germeni de seminte

Autoproducerea de muguri pentru o alimentație sănătoasă


O modalitate eficientă și economică de a-ți completa dieta cu un aliment energetic și cu conținut scăzut de grăsimi.

Indicațiile OMS sunt clare: cinci porții de legume pe zi. Dar dacă vara nu este greu de variat, iarna este puțin dificil. Așadar, iată propunerea noastră „autoproducibilă”: muguri de casă . Germenii nu sunt altceva decât semințe care încep să se transforme într-o plantă. Datorită enzimelor prezente în sămânță și activate de procesul de germinare, nutrienții din interiorul seminței sunt împărțiți în diferitele lor componente și, prin urmare, sunt digerabili și imediat disponibili.

Un aliment energetic

Semințele și mugurii au un conținut energetic foarte mare, o cantitate mare de carbohidrați care se transformă în zaharuri simple care pot fi asimilate foarte repede și au un conținut foarte scăzut de grăsimi. De asemenea, sunt bogate în vitamine și săruri minerale ușor asimilabile.

Beneficiile medicale și nutriționale ale mugurilor au fost documentate de secole, atât în ​​literatura occidentală, cât și în cea orientală. Textele medicale chinezești din anul 5000 î.Hr. raportează proprietăți antiinflamatorii și le recomandă ca remediu pentru deficiențele de vitamine. Germenii sunt un aliment „viu”: în interiorul seminței se află nutrienții care vor fi folosiți pentru dezvoltarea plantei.

Cum obții în casă muguri drăguți, proaspeți și apetisanți? In primul rand ai nevoie de seminte: unele se vand special in acest scop in magazinele naturiste, in orice caz este suficient ca acestea sa fie seminte obtinute din agricultura ecologica. Cele mai folosite sunt semintele de lucerna, varza rosie, broccoli, prazul, ridichile, feniculul, trifoiul, mazarea, nautul, lintea, soia, fasolea si mustarul.

Dar ce gust au?

Lăstarii de năut au o aromă care amintește de alune de pădure, mugurii de praz sunt digerabili, gustoși și parfumați; cei de mustar sunt delicioase, usor picante.

Pentru a crește muguri, puteți cumpăra un germinator: este un recipient de obicei cu mai multe podele din plastic sau teracota pe care se intinde semintele dupa ce le-ai clatit bine si le-ai lasat la macerat peste noapte (de la 6 la 12 ore in functie de marimea semintelor). Incoltitorul nu este esential, puteti folosi o farfurie, o strecuratoare sau un borcan de sticla; important este ca in locul germinarii sa nu ramana apa sau stagnare, pentru a preveni putrezirea sau dezvoltarea mucegaiului semintelor. Semințele trebuie apoi clătite de 2-3 ori pe zi. Dacă folosim un borcan (cum ar fi dulceața), acestea pot fi așezate pe fund, acoperind gura cu o foaie de tifon care va acționa ca o strecurătoare și va împiedica pătrunderea prafului. Dacă folosim o farfurie sau o tavă, semințele trebuie așezate pe un strat de hârtie groasă, umedă și acoperite cu aceeași hârtie.

Lăstarii trebuie să fie cultivați la întuneric: în scurt timp veți vedea primele rădăcini fragede și frunzele ieșind din semințe; lasa-i sa creasca 3-4 zile, pana la lungimea dorita. Apoi le vei pune la frigider într-un recipient închis, uscat și le vei consuma în decurs de o săptămână, așa cum sunt sau adăugate în salate.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile