Connect with us

Flori si arbusti

Zamioculcas zamiifolia – ingrijire, plantare si inmultire

Published

on

Zamioculcas zamiifolia 2

Astăzi vom cunoaște mai îndeaproape  Zamioculcas Zamiifolia, una fantastică potrivită atât pentru interioare, cât și pentru grădini. Originara din Africa de Est, este o planta tropicala mult apreciata pentru usurinta cu care poate fi cultivata. În ciuda aspectului său elegant și delicat, aparține genului de plante suculente. Pentru frumusețea și strălucirea frunzelor sale este numită „bijuteria Tanzaniei” .

Zamioculcas zamiifolia, caracteristici

Zamioculcas zamiifolia zz planta

Zamioculcas zamiifolia este singura specie aparținând genului Zamioculcas din familia Araceae. Este o plantă bulboasă și suculentă, o plantă veșnic verde originară din Tanzania, foarte apreciată pentru frumusețea frunzelor sale.

Are un proces de creștere foarte lent. În orice caz, nu ajunge la mai mult de 60-70 cm înălțime.

Să vedem cum arată examinând diferitele sale părți mai detaliat:

  • tulpina: erectă și cărnoasă
  • frunze: cărnoase, lanceolate și pinnate, de un frumos verde intens și foarte strălucitor
  • flori: galben-brun și asemănătoare cu crinii, apar doar dacă planta este cultivată în mod optim

Zamioculcas zamiifolia, floare

Nu este garantat că Zamioculcas zamiifolia ne va da flori, dimpotrivă. Dacă își atinge starea optimă, poate și înflori, de obicei de la mijlocul verii până la începutul toamnei. Cu toate acestea, florile sale nu sunt deosebit de interesante. În formă, își amintesc vag de crini. Se dezvoltă la bază și constau din 5-7 cm lungime și cozi de sabie galben-maro sau de culoarea bronzului. Nu au valoare decorativă. Ele sunt de fapt foarte discrete.

zamioculcas zamiifolia

Unde să plasați Zamioculcas zamiifolia

Iubește locurile luminoase, dar nu contactul direct al razelor solare care pot arde frunzele. Primavara poate fi tinuta in aer liber, de preferinta la umbra partiala. Toamna și iarna ar trebui să fie in acasă, dar plasat lângă o fereastră sau, în orice caz, într-un loc luminos.

Cum se ingrijeste Zamioculcas zamiifolia

Planta fantastica atat pentru interioare cat si pentru gradina, Zamioculcas zamiifolia este o planta tropicala foarte apreciata pentru usurinta in cultivare si pentru rezistenta la diversi paraziti si boli. Iată câteva sfaturi simple pentru a o trata mai bine.

Climat

Temperatura ideală pentru ca Zamioculcas zamiifolia să crească bine și rapid trebuie să fie între 15 ° C și 26 ° C. Nu trebuie să coboare niciodată sub 8 ° C. Temperaturile mai ridicate decât cele 26 ° C menționate mai sus dau o creștere a producției foliare.
Suferă de schimbări de temperatură și curenți de aer. Ar trebui ținut departe de calorifere.

Sol

Se adapteaza oricarui tip de sol, chiar daca prefera solurile foarte moi si bine drenate. Ideal este să-l crești într-un sol bun specific suculentelor. Cu toate acestea, solurile compuse din turbă, pământ și nisip sunt de asemenea bune.

Udare

Solul trebuie să fie întotdeauna umed, dar nu îmbibat. Așadar, ferește-te de stagnările de apă care provoacă ruperea și deteriorarea rizomilor. Pe de altă parte, solul prea uscat poate provoca căderea frunzelor.

În practică, în anotimpurile reci, dacă planta este afară, este mai bine să nu o irigați complet. Vara, însă, trebuie udat doar când solul nu mai pare umed. În interior, udați numai când solul este complet uscat.

Fertilizare

Din aprilie până în septembrie, la fiecare 2 săptămâni, se administrează un îngrășământ lichid echilibrat, bogat în macro și microelemente. Se diluează în apă de irigare.

Tunderea

Zamioculcas zamiifolia nu are nevoie de nicio interventie in acest sens. Este suficient să eliminați părțile uscate și deteriorate, precum și frunzele îngălbenite.

Cum se înmulțește Zamioculcas zamiifolia

În general, Zamioculcas zamiifolia se înmulțește prin divizare sau prin tăiere. Primul caz constă în îndepărtarea rizomilor de la plantele mamă deja adulte și îngroparea lor într-un alt ghiveci. Cu toate acestea, această cale este destul de nepractică din cauza creșterii lente a plantei în sine.

Înmulțirea prin butași este mult mai eficientă. Iată cum să procedați. Scoateți câteva frunze sănătoase din plantă și plantați-le, de la capătul inferior, într-un borcan care conține nisip și turbă. Păstrați întotdeauna solul umed și puneți recipientul într-un loc luminos. Când bulbii noi încep să apară din pământ (după aproximativ 6-9 luni), înseamnă că vor fi generați noi puieți în primăvara următoare.

Când se plantea Zamioculcas zamiifolia

Această plantă este cultivată în principal în ghivece. Plantarea are loc la începutul primăverii și, în general, ar trebui să fie repotată la fiecare doi sau trei ani.
Intrucat sistemul radicular al Zamioculcasului creste ocupand tot spatiul pe care il are la dispozitie, la fiecare replantare este bine sa optezi pentru un ghiveci de plastic cu cativa centimetri mai mare decat cel precedent.

Paraziți și boli

Zamioculcas zamiifolia este una dintre cele mai rezistente plante atât la dăunători, cât și la boli. De fapt, rezistă bine la orice condiții adverse de umiditate și temperatură, aproape niciodată nu prezintă atacuri de insecte.

Singurele probleme pe care le poate întâmpina sunt deci cauzate exclusiv de erori de cultivare. Aici sunt cateva exemple.

Umiditatea în exces provoacă îngălbenirea și căderea frunzelor, precum și putrezirea rădăcinilor. Pe de altă parte, excesul de radiație solară poate provoca arsuri ale frunzelor. Problemă care poate apărea și din cauza unui exces de îngrășământ.

Zamioculcas zamiifolia și pisicile

Zamioculcas zamiifolia este usor toxic intrucat contine acid oxalic si oxalat de calciu, substante care, acumulate in exces in organismul uman, determina formarea de cristale in urina si calculi biliari. În plus, în contact cu pielea, mucoasele și conjunctiva, oxalatul de calciu poate provoca iritații sau inflamații severe.

Aceste toxine sunt, de asemenea, eliberate din rădăcinile plantei. Dacă apa iese din găurile din oală, ies și unele dintre aceste toxine. Excesul de apă care se adună în farfurie este deci toxic. Dacă pisicilor și câinilor le-ar fi sete și ar merge să-l bea, ar fi într-adevăr foarte periculos.

În plus, toate părțile plantei sunt otrăvitoare dacă sunt ingerate.

Sens

În limbajul florilor este considerată o plantă norocoasă deoarece rezistă chiar și la condiții nefavorabile.

Curiozitate

Epitetul „zamiifolia” se referă la aspectul frunzișului, foarte asemănător cu plantele din genul Zamia, plante care nu aparțin aceluiași gen.

În lumea anglo-saxonă, această plantă este numită și „planta ZZ”, de la inițialele denumirii botanice.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x