Sera îngropată în pământ. Trucul pentru a produce legume proaspete tot timpul anului, în România


O seră săpată la 1,5 metri sub pământ este secretul pentru a produce legume proaspete tot timpul anului. Un fermier a încercat soluţia în Buzău şi face deja câteva producţii de roşii în fiecare an.

De la bun început, trebuie spus că această seră este o construcţie simplă, utilă pentru a produce legume necesare consumului propriei familii, dar şi pentru comerţ.

Sera prezentată mai jos este una de tipul Walipini (termenul indian pentru loc cald). Un ghid de construcţie a fost prezentat chiar de Institutul Benson, for non-profit pentru încurajarea agriculturii sustenabile. Model propus de institut are 6 metri lăţime şi 23 lungime şi a fost construit în La Paz, Bolivia.

Această seră transformă lumina zilei în căldură, iar pereţii de pământ stochează această căldură, astfel încât temperatura pe timp de noapte este destul de ridicată pentru a menţine în viaţă legumele. Astfel, se pot cultiva roşii, ardei, salată, varză, ceapă verde sau broccoli chiar şi în lunile de iarnă.

Paşii construcţiei sunt următorii:

– se alege un loc neumbrit, care poate fi luminat de soare tot timpul anului;

– se sapă o groapă în pământ cu aceasta formă \_/. Pereţii înclinaţi vor ajuta la stabilitatea serei. Dimensiunile gropii sub la libera voastră alegere, în funcţie de câte legume vreţi să plantaţi;

– peretele din nord al construcţiei trebuie să fie mai înalt decât cel din sud; aceste perete nordic poate fi înălţat cu ajutorul pământului rezultat din săparea gropii;

– sera este apoi acoperită cu folie (cel mai ieftin material) sau cu policarbonat transparent;

– pe tot fundul serei din groapă se aşterne un strat de pietriş de cel puţin 30 de centimetri. Peste acesta se pune pământ pentru legume, de preferat pământ de pădure amestecat cu bălegar uscat, genul de pământ pe care îl folosim şi în răsadniţe;

Schema Serei

– deasupra, în jurul acoperișului, este recomandat mici şanţuri. Apoi, folosiţi tuburi de plastic (ţevile de PVC folosite adesea la canalizare sunt ideale) pentru a crea șanțuri de drenaj, care vor preveni inundarea serei subterane.

– căptuşiţi bine uşa de intrare în seră. Vara, această uşă va putea fi folosită pentru ventilaţie. Vara, se face şi o gură de aerisire în partea serei care se opune uşii de intrare.

Un filmuleţ în care ne este prezentată o seră Walipini găsiţi mai jos:


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile