Tocătorul este unul dintre echipamentele esențiale din bucătăria ta. Cei cărora le place în mod deosebit să pregătească o mulțime de rețete bune chiar au câteva, pentru că întotdeauna este mai igienic să ai unul pentru carne și altul pentru legume pentru a evita riscul de contaminare încrucișată. In plus, intotdeauna este practic sa ai mai multe marimi in functie de ceea ce pregatesti. La asta se adaugă și faptul că plăcile ajung să aibă un miros urât, să prezinte zgârieturi sau chiar să se coloreze de mâncare. În acest caz, poate fi înțelept să schimbați tocătorul sau să cumpărați unul nou. Totuși, odată ajunsi pe rafturi, rămânem cu îndoială: este mai bine să optăm pentru un model din plastic sau din lemn?
După cum veți vedea, aceste două materiale au avantaje și dezavantaje care pot înclina balanța. Cu toate acestea, întrebarea impactului lor asupra sănătății noastre poate fi de asemenea importantă. Sperăm că acest articol vă va ajuta să aveți o părere mai informată și să vă faceți alegerea în magazin.
Tocător de lemn: avantaje și dezavantaje
Calitatile acestui tip de tocător depind in mare masura de tipul de lemn folosit. Într-adevăr, placa de fag este cu siguranță cea mai comună în bucătăriile franceze. Are meritul de a fi foarte solid, dar se poate deforma la contactul cu apa datorita porozitatii acesteia. Aceasta este o problemă care nu se întâlnește cu lemnul exotic, deoarece este rezistent la putregai. Ultima varianta, mai ecologica: bambusul care beneficiaza de o crestere buna, dar care poate lasa aschii.
Tocător din plastic: argumente pro și contra
Pe partea de plastic, găsim în principal PVC (clorura de polivinil) care este destul de solid și nu foarte poros. Cu toate acestea, acest material are dezavantajul de a pierde fibre care pot ajunge în alimente. Cat despre HDPE (polietilena de inalta densitate): este si neporos, foarte rigid si rezistent. Aceasta este, fără îndoială, cea mai bună alternativă dacă sunteți în căutarea unei plăci de tăiat din plastic.
Placa din lemn sau plastic: ce alegere in materie de igiena sau sanatate?
Această întrebare este dificilă, deoarece în ambele cazuri cuțitul va crea șanțuri în care germenii vor tinde să se cuibărească. Mai mult, dacă legislația europeană sfătuiește folosirea lemnului, rămâne faptul că plasticul poate conține compuși chimici nocivi precum plumbul, cadmiul sau chiar ftalați, aceștia din urmă putându-se desprinde la tăierea alimentelor și ajungând în stomacul nostru. De asemenea, puteți găsi DEHA, suspectat că favorizează cancerul și are efecte nocive asupra mai multor organe (ficat, splina și rinichi) și oase. Deci, cum să decizi?
Dean Cliver, microbiolog de la Universitatea din California din Statele Unite, a contaminat mai multe plăci înainte de a le spăla și usca pentru a putea preleva probe. Apoi a concluzionat că atât lemnul, cât și plasticul prezentau urme de bacterii după curățare. Pe de altă parte, microbii nu au supraviețuit mai mult de câteva ore pe lemn, în timp ce au continuat să se dezvolte și să se reproducă cu ușurință pe plastic. Doar un HDPE foarte rezistent face posibila evitarea problemei ridicate aici.
Prin urmare, este mai bine să optați pentru un tocător de lemn de calitate și foarte solidă. În plus, nu ezitați să îl înlocuiți atunci când este necesar. De asemenea, este posibil să utilizați o placă de sticlă sau marmură. Mai rare, aceste materiale sunt rezistente, pot merge în mașina de spălat vase și nu vă temeți de zgârieturile lăsate de cuțite. Pe de altă parte, au tendința de a se uza foarte repede.