Connect with us

Agricultura

O nouă reusită a legumicultorului Vali Cucu, a obţinut o plantă care face şi cartofi şi vinete

Publicat

pe

O nouă reușită în palmaresul pasionatului de legume Vali Cucu din județul Neamț. Cultivatorul a obținut anul acesta o plantă de cartof care a rodit și vinete. Legumicultorul din Bălțătești a devenit cunoscut acum doi ani când pe aceeași plantă a obținut și tuberculi, dar și tomate.

Cea mai nouă realizare din grădina de legume a lui Vali Cucu a stârnit vâlvă mare pe Facebook, acolo unde cultivatorul a postat fotografii cu planta de la care a obținut atât tuberculi de cartof, cât și vinete. Astfel, după ce în anii trecuți, legumicultorul a altoit planta de cartof cu roșie, acum a aplicat aceeași tehnică și pentru vinete. Reușitele au fost asigurate de faptul că atât cartoful, cât și roșia sau vânăta provin din aceeași familie: solanacee.

Toate încercările lui Vali Cucu în ale altoirii…altfel au început în 2015 când nemțeanul a citit pe site-ul Agrointeligența – www.agrointel.ro despre un britanic care a recoltat cartofi și roșii de pe aceeași plantă. Nu i-a trebuit mult lui Vali cucu să își dea seama care este tehnica aplicată și a reușit să aibă același rezultat impresionant.

“M-am gândit la mai multe variante până când am realizat că, pentru a avea în pământ cartofi și la suprafață roșii, trebuie să faci altoire. Am vazut pe internet câteva persoane care încercau să vândă semințe de roșii cartof. Din experiență vă spun că acest lucru nu e posibil”, a declarat pentru Agrointeligența Valentin Cucu, legumicultor și păstrător de semințe de legume tradiționale, din comuna Bălțătești, județul Neamț.

Fiind un pasionat al culturilor mai puțin obișnuite, legumicultorul nemțean a explicat și pentru cititorii Agrointeligența care este secretul plantei care produce două legume diferite.

“Este vorba de o altoire simplă, care se face în V. Nu implică vreo tehnologie ieșită din comun! Orice om care se pricepe o poate face. Pentru reușita culturii ai nevoie de un cartof productiv și o roșie care face fructe de mărime mică spre medie. Pentru partea superioară, merg foarte bine roșiile cherry. Este importantă alegera soiului, atât pentru cartof, cât și pentru roșii, pentru că, cele două plante trebuie să consume în mod echilibrat nutrienții din sol, astfel încât soiurile alese să producă o cantitate similară de legume”, ne-a vorbit păstrătorul de soiuri vechi de legume despre importanța alegerii plantelor pentru altoire.

Cultivatorul de legume din Bălțătești a subliniat faptul că alegerea soirilor ce vor fi altoite se face în funcție de rezultatele pe care dorești să le obții. Dacă vrei o cantitate mai mare de cartofi alegi un soi mai productiv de cartof și unul mai puțin productiv de roșie sau de vânătă, în timp ce, dacă dorești să obții o cantitate mai mare de pătlăgele, alegi un soi de roșii mai productiv și un soi de cartofi mai puțin productiv. Totuși, pentru reușita culturii, Vali Cucu recomandă folosirea unor soiuri cu producții similare.

sursa: agrointel.ro

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Agricultura

Cenușa, cum trebuie să o folosești ca îngrășământ ieftin și natural pentru grădină

Publicat

pe

Scris de

Cenușa este considerată cel mai ieftin îngrășământ pentru grădina de legume. Are efecte nutritive, mineralizante și alcaline.

Bogată în calciu, magneziu, fier fosfor și potasiu, ea poate îmbogăți solul sărac în minerale.

Cum se folosește cenușa ca îngrășământ
Cenușa se poate presăra în strat subțire direct pe pământul din jurul plantelor. Se poate pune și în ghivece.

Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 1)
Ingrediente

1 găleată cu apă (de 10 litri)
150 g de cenușă
Preparare

Pentru a cântări mai ușor cenușa, puteți folosi un ibric de mărime medie. Umpleți-l cu cenușă. Sau măsurați cenușa cu lingura -1 lingură cu vârf are 9 grame.

