cum sa cresti leandru

Totul despre leandru (oleandru), o plantă cu flori frumoase și ușor de ingrijit


Leanderul este o plantă ornamentală tipică zonei mediteraneene care poate fi cultivată cu ușurință atât în ​​grădină, cât și în ghivece. Este cunoscut atat ca leandru cat si ca oleandru, ambele variante fiind corecte. Să cunoaștem acest arbust veșnic verde cu flori colorate și să descoperim împreună tehnicile pentru a-l crește la maxim.

Originar din bazinul mediteranean, leandru este un arbust veșnic verde care crește spontan în apropierea albiilor râurilor mediteraneene. Cei care se bucură de grădinărit vor avea satisfacții de la acest arbust, mai ales dacă este folosit de-a lungul granițelor și ca gard viu.

Caracteristici și aspect

Se caracterizează prin frunziș verde închis, cu o formă conică și lungă, dar mai ales pentru florile bogate și colorate de vară care durează câteva luni. Florile, în special, pot fi simple și foarte duble,  în funcție de soi. Culorile variază de la nuanțe de  alb, roz, caise, roșu și galben .

Este un  rustic,  rezistent, care prefera climatele calde si temperate. Unele soiuri, de fapt, se tem de îngheț și de temperaturi sub 2 °. În general, totuși, rezistența leandru este bine potrivită chiar și cu climă mai rece.

Cea mai distinctivă trăsătură a acestui arbust este toxicitatea sa, care este prezentă în toate părțile (aeriene și de altă natură) ale plantei .

leandru
Leandru

Istoria și semnificația leandrului

Istoria și semnificația acestei plante sunt foarte controversate. De-a lungul secolelor, de fapt, această plantă a căpătat semnificații profund diferit .

Inițial, frunzele aranjate în grupuri de trei pe ramuri simbolizau armonia Universului. În sprijinul valorii binevoitoare atribuite acestui arbust, există și o legendă străveche care spunea că pe bastonul Sfântului Iosif ar fi înflorit un leandru. De aici și porecla de buzduganul Sfântului Iosif.

De-a lungul secolelor, însă, a trecut de la a fi o plantă binevoitoare la un simbol funerar și nefast, atât în ​​Est, cât și în Europa. Poate datorită descoperirii toxicității sale, a fost asociat cu nenorocirea, atât de mult încât numai morții erau acoperiți cu florile sale. Din acest motiv, în limbajul florilor, a da o crenguță de oleandru este un semn de neîncredere și de rău augur.

flori de leandru
Flori de leandru

Cum să-l crești în grădină

Ca toate plantele mediteraneene, preferă pozițiile în plin soare. Locul ideal pentru plantare este luminos, ferit de vânt și ușor umbrit în orele cele mai călduroase. Solul pe de altă parte, trebuie să fie bogat în humus și bine drenat.

In Romania va avea nevoie de îngrijire sau atenție specială pentru ca avem un climat temperat. Cultivarea lui in gradina este dificila si necesita protectie pe timpul iernii, cu folie.

leandru inflorit
Leandru inflorit

Tunderea consta in privarea plantei de ramuri uscate si flori ofilite. O taiere mai severa poate fi făcut din când în când pentru a revigora exemplarele mai vechi. În acest caz, ramurile trebuie tăiate la 15-25 de centimetri de bază.

Precauția care va trebui plătită este protecția de iarnă a plantelor tinere. Baza plantei trebuie mulcita si se acopera planta cu un cearceaf sau folie, dar sa fie respirabile.

În zonele cu climă blândă, leandrii dau tot ce e mai bun în teren deschis, alături de alte plante mediteraneene de gard viu, cum ar fi citrice, indie, agapanthus și liliac. Aceste stropi de culoare vor lumina gardurile vii și chenarele creând o atmosferă cu adevărat sugestivă.

Cum să-l crești în ghivece

De asemenea, este ușor de cultivat în ghivece cu condiția să se folosească recipiente adânci și încăpătoare. Ghiveciul, de fapt, trebuie să fie de dimensiuni adecvate pentru a susține dezvoltarea plantei care tinde să crească rapid atât în ​​înălțime, cât și în lățime.

Solul care se foloseste este cel specific plantelor cu flori, imbogatita cu nutrienti organici pe baza de leonardit care va facilita cresterea sistemului radicular si lăstarii noi.

Mai bine asezati putina argila expandata la baza ghiveciului pentru a favoriza drenarea solului si pentru a evita stagnarile periculoase.

leandru 2

Udarea trebuie să fie regulată, dar nu prea abundentă. Va fi o idee bună să verificați întotdeauna starea solului între irigații și să lăsați patul să se usuce bine înainte de a uda din nou.

Amintiți-vă că îi place lumina directă a soarelui. Prin urmare, vasul trebuie poziționat într-o zonă bine radiată și ventilată. Clima ideală este blândă chiar dacă planta este capabilă să reziste la înghețuri pentru o perioadă scurtă de timp.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile