Somnul pitic american dauneaza celorlalte specii si distruge fauna locala. Care sunt solutiile pentru a scapa de el


Somnul pitic, numit și somn pitic american, este un răpitor de talie mică, originar din America de Nord, care ajunge la o lungime de circa 20-30cm și o greutate de crica 200-300g. A fost importat în Europa începând cu anii 1900 și de atunci și până acum s-a răspândit mai în toate țările Europene, fiind găsit din ce în ce mai des în apele naturale ale României.

În apele României a fost semnalat prima dată în anul 1934 pe Tisa și afluenții ei: Someș, Mureș, Cris, Bega, Timiș. Se gaseste chiar și în lacul Sfânta Ana.

Somnul pitic preferă ape limpezi, puțin adânci, liniștite, cu fundul nisipos sau moale, bogat în vegetație și trăiește în grupuri. Pe timpul iernii este găsit în gropi adânci și refuză să se hrănească.

Mod de hrănire
Este un peste răpitor, omnivor și bentonic. Cele mai mici exemplare se hrănesc cu organisme bentonice și zooplancton. Se hrănește inclusiv cu larve de chironomide, crustacei și insecte. Este un concurent al crapului la hrană naturală.

Este un peste mai activ pe timpul nopții, însă dacă este prezent în număr mare, se hrănește inclusiv ziua un mod intens.

Mod de reproducere
Se reproduce în perioada martie-mai, și femela depune între 2000 și 4000 de icre pe vegetația apei sau în gropițe săpate în nisip. Icrele sunt păzite după fecundare de către mascul, și de asemenea, puii ieșiți sunt îndrumați de mascul.

Valoare economică
Carnea de somn pitic este gustoasă și poate fi consumată, însă valoarea economică este extrem de redusă, neexistant cerere pe piață românească pentru această specie.

Cât de dăunător este celorlalte specii
Somnul pitic se hrănește cu icrele altor specii de pești prețioși pentru piscicultura din România. Astfel, este considerat a fi un peste foarte dăunător pisciculturii.
De asemenea, în stadiul de juvenil, acesta se hrănește cu hrană preferată a crapului, larvele de chironomide.

Modalități de a elimina somnul pitic
Acest peste dăunător este foarte greu de starpit, dar s-au luat măsuri ce au diminuat din populația lor.

Bibanul american numit și bass, este considerat a fi un gurmand când vine vorba de somn pitic. A fost testat în mai multe rezervații piscicole din Europa și a avut un impact mai mult decât mulțumitor. Este singurul peste răpitor care atacă somnul pitic.

Varianta a 2-a pentru eliminarea somnului pitic nu sună bine pentru foarte mulți dintre piscicultori. Și anume, golirea completă a bazinului piscicol, tratare fundului bazinului cu var nestins sau var cloros și apoi umplerea iazului și popularea cu material piscicol verificat și sănătos.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile