Connect with us

Agricultura

Afacere cu solarii. Cum a reușit un fermier mic să aibă chiar și 15 comenzi pe zi

Published

on

Dorința de a le oferi hrană sănătoasă copiilor a schimbat destinul a trei familii tinere din Sibiu, care și-au dat seama rapid că pot dezvolta o adevărată afacere din cultivarea plantelor în solarii.

”Grădina Verde” din Șelimbăr a fost înființată de un economist, un jurist, un director de vânzări, un mecanic și un organizator de evenimente. Acești oameni ale căror meserii nu îi recomandă pentru o carieră în agricultură au reușit să prindă contracte cu restaurante mari din Sibiu și să aibă chiar și 15 comenzi într-o singură zi.

Cum a început totul și primele recolte

Anul trecut, în iulie, micul grup de oameni a cumpărat solariile, iar în noiembrie au fost plantate primele semințe / răsaduri. Au avut o primă producție în primăvară și de atunci au continuat să producă, fără oprire, verdețuri și legume proaspete.

„Am început cu produse care rezistau perioadei reci – spanac, salată, ceapă verde, ridichi -, cu astea am început. Cu timpul am început să diversificăm producția, am pus roșii, ardei gras de două feluri, gogoșari, ardei capia, castraveți, vinete de două feluri. Asigurăm și partea de verdețuri, pătrunjel, mărar, pătrunjel creț care e folosit pentru decor, mentă, busuioc. Încercăm să asigurăm și partea aceasta de plante aromatice, busuioc, salvie, oregano, rozmarin, cimbrișor, care vor fi comercializate la ghiveci”, spune Lucian Mihalache, unul din cei care au pus pe picioare mica afacere, citat de turnulsfatului.ro.

1000 de metri pătrați de solarii, pentru început

Cele trei familii au reușit să ridice până acum 4 solarii, fiecare cu o suprafață de 240 de metri pătrați. Planul pentru viitorul apropiat prevede ridicarea a încă 1000 mp de solarii.

Surse foto: pagina de Facebook Grădina Verde și siteul turnulsfatului.ro

„Cererea e destul de mare și, din păcate, acum e asigurată de importuri sau de produse aduse de la mare distanță. Atuul nostru ar fi tocmai acesta, că noi aducem legumele proaspete clienților, acestea sunt culese cu cel mult o zi înainte, iar la livrările pe care le facem persoanelor fizice produsele sunt culese în ziua respectivă. Noi ne dorim ca oamenii să ne recunoască pentru calitatea produselor”, mai spune Lucian Mihalache.

Cum se realizează desfacerea

Cei de la Grădina Verde au contracte cu șase restaurante din Sibiu. Chiar dacă cea mai mare parte dintre produsele vândute restaurantelor constă în legume și verdețuri tradiționale, antreprenorii au fost mereu deschiși la nou. De exemplu, atunci când un client mare le-a sugerat că ar fi interesat să cumpere mazăre dulce, ei nu au ezitat să o cultive în solariile lor.

În plus, există zile cu 15 comenzi venite direct (din recomandări, în special) sau online, de la clienți interesați de legume și verdețuri sănătoase și proaspete. ”Grădina” livrează gratuit la domiciliul clientului dacă valoarea comenzii trece de 30 de lei.

Semințe folosite și tratamente inedite pentru plante

Legumele și verdețurile din solarii sunt obținute din semințe tradiționale. Excepție face cultura de roșii ecologice, pentru care cei de la Grădina Verde cumpără răsaduri de la un producător sibian.

Antreprenorii spun că, până acum, nu au stropit nici măcar o plantă cu insecticid.

„Am cumpărat un fertilizator ecologic, dar o singură dată am stropit cu el. Secretul nostru, dacă pot să spun așa, constă în faptul că folosim ceaiuri naturale, există anumite rețete tradiționale care ajută legumele. Se folosește usturoi, ardei iute, coada calului, există o anumită tehnologie, se amestecă și se stropesc legumele pe frunze. Noi am folosit la roșii anumite ceaiuri realizate din plante pentru că alungă dăunătorii, iar pe marginea rândurilor am pus usturoi, pentru că, de asemenea, alungă anumiți dăunători. E drept că nefolosind tot felul de lucruri care ar ajuta să crească mai repede produsele nu putem obține cantitățile pe care le au cei care fac producții intensive”, arată Lucian Mihalache.

Fără angajați, investiție la comun

De solarii și desfacere se ocupă chiar membrii celor trei familii, fără a avea nevoie de angajați.

Investiția de până acum este estimată la circa 100.000 de euro, însă o afacere cu solarii poate fi începută și cu o sumă mult mai mică (de exemplu, un fermier la început de drum poate construi un singur solar, de 100-200 de metri pătrați).

Planul investitorilor este să acceseze fonduri europene în perioada imediat următoare, dar după extinderea cu încă 1000 de metri pătrați de solarii.

„După ce facem extinderea vrem să accesăm fonduri europene, pentru că în baza suprafeței pe care o avem, vom deveni eligibili pentru a accesa aceste fonduri. Până la acest moment, în ceea ce privește suma investită, ajungem undeva la 100.000 euro, dar cumva, investiția e împărțită în trei, ce se vede acum e investiția făcută de sora mea, terenul aparține finilor și extinderea va fi investiția mea”, mai spune Lucian.