Puneți cenușa în găleata cu apă și amestecați cu un băț. Lăsați soluția să stea câteva ore. În acest timp cenușa se va dizolva. Amestecați ocazional în găleată.

Se poate lăsa și peste noapte. A doua zi, turnați soluția de cenușă într-o stropitoare. Sau lăsați-o în găleată. Udați bine răsadurile înainte. Apoi turnați soluția de cenușă la baza fiecărei plante.

Se poate pune circa 1 litru la fiecare plantă. Turnați direct cu stropitoarea, sau folosiți o cană mare pentru a uda fiecare plantă.

Dacă aveți mai multe plante, preparați o cantitate mai mare de soluție. Umpleți mai multe găleți cu apă și puneți în ele cenușă.

Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 2)
Ingrediente

1 litru de apă
1 cană de cenușă
Preparare

Cenușa se fierbe în apă jumătate de oră într-un ceaun sau într-o oală. Se lasă apoi la răcorit. Se va depune pe fundul cratiței. Se diluează apoi cu apă – 1 parte cenușă la 5 părți de apă. Se toarnă la baza plantelor sau în ghivece.

Când se folosește cenușa ca îngrășământ
Începeți să faceți rezerve de cenușă din timpul iernii. Păstrați-o în găleți de metal sau alte recipiente din metal, uscate bine înainte. Depozitați recipientele în locuri ferite de umezeală.

Cenușa se folosește primăvara, în zilele însorite și nu pe timp de ploaie. Sunt două metode principale de utilizare:

Înainte de însămânțare – se presară pe solul în care intenționați să răsădiți semințele; astfel pământul va avea suficient timp să absoarbă substanțele nutritive din cenușă.
După ce răsadurile au crescut – se presară pe pământul din jurul răsadurilor.
Cenușa ca îngrășământ – beneficii
Această soluție cu cenușă acționează ca un fertilizator natural pentru plantele din grădină. Totodată, la fel ca varul, cenușa ajută la reducerea acidității excesive a pământului și reglează pH-ul solului.

Se poate folosi la:

roșii
ardei
castraveți
cartofi
broccoli
anghinare
rucola
rozmarin
lavandă
căpșuni, zmeur
legume rădăcinoase
leguminoase
legume verzi
Cenușa presărată pe pământul uscat acționează și ca insecticid. Combate insectele dăunătoare, în special larvele care atacă rădăcinile plantelor.

Contraindicații
Nu este indicat să puneți cenușă peste semințele proaspăt plantate sau care abia au început să dea tulpinițe. Specialiștii spun că aceste pot fi arse din cauza conținutului de potasiu.

O altă avertizare este să nu folosiți cenușa obținută de la arderea lemnelor vopsite sau lăcuite. Nici cenușa rămasă după arderea cărbuni pentru grătar nu este bună. Dimpotrivă, substanțele chimice pot afecta solul.

Atenție așadar, când aruncați această cenușă, să nu pice pe plante sau pe solul din jurul plantelor!

Surse articol:

1. Agro TV, Care este cel mai ieftin ingrasamant natural: https://www.youtube.com/watch?v=Q8Yk5c-pxaY
2. Agrointeligența, Cenusa, cel mai ieftin îngrășământ natural: https://www.youtube.com/watch?v=LN2M8LSODHE
3. Magazinul de Acasă, Cum facem fertilizatorul cu cenușă pentru grădină: https://magazinuldeacasa.com/cum-facem-fertilizatorul-cu-cenusa-pentru-gradina/
4. Alexandra Vanesa, Ingrasamant natural pentru rasaduri: https://www.youtube.com/watch?v=DOqi2dmq-Z0
5. LaTaifas.ro: https://lataifas.ro/gradinarit/143062/cenusa-ingrasamant-ieftin-si-natural-pentru-legume-cum-sa-o-folosesti/?fbclid=IwAR1kMdsd-mV59GGIybQwXYBxuyYGBMSLBkPBgbtxtPSwWFyoYWhYEcBh8r8

Citeşte continuarea

Trending