Termenul de solanum identifică o mare varietate de plante, inclusiv unele cățărători utilizate în scopuri ornamentale. De fapt, genul solanum indică o mare varietate de plante cu arbuști și în mare parte cățărătoare aparținând familiei Solanaceae. În această mare familie sunt ambele plante care ne sunt foarte familiare, precum vinetele, roșiile și cartofii, alături de altele mai ornamentale.
Majoritatea speciilor acestei plante sunt originare din America Centrală și de Sud.
Să vedem care sunt soiurile de cunoscut.
Solanum jasminoides
Acest soi, originar din Brazilia, se caracterizează prin producerea din iunie până în octombrie de flori albe care pot tinde în unele cazuri spre roz sau albastru. Pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar să se asigure o bună expunere la soare.
Cunoscută și sub numele de iasomie de noapte, această specie cățărătoare poate atinge 4-6 metri înălțime.
Solanum crispum
Originară din Chile și Peru, această specie cățărătoare veșnic verde produce flori albastru-violet înstelate. Poate atinge o înălțime de 5-6 metri.
Solanum capsicastrum
Acest soi semi-arbustiu originar din Brazilia este cunoscut pentru producerea de fructe de pădure roșii stacojii, foarte asemănătoare cu roșiile. Cunoscut și sub denumirea de cireș de iarnă sau ardei iute, este cultivat de obicei în scopuri decorative în grădină sau în ghivece.
Solanum: îngrijirea și caracteristicile solului
Acest tip de plante ornamentale nu prezintă nevoi speciale. Cu toate acestea, planta de solanum necesită un drenaj excelent, asigurând un sol mereu umed, dar nu ud. Apa trebuie să fie abundentă în perioada primăvară-vară, în timp ce udarea poate fi redusă considerabil în anotimpurile mai reci.
Cu toate acestea, atunci când frunzele acestor plante tind să îngălbenească și să cadă, este necesar să se reducă cantitatea de udare, garantând un drenaj mai mare al solului. Dacă, pe de altă parte, frunzele se ofilesc înainte de a cădea, poate fi necesară creșterea cantității de apă.
Condițiile ideale pentru aceste plante includ expunerea la soare complet pentru ca acestea să-și producă florile. Tolerează bine temperaturile ridicate și este indicat să nu coboare sub 14 °. Destul de usor de cultivat, pot fi asezate in gradina sau in ghivece pe terasa.
Solanum: dăunători și boli
Pe frunzele acestor plante pot apărea mici insecte albicioase, afidele. În acest caz este posibil să se recurgă la utilizarea pesticidelor speciale. În plus, unele ciuperci pot deteriora frunzele provocând apariția unor pete întunecate pe suprafață.
Prin urmare, este necesar să se intervină prin eliminarea pieselor, deteriorarea și conservarea celorlalte cu ajutorul unui fungicid.