primula

Totul despre primulă, o altă plantă care vestește primăvara


Primula este o plantă perenă care se mândrește cu numeroase specii, dintre care unele sunt spontaneDescoperă sfaturile noastre pentru a avea grijă de ea.

Primula aparține familiei Primulaceae, unde se disting  aproximativ 500 de specii. Sunt împrăștiate în toată lumea, din China până în Japonia, America de Sud și America de Nord. Este foarte potrivită ca plantă de apartament, motiv pentru care este foarte populară.

Primula: caracteristicile plantei

Această plantă este de tip erbaceu și este cultivată anual.  Poate atinge 30 cm înălțime. Frunzele sunt grupate într-un buchet mic, sunt rotunde și au marginea zimțată și un verde frumos.

Florile sunt foarte colorate și parfumate și rezistă foarte mult, chiar și luni de zile. Pot fi de multe nuanțe, cum ar fi galben, alb, roșu, roz sau bicolor dacă sunt hibrizi.

Sunt grupate în ciorchini sau răspândite de-a lungul tulpinilor. Fiecare floare este formată din 5 petale. Tolerează bine frigul, fiind plante originare din munții înalți. Dimpotrivă, ar putea fi afectate de climă prea uscată și caldă.

Înmulțirea are loc prin sămânță sau prin diviziunea plantei. O curiozitate: noile plante ar putea fi diferite de planta mamă.

Clasificarea primulei

Să vedem acum câteva dintre cele mai răspândite și cultivate specii.

Primula Vulgaris

Este printre cele mai răspândite specii și o găsim mai ales în pădure, în munții înalți. Nu mai mult de  10 cm înălțime, trăiește bine și în apartamente. Nu are tulpină și florile  sale sunt de obicei galbene. este soiul care a suferit cele mai multe hibridizări vreodată.

primula vulgaris
Primula vulgaris

Primula Obconica

Specia Obconica se caracterizează prin florile sale în ciorchine, de la roșu la alb, albastru, albastru deschis și culoarea somonului. Înflorește iarna pe tulpini lungi și apoi rămâne în grădină toată vara. Frunzele sunt lungi și ovale și ușor păroase. Este originară din China.

Primula Obconica
Primula Obconica

Primula Auricula

Numele înseamnă ureche de urs, atinge 25 cm înălțime și are flori galbene care înfloresc chiar și în micile crăpături ale pământului.

Primula Auricula
Primula Auricula

Daisy Spring

Înflorește din aprilie până în iunie și îl găsim în munții Alpi și Apenini. Are o postură erectă. Florile sunt foarte parfumate și sunt gălbui sau albe, cu pete maro. În prezent este o specie protejată. Frunzele sunt acoperite cu un puf foarte gros.

daisy spring

Primula Sinensis

Direct din China, florile Sinensis au culori variind de la alb la liliac. Înălțimea variază de la  25 la 30 cm . Înflorește în perioada decembrie-martie.

Primula Sinensis
Primula Sinensis

Cum să creșteți primula în grădină

Această floare se pretează bine pentru a împodobi grădinile, datorită culorilor sale strălucitoare. De asemenea, are nevoie de puțină îngrijire, așa că vă va putea oferi o mare satisfacție.

Alegeți un loc în care solul este bogat și dacă este necesar adăugați îngrășământ. Aceasta operatie trebuie repetata pe toata durata infloririi, dar apoi trebuie intrerupta in celelalte faze. Razele soarelui nu trebuie să ajungă direct la plantă, dar este esențial ca zona să fie oricum bine iluminată.

Plantarea în grădină trebuie efectuată în perioada de toamnă, astfel încât deja primăvara planta să poată da flori frumoase.

Pentru udare,  aveți grijă să nu exagerați, deoarece rădăcinile tind să putrezească. Important este ca solul sa aiba intotdeauna gradul potrivit de umiditate. În timpul iernii, va fi suficient să acoperiți planta cu folie, fără precauții speciale. 

Cultivați primula în ghivece

Pentru cultivarea primulei în ghivece se poate proceda fie prin plantarea semințelor, fie cu ajutorul unor muguri mici. Această operaţiune trebuie efectuată toamna sau spre sfârşitul sezonului de iarnă.

Când este necesar să se procedeze la plantare, este bine să alegeți un ghiveci cu dimensiunile de 15 x 15 cm, pentru ca planta să se dezvolte la maximum.

Pe fundul ghiveciului sunt aranjate pietriș și bucăți de cioburi, pentru a favoriza drenajul corect. Apoi aranjează solul îmbogățit cu compost, bine umezit. Alegeți un loc în umbră parțială, unde nu există curenți sau lumina directă a soarelui.

Repotarea trebuie făcută la fiecare doi ani. Pentru udare, se aplică același principiu ca și pentru cultivarea grădinii: important este să nu lăsați solul uscat.

primule

Boli ale primrozei

Printre cele mai frecvente probleme care pot afecta diferitele părți ale plantei găsim:

  • păianjeni roșii: pot fi recunoscuți după prezența unor pete galben-maronii pe frunze care duc apoi la cădere. Doar crește umiditatea pentru a îi alunga.
  • Mucegai cenușiu: pe flori și frunze se formează pete întunecate, asemănătoare mucegaiului. Udarea trebuie redusă.
  • Înflorire slabă: când înflorirea nu durează mult, temperatura este evident prea ridicată, așa că planta trebuie mutată într-o zonă mai răcoroasă.
  • Frunze îngălbenite: clima este prea uscată și caldă, umiditatea trebuie crescută.
  • Infestarea cu afide: este necesar sa se intervina cu pesticide naturale si biologice.

Înţeles primula

Primula a fost întotdeauna asociată cu sfârșitul iernii. De fapt, florile înfloresc cu primele dezghețuri, când temperatura începe să crească. Din acest motiv, a da o floare de primula înseamnă a-ți dori o viață nouă, cu speranța că există o perspectivă pozitivă față de proiectele viitoare.

Utilizări ale plantei

Pe lângă faptul că este o plantă ornamentală , primula poate fi folosită ca remediu natural și în bucătărie. De fapt, este bogat în săruri minerale, vitamina C, uleiuri esențiale, enzime.

Are proprietăți calmante și sedative, iar rădăcina este și expectorantă. Cu florile uscate se poate prepara un ceai frumos, in timp ce frunzele pot fi puse in supe.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile