Connect with us

Ghid Practic Casa

Feng Shui pentru casă: 15 pași simpli spre armonie în interior

Published

on

Vânt și apă – acesta este adevăratul sens al expresiei feng shui care provine din limba chineză. Cu toate acestea, mai presus de toate, este asociat cu trăirea în armonie – cu tine și cu împrejurimile tale. Chiar și departe de China și Orientul Îndepărtat, cele cinci elemente ale feng shui-ului – lemnul, focul, metalul, apa și pământul – joacă un rol important în viața noastră. La urma urmei, avem nevoie de armonie și întelegere în fiecare zi! Știm foarte bine ce este important în filozofia feng shui și de aceea ți-am pregătit o mulțime de sfaturi pentru un design interior armonios. Veți afla despre cele mai importante trei principii ale aranjării feng shui: yin și yang, octogonul bagua și principiul celor cinci elemente. Vă vom spune ce culori să folosiți în amenajare și cum să amenajați camera de zi, dormitorul, camera copiilor, bucătăria și biroul de acasă în conformitate cu principiile artei chineze a amenajării.

Cuprins

Feng shui: regulile de amenajare în interior

Feng shui se bazează pe 3 principii principale care permit energiei chi să curgă liber. Acestea sunt principiile yin și yang, octogonul bagua și principiile celor cinci elemente.

Când aranjați interiorul în acest fel, ar trebui să respectați anumite reguli de design interior feng shui.

 1. Ordinea . Păstrați-vă dulapurile în ordine și nu doar ce se regăseste deasupra acestor obiecte de mobilier.
 2. Mobilier închis sau deschis ? Conform regulilor acestui aranjament, este mai bine să folosiți mobilier închis.
 3. Lucruri inutile. În timpul curățării sezoniere, cel mai bine este să scapi de lucruri pe care nu le mai folosești, precum haine prea mici sau jurnale vechi.
 4. Obiecte sparte . Cel mai bine este să le reparați imediat sau să le aruncați, deoarece astfel de lucruri blochează fluxul de energie bună.
 5. Îngrijirea plantelor. Udă-le, rupe-le frunzele uscate și replantează-le la nevoie.

Elemente Feng Shui

Filozofia feng shui constă din cinci elemente care sunt considerate forțele de bază ale universului. Sunt: foc, apă, pământ, metal și lemn. Ei provin direct din natură și se află într-un proces constant de transformare și trecere în neființă. Doar atunci când toate cele cinci sunt în armonie se poate asigura un flux optim de energie. În caz contrar, aceste elemente pot interfera și chiar distruge reciproc.

În interiorul dvs., puteți acumula puterea acestor cinci elemente plasând mobilierul într-un anumit mod, astfel încât chi (energia vieții) să poată curge lin. Acest lucru creează un centru calm și pozitiv pentru casă sau grădină, care are un efect liniștitor asupra bunăstării și sănătății locuitorilor casei.

5 elemente feng shui

În centrul feng shui-ului se află principiul celor cinci elemente:

 1. Copac

  Arborele simbolizează creșterea și viața , dar poate fi ușor distrus de metal și foc. Apa, pe de altă parte, susține copacul, deoarece poate crește datorită acesteia.

 2. Foc

  Focul este un element foarte puternic – chiar dacă apa stinge focul, acesta poate fi transformat în abur în etapa următoare și poate deveni un element foarte puternic prin acumularea de energie. Conform principiilor feng shui, focul trebuie tratat întotdeauna cu respect.

 3. Metal

  Metalul este ascuțit, unghiular, neînsuflețit și rece – simbolurile sale sunt argintul și aurul . Spre deosebire de celelalte patru elemente, metalul este ferm. În forme mai mici, cum ar fi banii, metalul întruchipează bunăstarea materială.

 4. Apă

  Când apa își folosește toată puterea, poate fi chiar mai puternică decât focul. Apa neîmblânzită este periculoasă, dar energia apei înseamnă și schimbul de idei, comunicare și succes.

 5. Pământul este piatra de temelie a filozofiei feng shui și reprezintă atracție și mâncare. Pământul poate fi produs de foc sub formă de cenușă și distrus de un copac care se rădăcină în el și îl hrănește cu substanțe nutritive.

Yin și yang

La rândul lor, yin și yang sunt cele două forțe de bază care permit energiei chi să curgă liber. Primul este identificat cu elementul feminin, care este pasiv și calm. Un yang este un element masculin activ și puternic. Ambele energii sunt opuse, dar tind spre unele și sunt dependente una de cealaltă. Pentru ca armonia să prevaleze în univers, acestea ar trebui să se completeze reciproc și să se armonizeze.

În practica designului interior feng shui, se presupune că unele camere din casă sunt potrivite pentru activități yin și altele pentru yang .

 • După cum știți deja, yin-ul este un element calm, deci merită să-l folosiți în camerele în care ne odihnim, adică camera de zi, dormitorul și chiar baia.
 • La rândul său, în interiorul yang-ului, merită să amenajăm camere în care să nu ne odihnim. Sunt, printre altele: un birou sau o bucătărie.

Octogonul Bagua

Conform principiilor feng shui, baza pentru planificarea unui spațiu în care ne vom simți bine este așa-numitul bagua mesh. Ajută la desemnarea unui loc pentru camere individuale din casă și arată cum să aranjați aceste camere. Grila bagua este o diagramă împărțită în 8 zone.

Feng shui: culori

Tonurile naturale ale pământului și albul închis sunt culori ideale conform învățăturilor feng shui deoarece radiază confortul și liniștea. Merită să folosiți aceste culori feng shui atunci când amenajați un living, deoarece este o cameră care este folosită pentru relaxare și odihnă. Dar feng shui mai spune că culorile pot fi folosite pentru a înviora o cameră, atunci este mai bine să alegeți accente mai strălucitoare.

Maro delicat, alb plăcut, gri liniștitor și nisip sunt, conform învățăturilor chinezești, o alegere excelentă pentru un dormitor. Această filozofie chineză spune că ar trebui evitate culorile întunecate și mohorâte, precum și mobilierul în formă ascuțită și materialele dure, deoarece acestea interferează cu liniștea și relaxarea.

Loc de relaxare și odihnă: sufrageria

Camera de zi este un loc special pentru întreaga familie: în această cameră vă adunați în fiecare zi cu cei dragi, întâmpinați prieteni și oaspeți. Pe de o parte, sufrageria simbolizează relaxarea și liniștea, pe de altă parte, este o cameră în care se întâmplă multe, de exemplu, se țin conversații importante.

Un living feng shui în câțiva pași

 1. Evidențiați centrul camerei. Centrul camerei de zi ar trebui să rămână liber și vizual să se afle chiar în centru. Datorită acestui fapt, camera va radia pace și putere. Elementele rotunde, cum ar fi un covor confortabil sau o masă, vor sublinia aspectul camerei.
 2. Scaunele trebuie să fie de-a lungul liniei peretelui. Te va face să te simți în siguranță. O vedere neîntreruptă a întregii camere și a ușii funcționează similar – ne permite, de asemenea, să ne relaxăm.
 3. Mai multe surse de lumină. Camera ar trebui să fie iluminată cu diferite tipuri de lumină.
 4. De asemenea, nu uitați de intensitatea luminii. Ideal este unul care creează un echilibru între lumină și întuneric. Acest lucru are un efect pozitiv asupra corpului uman.

În afară de camera de zi, dormitorul este locul în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Trebuie să ne simțim în condiții de siguranță necondiționată în această cameră, deoarece renunțăm la controlul nostru în timp ce dormim. Aflați regulile feng shui în dormitor !

Cele mai importante 3 reguli pentru un dormitor în conformitate cu principiile feng shui

 1. Poziția patului este foarte importantă pentru un somn adecvat. Partea din față a patului trebuie să se sprijine de un perete robust și nu direct sub fereastră . Când vă culcați în pat, cel mai bine este să vedeți ușa și întreaga cameră din fața dvs. – acest lucru va spori sentimentul de siguranță. Păstrați orice dispozitiv electronic la distanță de pat, cum ar fi un televizor sau un telefon.
 2. Comodele și dulapurile pe care le folosiți pentru a depozita haine, rufe sau obiecte mici ar trebui să poată fi închise . Spațiul de sub pat nu trebuie blocat. Dacă doriți să păstrați ceva în sertarele de pat, alegeți-le pe cele care sunt cât mai departe de capul vostru.
 3. Ar trebui să renunțați la utilizarea oglinzilor în dormitor, deoarece acestea sunt o sursă de îngrijorare. Doar acele accesorii și decorațiuni ar trebui așezate în dormitor care respectă principiul dualității, adică mențin echilibrul yin și yang, lumină și umbră.

Cameră pentru copii armonioasă

O cameră pentru copii decorată în acest stil va asigura bunăstarea și armonia. Verificați ce ar trebui să vă amintiți atunci când amenajați o cameră pentru cei mai tineri membri ai casei.

 • Mobilierul dintr-o cameră pentru copii decorat în conformitate cu principiile feng shui trebuie să fie rotunde sau cel puțin rotunjite. Pentru că colțurile și marginile dăunează Chi-ului.
 • Materialele naturale sunt o necesitate pentru orice cameră. Cu atat mai mult în camera copiilor.
 • Accesoriile din interior ar trebui să aibă culori strălucitoare și calme.

Bucătărie în stil Feng Shui

Bucătăria, care este amenajată în conformitate cu principiile chineze feng shui, ar trebui, mai presus de toate, să fie în ordine. Lumina zilei este la fel de importantă. Dar cel mai important, feng shui are mult de-a face cu ergonomia, motiv pentru care este esențial un bun design al bucătăriei. Există superstiții despre bucătărie: se spune că aragazul, chiuveta sau frigiderul nu trebuie așezate una lângă alta. Elementul de apă este atribuit frigiderului și chiuvetei, precum și aragazului – Foc. Dacă proiectarea unei mici bucătării obligă aceste aparate să fie amplasate una lângă alta, nu intrați în panică.

Merită să aveți grijă de dulapurile de bucătărie spațioase, astfel încât toate vasele și tacâmurile să aibă locul lor. În bucătărie, culorile prietenoase, calde și pastelurile vor funcționa cel mai bine.

Un loc liniștit pentru a lucra

Conform regulilor feng shui la locul de muncă, acesta ar trebui să fie clar separat de restul apartamentului. Cu toate acestea, dacă biroul este lângă patul din dormitor, merită să separați acest mobilier cu un ecran, perdea sau altă piesă de mobilier. Spațiul de odihnă (energia Yin) nu ar trebui să fie împletit cu spațiul de lucru (Yang). Biroul trebuie așezat astfel încât persoana care lucrează la acesta să aibă un perete la spate și o vedere a camerei din fața sa. De asemenea, merită să vă asigurați că nicio piesă de mobilier nu își îndreaptă colțul către persoana care stă la birou, iar biroul în sine nu stă pe linia ferestrei.

Holul cu energie bună

Ar trebui să simțiți o energie bună din momentul în care intrați în apartament sau casă. Prin urmare, atunci când aranjați holul, merită să instalați o oglindă care nu numai că va mări vizual camera, dar va oferi și spațiului o strălucire. În plus, ușa din față ar trebui să fie „ordonată” . Ce înseamnă? Ușa ar trebui să aibă o plăcuță lizibilă cu un număr și un covor îngrijit.

Grădina Feng Shui

Grădina trebuie amenajată și ea în conformitate cu principiile bunei energii. Una dintre cele mai importante reguli este să o proiectăm după imaginea unui peisaj natural. În primul rând, nu uitați să păstrați echilibrul între jing și yang. Prin urmare, într-o astfel de grădină, plantele ar trebui selectate cu atenție, de exemplu, cele cu viță lungă în sus vor reprezenta yin, iar cele care cad pe pământ – yang .

În plus, în feng shui: apa este energie. De aceea merită să alocați spațiu în grădină pentru o fântână, izvor sau iaz. Și atunci când proiectați alei, acestea ar trebui proiectate în arcuri.

Decorațiuni cu energie chi

Chiar dacă Feng Shui este asociat cu reținere și simplitate, puteți utiliza anumite accesorii de origine care susțin fluxul de chi in casa ta. Conform totuldesprecasa.ro, acestea sunt:

 • plante și flori de interior,
 • Simboluri japoneze ale fericirii , de ex. Pisica Maneki Neko sau Daruma,
 • fotografii ale celor dragi,
 • lumânări,
 • boluri decorative cu apă,
 • țesături moi,
 • tămâie (pungi cu flori uscate),
 • accesorii din lemn sau metal.

Puteți folosi aceste decorațiuni pentru un flux bun de energie în casa dvs. Culorile vor crește și mai mult această stare pozitivă. Cu toate acestea, nu trebuie să vă schimbați întregul interior pentru a face acest lucru –  adăugați doar accente colorate pe fereastră sau pe pereți.

Feng shui în casă: 5 lucruri de care trebuie să fii atent

 1. Nu păstrați obiecte vechi pe care nu le mai folosiți. Feng shui-ul acasă este totul despre ordine și armonie.
 2. Nu utilizați flori uscate și artificiale. Pot acumula praf care blochează energia chi.
 3. Nu țineți prea multe lucruri lângă ușa.
 4. Nu depozitați lucrurile sub pat, deoarece vă puteți bloca subconștient zone din viață în acest fel.
 5. Nu așezați o oglindă în dormitor.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Casa

Sfaturi pentru a vă răci casa în mod natural, mai ales dacă nu există aer condiționat

Published

on

By

racirea casei vara

Răcirea casei fără aparat de aer condiționat este posibila: haideți să aflăm cum să răcorim casa fără aer condiționat, pentru bucuria finanțelor noastre, de dragul mediului înconjurător și, de asemenea, de dragul sănătății noastre, de multe ori puse în pericol tocmai de folosirea excesivă a aerului condiționat. .

Când vine vara,  un subiect de conversație atemporal iese în prim-plan: căldura. Ce sa fac? Pentru a racori casa, multi apeleaza la aer conditionat, dar… Daca constiinta ecologica iti interzice, daca nu ai aparat de aer conditionat, sau daca il ai dar vrei sa il folosesti putin sau deloc, pt. atat din motive ecologice, cat si economice, nu inseamna ca trebuie sa te resemnezi cu gafatul.

Iata cateva  sfaturi pentru a  trai (si bine!) Fara aparat de aer conditionat, plecand de la remediile simple de pus in practica imediat, pentru a ajunge la precautiile care iti vor face casa mai proaspata in viitor.

Răcirea unei case fără aer condiționat: regulile de bază

Acestea sunt sfaturi care uneori par evidente, dar toate sunt importante pentru a menține răcoarea fără aer condiționat.

Închide geamurile

Ai citit bine: închide geamurile, nu doar cele expuse la soare. Poate părea contraintuitiv, dar când afară este foarte cald, o fereastră deschisă riscă să crească temperatura în interior. In schimb, tine ferestrele larg deschise noaptea pentru a circula aer proaspat, inchizand-le dimineata impreuna cu obloanele, pentru a le redeschide dupa apusul soarelui. De asemenea, puteți plasa plante de  balcon pe ferestre: acestea vor absorbi o parte din căldura produsă de soare. Protejarea interioarelor de lumina directă a soarelui este cea mai importantă regulă: umbra este principalul nostru aliat în această întreprindere.

Folosiți ventilatoarele într-un mod rational

Dacă într-adevăr nu te poți descurca fără ventilatoare, folosește-le strategic: plasează-le relativ aproape de tine pentru a le putea menține la minimum, opreste-le când ieși din cameră.

Regulile în bucătărie

Acest lucru, pe de altă parte, este intuitiv: evitați utilizarea cuptorului și gătirea alimentelor care necesită timpi lungi de gătire. În schimb, dacă ai unul, profită de cuptorul cu microunde. O să pară un discurs prostesc pentru că atunci când este cald ultimul dintre lucrurile pe care vrei să le faci este să începi „sa frigaluiesti”, dar sfatul este să nu folosești cuptorul la pregătirea meselor și să limitezi folosirea aragazului la un minim. Așadar, mai bine o salată, atemporalul șuncă și pepene galben sau clasica salată caprese pentru a potoli pofta familiei.

De asemenea, amintiți-vă că consumul de alimente reci ajută la menținerea temperaturii corpului scăzute, la fel ca și consumul de lichide reci (dar nu prea multe). Undă verde, așadar, la salate, supe reci, pepeni și pepeni galbeni bine răciți.

Ai grijă la lumini

Opriți luminile, în special becurile tradiționale cu incandescență, care produc multă căldură . Toate instrumentele electronice, chiar dacă sunt lăsate în stand-by, produc o cantitate minimă de căldură: un motiv în plus, pe lângă economisirea energiei, pentru a opri și deconecta toate aparatele pe care nu le folosiți.

Și dacă chiar e prea cald…

Fă un duș rece. Ar fi mai eficient și mai plăcut să faci o baie în mare sau în piscină. Daca nu ai sansa, un dus scurt si racoros va avea efectul dorit. Alternativ, scufundați încheieturile și mâinile în apă rece, deoarece vasele de sânge din aceste părți ale corpului sunt foarte puțin adânci. Senzația de împrospătare se va comunica rapid cu restul corpului.

Cum să acționați asupra clădirii pentru a răci casa

Izolează-ți casa, astfel încât să limitezi pătrunderea căldurii de la suprafața pe care bate soarele. Dacă aveți o mulțime de canale de ventilație, închideți-le pe cele inutile, mai ales dacă se deschid pe pereții exteriori însorați.

Gândiți-vă la un „ acoperiș verde”. Utilizarea unei acoperiri vegetale pe acoperis, dar si pe peretii verticali, permit economii de energie. De fapt îmbunătățește izolația termică a acoperișului, iar vara limitează căldura care pătrunde prin suprafețele clădirii. Noile sisteme depășesc problemele de infiltrație și umiditate. Solicitați o estimare de fezabilitate unei companii specializate în acoperișuri verzi.

Dacă aveți o grădină, plantați copaci strategic. Lăsați natura să vă ajute să faceți față căldurii și să vă reduceți facturile. Copacii și plantele de lemn de lemn plasate de-a lungul pereților de est și vest ai casei tale vor produce umbra dorită vara , în timp ce iarna vor lăsa să treacă razele soarelui. În general, a avea plante pe terase și balcoane ajută la absorbția căldurii externe.

Instalați jaluzele exterioare peste ferestre și uși de terasă.

O alternativă ieftină? Așezați o umbrelă pe terasă, cu fața la cea mai însorită fereastră.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x