totul despre paulownia

Totul despre paulownia, copacul care luptă împotriva smogului


Din acest copac asiatic se obține lemn excelent, iar planta este decorativă și plină de flori

Arborele Paulonia, numit și Paulownia, este de origine asiatică. Impozantă ca mărime, poate atinge o înălțime de 20 m, are o coroană mare uniformă, produce flori mari de culoarea glicinei. Ar trebui să fie planificat într-un loc deschis, fără copaci în imediata apropiere.

paulownia
Paulownia

Ușor de cultivat, are nevoie doar de soare și de un sol bine drenat, nu necesită îngrijire deosebită. Creste rapid si reuseste sa formeze plantatii mari intr-un timp scurt.

Este cunoscută și ca o plantă anti-smog. Fiecare hectar cultivat este capabil să absoarbă aproximativ 30 de tone de CO2 pe an. În plus, florile sale sunt foarte populare în rândul albinelor.

Atât de frumos, ușor de cultivat, cu calități ecologice excelente. Ar putea fi o soluție de îmbunătățire a zonelor verzi urbane. Să-l cunoaștem mai bine!

Descrierea arborelui Paulownia

Acest copac este originar din Asia, în special din China și Japonia. Se găsește și în Laos, Vietnam și Coreea de Sud.

Într-un habitat favorabil, poate ajunge până la 20 m înălțime și are o coroană groasă și frumoasă. Creșterea este rapidă, câțiva ani sunt de ajuns, atât de mult încât poate fi un risc pentru alte culturi din apropiere.

flori de paulownia
Flori de paulownia

În detaliu, planta arată:

 • coaja este cenușie și netedă
 • frunzișul este lat, plin de ramuri și rotunjit
 • frunzele mari, in forma de inima, de culoare verde intens, usor paroase.
 • florile, de aproximativ 4-6 cm, nu trec neobservate, sunt de culoare lavandă, lungi, de formă tubulară, și atârnă primăvara de ramuri ca niște ciorchini, cu un parfum intens de vanilie. Sunt comestibile și sunt folosite la decorarea felurilor principale și a salatelor.
 • fructul nu este comestibil, arată ca o păstaie lemnoasă și conține mii de semințe în interior
 • lemnul este de o calitate excelenta. Ușoară și rezistentă, poate fi folosită în industria mobilei și ușilor și ferestrelor precum și pentru realizarea de bărci și obiecte în general.

Toate speciile 

Există mai mult de 12 specii de paulownia, fiecare cu propriile caracteristici.

 • Specia Tomentosa este cea mai rezistenta si durabila specie, rezistenta la frig. Este cultivată ca plantă de decorare.
 • Specia Elongata este specia cu cea mai rapidă creștere. Se adaptează bine zonelor mai calde ale Europei, de exemplu potrivit pentru clima din Italia și Spania. Este cultivat în principal pentru lemn și biomasă
 • Specia Fortunei, pe de altă parte, este cultivată în regiuni foarte calde, precum sudul Chinei, sudul Europei și Africa. Furnizor excelent de lemn de înaltă calitate, dar cultivarea acestuia nu este încă răspândită.
 • Specia Hybrid Shan Tong este un hibrid între Tormentosa, de la care și-a moștenit rezistența la frig, și Fortunei, de la care a preluat calitatea înaltă a lemnului. Crește foarte rapid și drept. Crearea acestui hibrid a făcut posibilă creșterea acestuia chiar și în țări reci precum Germania și este perfectă ca alegere pentru începerea unei plantații destinate lemnului.
 • Hybrid Paulownia 9501 este un alt hibrid întreTomentosa și Fortunei. Caracteristicile sale sunt foarte asemănătoare cu Shan Tong.
 • Specia Catalpifolia, pe de altă parte, este singura specie cu creștere lentă, o caracteristică care îi face lemnul mai valoros. Este cultivat aproape exclusiv pentru a face placaj și, în comparație cu lemnul de Paulownia cu creștere rapidă, prețul este de aproape trei-trei ori mai mare. Se ține bine chiar și în locuri mai reci.

Paulownia: cultivare

Prefera o pozitie insorita, trebuie plantata la o distanta suficienta de alti copaci, deoarece creste foarte repede si este invaziva, cu radacini mari si frunze mari.

flori de paulownia 2

Se adaptează oricărui tip de sol și nu necesită îngrijire deosebită, dar să vedem în detaliu cum să-l cultivăm.

 • Habitat. Preferă un loc expus la plin soare, dar crește bine și în lumină slabă mai ales în zonele cu veri fierbinți. Nu-i place foarte mult vântul, iar frunzele mari se pot rupe. Această plantă crește rapid, de aceea are nevoie de spațiu pentru rădăcini, dar și pentru dezvoltarea ei. Frunzele sale mari cad toamna. Mai bine plasați copacul acolo unde este suficient spațiu pentru a nu deranja alte plante sau o clădire.
 • Temperatura. Se adaptează atât la climatul cald, cât și la rece, poate fi cultivat și la 2000 de metri deasupra nivelului mării, dar idealul este o temperatură în primii ani între 15 și 33°. Cea mai rezistentă specie este P. tomentosa.
 • Sol. Se recomandă soluri ușoare, bine drenate și nisipoase, în timp ce solurile argiloase, stâncoase și pline de apă sunt de evitat. Nu tolerează salinitatea, deci nu este potrivit pentru zonele maritime. Crește cel mai bine în zonele cu puține vânturi.
 • Irigare. Este necesar mai ales în primii ani de viață. Puțină irigare le poate face să moară, iar solul trebuie să fie bine drenat. Se recomandă utilizarea metodei de irigare prin picurare .
 • Tunderea. Ar trebui tăiat imediat după ce florile au căzut. Tunderea este recomandată la sfârșitul verii sau începutul toamnei. În cazul ramurilor bolnave sau deteriorate sau care cresc în direcții nedorite, este indicat să le îndepărtați ușor, fără a lăsa răni prea mari.
 • Reproducere. Mai ales prin sămânță, dar și prin tăiere sau prin stratificare dacă intenționați să faceți un bonsai. Pentru butași este important să folosiți ramuri de plante care au deja un an.

