bujor floare

Bujor: soiuri, proprietăți terapeutice, sfaturi pentru îngrijire și cultivare


Printre numeroasele soiuri de plante oferite de natura, bujorul uimeste prin florile sale deosebit de spectaculoase. Așa că haideți să aflăm câteva sfaturi pentru îngrijirea și cultivarea acestei plante.

Origine

Bujorul este o plantă foarte populară pentru florile sale pitorești. Bujorii au petale mari și colorate, ceea ce îi face ideali ca plante ornamentale.

Dintre diferitele soiuri ale acestei plante, cea mai cunoscută este Paeonia officinalis, care are și proprietăți curative importante. Cunoscut din cele mai vechi timpuri, era considerat util ca remediu specific pentru combaterea epilepsiei.

Astăzi este renumită mai ales pentru acțiunea sa antispastică și sedativă. In domeniul fitoterapeutic, uleiul esential obtinut din petale si radacini, de fapt, este indicat pentru tratarea tusei convulsive si a spasmelor.

Bujor: cultivare

Creșterea acestor flori nu necesită abilități sau experiență specială în grădinărit. De fapt, sunt flori care se pot adapta cu ușurință chiar și la cele mai reci temperaturi.

Bujorii pot fi plantați atât în ​​ghiveci, cât și în grădină. Trebuie avut grijă să expuneți planta la plin soare, evitând stagnarea apei. Evident, necesarul de apă va fi evaluat și pe baza temperaturilor exterioare.

Alte lucruri la care va trebui să fim atenți sunt:

  • Amintiți-vă să udați din abundență bujorii, mai ales vara și în momentul înfloririi;
  • Ajută planta cu fertilizări pe toată perioada vegetativă.
  • Îndepărtați florile ofilite.

Solurile de ales sunt de preferință cele moi, ușoare, alcaline și bogate în nutrienți.

bujor

Bujor: perioada perfectă de plantare

Este indicat să plantați bujori în perioada cuprinsă între octombrie și sfârșitul lunii februarie, preferând, dacă este posibil, începutul toamnei. Fiind o plantă destul de ușor de îngrijit, poate oferi o mare satisfacție chiar și celor mai puțin experimentați.

Deși acest tip de floare nu este la fel de răspândită în grădinile noastre ca în alte țări, popularitatea sa este destinată să crească.

Când să plantezi bujor:

Bujorii cu rădăcină goală sunt plantați cel mai bine toamna (înainte de primul îngheț) și vor avea cele mai mari șanse să înflorească în primăvara următoare. Cele plantate primăvara pot să nu înflorească timp de doi ani sau mai mult.

Unde să plantezi bujor:

Plantele de bujor au nevoie de o locație cu 6 până la 8 ore de lumină solară pe zi, un drenaj bun și mult spațiu. Alegerea locului potrivit este esențială pentru succes. Plantele stabilite au rădăcini adânci care fac transplantarea dificilă sau chiar imposibilă.

Sfat: Experții de la grădina de bujori a Universității din Michigan de la Nichols Arboretum recomandă să le plantați departe de copaci și arbuști mari, deoarece nu le place să aibă concurență la rădăcini.

Cât de adânc să plantezi un bujor:

Adâncimea la care veți planta bujorul va depinde de tipul și climatul dvs.

  • Ierbacee: Poziționați-le cu „ochii” lor (mugurii de anul viitor) la 2 cm (în zonele mai calde) până la 4 cm (în zonele mai reci) sub suprafața solului.
  • Arborele: Plantați mai adânc decât tipurile erbacee. Experții sugerează să se săpe o groapă de 60 cm adâncime și 30 cm lățime și să modifice umplutura cu materie organică. 
  • Intersecțional: Plantați chiar sub suprafața solului, la 2cm adâncime în zonele calde, 3cm în zonele mai reci.

Ce tip de sol este cel mai bun pentru bujori?

Unii grădinari au succes cultivându-le în solul lor natal, dar majoritatea experților recomandă să modificați solul cu materie organică înainte de plantare. De asemenea, asigurați-vă că sunt într-un sol bine drenat, deoarece nu se vor descurca bine cu rădăcinile ude.

Cultivarea bujorilor în ghivece:

Deși sunt cei mai fericiți în grădină, bujorii pot fi cultivați în ghivece dacă li se acordă atenția cuvenită.

  • Alegeți un recipient mare cu multe orificii de drenaj.
  • Udați mai des în timpul sezonului de creștere, deoarece recipientele se usucă rapid.

Cum să aveți grijă de bujori

La fel ca copiii, bujorii tineri au nevoie de timp pentru a se dezvolta. De obicei, au nevoie de câțiva ani pentru a se stabili, a înflori și a crește. Și destul de curând, se aventurează singuri, maturi și bine adaptați…

Bujorii se dezvoltă prin neglijență benignă. Spre deosebire de majoritatea plantelor perene, nu au nevoie să fie săpate și împărțite la fiecare câțiva ani.

  • Scutiți îngrășământul. Lucrați bine solul înainte de a planta, amestecând compost și puțin îngrășământ, și asta ar trebui să fie suficient.
  • Dacă solul tău este sărac, timpul pentru a aplica îngrășământ (făină de oase, compost sau gunoi de grajd bine putrezit) este începutul verii, după ce bujorii au înflorit și ai tăiat florile. Nu fertilizați mai mult decât o dată la câțiva ani.
  • Ajută tulpinile. Dacă bujorii au vreo slăbiciune structurală, acestea sunt tulpinile lor, care uneori nu sunt suficient de puternice pentru a-și susține florile gigantice.
  • Nu înăbuși bujorii cu mulci. Acolo unde temperaturile reci sunt severe, pentru prima iarnă după plantare puteți mulci FOARTE  lejer cu ace de pin sau scoarță mărunțită. Îndepărtați mulciul primăvara.

Bujor: sens

Numele plantei înseamnă „sănătos” și se referă la proprietățile sale medicinale și terapeutice. Potrivit unor culturi tradiționale orientale, însă, bujorii sunt un simbol al nemuririi, deși florile sale au o durată destul de scurtă.

Un interes deosebit este semnificația pe care bujorul îl asumă în tradiția culturală chineză. Nu este doar un simbol al frumuseții, ceea ce este în mare parte evident, ci și un purtător de noroc și, în același timp, un simbol al unei căsnicii fericite. O influență pozitivă asupra cuplului și capacitatea de a crea energie Feng Shui pozitivă este asociată cu această floare.

În plus, în funcție de culoare, pentru tradiția figurativă chineză semnificația bujorului capătă semnificații diferite. Dacă bujorul alb indică puritatea fetelor tinere, bujorul roșu este în schimb simbolul senzualității feminine.

Semnificații diferite, dar toate inspirate de frumusețea deosebită a bujorului.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile