Trunchiul fericirii (Dracaena fragrans)

Trunchiul fericirii (Dracaena fragrans): îngrijire, udare, înmulțire


Dracaena fragrans, cunoscută și sub numele de trunchiul fericirii, este o plantă aparținând familiei Dracenaceae și originară din Africa de Vest. Această plantă este populară ca plantă de apartament datorită frumuseții, ușurinței de îngrijire și capacității de a filtra aerul din interior.

Dracaena fragrans are frunze lungi și înguste, cu o textură catifelată, care variază de la verde închis la verde deschis. Unele soiuri au și frunze cu dungi albe sau galbene deasupra. Planta produce flori neobișnuite, parfumate, care apar pe tulpini înalte și înguste.

Pe lângă faptul că este un plus atractiv pentru decorul tău, trunchiul fericirii are și proprietăți de purificare a aerului. NASA a inclus această plantă în lista sa de plante de casă care pot elimina contaminanții din aer, cum ar fi benzenul și tricloretilena. Acest lucru îl face o alegere excelentă pentru îmbunătățirea calității aerului din interiorul casei dvs.

Trunchiul fericirii (Dracaena fragrans) îngrijire:

Dracaena, ca toate plantele tropicale, are nevoie de un climat cald și umed. Să ai grijă de trunchiul fericirii este foarte ușor. Doar asigurați o climă stabilă atât vara, cât și iarna. Temperatura recomandată este între 18 și 21 C°, cu o umiditate de 70%.

Fiind o plantă originară din țările calde, important este că nu suferă niciodată de frig. Din acest motiv este o plantă ideală de interior, mai degrabă decât una de exterior.

  • Așezați-l undeva în casă, cu multă lumină, dar ferit de lumina directă a soarelui și asigurați-vă că nu este expus la curenți sau prea aproape de un calorifer.
  • Udați-l în mod regulat, chiar și o dată la două zile vara, astfel încât solul să fie mereu puțin umed, dar nu prea mult pentru că apa stagnantă ar face să putrezească rădăcinile. Din acest motiv, reduceți udarea toamna și iarna, când are nevoie de mai puțină apă. Dacă mediul în care crește este prea uscat, poate în lunile foarte calde, ai putea să-i vaporizezi frunzele cu apă.
  • Pentru a curăța frunzele, pur și simplu ștergeți-le cu o cârpă de bumbac înmuiată în apă. Puteți să amestecați apă și lapte pentru frunze mai strălucitoare.

Trunchiul fericirii: înmulțire și transplantare

Este indicat să transplantați trunchiul fericirii o dată la doi ani, primăvara, pentru a face loc creșterii rădăcinilor.

  • Foloseste o oala mai mare si pune bucati de faianta (sau bile de argila) pe fund.
  • Utilizați un sol pe bază de turbă și piatră ponce pentru a ajuta la scurgerea apei.
  • De asemenea, puteți îmbogăți solul cu compost, din nou pentru a evita stagnarea apei care este deosebit de dăunătoare acestei plante.

Trunchiul fericirii nu are nevoie de tăiere. Cu toate acestea, este întotdeauna indicat să îndepărtați frunzele îngălbenite, atât din motive estetice, cât și pentru a revigora planta și a o proteja de riscul apariției paraziților.

Și dacă trunchiul fericirii a ajuns la tavan?
Nu-ți face griji, cu o simplă tăiere de întinerire vei putea obține o plantă de dimensiunea dorită și vei folosi materialul tăiat pentru a obține plante noi.

Înainte de a începe înmulțirea, trebuie știți că este întotdeauna de preferat să efectuați această operație între mai și august și mai ales să folosiți foarfece curate și ascuțite.
Dar acum să vedem cum se face:

  • Faceți o incizie orizontală în jurul tulpinii secundare pe care doriți să o tăiați. Trebuie să o faci chiar sub nodul vegetativ, în zona cea mai tânără.
  • Acum tăiați această ramură. Pentru a asigura o tăiere curată a fără zdrobire, folosiți întotdeauna unelte de grădinărit  adecvate, cum ar fi foarfece de grădinărit.
  • Cauterizați butașii din planta mamă cu nisip sau cenușă de lemn (puteți obține chit și din magazinele de grădină). Acest lucru va împiedica leziunea să putrezească sau să producă ciuperci.

Și acum cu ramurile tăiate puteți face butași:

  • Creați butași de aproximativ 10-15 cm cu acest material vegetal.
  • Îndepărtați orice frunze care ar putea fi prezente în partea inferioară.
  • Pune-le într-o vază plină cu turbă și nisip de râu.
  • Udați ușor solul și aburiți frunzele.
  • Puneți butașul într-un loc luminos și cald, dar ferit de lumina directă a soarelui.
  • După câteva luni, veți vedea că apar frunze noi.
  • Înseamnă că tăierea ta a avut succes.
  • Acum că s-a înrădăcinat, vă puteți trata butașii ca pe o plantă adultă.

Daca doriti puteti ingropa si butasul in acelasi ghiveci cu planta mama.

Bolile trunchiului fericirii

frunze galbene trunchiul fericirii

Chiar dacă, după cum am spus, trunchiul fericirii este o plantă foarte rezistentă și simplu de crescut, se poate întâmpla uneori să se îngălbenească.

Trunchiul fericirii: frunze galbene sau uscate?

Cauzele pot fi diferite, sau prea puțină apă sau o expunere greșită la lumina directă a soarelui. In aceste cazuri este util sa indepartati partile deteriorate ale frunzelor si sa controlati udarile incercand sa mentineti intotdeauna solul umed in medii foarte calde, evitand intotdeauna apa stagnanta care ar putea deteriora grav planta. Evitați plasarea plantei în lumina directă a soarelui, așa că mutați planta într-un loc mai potrivit dacă este necesar.

Lipsa de îngrășământ poate provoca, de asemenea, îngălbenirea frunzelor. Atunci poate fi util în lunile de vară să-ți fertilizezi trunchiul fericirii cu îngrășământ. Cumpărați unul pe bază de îngrășământ ternar, care este cel mai potrivit.

  • De reținut

Se adaptează perfect mediului casnic, apreciază în mod deosebit temperatura mai mult sau mai puțin stabilă 365 de zile pe an, și din acest motiv este considerată proverbial o plantă de apartament. Poate supraviețui și în aer liber, dar numai în zonele blânde și sudice, unde temperaturile nu scad niciodată sub 12°. Temperatura optimă de creștere se stabilește în schimb între 18 și 21°, dar plantele trăiesc foarte bine până la 26°.

Dracaena fragrans are nevoie de lumină difuză sau umbră parțială, așa că evitați să o plasați lângă ferestre expuse la lumina directă a soarelui. Țineți planta departe de surse de căldură precum calorifere sau șeminee, deoarece nu suportă temperaturi prea ridicate.

Udați-l în mod regulat, dar evitați să îl udați prea mult. Lăsați solul să se usuce între udari. Planta este moderat tolerantă la secetă, așa că nu vă faceți griji dacă uitați să o udați din când în când.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile