Connect with us

Agricultura

Pepenele cu miez galben, lubenița pe care se bat supermarketurile: „Îmi pare rău că am pus numai 6 hectare”

Published

on

Pepenele cu miez galben s-a dovedit o investiție profitabilă pentru un fermier din Ialomița. Nicolae Paraschiv (50 de ani), din localitatea Slobozia, cultivă pepeni de vreo 20 de ani, iar de curând a decis să investească și în harbuzul cu miez galben, cultură care nu l-a dezamăgit. Pe lângă cererea în continuă creștere, fermierul a descoperit că hibridul cultivat de el este foarte bun și pentru diabetici.

Totul a început acum circa 20 ani când Nicolae Paraschiv a cultivat primele plante de pepene ca un hobby. În scurt timp însă, acest pasiunea s-a transformat într-o afacere profitabilă.

„Mă ocup de pepeni de vreo 20 de ani. După Revoluție, la vreo 6-7 ani am început să pun lubeniță. Inițial a fost un hobby până când a devenit afacere. Ne-am chinuit, am cumpărat tot mai mult pământ și altceva ce să pui, dacă nu pepeni? Eu nu m-am gândit să cultiv pepene cu miez galben, în schimb piața „s-a gândit”. Ei au vrut să vină și cu altceva pe piață”, a spus ialomițeanul.

Un lucru la care fermierul din Slobozia nu se aștepta a fost ca hibridul ales de el pentru cultura de pepene galben – hibridul Janosek, dă rezulte foarte bune chiar și pentru diabetici, Janosek având un conținut scăzut de zaharoză.

„Pepenele cu miez galben pe care îl pun eu nu prea e dulce. Unii spun că e bun și pentru cei care au diabet, pentru că nu are foarte multă zaharoză în el și este foarte bun. Am prieteni care aveau rude cu diabet și mi-au zis să le dau și lor, pentru că au auzit că este foarte bun. Au mâncat și nu au avut nicio problemă. M-am mirat și eu. Pui un produs și te trezești că îl pot mânca și alții care nu aveau voie să mănânce. Chiar a fost o surpriză și pentru mine când am auzit”, a declarat încă uimit ialomițeanul.

Regretă că nu a înființat o suprafață mai mare cu ineditul pepene

Nicolae Paraschiv a cultivat anul acesta șase hectare de pepene cu miez galben și singurul regret al fermierului este că nu a pus o suprafață mai mare întrucât s-a dovedit a fi un real succes pe piață.

„Fac parte dintr-o cooperativă, suntem 5 băieți, avem mai mult pământ. Eu am pus pepene cu miez galben pe vreo 6 ha anul acesta, dar a fost o greșeală. Trebuia să punem mai mult. Nu am știut că cererea este așa mare și am pus mai puțin. S-a cerut foarte, foarte mult, Carrefour în general ne-a cerut foarte mult, iar acum văd că și Auchan cere cantități mari”, a adăugat Nicolae Paraschiv.

În timp ce pepenii clasici sunt vânduți la prețuri infime, prețul lubeniței cu miez galben se menține ridicat chiar și în plin sezon.

„Pepenele cu miez galben s-a vândut foarte bine pe piață. Prețul a fost foarte bun, am început cu 1,2 lei pe kilogram, bine, l-am scos și puțin mai târziu, apoi l-am dat cu 1 leu, iar acum îl dăm cu 9o de bani kilogramul. Pentru noi e bine dacă ne gândim că pe cel verde îl dăm pe degeaba. Sigur anul viitor vom merge mai mult pe hibridul cu miezul galben”, a adăugat Nicolae Paraschiv.

Planul de culturi pe care pariază fermierul ialomițean se bazează în principal pe cerințele supermarketurilor în care livrează, cultivatorul din Slobozia având contracte cu marile lanțuri de retail din țară. „Livrăm în supermarketuri, Carrefour, Lidl, Auchan, Metro. Ne-am întâlnit în primăvară cu reprezentanții lor. (…) Carrefour comandă în general ce sortimente ar vrea să punem. Și ei ne spun: vrem atâtea mii de tone de pepene verde, atâtea tone de pepene cu miez galben, atâtea de pepene fără sămânță, cam ce au ei nevoie”, a explicat Nicolae Paraschiv.

Pepenele cu miez galben, salvarea cultivatorilor chiar și într-un an slab

Într-un an prost pentru cultivatorii de pepeni, salvarea a fost pepenele cu miez galben, care s-a menținut pe linia de plutire în toată perioada.

