Dorința de a le oferi hrană sănătoasă copiilor a schimbat destinul a trei familii tinere din Sibiu, care și-au dat seama rapid că pot dezvolta o adevărată afacere din cultivarea plantelor în solarii.
”Grădina Verde” din Șelimbăr a fost înființată de un economist, un jurist, un director de vânzări, un mecanic și un organizator de evenimente. Acești oameni ale căror meserii nu îi recomandă pentru o carieră în agricultură au reușit să prindă contracte cu restaurante mari din Sibiu și să aibă chiar și 15 comenzi într-o singură zi.
Cum a început totul și primele recolte
Anul trecut, în iulie, micul grup de oameni a cumpărat solariile, iar în noiembrie au fost plantate primele semințe / răsaduri. Au avut o primă producție în primăvară și de atunci au continuat să producă, fără oprire, verdețuri și legume proaspete.
„Am început cu produse care rezistau perioadei reci – spanac, salată, ceapă verde, ridichi -, cu astea am început. Cu timpul am început să diversificăm producția, am pus roșii, ardei gras de două feluri, gogoșari, ardei capia, castraveți, vinete de două feluri. Asigurăm și partea de verdețuri, pătrunjel, mărar, pătrunjel creț care e folosit pentru decor, mentă, busuioc. Încercăm să asigurăm și partea aceasta de plante aromatice, busuioc, salvie, oregano, rozmarin, cimbrișor, care vor fi comercializate la ghiveci”, spune Lucian Mihalache, unul din cei care au pus pe picioare mica afacere, citat de turnulsfatului.ro.
1000 de metri pătrați de solarii, pentru început
Cele trei familii au reușit să ridice până acum 4 solarii, fiecare cu o suprafață de 240 de metri pătrați. Planul pentru viitorul apropiat prevede ridicarea a încă 1000 mp de solarii.
Surse foto: pagina de Facebook Grădina Verde și siteul turnulsfatului.ro
„Cererea e destul de mare și, din păcate, acum e asigurată de importuri sau de produse aduse de la mare distanță. Atuul nostru ar fi tocmai acesta, că noi aducem legumele proaspete clienților, acestea sunt culese cu cel mult o zi înainte, iar la livrările pe care le facem persoanelor fizice produsele sunt culese în ziua respectivă. Noi ne dorim ca oamenii să ne recunoască pentru calitatea produselor”, mai spune Lucian Mihalache.
Cum se realizează desfacerea
Cei de la Grădina Verde au contracte cu șase restaurante din Sibiu. Chiar dacă cea mai mare parte dintre produsele vândute restaurantelor constă în legume și verdețuri tradiționale, antreprenorii au fost mereu deschiși la nou. De exemplu, atunci când un client mare le-a sugerat că ar fi interesat să cumpere mazăre dulce, ei nu au ezitat să o cultive în solariile lor.
În plus, există zile cu 15 comenzi venite direct (din recomandări, în special) sau online, de la clienți interesați de legume și verdețuri sănătoase și proaspete. ”Grădina” livrează gratuit la domiciliul clientului dacă valoarea comenzii trece de 30 de lei.
Semințe folosite și tratamente inedite pentru plante
Legumele și verdețurile din solarii sunt obținute din semințe tradiționale. Excepție face cultura de roșii ecologice, pentru care cei de la Grădina Verde cumpără răsaduri de la un producător sibian.
Antreprenorii spun că, până acum, nu au stropit nici măcar o plantă cu insecticid.
„Am cumpărat un fertilizator ecologic, dar o singură dată am stropit cu el. Secretul nostru, dacă pot să spun așa, constă în faptul că folosim ceaiuri naturale, există anumite rețete tradiționale care ajută legumele. Se folosește usturoi, ardei iute, coada calului, există o anumită tehnologie, se amestecă și se stropesc legumele pe frunze. Noi am folosit la roșii anumite ceaiuri realizate din plante pentru că alungă dăunătorii, iar pe marginea rândurilor am pus usturoi, pentru că, de asemenea, alungă anumiți dăunători. E drept că nefolosind tot felul de lucruri care ar ajuta să crească mai repede produsele nu putem obține cantitățile pe care le au cei care fac producții intensive”, arată Lucian Mihalache.
Fără angajați, investiție la comun
De solarii și desfacere se ocupă chiar membrii celor trei familii, fără a avea nevoie de angajați.
Investiția de până acum este estimată la circa 100.000 de euro, însă o afacere cu solarii poate fi începută și cu o sumă mult mai mică (de exemplu, un fermier la început de drum poate construi un singur solar, de 100-200 de metri pătrați).
Planul investitorilor este să acceseze fonduri europene în perioada imediat următoare, dar după extinderea cu încă 1000 de metri pătrați de solarii.
„După ce facem extinderea vrem să accesăm fonduri europene, pentru că în baza suprafeței pe care o avem, vom deveni eligibili pentru a accesa aceste fonduri. Până la acest moment, în ceea ce privește suma investită, ajungem undeva la 100.000 euro, dar cumva, investiția e împărțită în trei, ce se vede acum e investiția făcută de sora mea, terenul aparține finilor și extinderea va fi investiția mea”, mai spune Lucian.
Certificarea bio, o treabă de 3 ani
Cultivatorii din Șelimbăr vor să obțină și certificarea bio, însă, spun ei, procesul durează chiar și trei ani. Timp în care ei produc legume și verdețuri 100% naturale, dar pe care, în lipsa acestei certificări, nu le pot prezenta clienților drept bio.
sursa: greatnews.ro