Certificarea bio, o treabă de 3 ani

Cultivatorii din Șelimbăr vor să obțină și certificarea bio, însă, spun ei, procesul durează chiar și trei ani. Timp în care ei produc legume și verdețuri 100% naturale, dar pe care, în lipsa acestei certificări, nu le pot prezenta clienților drept bio.

sursa: greatnews.ro

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Agricultura

Cenușa, cum trebuie să o folosești ca îngrășământ ieftin și natural pentru grădină

Published

on

By

Cenușa este considerată cel mai ieftin îngrășământ pentru grădina de legume. Are efecte nutritive, mineralizante și alcaline.

Bogată în calciu, magneziu, fier fosfor și potasiu, ea poate îmbogăți solul sărac în minerale.

Cum se folosește cenușa ca îngrășământ
Cenușa se poate presăra în strat subțire direct pe pământul din jurul plantelor. Se poate pune și în ghivece.

Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 1)
Ingrediente

1 găleată cu apă (de 10 litri)
150 g de cenușă
Preparare

Pentru a cântări mai ușor cenușa, puteți folosi un ibric de mărime medie. Umpleți-l cu cenușă. Sau măsurați cenușa cu lingura -1 lingură cu vârf are 9 grame.

Puneți cenușa în găleata cu apă și amestecați cu un băț. Lăsați soluția să stea câteva ore. În acest timp cenușa se va dizolva. Amestecați ocazional în găleată.

Se poate lăsa și peste noapte. A doua zi, turnați soluția de cenușă într-o stropitoare. Sau lăsați-o în găleată. Udați bine răsadurile înainte. Apoi turnați soluția de cenușă la baza fiecărei plante.

Se poate pune circa 1 litru la fiecare plantă. Turnați direct cu stropitoarea, sau folosiți o cană mare pentru a uda fiecare plantă.

Dacă aveți mai multe plante, preparați o cantitate mai mare de soluție. Umpleți mai multe găleți cu apă și puneți în ele cenușă.

Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 2)
Ingrediente

1 litru de apă
1 cană de cenușă
Preparare

Cenușa se fierbe în apă jumătate de oră într-un ceaun sau într-o oală. Se lasă apoi la răcorit. Se va depune pe fundul cratiței. Se diluează apoi cu apă – 1 parte cenușă la 5 părți de apă. Se toarnă la baza plantelor sau în ghivece.

Când se folosește cenușa ca îngrășământ
Începeți să faceți rezerve de cenușă din timpul iernii. Păstrați-o în găleți de metal sau alte recipiente din metal, uscate bine înainte. Depozitați recipientele în locuri ferite de umezeală.

Cenușa se folosește primăvara, în zilele însorite și nu pe timp de ploaie. Sunt două metode principale de utilizare:

Înainte de însămânțare – se presară pe solul în care intenționați să răsădiți semințele; astfel pământul va avea suficient timp să absoarbă substanțele nutritive din cenușă.
După ce răsadurile au crescut – se presară pe pământul din jurul răsadurilor.
Cenușa ca îngrășământ – beneficii
Această soluție cu cenușă acționează ca un fertilizator natural pentru plantele din grădină. Totodată, la fel ca varul, cenușa ajută la reducerea acidității excesive a pământului și reglează pH-ul solului.

Se poate folosi la:

roșii
ardei
castraveți
cartofi
broccoli
anghinare
rucola
rozmarin
lavandă
căpșuni, zmeur
legume rădăcinoase
leguminoase
legume verzi
Cenușa presărată pe pământul uscat acționează și ca insecticid. Combate insectele dăunătoare, în special larvele care atacă rădăcinile plantelor.

Contraindicații
Nu este indicat să puneți cenușă peste semințele proaspăt plantate sau care abia au început să dea tulpinițe. Specialiștii spun că aceste pot fi arse din cauza conținutului de potasiu.

O altă avertizare este să nu folosiți cenușa obținută de la arderea lemnelor vopsite sau lăcuite. Nici cenușa rămasă după arderea cărbuni pentru grătar nu este bună. Dimpotrivă, substanțele chimice pot afecta solul.

Atenție așadar, când aruncați această cenușă, să nu pice pe plante sau pe solul din jurul plantelor!

Surse articol:

1. Agro TV, Care este cel mai ieftin ingrasamant natural: https://www.youtube.com/watch?v=Q8Yk5c-pxaY
2. Agrointeligența, Cenusa, cel mai ieftin îngrășământ natural: https://www.youtube.com/watch?v=LN2M8LSODHE
3. Magazinul de Acasă, Cum facem fertilizatorul cu cenușă pentru grădină: https://magazinuldeacasa.com/cum-facem-fertilizatorul-cu-cenusa-pentru-gradina/
4. Alexandra Vanesa, Ingrasamant natural pentru rasaduri: https://www.youtube.com/watch?v=DOqi2dmq-Z0
5. LaTaifas.ro: https://lataifas.ro/gradinarit/143062/cenusa-ingrasamant-ieftin-si-natural-pentru-legume-cum-sa-o-folosesti/?fbclid=IwAR1kMdsd-mV59GGIybQwXYBxuyYGBMSLBkPBgbtxtPSwWFyoYWhYEcBh8r8

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x