este nimic simplu la o astfel de scenă intensă, astfel că nimic nu s-a tratat superficial și a ajuns astfel, să se creioneze câteva scene simbol, care au rămas în memoria colectivă – printre care amintim:

  • Austin Powers: International Man of Mystery’ (1997), o parodie a filmelor cu Bond
  • Swingers’ (1996), o comedie cu Vince Vaughn și Jon Favreau
  • Ocean’s Eleven (2001), căruia i-au urmat și alte continuări, a oferit sub direcția lui Steven Soderbergh o scenă care surprinde calmul dinaintea furtunii
  • Goodfellas’ (1990), un film despre mafie, în regia lui Martin Scorsese
  • Rain Man’ (1988), o emoționată dramă cu Tom Cruise și Dustin Hoffman
  • The Hangover’ (2009), care ne-a adus chiar în mijlocul cazinourilor din Las Vegas
  • Casino Royale’ (2006), posibil să fi surprins cel mai bine tensiunea de la o masă de poker

Influența jocurilor de noroc în muzică

Pe lângă faptul că jocurile de noroc au fost sursă de inspirație pentru extrem de multe melodii despre cazinouri, lucrurile funcționează și invers. Mai exact, muzica influențează modul în care facem alegeri și implicit pariuri – fie te poate face foarte atent, fie te menține alert. 

La începuturi, când proprietarii de cazinouri subterane au început să construiască primele cazinouri hoteluri de lux din Vegas, s-au asigurat, de asemenea, că au trupe și orchestră live pentru a cânta la cazinouri în fiecare seară. Cazinourile erau pline la capacitate maximă și erau mai multe concerte disponibile decât muzicieni în Vegas. În cele din urmă, aceasta a fost ceea ce a condus la o epocă de aur pentru industria muzicală americană în anii ’50 și ’60.

Totul s-a schimbat treptat, iar acum cazinourile online sunt accesibile prin smartphone-uri, tablete și aproape orice alt computer cu un browser web. În timp ce cazinourile fizice se bazează pe aparate de slot, muzică difuzată și interpreți live scumpi, cazinourile online includ pur și simplu muzică în jocurile lor digitale. Dar mai bine, hai să-ți spunem cum a ajuns industria să ofere câteva piese hit care povestesc despre jocurile de noroc, iar cum pe unele s-ar putea deja să le știi:

  • Kenny Rogers – “The Gambler”
  • Lady Gaga – “Poker Face”’
  • Elvis Presley – “Viva Las Vegas”
  • Abba – “The Winner Takes It All”
  • Sting – “Shape of my Heart”
  • Motorhead – “Ace of Spades”
  • Rolling Stones – “Tumbling Dice”
  • The Eagles – “Desperado”
  • Jerry Reed – “When You’re Hot, You’re Hot”

Artă contemporană și expresii artistice legate de jocurile de noroc

Un trend recent impune că jocurile de noroc să fie acum asociate cu arta. Mai exact ne referim la tendința cazinourilor de a facilita ideea că locațiile lor să devină adevărate galerii de artă, adică să adăpostească diverse lucrări ale unor artististi cu stiluri care mai de care mai diferite. Fără să exista o limitare, se poate admira printre culoare;e cu sloturi și mese de joc, fie expoziții de fotogtafii, fie lucrările unor pictor clasici.

Însă de-a lungul timpului au existat și creații ale unor pictori care au arătat o altă față a jocurilor de noroc, schimbând indirect percepția despre aceștia (amintim despre Cassius Marcellus Coolidge – Dogs Playing Poker, Shelly Wilkerson – Slot Machine Queen, Edvard Munch – At the Roulette Table, Michelangelo Caravaggio The Cardsharps, Paul Cézanne – Card Players). Concret, arta, în multele sale aspecte, este un pariu – artiștii își încearcă norocul experimentând continuu, fiind îndrăzneți și împingând granițele tradiției.

Concluzie

Ne place să admirăm orice este frumos, căci nu se poate altfel  – arta ne invită la contemplare, iar jocurile de noroc ne testează răbdarea, așa că este o combinatie perfectă. Să nu uităm că mereu este loc de mai bine, dar mai ales de distracție, așa că nu te grăbi indiferent cu decizia pe care o iei


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile