Hrisca – retete rusesti. Am ales o lista de 12 retete cu hrisca aduse tocmai din cultura ruseaca.
Regina meselor rusești este grechka, hrișcă: fiartă, prăjită sau chiar gătită în stil „risotto”. Care versiune iti place cel mai mult?
1 / Hrisca fiarta
Iată o rețetă rapidă și ușoară! Clătiți hrișca și gătiți-o într-o cratiță cu apă (în proporție 1:2) timp de 15-20 de minute. Adăugați sare după gust și asezonați cu un nod de unt.
Dacă doriți să vă treziți dimineața și să găsiți hrisca gata, pregătiți-o cu o seară înainte, pur și simplu turnând apă fierbinte peste boabele de grâu și lăsând-o la macerat peste noapte.
2 / Ciorba de lapte si hrisca
Acesta este terciul pe care copiii ruși îl mănâncă și astăzi la micul dejun. Se fierbe hrisca, lăsând-o ușor al dente; se adauga putin lapte si se mai fierbe 5 minute. Adăugați zahăr, miere sau fructe de pădure proaspete după gust.
3 / Hrisca cu ou prajit
Iată un alt mic dejun pe bază de hrisca, bogat în carbohidrați și proteine. Se fierbe hrisca și se servește cu un ou prăjit. Dacă preferați, puteți găti oul direct în tigaie cu hrisca gata preparată, amestecând câteva minute. Puteți adăuga legume după gust sau bucăți de avocado.
4 / Hrisca prăjită cu ciuperci
Acesta este unul dintre garniturile preferate ale rușilor și îl puteți găsi cu ușurință în multe restaurante locale. Poate fi servit și ca fel principal și este perfect și pentru vegetarieni. Prăjiți puțină ceapă tocată mărunt, adăugați ciupercile tocate și adăugați hrisca deja fiartă. Se amestecă și se lasă să se odihnească 5 minute.
5 / Hrișcă cu ou si carne de porc
Acesta este un terci nostalgic din epoca sovietică, foarte gras și gustos. Poti folosi burta de porc: prajeste-le cu un strop de ulei, adauga ceapa, morcovi, ciuperci si alte legume dupa gust. Acoperiți cu câteva ouă fierte tari.
6 / Hrisca „stil italian”
Unii ruși pregătesc hrisca în stil „risotto”: în ultimii ani această tehnică a luat chiar și numele de „grechotto”! Prăjiți o ceapă și un morcov tăiați mărunt, adăugați puțină carne tocată (rețeta tradițională cere un amestec de porc și vită); se prajesc cateva minute, apoi se adauga hrisca cruda si se toarna apa (sau bulion, daca preferi). Gatiti la foc mic aproximativ 20 de minute pana ce grechka este gata.
7 / Chiftele hrisca
Iată un alt preparat vegetarian drăguț: amestecați hrisca fiartă cu ceapă prăjită, ou și niște brânză rasă. Adăugați legume după gust sau orice alte ingrediente (de exemplu, ciuperci sau porumb). Se amestecă totul, se formează bile și se prăjește.
8 / Sarmale umplute cu hrisca
Prăjiți hrisca cu ciuperci, sau pur și simplu cu ceapă și morcovi; umpleți o frunză de varză și puneți-o la fiert în apă clocotită. Transferați rulourile în tigaie și turnați peste sosul de roșii amestecat cu o lingură de smântână.
9/ Gnocchi cu hrișcă
Acesta este un preparat rusesc foarte vechi, cunoscut încă din secolul al XVI-lea; din păcate odată cu trecerea timpului a fost oarecum uitat. Se numește „kundiumy”: sunt găluște de cartofi umplute cu ciuperci și hrișcă (o potrivire perfectă!). Secretul nu este să le fierbi, ci să le coaci.
10 / Smoothie verde de hrișcă
Boabele de hrișcă pe care le cumperi de la supermarket sunt prăjite – de aceea au acea culoare maro tipică. În ultimul timp se ivește un nou trend: cel al așa-numitei hrișcă verde, adică neprelucrată. Se toarnă apă fierbinte peste hrișcă și se lasă la macerat peste noapte (poți să o fierbi, dar asta reduce vitaminele). Adăugați banane, apă sau lapte, miere sau sirop după gust și orice alte fructe sau fructe de pădure. La sfârșit, amestecați totul.
11 / Clatite cu faina de hrisca
Făina de hrișcă poate fi un înlocuitor excelent pentru făina obișnuită și foarte utilă dacă vrei să te menții în formă. Puteți face singur făină de hrișcă lăsând grechka să se usuce pe o tigaie și amestecând-o până devine făină, sau mai simplu cumpărând-o gata făcută. Pentru a pregăti blinis-ul, adăugați lapte, ouă, zahăr și sare după gust și o lingură de ulei vegetal. Se prăjește pe o tigaie încălzită.
12 / Biscuiti de hrisca
Iată un alt desert făcut din făină de hrișcă. În acest caz este important să respectați proporțiile, așa că amestecați 150 de grame de făină, 3 linguri de pudră de cacao, 4 linguri de zahăr (sau miere), 1/2 linguriță de sifon și 2 grame de vanilină. Separat, amestecați un ou, 100 g de ricotta și 90 g de unt topit. Combinați totul și amestecați; formați biscuiți cu mâinile și coaceți-i pe o foaie de hârtie de copt timp de 20-25 de minute la 180°C.
Hrișca este un fel de mâncare cunoscut și iubit în toată Rusia.
Înainte de a-l găti, este necesar să îndepărtați făina din hrișcă. Boabele trebuie spălate de șapte ori și apoi lăsate să se usuce ușor pe tigaie, amestecând constant.