Connect with us

Flori si arbusti

Solanum: cum să crești și să îngrijești acest tip de plantă

Published

on

solanum planta

Termenul de solanum identifică o mare varietate de plante, inclusiv unele cățărători utilizate în scopuri ornamentale. De fapt, genul solanum indică o mare varietate de plante cu arbuști și în mare parte cățărătoare aparținând familiei Solanaceae. În această mare familie sunt ambele plante care ne sunt foarte familiare, precum vineteleroșiile și cartofii, alături de altele mai ornamentale.

Majoritatea speciilor acestei plante sunt originare din America Centrală și de Sud.

Să vedem care sunt soiurile de cunoscut.

Solanum jasminoides

Acest soi, originar din Brazilia, se caracterizează prin producerea din iunie până în octombrie de flori albe care pot tinde în unele cazuri spre roz sau albastru. Pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar să se asigure o bună expunere la soare.

Solanum jasminoides
Solanum jasminoides

Cunoscută și sub numele de iasomie de noapte, această specie cățărătoare poate atinge 4-6 metri înălțime.

Solanum crispum

Originară din Chile și Peru, această specie cățărătoare veșnic verde produce flori albastru-violet înstelate. Poate atinge o înălțime de 5-6 metri.

Solanum crispum
Solanum crispum

Solanum capsicastrum

Acest soi semi-arbustiu originar din Brazilia este cunoscut pentru producerea de fructe de pădure roșii stacojii, foarte asemănătoare cu roșiile. Cunoscut și sub denumirea de cireș de iarnă sau ardei iute, este cultivat de obicei în scopuri decorative în grădină sau în ghivece.

Solanum capsicastrum 2
Solanum capsicastrum

Solanum: îngrijirea și caracteristicile solului

Acest tip de plante ornamentale nu prezintă nevoi speciale. Cu toate acestea, planta de solanum necesită un drenaj excelent, asigurând un sol mereu umed, dar nu ud. Apa trebuie să fie abundentă în perioada primăvară-vară, în timp ce udarea poate fi redusă considerabil în anotimpurile mai reci.

Cu toate acestea, atunci când frunzele acestor plante tind să îngălbenească și să cadă, este necesar să se reducă cantitatea de udare, garantând un drenaj mai mare al solului. Dacă, pe de altă parte, frunzele se ofilesc înainte de a cădea, poate fi necesară creșterea cantității de apă.

Condițiile ideale pentru aceste plante includ expunerea la soare complet pentru ca acestea să-și producă florile. Tolerează bine temperaturile ridicate și este indicat să nu coboare sub 14 °. Destul de usor de cultivat, pot fi asezate in gradina sau in ghivece pe terasa.

Solanum: dăunători și boli

Pe frunzele acestor plante pot apărea mici insecte albicioase, afidele. În acest caz este posibil să se recurgă la utilizarea pesticidelor speciale. În plus, unele ciuperci pot deteriora frunzele provocând apariția unor pete întunecate pe suprafață.

Prin urmare, este necesar să se intervină prin eliminarea pieselor, deteriorarea și conservarea celorlalte cu ajutorul unui fungicid.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Inmultire Sansevieria (planta sarpelui): 3 moduri usoare

Published

on

By

Cum se înmulțește Sansevieria (aka Snake Plant) în apă sau în sol cu ​​ușurință, prin butași de frunze sau divizarea rizomilor. Avantaje și dezavantaje ale celor mai bune 3 metode de înrădăcinare!

Sansevierias au multe nume: Plantă de șarpe, Plantă de cânepă cu corzi, Limba soacrei sau Limba diavolului. Sunt unele dintre cele mai ușor și mai frumoase plante de cultivat, vezi aici sfaturi pentru îngrijirea plantelor de șarpe Plantele de Sansevieria sunt excelente pentru interior și pentru climat blând în aer liber. 

Sansevieria este incredibil de ușor de inmultit. Avem 3 metode diferite de înmulțire: prin butași de frunze în apă, prin butași de frunze în sol și prin diviziunea rizomilor.

Bazele înmulțirii plantelor Sansevieria:

Păstrați butașii în lumină puternică, dar ferite de lumina directă a soarelui. Temperatura ar trebui să fie peste 7°c, cel mai bun interval de temperatură este între 21°c și 27°c.

Cum să propagați butașii de frunze de Sansevieria în apă.

Propagarea apei este ușoară și rapidă. Nu uitați să păstrați butașii într-un loc luminos, cu lumină indirectă.

Tăiați o frunză sănătoasă de plantă de lângă bază. Faceți o tăietură în V cu susul în jos în partea de jos și lăsați capătul tăiat să se usuce timp de 2-5 zile. Tăierea în V va ridica butașii și, pe lângă uscare, va face ca noii butași de frunze să fie mai puțin predispusi la putrezire. Pune frunza într-un borcan curat cu apă.

Nivelul apei ar trebui să fie ușor peste capătul tăiat în V. Deoarece rădăcina va crește din țesutul tăiat, această tehnică ajută la ridicarea cea mai mare parte a suprafeței tăiate, astfel încât rădăcinile să aibă loc să crească. 

După aproximativ 3 până la 5 săptămâni, veți vedea rădăcini crescând din partea de jos a butașilor. În alte 2 până la 3 săptămâni, puii mici vor începe să crească. Puteți transplanta butașii înrădăcinați în sol sau pur și simplu îi puteți lăsa să crească în apă.

Cum să inmultiti sansevieria in sol

Acest proces este foarte asemănător cu propagarea suculentelor. Tăiați o frunză sănătoasă de lângă baza unei plantei, lăsați suprafața tăiată să se usuce și să se vindece timp de 2-5 zile.

Plantați butașii în pământ in ghivece care conține perlit pentru un bun drenaj și flux de aer. Nu este nevoie să utilizați hormoni de inrădăcinare. A se feri de lumina directa a soarelui, uda bine si lasa sa se scurga.

Nu lăsați solul să se usuce prea mult sau sa fie prea umed. Butașii pot muri din cauza putregaiului rădăcinilor în solul umed. Verificați solul o dată la una sau două săptămâni și udați dacă partea de sus se simte uscată sub suprafață. 

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x