Paulownia: de ce se teme

Este o plantă foarte rezistentă și este greu atacată de dăunători sau boli. Dar se teme de niște ciuperci

 • Phyllosticta sylvatica
 • Phyllactinia guttana
 • Uncinula clintonii

Dacă este infestat cu ciuperci sau se îmbolnăvește, îl puteți vedea imediat, doar uitați-vă la frunzele care se umplu cu mici pete întunecate

De asemenea, se teme de Metcalfa pruinoasă: în acest caz frunzele sunt umplute cu pulbere albă.

În toate cazurile, remediul este tăierea frunzelor și asigurarea cu pesticide naturale.

Cât costă un copac Paulownia

Plantarea lui în grădina ta nu este dificilă: prețul său variază de la 50 lei la 4000 lei pentru un exemplar adult. În doar 4 ani copacul crește mare.

Cât trăiește Paulownia

Se ajunge la 20 m. Prin urmare, nu este un arbore potrivit pentru grădini mici, deoarece are nevoie de spațiu atât pentru rădăcini, cât și pentru coroană, care poate ajunge la 8 m în diametru.

cat traieste paulownia

De asemenea, trebuie să fie la 10 m distanță de alți copaci și clădiri sau pereți, deoarece sistemul radicular se extinde mai mult în lățime decât în ​​adâncime. Planta trăiește până la 200 de ani.

Toate utilizările paulowniei

A ajuns în Europa în 1834 și numele său este dedicat fiicei țarului Paul I, Anna Paulovna. De fapt, este cunoscut și sub numele de copacul prințesei.

Utilizările sunt variate, în mare parte lemnul său este folosit pentru mobilă și chitare. Și este mai degrabă o plantă decorativă pentru grădini mari și pentru umbrirea căilor de acces.

Lemn de paulownia

Astăzi este cultivată în special pentru că crește foarte repede și oferă:

 • tulpina tânără, dreaptă și fără noduri, este folosită în industria lemnului
 • trunchiul este o sursă bogată de biomasă, cărbune și pelete.

Pe lângă faptul că este excelent pentru fabricarea mobilei, lemnul este mai ușor și mai puternic decât stejarul și mai mult decât fagul. Se remarca prin capacitatea de a rezista la foc, dar si la umezeala. Acesta este motivul pentru care este folosit pentru ferestre și uși.

 • Lemnul său ușor este folosit la fabricarea celebrelor chitare Fender și este, de asemenea, ideal pentru a face snowboard-uri, schiuri și plăci de surf.
 • Folosit în fabricarea de cabinete japoneze: cele mai prețioase obiecte erau păstrate în sicrie, cum ar fi kimonourile de mătase și instrumentele muzicale.
 • Cu lemnul său produc și țevi importante
 • În cele din urmă, lemnul vechi poate fi folosit ca lemn de foc. O plantație este gata să fie tăiată după 4 ani.

Paulownia în grădină

Acesta este un copac frumos de grădină, crescut pur și simplu ca un copac decorativ. Rezistent si fara pretentii, ofera intotdeauna o inflorire frumoasa.

În plus, frunzele sale compacte păstrează umbra, astfel încât solul rămâne liber de buruieni. Și frunzișul său primește multe specii diferite de insecte, favorizând biodiversitatea.

În plus, pentru cei care au un hobby de a crește albinele, nu trebuie uitat că este favorizat de albine. Mierea obtinuta din acesta este usoara, transparenta, aromata.

Proprietățile medicamentoase ale Paulownia

În trecut, era folosită și ca plantă medicinală. Frunzele sale sunt bogate în flavonoide. Au proprietăți antioxidante.

Activitatea antioxidantă este un panaceu pentru combaterea aterosclerozei și a tulburărilor sistemului nervos central.

Are o actiune antiinflamatoare utila in cazuri de

 • migrenă
 • gastrită

Extractul de fructe s-a dovedit a fi eficient în reducerea:

 • bronşită
 • tuse
 • secreția de flegmă

Planta anti-smog

Specia Paulownia tomentosa este considerată planta anti-smog prin excelență, deoarece frunzele sale mari sunt foarte puternice mâncătoare de CO2. Fiecare hectar absoarbe 1.200 t de dioxid de carbon (egal cu cantitatea emisă de o mașină care parcurge 100.000 km).

Dar acesta nu este singurul motiv. Există și alți factori care determină valoarea durabilă ridicată a acestor culturi:

 • sistemul său masiv de rădăcină fortifică terenul și poate reduce alunecările de teren și poate consolida terenurile cu risc de alunecare.
 • nectarul florilor sale este foarte apreciat de albine care produc astfel o miere excelentă
 • frunzele sunt folosite ca furaj natural pentru animale
 • lemnul său produce biomasă

0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile