Connect with us

Flori si arbusti

Totul despre leandru (oleandru), o plantă cu flori frumoase și ușor de ingrijit

Published

on

cum sa cresti leandru

Leanderul este o plantă ornamentală tipică zonei mediteraneene care poate fi cultivată cu ușurință atât în ​​grădină, cât și în ghivece. Este cunoscut atat ca leandru cat si ca oleandru, ambele variante fiind corecte. Să cunoaștem acest arbust veșnic verde cu flori colorate și să descoperim împreună tehnicile pentru a-l crește la maxim.

Originar din bazinul mediteranean, leandru este un arbust veșnic verde care crește spontan în apropierea albiilor râurilor mediteraneene. Cei care se bucură de grădinărit vor avea satisfacții de la acest arbust, mai ales dacă este folosit de-a lungul granițelor și ca gard viu.

Caracteristici și aspect

Se caracterizează prin frunziș verde închis, cu o formă conică și lungă, dar mai ales pentru florile bogate și colorate de vară care durează câteva luni. Florile, în special, pot fi simple și foarte duble,  în funcție de soi. Culorile variază de la nuanțe de  alb, roz, caise, roșu și galben .

Este un  rustic,  rezistent, care prefera climatele calde si temperate. Unele soiuri, de fapt, se tem de îngheț și de temperaturi sub 2 °. În general, totuși, rezistența leandru este bine potrivită chiar și cu climă mai rece.

Cea mai distinctivă trăsătură a acestui arbust este toxicitatea sa, care este prezentă în toate părțile (aeriene și de altă natură) ale plantei .

leandru
Leandru

Istoria și semnificația leandrului

Istoria și semnificația acestei plante sunt foarte controversate. De-a lungul secolelor, de fapt, această plantă a căpătat semnificații profund diferit .

Inițial, frunzele aranjate în grupuri de trei pe ramuri simbolizau armonia Universului. În sprijinul valorii binevoitoare atribuite acestui arbust, există și o legendă străveche care spunea că pe bastonul Sfântului Iosif ar fi înflorit un leandru. De aici și porecla de buzduganul Sfântului Iosif.

De-a lungul secolelor, însă, a trecut de la a fi o plantă binevoitoare la un simbol funerar și nefast, atât în ​​Est, cât și în Europa. Poate datorită descoperirii toxicității sale, a fost asociat cu nenorocirea, atât de mult încât numai morții erau acoperiți cu florile sale. Din acest motiv, în limbajul florilor, a da o crenguță de oleandru este un semn de neîncredere și de rău augur.

flori de leandru
Flori de leandru

Cum să-l crești în grădină

Ca toate plantele mediteraneene, preferă pozițiile în plin soare. Locul ideal pentru plantare este luminos, ferit de vânt și ușor umbrit în orele cele mai călduroase. Solul pe de altă parte, trebuie să fie bogat în humus și bine drenat.

In Romania va avea nevoie de îngrijire sau atenție specială pentru ca avem un climat temperat. Cultivarea lui in gradina este dificila si necesita protectie pe timpul iernii, cu folie.

leandru inflorit
Leandru inflorit

Tunderea consta in privarea plantei de ramuri uscate si flori ofilite. O taiere mai severa poate fi făcut din când în când pentru a revigora exemplarele mai vechi. În acest caz, ramurile trebuie tăiate la 15-25 de centimetri de bază.

Precauția care va trebui plătită este protecția de iarnă a plantelor tinere. Baza plantei trebuie mulcita si se acopera planta cu un cearceaf sau folie, dar sa fie respirabile.

În zonele cu climă blândă, leandrii dau tot ce e mai bun în teren deschis, alături de alte plante mediteraneene de gard viu, cum ar fi citrice, indie, agapanthus și liliac. Aceste stropi de culoare vor lumina gardurile vii și chenarele creând o atmosferă cu adevărat sugestivă.

Cum să-l crești în ghivece

De asemenea, este ușor de cultivat în ghivece cu condiția să se folosească recipiente adânci și încăpătoare. Ghiveciul, de fapt, trebuie să fie de dimensiuni adecvate pentru a susține dezvoltarea plantei care tinde să crească rapid atât în ​​înălțime, cât și în lățime.

Solul care se foloseste este cel specific plantelor cu flori, imbogatita cu nutrienti organici pe baza de leonardit care va facilita cresterea sistemului radicular si lăstarii noi.

Mai bine asezati putina argila expandata la baza ghiveciului pentru a favoriza drenarea solului si pentru a evita stagnarile periculoase.

leandru 2

Udarea trebuie să fie regulată, dar nu prea abundentă. Va fi o idee bună să verificați întotdeauna starea solului între irigații și să lăsați patul să se usuce bine înainte de a uda din nou.

Amintiți-vă că îi place lumina directă a soarelui. Prin urmare, vasul trebuie poziționat într-o zonă bine radiată și ventilată. Clima ideală este blândă chiar dacă planta este capabilă să reziste la înghețuri pentru o perioadă scurtă de timp.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x