„Sunt prețuri foarte mici la pepeni, în general. Cred că ne rămân sute de tone pe câmp pe care nu o să le dăm. Cererea e foarte mică anul acesta, nu mai vindem nici pe la supermarket foarte mult. Ei iau, dar nu e cererea mare și este prețul foarte mic și la ei. În schimb, pepenele cu miez galben este cerut. Este al doilea an în care mergem cu lubenița cu miezul galben, iar marile magazine au început să o promoveze și sperăm ca de la anul să fie și mai bine, să se vândă mai mult”, a afirmat fermierul Nicolae Paraschiv pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Pentru fermierul ialomițean, pepenele cu miez galben este în topul profitabilității lubenițelor cultivate la noi în țară.

„Pepenele cu miez galben este o cultură profitabilă, ținând cont că are un preț bun. Este mai profitabil decât ceilalți pepeni. Față de cel verde, e super, față de cel cu coajă neagră, e super. E cam la același preț cu pepenele fără sămânță, mai avem și Charleston care are același preț ca și cel cu miez galben. Cam astea trei soiuri sunt în topul vânzărilor anul acesta”, a conchis Nicolae Paraschiv.

Material săditor produs și altoit în propriile solarii

Pentru a reduce din cheltuielile pe care cultura de pepene cu miez galben le implică, fermierul ialomițean a ales să își producă singur materialul săditor, în solarii proprii. „Investiția e măricică, am avut pepeni în tunel, plus folie, este o investiție de peste 10.000 euro/ha, în condițiile în care răsadul îl produc eu, este altoit de mine și asta mai scade din cheltuieli”, a punctat ialomițeanul.

Cultivă hibridul de pepene galben Janosek

Nicolae Paraschiv a mizat pe hibridul de pepene Janosek, la care a dat startul la recoltare la începutul lunii august și cu care a obținut producții mulțumitoare.

„Eu am hibridul Janosek, dar pentru pepenele cu miez galben, sunt mai mulți. Ne interesăm și noi pe la firme să facem un test ca să vedem ce soiuri mai punem și în anii următori. În ceea ce privește producția, la pepenele cu miez galben nu am făcut un calcul exact, dar cred că am obținut în jur de 50 tone/ha. Am 2.700-3.000 plante/ha. Eu am distanța de 3,2 metri între rânduri și 1,2 metri între plante. Am plantat undeva între 1-10 aprilie și, de regulă, se recoltează undeva după 25 iunie, pe 4-5 iulie mai sigur”, a spus fermierul ialomițean pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Mizează pe gunoiul de pasăre pentru fertilizarea culturii

Fermierul ialomițean a vorbit și despre lucrările pe care le necesită cultura de pepene cu miez galben, iar un atu îl reprezintă faptul că Avicola din apropiere le asigură gunoiul de pasăre, care este un îngrășământ excelent.

„La fertilizare mergem pe gunoiul de pasăre, îl băgăm toamna. Norocul nostru este că avem o Avicola aproape și mai luăm de acolo. Gunoiul de pasăre îl băgăm toamna și atât. Arăm toamna, primăvara băgăm două discuri, venim iar cu complex, eu bag cam 200 kg/ha, cam puțin, dar ținem cont că gunoiul de pasăre ajută foarte mult. După aceea avem frezat, întins folie, mașina întinde automat folia de picurare. Venim cu arcade, după arcade, mini tunele, punem folia peste mini-tunele, plantat, iar apoi coloana de apă. Pe urmă începem cu frezat între rânduri, la fiecare săptămână băgăm freza sau prășitoarea, pentru că pe intervale crește iarba. Eu bag freza pe rânduri de 7 ori până la cules. După aceea irigăm, aplicăm tratamente și în tunele și afară, fără tratament nu faci nimic. Eu dau 4-5 irigări pe toată perioada, începând din aprilie, iar aproape de recoltat nu mai irig cu 20 de zile înainte. Nu am avut probleme cu bolile și dăunătorii”, a explicat cultivatorul de pepeni.

sursa

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Agricultura

Cenușa, cum trebuie să o folosești ca îngrășământ ieftin și natural pentru grădină

Published

on

By

Cenușa este considerată cel mai ieftin îngrășământ pentru grădina de legume. Are efecte nutritive, mineralizante și alcaline.

Bogată în calciu, magneziu, fier fosfor și potasiu, ea poate îmbogăți solul sărac în minerale.

Cum se folosește cenușa ca îngrășământ
Cenușa se poate presăra în strat subțire direct pe pământul din jurul plantelor. Se poate pune și în ghivece.

Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 1)
Ingrediente

1 găleată cu apă (de 10 litri)
150 g de cenușă
Preparare

Pentru a cântări mai ușor cenușa, puteți folosi un ibric de mărime medie. Umpleți-l cu cenușă. Sau măsurați cenușa cu lingura -1 lingură cu vârf are 9 grame.

Puneți cenușa în găleata cu apă și amestecați cu un băț. Lăsați soluția să stea câteva ore. În acest timp cenușa se va dizolva. Amestecați ocazional în găleată.

Se poate lăsa și peste noapte. A doua zi, turnați soluția de cenușă într-o stropitoare. Sau lăsați-o în găleată. Udați bine răsadurile înainte. Apoi turnați soluția de cenușă la baza fiecărei plante.

Se poate pune circa 1 litru la fiecare plantă. Turnați direct cu stropitoarea, sau folosiți o cană mare pentru a uda fiecare plantă.

Dacă aveți mai multe plante, preparați o cantitate mai mare de soluție. Umpleți mai multe găleți cu apă și puneți în ele cenușă.

Soluție cu cenușă pentru grădină (varianta 2)
Ingrediente

1 litru de apă
1 cană de cenușă
Preparare

Cenușa se fierbe în apă jumătate de oră într-un ceaun sau într-o oală. Se lasă apoi la răcorit. Se va depune pe fundul cratiței. Se diluează apoi cu apă – 1 parte cenușă la 5 părți de apă. Se toarnă la baza plantelor sau în ghivece.

Când se folosește cenușa ca îngrășământ
Începeți să faceți rezerve de cenușă din timpul iernii. Păstrați-o în găleți de metal sau alte recipiente din metal, uscate bine înainte. Depozitați recipientele în locuri ferite de umezeală.

Cenușa se folosește primăvara, în zilele însorite și nu pe timp de ploaie. Sunt două metode principale de utilizare:

Înainte de însămânțare – se presară pe solul în care intenționați să răsădiți semințele; astfel pământul va avea suficient timp să absoarbă substanțele nutritive din cenușă.
După ce răsadurile au crescut – se presară pe pământul din jurul răsadurilor.
Cenușa ca îngrășământ – beneficii
Această soluție cu cenușă acționează ca un fertilizator natural pentru plantele din grădină. Totodată, la fel ca varul, cenușa ajută la reducerea acidității excesive a pământului și reglează pH-ul solului.

Se poate folosi la:

roșii
ardei
castraveți
cartofi
broccoli
anghinare
rucola
rozmarin
lavandă
căpșuni, zmeur
legume rădăcinoase
leguminoase
legume verzi
Cenușa presărată pe pământul uscat acționează și ca insecticid. Combate insectele dăunătoare, în special larvele care atacă rădăcinile plantelor.

Contraindicații
Nu este indicat să puneți cenușă peste semințele proaspăt plantate sau care abia au început să dea tulpinițe. Specialiștii spun că aceste pot fi arse din cauza conținutului de potasiu.

O altă avertizare este să nu folosiți cenușa obținută de la arderea lemnelor vopsite sau lăcuite. Nici cenușa rămasă după arderea cărbuni pentru grătar nu este bună. Dimpotrivă, substanțele chimice pot afecta solul.

Atenție așadar, când aruncați această cenușă, să nu pice pe plante sau pe solul din jurul plantelor!

Surse articol:

1. Agro TV, Care este cel mai ieftin ingrasamant natural: https://www.youtube.com/watch?v=Q8Yk5c-pxaY
2. Agrointeligența, Cenusa, cel mai ieftin îngrășământ natural: https://www.youtube.com/watch?v=LN2M8LSODHE
3. Magazinul de Acasă, Cum facem fertilizatorul cu cenușă pentru grădină: https://magazinuldeacasa.com/cum-facem-fertilizatorul-cu-cenusa-pentru-gradina/
4. Alexandra Vanesa, Ingrasamant natural pentru rasaduri: https://www.youtube.com/watch?v=DOqi2dmq-Z0
5. LaTaifas.ro: https://lataifas.ro/gradinarit/143062/cenusa-ingrasamant-ieftin-si-natural-pentru-legume-cum-sa-o-folosesti/?fbclid=IwAR1kMdsd-mV59GGIybQwXYBxuyYGBMSLBkPBgbtxtPSwWFyoYWhYEcBh8r8

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x